Nálam minden teljesen bio, permetezés nuku, kivétel a csalán és pitypanglé. Istálótrágya és Alginit fészekben vannak a paradicsomok, a talaj vastagon takarva szalmával, öntözés alig-alig. Betegségben nyoma sincs, felkopaszodás nulla, egy-két alsó levél csavarodik az utóbbi pár napban.
Ehhez még hozzáteszem, hogy persze semmit sem értek az szakértők által leírtakból, fogalmam nincs pl., mi az a kation-egyensúly, s mit kéne kezdenem vele. Másrészt meg a hőség ellen sem tudok mit tenni,
Szerencsére, ha a saját paraszti eszemre hallgatok, akkor sokkal egyszerűbb a dolog, és jövőre van remény a probléma elkerülésére. Mert azt vettem észre, hogy a jól megtrágyázott töveknél ez a baj legfeljebb a felső emeleteken jelentkezik, míg a gyengén ellátottaknál szinte minden termés ilyen. Ha csak ez a baj, ezen könnyű segíteni.
a paradicsom az 1800-as évek vége felé jelent meg egyre gyakrabban a házikertekben. Az itt termesztett paradicsomot az asszonyok besűrítették és eltették télire. Eleinte az igen nagy, akár 1 kg-os bogyókat termő, gerezdes, Garfield elnök fajtát termesztették, belőle a fóti termesztők szelektálták a maguk tájfajtáját, amely kevés magjával, vastag húsával igen alkalmas volt befőzésre. A meleg homoktalaj, és a pesti piacok közelsége miatt Fót, Dunakeszi, Csömör környékén folyt jelentős paradicsomtermesztés.
Magyarázat sokféle van. Pár napja a Kossuth R hajnali műsorában Bozsik gazda interjúvolt meg egy ún. szakértőt a témáról, s a hölgy azt mondta, az "őrült meleg miatt" nem tudják a paradicsomok a Ca-t felvenni.
Egy helyen érthető összefoglalást láttam az okokról és azok kombinációiról - itt sok mindent felsorolnak (fő kationok egyensúlyproblémája, túl kevés vagy túl sok víz stb ), csak egyet nem, a nagy hőséget. - http://www.growtomatoes.com/tomato-plant-nutrition/
Én azt gondolom, jövő évre vonatkozóan az idei évből nem lehet semmi féle konklúziót levonni, az idei év szánalmas a kalciumhiány tekintetében, biztos vagyok benne hogy nem mi tehetünk róla. A kérdés csak az hogy akkor mi? Mert ugye bár kicsi a valószinűsége, de megismétlődhet. Amit lehetségesnek tartok a koranyári hideg. Már júniusban is látszottak tápanyagfelvételi zavarok a hideg miatt, majd jött általánosan a virágok elrúgása, a rossz kötődés. Nagyon sokaktól olvastam. Valószinűleg az történt hogy a tavaszi nyár hatására a növény megindult, majd a hideg hatására fejlődése megállt, átgondolta az anyagok felvételét, megpróbálta erős nitrogénfelvétellel pótolni a lemaradását, ami a megeg viszzatérésekor robbanásszerű növekedést eredményezett, "megmérgezte magát" nitrogénnel, elrúgta a terméseket, majd ismételten felborult az anyagcseréje, és jött a többi hiány. De ez csak az én elméletem, biztos ezer pontban cáfolható, de egy egyszeri paraszt annyit mondana: "nem jó év vót rája" És azt hiszem igaza lenne.
Elnézést kérek, elkerülte a figyelmemet. Én gyakran rákattanok egy egy topicra, és akkor a többit hanyagolom. Nos, egyszer permeteztem vele, a paprikákon most nem látok hiánytünetet, időszerű lenne ujra. A paradicsomokon még mindig rengeteg a tünet, de azok a szemek már olyanok voltak a permetezés előtt, vagyis nem a szer hibája.
most hogy itt az ősz jelentkeznék majd a magokért :) Nóra valami S-betűs pletyt említettél hogy esetleg tudnál küldeni de olyan rondán írtam fel hogy kiolvasni se bírom :D
arwentől pedig ribizlipari magot kunyiznék :)))))
úgy néz ki hogy 1 évet még maradunk biztosan ezen a hideg éghajlaton szóval jövőre jobban meg kell gondolnom mit ütetek... a sárga pari teljes kudarc és a nagyszeműek is, csak a koktél érik na meg a black prince iszonyat nehezkesen...
Okai lehetnek: szintén vízhiány, pontosabban ingadozó vízháztartás (hirtelen sok aztán meg kevés víz...), aztán sokk a hirtelen tömeges hajtásválogatástól (sarjhajtások kitörése, alsó levelek túlzott letörése...), nagy adag UV sugárzástól. Ezek a legvalószínűbbek.
Ezek közül a fajták érzékenysége is eltérő egyikre-másikra.
Az elmúlt esőzésekig nem repedt, bármennyit is öntöztem addig, de azt gondolom, hogy egy bizonyos érettségi fokot elérve mindenképpen elkezd repedni. Ez minket abszolút nem zavar, mert addigra a termés kb. 80%-át felfaljuk és egy kis repedés nem okoz semmi gondot... :)
Mitől van az, ha a paradicsom levelei megkanalasodnak? Főleg az alsóbb levelekre jellemző, hogy összepöndörödnek és a levéllemez vastagabb, törékeny lesz.
Idén - eddig - nem volt kukacos a paradicsom, de tegnapelőtt elfogtam 2-3 gyapottok lepkét, így utána megkínáltam némi Karatéval és gombaölővel (az esők miatt) a parikat. Előtte persze leszedtem az éretteket, így a 7 napos várakozási idő nem kavar be.
Köszönöm! Az íze hasonló a nagy húsos paradicsomokéhoz, mint pl. Ökörszív, viszont kicsit édesebb, gyümölcsös beütéssel. Kevésbé savas, mint a pirosak, ahogy az összes sárga fajta.
Gyönyörű képek születtek. Közben én is hoztam egy új fotót, mert egy új rekorder született. Eddig a hét év alatt, amióta paradicsomunk van, ez a legnagyobb példány.
Amana Orange a fajtája. Szedtem magot belőle, azt hiszem méltó továbbörökítője lehet fajtájának :) (92 dekát nyom) A húsa is narancssárga:
A citrommal én is így jártam tavaly,nekem sem kell :D Van még pár magom ha valaki kipróbálná szívesen átadom. A Principe most van először,de talán még jövőre próbálkozom vele.Állítólag kifejezetten aszalni való. Tényleg nincs sok rajta,de az ökörszíven sem.
Ez a sherolla milyen? Mert gyönyörűnek gyönyörű...