Tényleg csak a saját véleményem, de nem gondolom hogy vesztene a minőségéből érdemben 1 év alatt egy felbontott flakonos jól tárolt motorolaj...mert a motorban használat közben (ahol mérhetetlenül nagyobb károsodások érik mint egy lezárt flakonban) is bírja addig.
Milyen olajat javasoltok a Mini One 1,4 95LE-be (N12B14A)? A használati utasítás csak 5W30-at ír. Eddig Valvoline SYN-Power 5W30 volt benne. A különböző webshopokban szinte mindent találtam. A gyári követelményt viszont sehol.
"A két év a legtöbb esetben elméleti maximum, az esetek többségében a fedélzeti ketyeró már korábban olajcserére vezényli az autót."
Előfordul ilyen is, biztosan azért mert beleromlik a motorba 2 év alatt....nem azért mert esetleg felhígul az üzemanyagtól vagy szennyeződik... igaz? :-)
A két év a legtöbb esetben elméleti maximum, az esetek többségében a fedélzeti ketyeró már korábban olajcserére vezényli az autót.
A korszerű motorokban komoly fedélzeti diagnosztika van amely a motorolaj állapotát is folyamatosan felügyeli, ugyanez az olajos flakonokban elvétve fordul elő.
Arra, hogy ha van olyan korszerű motor amiben lehet 2 évig egy olaj eléggé mostoha körülmények között, akkor miért nem bírná flakonban 1 évig ahol szinte semmi nem éri.
Szintén 97-es Polo, AER motorkód 999ccm 50KW, több mint 250e km (elvileg valós) és Motul 8100 X-Cess 5W40-et (VW 502.00) öntöttem bele. 10W40-ről tértem át és itt egy kérdést fel is tennék a többieknek. Az autó eddig is eszegette az olajat, kb 2000km alatt 1 litert is utána kellett tölteni (Valvoline MaxLife 10W40). A Motulból vettem egy 4 literes flakonnal (kauffertől, ott volt jó áron és személyes átvétel miatt éppen jó helyen volt az üzletük), a feltöltési mennyiség mindennel együtt 3,6 liter. Jelenleg nem egész 2700 km-nél tartok és még csak most bontom ki az egyik tartalékba vett literes flakont, tehát az olajcsere óta csak kb az a négy deci fogyott el ami a nagy flakonban maradt. Ez mitől van? Normál esetben nem füstöl (vagy nem látható a tükörből), de bizonyos körülmények között (főleg erőlködésnél pl emelkedő 3e fölötti fordulatszámmal) valamennyi füstöt azért nyom ki magából, de ennek a mennyisége is kevesebbnek tűnik most, mint az előző olajjal.
Néha, ha összefutok Polosokkal megszoktam kérdezni milyen olajat használnak, volt aki 15W40-et.. és kb hülyének nézett amikor említettem neki, hogy én épp 10W40-ről akarok 5W-re lemenni.. és szerintem az a 15W-s finoman szólva nem jó választás ebbe az autóba.
Porsche Hungáriánál azt mondták hogy eredetileg 5W30, de az 5W40 és 10W40 is megfelel természetesen ezekbe az autókba.
Valaki esetleg utána tudna nézni hogy ebbe az autóba mégis mekkora mennyiség kell fékfolyadékból? elképesztő hogy ilyen, szerintem alapvető információ nincs benne a kézikönyvébe. A szerelő azt mondta hogy fél liternél többet nem tudott leengedi? kicserélni? így rajtam maradt a másik fél liter.. úgy tudtam hogy 1 liter kell az autóba, de akkor hogy az anyámba nem tudott többet belerakni? mit sumákolhatott el? Ebből is Motult vettem (DOT5.1), meddig használhatók fel el ezek a fékfolyadékok bontatlan flakonban, szobahőmérsékleten tárolva? 2017.03.16-os gyártási dátum van rajta.
Még egy ami már tényleg nem olaj téma, de hátha mást is érdekel.
Ki milyen "túlélőcsomagot" tart az autóban? kötél+gyári vonószem megvan. Izzókból már bevásároltam, most normális biztosítékokat keresek és itt rögtön érdekelne is a hozzáértők véleménye. Olasz MTA biztosítékokat vennék csak kéne egy megerősítés hogy jó választás-e, szeretném az áruházi 199 ftos 8-10db-os noname készleteket elkerülni.
Autós kompresszorból (szivargyújtós) melyik az ami tényleg jó minőséget képvisel? Volt valahol itthon egy gyári, Mercedes-hez adott darab, ezek gondolom nem szarok..
Azért egy lezért olajosflakon nem egy fúziós reaktor. Egy kicsit túlzónak tartom amit írtál, de lelked rá ... hintsd a nép közé a "tudást".
Ha lezárt flakonba még nem használt olajat tárolsz, talán nem annyira riasztó ez az olaj oxidáció réme. Részben mert a bekerült levegő oxidációt elősegítő elemei lassan elfogynak, másrészt egy szűz olajban még nincsenek azok a savas oxidációt gyorsító katalizátorok, amelyek pl. a motor üzemeltetése közben belekerülnek. Tehát ez az egy év riogatás engem nem ijeszt! Nem beszélve, ha még a hőmérséklet is ideális a tárolásra.
... de ez csak az én maszek véleményem! Jah, és nem vitának szánom, nem ér annyit.
Legtöbb korszerű motorolajat már 2 évig is lehet használni a motorban, ahol azért érik hatások rendesen mégis használható 2 évig,nem gondolom, hogy lezárt kannában ahol nem megy bele égéstermék, üzemanyag, vízpára stb-stb mint a motorban (ahol 2 évig is jó) nagy baja lesz 1 év után...kb semmi szerintem.
" ... Ha egy év alatt tropa lesz, akkor már fél év alatt is sokat romlik, hisz ha reakcióba lép valamivel a levegőből, akkor annak a koncentrációja a tárolás kezdetén a legnagyobb. .... "
Tény és való, ugyanakkor az olaj oxidációja nem lineáris hanem exponenciálisan gyorsuló folyamat.
Ha egy év alatt tropa lesz, akkor már fél év alatt is sokat romlik, hisz ha reakcióba lép valamivel a levegőből, akkor annak a koncentrációja a tárolás kezdetén a legnagyobb.
Én mindenesetre úgy tárolnám, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon a flakonban. Fél litert pl. 1l-es flakonban, de lezárás előtt annyaira összehorpasztanám a flakont, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon benne. Nagy kannánál ez azért nem olyan jól kivitelezhető. 5l-es kannában megmaradó fél litert meg csak azért tartok meg, hogy ha esetleg utántöltésre kellene. (Eddig még sosem kellett. Kop-kop)
Én 6 havonta cserélem az olajat és meg szokott maradni kb. egy liter olaj amit következőnél beletöltök. Visszazárt flakonban, szoba hőmérsékleten tárolom, nap soha nem süt rá.
Ha egy (gyárilag elvileg légmentesen) lezárt olajos flakont felbontunk akkor a szabad levegőben lévő vízpára hajlamos beindítani az olaj oxidációját. Az olajban lévő antioxidáns adalék egy ideig természetesen meggátolja ezt a folyamatot de csak idő kérdése..... és ha ez a folyamat beindul akkor szinte exponenciálisan erősödő, öngerjesztő módon tönkreteszi az olajat.
Minden Elf és Total termék bekerülési ára drágult az év elejével, és mivel a tavaly év végi készletek lassan kifutnak, ideje volt újraszámolni az árképzést.
Elvileg szép lassan mindenkinek emelnie kell (illetve csak annak, ahol fogynak ezek, hiszen akinek van még 2014-es palackozás, az tudja a régi-régi áron is adni :) ), ha a piac valamiért nem jönne utánunk rövid időn belül, nyilván újra fogjuk gondolni az árakat.
A rokoni.-ismerősi körben két ilyen motoros Polo van (még még jópár hasonló korú autó), amik 5W-30-cal járnak. Egyikben sem szélsőségesen kopott a motor, bár bőven 200e felett járnak, és egyik sem eszi az olajat, két olajcsere között minimális utántöltéssel elvannak.
Te hogyan értelmezed az alábbi még figyelmeztető felhívást?
Tisztelt Felhasználó!
Mint bizonyára Ön is hallotta a LUKOIL Lubricants Europe 2014-ben megvásárolta az osztrák OMV kenőanyag-üzletágát. Az OMV-vel kötött szerződés azt tartalmazza, hogy 2015. 08. 01-től OMV márkanévvel a LUKOIL nem forgalmazhat tovább kenőanyagot. Ezúton nyilatkozunk, hogy az Önök által használt kenőanyagok esetében csak névváltozás történt, a termékek semmilyen egyéb vonatkozásban nem változtak. Maga a termékek ugyanazok, ugyanazokból az alapanyagokból, ugyanazon receptúra szerint készülnek, ugyanazon a gyártási helyen, a LUKOIL Ausztriában, Bécs külterületén lévő Lobaui (korábbi OMV) üzemében.
Mert hogy a Lukoil Lubricants Europe 2014-ben megvásárolta az osztrákOMV teljes európia kenőanyag-üzletágát. Többek között mind a 7 (hét) európai, addig OMV tulajdonú olajfinomítót is.
A gyártó előírása VW 500.00, VW 501.01 vagy VW 502.00 jóváhagyásnak megfelelő olaj. Ilyen olajat keress, a magyarországi éghajlati viszonyokra 5W-30-as SAE-viszkozitás tökéletes lesz, de az 5W-40-nel sem fogsz mellényúlni.
Sőt, a 10W-40 is megfelelő, de nincs komoly érv amellett, hogy ezt válaszd a fentiek helyett.
Nagyon bíztató a jövőre nézve, hogy a konkurrenciát ennyire idegesíti a Mannol piaci jelenléte, hogy - mint rendes tinédzsernek - mindenről az jut eszükbe :)
Én magam nem hallottam ilyet jóideje, ami nem egyenlő azzal, hogy nem jön most is ugyanerről jelzés az ügyfelektől és kollégáktól.
De kár ezen lovagolni amúgy, azt azért tudjuk, hogy a.kiszállítók feladata az eladások ösztönzése nálatok, erősen fókuszálva az A.Z. Meisterteile olajakra, hát nyilván nem hagyják ki a kevésbé korrekt eszközöket sem.