Azt szeretném megkérdezni, van-e neked fokolóhoz való hőmérséklet-átszámító táblázatod? Be tudnád esetleg szkennelni? Akárhol néztem gazdaboltokban, a mostani fokolókhoz nem adnak, még azokhoz sem, amikben hőmérő van. Előre is köszönöm!
A Zalagyöngyét mindenhol laza fürtűnek írják (nálam már túl laza is)! Roppanó, keményhúsú bogyója van, kicsit muskotályos,( egyik szülője a Csaba gyönygye) és nálam inkább kicsit ovális, mint gömb alakú. Sajnos az íz már két kert között sem egyforma, sőt, nekem a kertben 40m távolságon és kb 3-4 m szintkülönbséggel több fajta olyan eltérést mutat, hogyha nem én ültetem őket, el se hiszem, hogy egyformák.
Tisza, Zagyva torkolat, nem izlett olyan édesnek tűnö . Levelek közt.Ény-Dk-i sor. Tömött fürt sok kerek , szem közepesen roppanó, egy nagy és egy kis seb fürt egyben. Inkább borszőlő.
A fokolókról leolvasható érték 20°C-on hiteles (vagy 17,5°C-on attól függ mikori a fokolód), ha ehhez képest melegebb a mustod akkor a leolvasott érték kevesebb mint a valós. Mivel múlt héten dögmeleg volt meg úgy kb. dögmeleg van hetek óta van egy jelentős esély, hogy a tényleges cukorfokod magasabb 17-nél... Én kb. 1,5-2 fokkal mértem alá az én mustomat 10.-én (volt vagy 30°C)
Szerintem ezer féle szőlőből fénykép alapján csak tippelni lehet. Háak kertjeiben legtöbbször nincsenek különleges szőlők én ez alapján szoktam tippelni.
17-es mustfoknak úgy 10.6vv% az alkoholpotenciálja. Ez nem túl magas. Én szkeptikus vagyok azt illetőleg, hogy 19-es mustfok alatt (ez cirka 12vv% szeszt jelent) száraz bor igazán stabil és egyensúlyos lesz.
Azt se tudom minek a magjából keltek ki, direkttermő, csemege vagy borszőlő. A komposztdombra tettem mindent, tavasszal meg széthordtam az egészet a növények alá és most teli van a kertem magról kelt szőlőcskékkel. Persze levél alapján biztos meg lehetne mondani, hogy amerikai vagy európai-e.