Keresés

Részletes keresés

thekingisalive Creative Commons License 2012.02.22 0 0 4377

Ööö... az oltóvesszőket mikor kéne megszedni? Én még nem szedtem egy darabot se.

gergerg Creative Commons License 2012.02.22 0 0 4376

Megkaptam a mailt, a vérbelű már nem biztos hogy jut, de majd jelentkezem ha már biztos. (egy-két nap)

Előzmény: szemenyei (4367)
Csarli1 Creative Commons License 2012.02.22 0 0 4375

Carmen van cseresznye ami Magyar nemesítés, és körte ami Olasz nemesítés.

Most a Carmen körtéről volt szó.

Előzmény: rámenős (4372)
Csarli1 Creative Commons License 2012.02.22 0 0 4374

Igen, csak az a probléma, hogy 1,2- as suháng amit elültetem

Előzmény: mjos (4370)
rámenős Creative Commons License 2012.02.22 0 0 4373

Korábban körtéről volt szó.

Előzmény: rámenős (4372)
rámenős Creative Commons License 2012.02.22 0 0 4372

A Sárga Dragán és a H 203-as hibridje. Nemesítői Brózik Sándor és Apostol János.

Ha cseresznyéről van szó.

Előzmény: rámenős (4371)
rámenős Creative Commons License 2012.02.22 0 0 4371

Hrotkó szerint a Carment a Katalin, Van, Vera, Sándor, Münchenbergi, Szomolyai fekete porozza.

Előzmény: mjos (4370)
mjos Creative Commons License 2012.02.22 0 0 4370

Szia!

Ha még nem késő.

"Carmen. A Dr. Jules Guyot és a Bella di Giugno keresztezésével nemesített olasz fajta,
amelynek érési ideje korai: július vége. Gyümölcse közép nagy, megnyúlt alakú, éretten sárga egy kis pírral. Jellegzetes a bunkós kocsánya. Íze jó, leves, húsa lágy, krémszínű. Fája
középerős növekedésű, birssel összefér. Önmeddő, javasolt porzói: Vilmos körte, Conference, Tosca, Norma."

forrás: http://www.szolfa.hu/mgy/index.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=42&Itemid=47

Augusztusban kérhetek róla egy ágat?

mjos

Előzmény: Csarli1 (4011)
fehérkutya Creative Commons License 2012.02.22 0 0 4369

E-mailt küldtem.

Előzmény: szemenyei (4367)
szemenyei Creative Commons License 2012.02.21 0 0 4368

Késélezéshez

 

Elmondom, miként tanultam az oltókés fenését:

Alap: azoltókést mindíg egy oldalról élezzük, a másikon csak a sorját dolgozzuk el, egy-két húzással! Mert csak így kapunk olyan vágóélt, amivel teljesen sík vágásfelület készíthető! (derékszügű háromszög alakú a penge a kés tengelyére merőleges metszetben)

Ha nagyon tompa vagy sérült a kés, először durva kövön néhány húzással az élfelületet kialakítjuk. (az él a teljes hosszán sorjás)

Kövezkezik a finom szemcseméretű kő, a cél a sorja eltávolítása. (maradni fog csak kisebb, "finomabb" mértékű)

Finomítás bőrön. Sem túl feszes, sem nem laza bőrszíjon, vigyázva, hogy ne vágjunk bele.  A kés mindkét felét, a penge hátától az éle felé haladva, a szíj hosszirányában végighúzzuk néhányszor. Ha jól csináltuk, szárazon borotválja a szőrt az alkaron.

 

A fenőkő helyettesíthető csiszolópapírral is.

 

Nem tudom, volt-e már linkelve:

http://www.kesblog.hu/?page_id=461

szemenyei Creative Commons License 2012.02.21 0 0 4367

Az idén szeretném bővíteni a gyümölcsök választékát, továbbra is tervben van a mogyoró és dió oltása. Ezen kívül cseresznye, meggy és alma fajták érdekelnek, ezekből ill. ezekre szeretnék oltóvesszőt cserélni. Nem gond, ha nagy méretű a fa, szívesen szaporítom az ellenálló, és helyi fajtákat, különlegességeket is. Továbbá érdekel a házi berkenye, már ha valaki termeszt még egyáltalán...

Cserére az alábbiakat ajánlom fel, a legtöbb gyümölcs "keresztnevét" nem tudom megadni, mert részben helyi fajták, részben már nincs kitől megkérdezni.

Akit valami komolyan érdekel, keressen bátran, megpróbálok részletes leírást adni, ill. fényképekkel illusztrálni, hátha felismerhető.

 

Tehát íme az én fajtalistám:
mandula: tétényi kedvenc, bőtermő
cseresznye: katalin, "ropogós" (én valami helyi fajtának vélem, közép érésű, már féléretten, sárgán is ehető, sokáig érik, kicsit kesernyés)
gesztenye: bouche de betizac (még nem termett...)
mogyoró: nagy szemű, hosszúkás (ld 1854. hozzászólás)

dió: könnyen törhető, nagy termésű
kajszi: több fajta, kb. 7, nevet nem tudok, (koraitól: jún. 10 - aug.ig érnek)
húsos som: nagy termésű
körte: nevet nem tudok, valamilyen nyári (júl. végén - aug elején érik),

és őszi (szept. elején érik, nem tárolható, idős, nagy méretű fája van)
alma: batul, citrom, gala, golden d., további 4 szaporításra érdemesebb nemes fajta

(nevet nem minden esetben tudok), + 4db magrólkelt, ami értékes termésű!
naspolya: nagyszemű
birs: alma alakú, közepes méretű
szilva: debreceni muskotály, mirabolán, + helyi fajták
ribizli (fekete)
őszibarack (magcsemeték)
faeper
kökényszilva: sárga, lila (júliusban érik)

mixer88 Creative Commons License 2012.02.21 0 0 4366

úgy lesz!

Előzmény: Ali-bá (4365)
Ali-bá Creative Commons License 2012.02.21 0 0 4365

Ha a zacskó légmentesen zár, akkor minden rendben. (Mégegy zacskó legkumigyűrűzve nem árt.)

Előzmény: mixer88 (4364)
mixer88 Creative Commons License 2012.02.21 0 0 4364

sziasztok!

szóval megérkeztek az oltóvesszők R. Zolitól.mégegyszer köszönet érte.Lemostam gombaölős vízzel,majd lekentem a végeit fagéllel,beleraktam nylon zacskókba,most a hűtőben van. A hűtőt +5fokosra állítottam.Jó lesz ez így?

szemenyei Creative Commons License 2012.02.21 0 0 4363

Üdv!

Már jó ideje nem írtam,először szeretnék beszámolni a tavalyi eredményekről:
Tavasszal oltottam januárban eltett oltóvesszőkből és frissen szedettekel is, ill. augusztus végén szemeztem.
Cseresznye: egy fában nem eredt meg, a másikat pedig kitörtem, de nem volt rendes forradás.

Továbbá ősszel szemeztem alvóra, meglátjuk.
Szilva: 3 oltásból egy eredt meg, be is érett, egy másik beforrt, de nem hajtott ki, ill. ősszel szemeztem többet is.
Kajszi: 5 oltásból 2 megeredt, ezeket ősszel átültettem. (egyik friss, másik eltett vessző)
Mogyoró: teljesen eredménytelen.
Dió: az alany feladta a 2010-es pangóviz után, ill. nem sikerült a másik.
Naspolya: megeredt, szépen fejlődött.


Úgy gondolom kezdésnek nem is rossz.

Később hozok még képeket.

Hepci Creative Commons License 2012.02.21 0 0 4362

Az 1200-as csiszolópapír (P 1200) jóval durvább, mint egy - európai szabvány (FEPA) szerint számozott - 1200-as fenőkő (F 1200), konkrétan kb. F 500-as kőnek felel meg.

Előzmény: Csiki 74 (4361)
Csiki 74 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 4361

Szép kis szórakozás lehetett mire kifented.

Én egy 400-as vizeskövön lenyomattam a nagyját, aztán a 800-al megcsináltam a végleges élt.

Még a szíjazás hátra van,de azért jó pár óra hossza ráment.

Előzmény: fehérkutya (4346)
delon77 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 4360

Lehet hogy a 4347 es kérdésemre akart válaszolni ugy van értelme csak.

A reklám tényleg felesleges OFF

Előzmény: gyula.uw (4359)
gyula.uw Creative Commons License 2012.02.20 0 0 4359

Szerintem el téved tél ,barátom mert ez értelmetlen hozzászólás volt szerintem -is

Előzmény: KISKERTEK Kertépítés (4356)
Ali-bá Creative Commons License 2012.02.20 0 0 4358

Nemigen fog ez többet hozzászólni. Ebből a hsz.-ből is látszik , hogy nem ért hozzá, vagy nem tudja mit beszél, vagy nem tudja miről van itt szó.

Előzmény: gergerg (4357)
gergerg Creative Commons License 2012.02.20 0 0 4357

Ugye nem lesz minden hozzászólásod után ott a reklám?

Előzmény: KISKERTEK Kertépítés (4356)
KISKERTEK Kertépítés Creative Commons License 2012.02.20 0 0 4356

Kedves Delon!

 

Én lehet, hogy inkább szemzést próbálnék az oltás helyett. Érdemes lenne kipróbálni!

 

Üdvözlettel:

KISKERTEK kerttervezés, kertépítés, kertfenntartás

http://www.kiskertek.com

Vebber Creative Commons License 2012.02.20 0 0 4355

Nem kell, hogy felszívja. Mikor levágod a fáról nincs kiszáradva. Az a célja a gombaölőnek, hogy a zacsiba pl. ne penészedjen be.

 

 

Előzmény: delon77 (4354)
delon77 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 4354

Gondolom valamilyen lapos lavorba kellene beáztatni a teljes vessszőt és nem csak felszívatni ugye???

Előzmény: Vebber (4352)
delon77 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 4353

Előre is köszi holnap jön a téli kép a fáról.

 

üdv Krisztián

Előzmény: gergerg (4350)
Vebber Creative Commons License 2012.02.20 0 0 4352

Kezdem a sort.

Gombaölős vízbe rövid időre beáztatva, lecsepegtetve, a metszfelületet fagéllel bekenve, majd dupla nylon zacsiba (légmentesen lezárva) rakva hűtőben tárolom én.

 

Az idén még nem szedtem az oltóvesszőket.

Előzmény: mixer88 (4351)
mixer88 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 4351

sziasztok!érdeklődnék,hogy ki milyen módon tárolja az oltóvesszőket,kezelitek e valamivel stb?

gergerg Creative Commons License 2012.02.20 0 0 4350

Igy van ez..... Ha egy mester közlékeny, a tanítvány meg olyan mint a szivacs, akkor a mesternek előbb utóbb szembesülnie kell azzal hogy a saját gondolatai esetleg más szájából hangzanak el. :-))

Előzmény: Ali-bá (4349)
Ali-bá Creative Commons License 2012.02.20 0 0 4349

Én is majdnem ugyanezt írtam a cseresznye fórumon, csak a mértethez nem ajánlottem viszonyítást. Így még jobb!

Előzmény: gergerg (4348)
gergerg Creative Commons License 2012.02.20 0 0 4348

E-mail-re válaszolta, a fát meg fényképezd le. Néáhány helyen meg is mérhetnéd, vagy fényképezés közben fogd meg hogy lássuk a méreteket.

Előzmény: delon77 (4347)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!