"Carmen. A Dr. Jules Guyot és a Bella di Giugno keresztezésével nemesített olasz fajta, amelynek érési ideje korai: július vége. Gyümölcse közép nagy, megnyúlt alakú, éretten sárga egy kis pírral. Jellegzetes a bunkós kocsánya. Íze jó, leves, húsa lágy, krémszínű. Fája középerős növekedésű, birssel összefér. Önmeddő, javasolt porzói: Vilmos körte, Conference, Tosca, Norma."
Alap: azoltókést mindíg egy oldalról élezzük, a másikon csak a sorját dolgozzuk el, egy-két húzással! Mert csak így kapunk olyan vágóélt, amivel teljesen sík vágásfelület készíthető! (derékszügű háromszög alakú a penge a kés tengelyére merőleges metszetben)
Ha nagyon tompa vagy sérült a kés, először durva kövön néhány húzással az élfelületet kialakítjuk. (az él a teljes hosszán sorjás)
Kövezkezik a finom szemcseméretű kő, a cél a sorja eltávolítása. (maradni fog csak kisebb, "finomabb" mértékű)
Finomítás bőrön. Sem túl feszes, sem nem laza bőrszíjon, vigyázva, hogy ne vágjunk bele. A kés mindkét felét, a penge hátától az éle felé haladva, a szíj hosszirányában végighúzzuk néhányszor. Ha jól csináltuk, szárazon borotválja a szőrt az alkaron.
Az idén szeretném bővíteni a gyümölcsök választékát, továbbra is tervben van a mogyoró és dió oltása. Ezen kívül cseresznye, meggy és alma fajták érdekelnek, ezekből ill. ezekre szeretnék oltóvesszőt cserélni. Nem gond, ha nagy méretű a fa, szívesen szaporítom az ellenálló, és helyi fajtákat, különlegességeket is. Továbbá érdekel a házi berkenye, már ha valaki termeszt még egyáltalán...
Cserére az alábbiakat ajánlom fel, a legtöbb gyümölcs "keresztnevét" nem tudom megadni, mert részben helyi fajták, részben már nincs kitől megkérdezni.
Akit valami komolyan érdekel, keressen bátran, megpróbálok részletes leírást adni, ill. fényképekkel illusztrálni, hátha felismerhető.
Tehát íme az én fajtalistám: mandula: tétényi kedvenc, bőtermő cseresznye: katalin, "ropogós" (én valami helyi fajtának vélem, közép érésű, már féléretten, sárgán is ehető, sokáig érik, kicsit kesernyés) gesztenye: bouche de betizac (még nem termett...) mogyoró: nagy szemű, hosszúkás (ld 1854. hozzászólás)
dió: könnyen törhető, nagy termésű kajszi: több fajta, kb. 7, nevet nem tudok, (koraitól: jún. 10 - aug.ig érnek) húsos som: nagy termésű körte: nevet nem tudok, valamilyen nyári (júl. végén - aug elején érik),
és őszi (szept. elején érik, nem tárolható, idős, nagy méretű fája van) alma: batul, citrom, gala, golden d., további 4 szaporításra érdemesebb nemes fajta
(nevet nem minden esetben tudok), + 4db magrólkelt, ami értékes termésű! naspolya: nagyszemű birs: alma alakú, közepes méretű szilva: debreceni muskotály, mirabolán, + helyi fajták ribizli (fekete) őszibarack (magcsemeték) faeper kökényszilva: sárga, lila (júliusban érik)
szóval megérkeztek az oltóvesszők R. Zolitól.mégegyszer köszönet érte.Lemostam gombaölős vízzel,majd lekentem a végeit fagéllel,beleraktam nylon zacskókba,most a hűtőben van. A hűtőt +5fokosra állítottam.Jó lesz ez így?
Már jó ideje nem írtam,először szeretnék beszámolni a tavalyi eredményekről: Tavasszal oltottam januárban eltett oltóvesszőkből és frissen szedettekel is, ill. augusztus végén szemeztem. Cseresznye: egy fában nem eredt meg, a másikat pedig kitörtem, de nem volt rendes forradás.
Továbbá ősszel szemeztem alvóra, meglátjuk. Szilva: 3 oltásból egy eredt meg, be is érett, egy másik beforrt, de nem hajtott ki, ill. ősszel szemeztem többet is. Kajszi: 5 oltásból 2 megeredt, ezeket ősszel átültettem. (egyik friss, másik eltett vessző) Mogyoró: teljesen eredménytelen. Dió: az alany feladta a 2010-es pangóviz után, ill. nem sikerült a másik. Naspolya: megeredt, szépen fejlődött.
Az 1200-as csiszolópapír (P 1200) jóval durvább, mint egy - európai szabvány (FEPA) szerint számozott - 1200-as fenőkő (F 1200), konkrétan kb. F 500-as kőnek felel meg.
Gombaölős vízbe rövid időre beáztatva, lecsepegtetve, a metszfelületet fagéllel bekenve, majd dupla nylon zacsiba (légmentesen lezárva) rakva hűtőben tárolom én.
Igy van ez..... Ha egy mester közlékeny, a tanítvány meg olyan mint a szivacs, akkor a mesternek előbb utóbb szembesülnie kell azzal hogy a saját gondolatai esetleg más szájából hangzanak el. :-))