Keresés

Részletes keresés

cseik Creative Commons License 2011.04.06 0 0 1926

nem a jogszabályt kell szidni, az tök rendben van. csak pénzt nem adnak a betartásához és néhány önkori tényleg gusztustalanul él vissza a lehetőségével, bár tapasztalatom szerint ez a kevesebb és inkább félreértések miatt van a perpatvar.

 

egyetlen esetben veheti el önkori a magántulajdont, az pedig az út. de itt is kártalanítani kell.

és azért kötik magukat a telekalakításhoz, mert jogilag nem kötelezhetnek arra senkit, hogy a telkére úgy építsen, hogy az utat figyelembe vegye, viszont ha később az út leszabályozásakor a ház beleér az útba, akkor már  a teljes ingatlant kell kifizetni a tulajnak kisajátításkor.

így a legcélszerűbb a telekosztás és a már utat nem érintő telekre az építés.

 

egyébként létezik lehetőség arra, hogy ne kelljen telekalakítani sem, pl. az önkormányzati szerződés. ilyenkor szerződésben megállapodik tulajdonos az önkorival, hogy tisztában van a rendezési vonallal, azt tudomásul veszi és elfogadja, hogy annak figyelembe vételével határozzák meg a beépítési paramétereket. ilyenkor nem kéne telekosztani, csak önként úgy használni a telket, mintha meg lenne osztva.

csakhát ehhez kéne

1. hozzáértő Településmérnök :) a hész megírásához

2. önkormányzati akarat

3. hozzáértő ügyintéző

 

 

mint mondottam, a jogszabályok teljesen rendben vannak ebben a témában, most már "csak" hozzáértő jogalkalmazók kellenének.

KömKel Creative Commons License 2011.04.06 0 0 1925

Ha kisajátitásra kerül a sor, a magánút nagyságrendekkel olcsóbban sajátitható ki, mintha az ingatlanodból kellene lecsapni egy szeletet.

Hiszen a magánút nem beépithető, ésatöbbi, ilyen szempontból értéktelen.

Előzmény: Sznhép (1920)
hitman30 Creative Commons License 2011.04.06 0 0 1924

Igen Sznhep igazad van. Nekem is most ugrott be hogy tul kepp ket helyrajzi szamon lesz. Bejegyzik a tulajdoni lapra. Kerdes mi van ilyenkor ay esetleges karterites lehetosegevel. Bar nem hiszem h erdemes belevagni egy ilyen pereskedeses dologba.

Aki meg kitalata ezt a rendeletet ennyire nem gondolkodott?

 

 

Sznhép Creative Commons License 2011.04.06 0 0 1923

folyt...

A rendelethez pénzt persze nem adtak, így az önkormányzat megteszi amit elvárnak tőle papíron, a kisajátítást meg húzza a végtelenségig...

Előzmény: Sznhép (1922)
Sznhép Creative Commons License 2011.04.06 0 0 1922

Nekünk azt mondták, hogy valami új országos rendeletet adtak ki az utakra vonatkozóan, és a rendelet szerint elég sok esetben kell szélesíteni + járdát építeni, úgyhogy biztosan  ezért van ilyen több helyen is. A

Előzmény: aerno (1918)
Sznhép Creative Commons License 2011.04.06 0 0 1921

Nekünk azt mondták, hogy valami új országos rendeletet adtak ki az utakra vonatkozóan, és a rendelet szerint elég sok esetben kell szélesíteni + járdát építeni, úgyhogy biztosan  ezért van ilyen több helyen is.

Előzmény: aerno (1918)
Sznhép Creative Commons License 2011.04.06 0 0 1920

Ezt az önként átadást nem egészen értem. Mi sem adtunk át semmit. Egyszerűen két helyrajzi számra került a telek, és mindkettő továbbra is a mi nevünkön van. hitman30-nak ráadásul kerítésen belül van, tehát utat csak úgy tud az önkorm. építeni, ha a kerítését elbontja, és az ő elkerített "magánútját" kisajátítja. Nála is a nevén maradna szerintem. Van valami buktató, hogy a magánutat bármikor ingyen elveheti az önkormányzat közútnak?

 

Előzmény: KömKel (1915)
hitman30 Creative Commons License 2011.04.06 0 0 1919

Na igen ez erdekelne engem konkretan. A rendelet miatti karokozas. Erdemes lenne ugyvedhez fordulni?

 

1918: 2 honap? akkor egesz jol megusznad... Nalunk 4 de lehet inkabb 5.. es igen 100 110 e huf..

Előzmény: nopánick (1917)
aerno Creative Commons License 2011.04.06 0 0 1918

Sziasztok. Nyíregyházán építkeznénk, és a tervező hasonló dologgal kezdte. Majd' hanyatt vágtam magam mikor mondta, hogy ő úgy szeretné beadni az engedélyt, ha már a rendezés megtörtént. Ismeri a kollégákat és ezt mondták neki így lenne jó. A másik mikor megmondta mire kell számítani pénzben: kb 10-120 E forint és legalább 2 hónap.

nopánick Creative Commons License 2011.04.06 0 0 1917

Ha, a korábban ingyen jutott az önkori a telekrészhez,

akkor azt ingyen is kell visszaadnia, amikor fölöslegesé válik.

 

Más kérdés az újabb költség.

Úgy érezem, az a rendelet változás miatti károkozás lesz,

tehát kérhető a megtérítése az önkoritól...

Előzmény: hitman30 (1916)
hitman30 Creative Commons License 2011.04.06 0 0 1916

Igen ezt en is ertem.

Az elso resz korrektnek is tunhet...

A masodik szimpla zsarolas, de mindez csak papiron tortenne meg, es ha vege a harcehurcanak es veglegesen modositjak a dolgokat akkor vissza lehet ezt csinalni elvileg ( megint kiméretni a telket stb stb. Megint kb 110 EHUF) A kerdes hogy akkor vajon az onkorm. onszantabol visszaadja az en telekreszem vagy el kezd szivozni:))

 

Most az van h varok novemberig ha nem tortenik semmi akkor csinalok egy telekrendezest es bekaphatjak.

Viszont ha valakinek van jobb otlete akkor irja meg, mert nekem most sakk matt.

 

KömKel Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1915

Ha a régi szabályozás szerint úgy döntenének, hogy ott megcsinálják az utat, akkor kisajátithatják a bejelölt telekrészeket. Erre fizetnének kártéritést neked/nektek.

De mikor te önként átadod ugyanezt a területet (hogy megkapd az épenget), akkor nem fizetnek, hiszen te adtad oda "önként".

 

Leegyszerűsitve ennyi.

Előzmény: hitman30 (1914)
hitman30 Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1914

En megmondom oszinten nem ertem mirol van lejjebb szo. Illetve ha jol ertem, ha en ugy dontok es leadom papiron a telkem azon reszet amit erint az ut akkor karteritest kell adjanak?

 

Amugy az uj szabalyozasban mar nincsen benne ez az egesz. Az ut marad 8 meter es ennyi. Viszont mire ez vegrehajtodik es az allami foepitesz jovahagyja az egy ev. Ergo buktam egy evet. 

Masik megoldas h tenyleg kimerettetem az uj telekhatart es papiron atadom az onkormanyzatnak. ( amit valoban nem ingyen kene, viszont ez eleg rendesen zsarolas .. adok engedelyt ha ujbol kimeretetted a telked  es leadod ami a papiron piros.. ) nekem kb 2x 10 meter lenne. 

 

Ez a 21. szazad. Burokracia es szivatas. Ez kell a nepnek. Es varjak arra h majd valamikor ha olyan kedvuk lesz lesoporjek az asztalrol.. De csak osszel mert nyaron nem dolgozik senki..

Elkeserito es szanalmas.

 

Es a varosunk nagy resze be van pirosozva...

Komolyan azon filozom hogy nagyobb nyilvansoagot adok az ugynek. De persze akkor sztem soha nem kapok epitesi engedelyt...

Meg  valoszinu leszarja mindenki..

 

Az volt az utolso mentsvaram hogy beleferek a foldmerok alltal megaodtt hibahatarba ami 90 centi.. de nekem majdnem 2 meter..

 

Ebben az egeszben semmi logika nincsen.

 

KömKel Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1913

Zavarhat (minden jóérzésű embert zavar), de nem tudsz ellene tenni semmit.

Hidd el nálunk is volt "feketelista", a rajta szereplő emberkék kegyetlenül szivatva voltak, ha bármi kellett nekik. Csak mert egyszer keresztbe (próbáltak) tettek az önkormányzatnak.

Volt aki rutinos rókaként eleve összeférhetetlenség okán más hatóságot kért az ügye elbirálásához. Csak azt nem tudta, hogy megyén belül ismerik egymást a kollégák, és a szivatás megy tovább...

 

A mai napig tudok olyan tervezett útszakaszt, ami a '98-as helyi épitési szabályzatba lett belerakva, cirka 50 telket érintve. Az elmúlt években ezek fele adta át önként a telekszakaszt, mert épitkezett/átalakitott/stb. Tehát 13 év alatt lett 20-25 db szétszórt kis biszbasz telek (16 méter x telekszélesség), egymástól teljesen függetlenül.

Pénz nincs a többi kisajátitására, de ha ez meg is történne, akkor se lenne pénz a közművekre-közvilágitásra-aszfaltozásra-vizelvezetésre. Tehát nem vennék át önkormányzati útnak, maradna magánút.

Előzmény: nopánick (1912)
nopánick Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1912

A telek határ rendezéssel (>> magánúttá minősítés) még nincs bajom.

Végül is nekem kell a közös érdekhez igazodni e szempontból...

 

Azzal van bajom, hogy ezt az ingyenesség elvárásával igyekeznek kombinálni.

Úgy, hogy a mérleg másik serpenyőjét ÜRESEN!!! hagyják.

 

Mert, ugye az ingyenességet is bevenné a gyomrom, akkor

HA!!! cserébe tényleg záros időn belül elkészülne az az út...

...az önkori pénzéből. De, nem szokott elkészülni.

 

Sőt, tőlem várná el a közmű áthelyzést is,  ha van és az útba esik éppen.

Mindezt, holmi településrendezési szerződének álcázott, zsarolás keretén belül.

 

Szóval a pofátlanul, féloldalas ügymenet zavar...

Előzmény: KömKel (1911)
KömKel Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1911

Lehet lovagolni a jogszabályokon, de ezt anno nagyon jól kitalálták, hogy önként és dalolva add át a kisajátitásra szánt területet. Ha a helyi épitési szabályzatban oda kijelölnek egy tervezett utat, ami érinti az ingatlant, akkor ott bármit is akarsz tenni, amihez épitési engedély kell, máris kezdheted a telekhatárrendezéssel...

Mi is igy csináltuk anno, amikor épitésügyes voltam.

 

Cseik jól irta, hogy ember legyen a talpán, aki bevállal egy pereskedést az önkormányzattal, ahol utána még élni is szeretne. Garantáltan az utolsó pillanatban fog megkapni minden engedélyt utána, és semmiféle méltányosságra nem számithat semmiben... Van mikor hagyni kell, mert (főként kis településen) nem éri meg vesződni ezzel.

 

(hozzáteszem nagyon nem értek egyet ezzel a gyakorlattal, csak voltam mindkét végén a lőcsnek)

Előzmény: nopánick (1909)
nopánick Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1910

ááá ezt 2. pontot elnéztem...ez megengedő.

 

De a továbbiak azért ok, szerintem.

Előzmény: nopánick (1909)
nopánick Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1909

...és így folytatja.

 

(2) Az (1) bekezdés szerinti követelményeknél megengedőbb követelményeket a helyi építési szabályzat akkor állapíthat meg, ha

a) azt különleges településrendezési okok vagy a kialakult helyzet indokolja,

 

 

 

Szóval, csak úgy általánosan kizárt ez említett (csak közútról) elrendelés.

 

De,  ha netán mégis, akkor a közig hivataltól kérni kell a kisajátítást és kész.

 

Meg nem tagadhatja, mert

- közérdekből történik (út lesz)

- jelentősen korlátoz Téged, ha nem sajátítja ki  a

 tulajdonodhoz kapcsolódó jogod (építési jog) gyakorlásában

- ingyenes leadásra NEM kötelezhet senkit az állam!!!

 

A fentieknek csak két megoldása van, ha nem akarja az önkori önként kisajátítani.

- bepalizza a polgárt és az önként adja le, ingyen

- kisajátítja a polgár kérésére, piaci áron

Előzmény: cseik (1907)
cseik Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1908

a hész érvénybe lépésétől 2 évig mindenemű értékcsökkenésre/kárra lehet kártalanítást kérni. utána már csak ha törvénytelen volt valami.

 

jogilag még az átmeneti építési tilalom is alapozhat meg kártalanítást. csak hát nagyon szubjektív egy ilyen közig. perben a döntés. meg kinek van kedve, ereje az önkorival pereskedni?

Előzmény: nopánick (1905)
cseik Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1907

benne lehet, mert:

 

111. § (1) Az e rendelet II-III. fejezetében meghatározott településrendezési követelményeknél szigorúbb követelményeket a helyi építési szabályzat megállapíthat.

Előzmény: nopánick (1904)
hitman30 Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1906

Kosz az infokat.

 

Ma megyek beszelek egy foldmerovel. Talan van valami remeny..amivel megoldhato a dolog.

 

De en is ugy gondololom hogy mire vegigjatszanank a foldmeros dolgot, 1 csomo penz 2 idoben ugyan ott lennek... Ergo semmi ertelme.

Csak az a felhaborito hogy van olyan idiota aki leul az iroasztalhoz kitalal ilyen hulyeseget es ezzel szivatja a lakokat. Ha lesz idom megkeresem a linket h lehessen nevetni..

 

Amugy visszakeresve az onkormanyzat honlapjan... semmifele infot nem talaltam errol a "kis dontesrol", csak a szabalyozas kimondasarol es pdf-eket a nagyszabasu tervukrol ami szerintem a telepulesunk 30 eves kolcsegvetesebe sem ferne bele...

 

 Elvileg volt  gyülés de erröl semmiféle értesitest nem kaptunk, es nem csak en nem hanem a korulottem lakok sem tudnak semmi ilyesmirol. Ja kerem hogy a neten ki volt hirdetve... persze mindennap az onkormanytatom honlapjat nezegetem, meg valoszinu hogy a 70 80 eves embereke megallas nelkul neteznek..

MEg a helyi ujsagban is ki volt hirdetve amit hol bedobnak hol nem. De megprobalom visszakeresni a neten ha egyaltalan lehetseges..

Na ennyi

 

 

 

nopánick Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1905

Most is kérhet, mint írtam, korábban, akkor HA

ellehetetlenült valamely, korábban még megvolt joga!

 

 

Előzmény: cseik (1903)
nopánick Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1904

Nem lehet benne szerintem, ... törvénytelen az OTÉK miatt.

Ami az én olvasatomban, nem enged e téren szigorítást.

A telek beépítésének feltételei

33. § Épület csak olyan telken helyezhető el, amelynek

1. megközelíthetősége ... gépjárművel közterületről vagy magánútról közvetlenül...

 

 

 

 

 

Előzmény: cseik (1901)
cseik Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1903

és ha időben kapcsol, akkor kérheti kártérítést, ha kár éri a módosítás miatt.

Előzmény: nopánick (1900)
cseik Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1902

javasolt a menet közbeni tervmódosítás

Előzmény: racsp (1899)
cseik Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1901

feltéve, ha nincsen benne hész-ben, hogy csak közterületről közvetlenül megközelíthető ingatlanra lehet építési negedélyt kiadni...

Előzmény: nopánick (1898)
nopánick Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1900

A rendezési terv helyben készül!

 

Az érdeklődő polgár a helyi polgármesteri hivatalban kifüggesztett (közzétett)

íratokból-tervekből értesülhet a telkét érintő tervekről, illetve, a lakossági fórumokból!

(amikre nem szokot elmenni...ugye... és aztán csak néz) és az internetről is.

Tehát csak magát szidhatja, ha meglepi éri...

Előzmény: hitman30 (1894)
racsp Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1899

Sziasztok

 

Lenne egy kérdésem, éppen épülő házban szeretnék módosítani a már elkészült alsó szint bejáratán.

Kell-e ehez tervmódosítás vagy megcsinálhatom. Vagy most az építkezés alatt átépítem és utólag engedélyeztetjük.

A teljes bejáratott monolit födém fedi és még egy kicsit túl is lóg.

Telek beépítési százalékán nem változtat, a homlokzati képen sem változtat, tulajdonképpen csak előrébb jön 2 ablak és 1 bejárat.

Azért is szeretném megcsinálni most, mert valami varázslatos okból kifolyólag nincs bejövő viz becsövezve az alapba és nem szeretném emiatt feltörni, de az igy kialakított kis helyiségbe (ami valószinű wc lesz) most még szépen betudom kötni és lebetonozni.

 

nopánick Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1898

Nem kell INGYEN odadnod az önkörinak!

Bár ezt sugallja...

 

De a telket rendezni kel a rendezési terv szerint.

 

Tehát, a meglévő telket két részre bontod.

Ami utca lesz elvben, az a rész kap egy külön helyrajzi számot és "Magánút" megnevezést.

 

A külön részt is használhatod tovább! A kerítést sem kell odébb tenned, egyelőre.

Az önköri, meg majd egyszer eldönti, hogy a kialakított magánutat kisajátítja-e ... valaha is?

Csak a telekkönyvi rendezésre vagy köteles, többre nem.

 

Ezek után a maradék telked, már rendezett

építési teleknek minősül és arra kiadható lesz az engedély!

Előzmény: hitman30 (1894)
Sznhép Creative Commons License 2011.04.05 0 0 1897

Nálunk is hasonló helyzet volt. Telket vettünk, ahová csak úgy adtak építési engedélyt, ha megcsináljuk a telekmegosztást a majdani utca szélesítés miatt. A földmérőt bíztuk meg az ügyintézéssel május végén. Szeptember elejére kaptuk meg a jogerős határozatot. Nálunk nem került az önkormányzat tulajdonába vagy ilyesmi. Annyi volt, hogy az eredeti telekből kettő lett, új helyrajzi számmal, de mindkettő a mi nevünkön fut tovább. Az egyik a nyúlfarknyi rész, ami a településrendezési terv szerint majdan egyszer utca lesz. A költség, ahogy Kömkel írta, 100 eFt körül volt. A vicc az volt az egészben, hogy minden határozat olyan szövegezésű volt, mintha mi akartuk volna az egész átalakítást és ők nagy kegyesen engedélyt adnak rá. A levágott rész innetől hivatalosan utca, amivel szemben mindeféle jogszabályban meghatározott feladatok vannak. Remélem nem veszik komolyan a paragrafusokban leírtakat. Azt mondták, egyszer majd kisajátítják, de az időpont a ködös jövőbe vész. Azóta január 1-jén a rendezési terv érvényét vesztette, a másik most készül. Úgyhogy ha most kérnénk az engedélyt, akkor nem lenne ilyen macera.

Előzmény: hitman30 (1894)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!