Keresés

Részletes keresés

medveger Creative Commons License 2011.09.22 0 0 10455

Köszönöm, akkor így próbálom. Remélem, bejön az almasavbomlás, az ecetbacik meg ezalatt alszanak. :-)

Előzmény: Daeril (10451)
BZoltan Creative Commons License 2011.09.22 0 0 10454

Amit én spekulálni tudok, hogy különböző savösszetételű boroknak más és más lehet a savérzete.

 

A Cirfandlidhoz gratulálok. Egyszer szeretnék feliratkozni pár palack cseréjére :)

Előzmény: Cirfandlia (10453)
Cirfandlia Creative Commons License 2011.09.22 0 0 10453

"Szerintem olyan nagy különbség nincsen.." Persze nincs, legalább olyan fontos a savak összetétele, de idei év azért nem az éretlen savakról fog szólni. Az hogy nálatok meg a Mátrában ez is máshogy működik már meg sem lepődöm ;)  valóban van olyan sav ami az erejedés alatt keletkezik - pl. az ecetsav de ennek nem örül a borász - továbbá tejsav, borostyánkősan, galakturosav; miközben a borkősav és az almasav egy része kiválik, lekötődik, átalakul. A vége azért ennek az folyamatnak savcsökkés szokott lenni, mert a képződők nagyságrendileg kevesebben vannak mint a kiválók - de lehet kivételes helyzetben más, én nem hallottam eddig erről.

 

Tegnap én is szüreteltem; 400 kg tökéletesen egészséges, jól beérett 10-20%-ban töppedt, mazsolás Cirfandli ázik 2 napig, hogy a minél több értékes aroma kijöjjön az aszalódott szemekből. Mustok 22 volt rögtön feldolgozás után, savat  6ra titráltam; remélem ez elegendő alkoholpotenicált jelent; pláne hogy min. 23-ra várom áztatás után ;):

Előzmény: BZoltan (10448)
Daeril Creative Commons License 2011.09.22 0 0 10452

A német Rizlingek stabilak 9°-alkohollal is? Ott a savak tartósítanak vagy mi lehet az ok szerinted?

Előzmény: BZoltan (10448)
Daeril Creative Commons License 2011.09.22 0 0 10451

Ha 25 mg/l célzol akkor igen.

 

Az almasavbontók szeretik a meleget és a magas pH-t. (az ecetbaci is pont  ezt szereti) Seprőfelkavarást is szeretik mert abból jutnak szabad nitrogénhez a szaporodáshoz.

Nem szeretik a magas alkoholt, sok ként (15-20 mg/liter !! aktív kénszint !! felett) és a hideg pincét. Úgyhogy cefrekénezés után nem kellene már kénezni, ha spontán MLF-et akarsz. Hordó lehetőség szerint legyen tele, levegőt ne kapjon a bor.

Előzmény: medveger (10449)
medveger Creative Commons License 2011.09.22 0 0 10450

Szép napokat mindenkinek!

 

Almasavbontást szeretnék (adalékanyag nélkül) végrehajtani. Mindenfelé azt olvastam, hogy a finomseprő felkeverésével (a zajos erjedés után) ez magától beindul(hat). Kérdésem az lenne, hogy ekkor még ugye nem szabad megkénezni a bort, mert az elpusztítja az almasavbontó bacikat is. Hogyan óvom a bort ilyenkor az oxidációtól? Vagy elég neki, ha teletöltöm a hordót? Vagy a kénezés nem zavarja  a bacikat?

Köszönöm!

medveger Creative Commons License 2011.09.22 0 0 10449

Ez akkor, ha jól számolom, 100l cefrére fél deci törzsoldatot jelent, ugye? Tehát a 200l vöröshöz egy deci kellene? (Biztos jól számoltam?)

Köszönöm!

Előzmény: Daeril (10447)
BZoltan Creative Commons License 2011.09.22 0 0 10448

Szerintem olyan nagy különbség nincsen a 4.6 és egy 5.2 sav között. Ráadásul abban a rizlingben van 8.5 g/l maradékcukor is.

 

Amúgy csak alátámasztani tudom Bálint írását. Néha az erjedés után tényleg magasabb savakat lehet mérni.

 

Én nem tudom, hogy ezekkel a savakkal mi hogyan működik. Az biztos, hogy a Somlón már nem csökkennek a savak. A perzselő hőség idején pedig a levelezés sokat számított. Én minden évben csodálkozom, hogy milyen sokan menetrend szerint csontra lekopaszítják a fürtzónát... tovább csökkentve a rendszerint amúgy sem túl nagy lombfelületet. Aztán csodálkoznak, hogy nem érik a szőlő és mennek a savak.

 

Komplex dolog ez...no és mágia :)

 

De a lényeg az az, hogy én az alacsony savtól sokkal kevésbé félnék mint a 10-11vv% alkoholpotenciáltól. Nem ritkaság, hogy elzászi Gand Cru birtokok fantasztikus borokat palackoznak akár 4g/l savval és 10 feletti maradékcukorral és 13-as szesszel.

Előzmény: RAMBO (10444)
Daeril Creative Commons License 2011.09.21 0 0 10447

szerintem: 10 g porított borkén 100 ml vízben felodva kb. megegyezik egy 5%-os tözsoldattal

5%-os törzsoldatból 1 ml - 1 liter borhoz adva 50 mg/liter kéntaratlmat eredményez

Én cefrébe nem tennék 25-30 mg/l kénnél többet de majd az okosok megmondják jól gondolom-e. Persze ez attól is függ mit akarsz.

 

Előzmény: pumi66 (10446)
pumi66 Creative Commons License 2011.09.21 0 0 10446

Üdv,

 

kérdésem az lenne, hogy 200 kg vörösszőlő cefréhez mennyi törzsoldat indokolt, illetve a pektin bontó enzim használata okvetlenül szükéges-e?

Melyik a jobb, a porított borkén vagy a törzsoldat?

pinotnoir777 Creative Commons License 2011.09.21 0 0 10445

Már több nagy tapasztalatú kollégától hallottam, hogy meleg években erjedés alatt sok esetben növekedni is tud a sav, pontosabban a mustban titrálásal nem mérhető savból valahogyan mérhető lesz. A hogyant ne kérdezd.

 

 

Előzmény: RAMBO (10444)
RAMBO Creative Commons License 2011.09.21 0 0 10444

A 2009-es rizlingedet kóstoltam, és nagyon szeretem is.

 

Ezzel együtt az a sav a borban mért sav, a kolléga meg mustban mért savról beszél, ami forrás alatt kb. 1g/l-rel csökken. Tehát neki a 4,6-os savú bor lett megcélozva.

Előzmény: BZoltan (10426)
Ali-bá Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10443

Én a  "Szőlőoltás Index Fórum"-ot ajánlom.

Előzmény: gergerg (10440)
gergerg Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10442

Írd meg mikor, Hollókő felé útba esünk. (ha épp nem dolgozok)

Előzmény: Törölt nick (10441)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10441

Meglesz!

Tervbe van véve egy Hollókő, Nagybörzsöny kirándulás az ősszel.(gyerek )

Előzmény: gergerg (10440)
gergerg Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10440

Minden további nélkül. Nézz át az /oltás, szemezés/ topicba, és keresd vissza a tavaly tavaszi hozzászólásokat.

Előzmény: Törölt nick (10438)
gergerg Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10439

Alul nem 5 cm, hanem 5 mm! Nem kell tápanyagdús föld, inkább nedvességtartó legyen.

Előzmény: Törölt nick (10436)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10438

"Ja! Az oltástól meg ne félj! pl. zöldre-fás oltást az idén csináltam először és sikerült!"

 

 

Ezt kipróbálom. Van egy jó fajta és 3 nem szeretem féle tőke. Bele lehet akkor oltani ? 

 

 


Előzmény: tp329 (10428)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10437

Itthon van szőlő de kicsi a hely sok az állat, kutya, csirke.  Nem férek el ezért a sok kert.

Értem a bujtatást. Csináltam vagy 10 éve de jöttek a tojást tojo gyalogosok oszt ...

Előzmény: gergerg (10432)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10436

Tehát márc 1-5. vágok vesszőt kb 50cm alul 5 cm a szem alatt nyisz, felül meg kb az 5. alatt nyissz.Majd 1 napra vízbe rakom! És a felső részét fagél-vagy viaszba mártom és nyakig jó tápos földbe bédugom a komái közé . Ősszel vagy köv tavaszal mehet a fődbe?

 

Előzmény: gergerg (10429)
medvegyu Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10435

Köszi, közben rendeltem inoxot, végülis pár tizessel több, mint a műanyag, amitől valahogy idegenkedem.

A többcsapos dolgot boltban mondták, valójában nem tudom, miért volna jobb.

Eszközök már sínen vannak, szombatra jönnek a szüretelők, csak a savak maradjanak, asszem minden más meglesz :-).

Előzmény: csite (10427)
medvegyu Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10434

Mindjárt remegő kézzel újra kipróbálom a titrálás a tanácsaitok alapján.

Most száll a must.

Már kóstoltam, brutál édes, a savhiány szombatig félő, hogy bekövetkezik...

Előzmény: RAMBO (10423)
tp329 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10433

Úgy értelmeztem, hogy mostantól tavaszig......  Ezt a módszert ismerem, azért köszi!

(akollégamegjegyzésavillanyszerlésrevonatkozott)

Előzmény: gergerg (10432)
gergerg Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10432

Tavaszra a meglévő tőkéről lebujtásolsz egy vesszőt, kihagysz 2 szemet, az hoz 2 zöldhajtást, abba mehet zöldbe fás oltás. Őszre leválasztod és ennyi.

Előzmény: tp329 (10430)
Falusi1 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10431

Eddig csak olvastam a különböző adatokat, de most kissé bátortalanul, ám határozottan kijelentem, hogy az utolsó mondatoddal - különös tekintettel a tavalyi tapasztalatokra-, mélyen egyetértek. 

Előzmény: BZoltan (10426)
tp329 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10430

Megengedi kolléga úr, hogy hozzáfűzzek egy gondolatot?

 

A dugványnak inkább a hosszát mérje (nem egyformák az ízközök), fajtánként nagy eltérések lehetnek (a vessző talpa és a felső rügy között  kb. 40 cm vált be nálam).

 

A lezárásra jó a fagél is, ha nincs kedve éppen viaszolni.

 

Az az oltvány tavaszra engem is érdekel!

Előzmény: gergerg (10429)
gergerg Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10429

Ha csónakba ülsz a Zagyván, talán fel tudsz eveszni, majdnem a Zagyva másik végén vagyok. Tőlem okosodni csak akkor tudsz ha érdekel a villanyszerelés mert ahoz még úgy-ahogy konyítok valamit. Bort viszont elvileg ihatsz ha összejön. A vesszőt tavasszal kell szedni, úgy március elején. 3-4 szemre kell elvágni úgy hogy az alsó vágás kb.5mm-re legyen a szem alatt a fölső vágás meg minnél messzebb a fölső szemtől. Ha ez meg van, olvasztott gyertyaviaszba bemártod a vessző tetejét és elülteted úgy hogy csak 1 szem látszódjon ki a földből. Célszerű szedés után egy napig vízbe tenni a vesszőket.

 

Ha már van valamilyen szőlőd, akkor abból gyökeres oltványt is készíthetsz tavaszra, ha érdekel akkor elmondom hogy.

Előzmény: Törölt nick (10425)
tp329 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10428

 

 

Most meddig mérjem? Csak a pontosság kedvéért!

Az egyik, ahol sokat vagyok, de alig van szőlő, az 141,423km, ahol több a szőlő, de keveset vagyok (meg is látszik rajta) az 276,812 km.


A bort én is veszem. Csak kiemelkedő években lesz pár liter, egyébként megesszük szőlőnek, vagy még mustként elfogy. Kb. 30 fajta szőlőm van, bor, csemege vegyesen. Abszolút szórakozás, csak 1-2 tő mindegyikből, némelyik idősebb mint én, még a nagyapám ültette is van köztük. Növényvédelem visszafogott, az idén kétszer permeteztem, tavaly egyszer sem (meg is volt az eredménye), mert mindig esett az eső, mikor tudtam volna.

Ha erre jársz szívesen látlak, majd kerítünk valamit a bográcsba is, de azért figyelj az ide írogató profikra is!

üdv.

 

Ja! Az oltástól meg ne félj! pl. zöldre-fás oltást az idén csináltam először és sikerült!

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (10424)
csite Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10427

Konkrétan a boros helységben ne tárolj mást!
A több csapnak mi értelme van? Szerintem nincs rá szükséged.

A kotyogó alapba jár ezekhez. (legalábbis nekem mindegyikhez járt)
A műanyag jó alternatívája az inoxnak. 

Előzmény: medvegyu (10415)
BZoltan Creative Commons License 2011.09.20 0 0 10426

A 2009-es Olaszrizlingünkben 5.2g/l volt a sav, 8.5g/l a maradékcukor, 13.8vv% az alkohol és 26.8g/l a cukormentes extrakt. Ugyanezen évjárat Hárslevelűjében 5.63g/l volt a sav, 26g/l a maradékcukor, 13vv% az alkohol és 30g/l a cukormentes extrakt.

 

Ezek a savak a Somlón extrém alacsonynak számítanak, mégsem éreztem sem én sem más zavarónak. Tény, lágyabb volt mindkettő mint a szokásos 7-9g/l savú boraink, de a fogyasztói visszajelzések nem voltak rosszak.

 

Egy-egy analitikai paraméter miatt ezért nem pánikolnék. Persze aki jobban érti a borok kémiai lelkivilágát az biztos érti, hogy hogyan is vannak ezek a dolgok, de nekem ez nagyrészt mágia.

 

Én személy szerint sokkal jobban tartanék a 17-18-as mustfoktól mint akár egy 5-ös savtól.

Előzmény: RAMBO (10421)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!