Keresés

Részletes keresés

rinpoce Creative Commons License 2002.03.11 0 0 3328
Én ritkán emlékszem az álmaimra, de ha igen, akkor nagyon sokszor álmodom épületröl. Mindig más épületröl álmodom, régebben régi szakadt, öreg, koszos bérházakrol.
Sokra még most is emlékszem, olyan felkavaro volt. Valahol mindig rám akart dölni.

Mostanában már tiszta ujabb épületröl, de azért egy kis csinga mindig van. Van, amikor az ablakok tul magasan vannak (nem látok ki),
van, amikor ki tudok nézni, de akkor meg azt látom, hogy olyan az épület, mint a görög hegyormon lévö kolostorok (nem jut eszembe a nevük) nem lehet lemenni.
Van, amikor csak tök üres az egész ház.

Egy pszichologus örülne, mert a ház az álmokban saját magadat jelenti, ennek nem nehéz utána járni, ugyhogy elég lehangolo volt az a sok koszlott rom.

Ezek szerint mára jobb a helyzetem valamivel.

huang-po Creative Commons License 2002.03.11 0 0 3327
Az alvás fejleszti az agyat
2001. május 10.

Kis macskákkal folytatott kísérletekből kiderült, hogy az alvás komoly hatással van az agy fejlődésére. Az életút elején megfigyelhető nagyobb alvásigénynek, idegsejt-hálózatokat fejlesztő hatása révén, biológiailag fontos szerep jut. Amerikai kutatók megállapították, hogy a macskák látásának tökéletes kialakulása is a kölyökkori alvástöbbletnek köszönhető.
Az agyfejlődés alapja az idegsejteknek növekedésre, erősödésre, újabb összeköttetések kialakítására való alkalmassága. Az idegrendszeri kapcsolatok egészen a felnőtt kor eléréséig változhatnak, összetettebbé, árnyaltabbá válhatnak. A neuronok e változási képessége jelenti az idegrendszer plaszticitását.
A San Francisco-i University of California (UCSA) kutatói az alvásnak az agyi plaszticitásra gyakorolt hatását vizsgálták. A kísérletben résztvevő macskakölyköket két csoportra osztották. Az egyik csoport egyedei hat órát aludtak, a másik csoportot ez idő alatt ébren tartották, majd a kutatók környezeti ingereknek tették ki az állatokat. Azt tapasztalták, hogy alvás után sokkal plasztikusabban reagált a macskák agya a környezet hatásaira. A kutatást vezető Marcos G. Frank arra a következtetésre jutott, hogy az alvás hatására bekövetkezett agykérgi plaszticitás-növekedés a memória összetettebb, tartósabb formáinak kialakulásában fejeződik ki.
"Kísérleteink szolgáltattak először bizonyítékot arra, hogy az alvás befolyásolja a környezeti hatások következtében keletkező új idegrendszeri kapcsolatok kialakulását." - jelentette ki Frank.
A kísérletekből egyértelműen kiderült, hogy az alvás mélyebb, és szemmozgásoktól mentes szakasza, az úgynevezett nem-REM alvás hatására növekszik az agykérgi plaszticitás. Az alvás két, egymástól jól elkülönülő szakasza a REM (Rapid Eye Movement), és a nem-REM alvás. A REM alvás vizsgálatát számtalan kutatás tűzte ki céljául, mivel e szakasz során keletkeznek az álmok. A nem-REM alvás szerepe azonban sokáig ismeretlen volt. Az egyik újonnan felállított hipotézis szerint a nem-REM alvás alatt neuronok növekedését serkentő hormonok, úgynevezett neurotrofinok termelődnek az agyban, ezek hatására képződnek a tanulás és emlékezés folyamatát jellemző, új idegsejt kapcsolatok, a szinopszisok.
Az elmélet segíthet az alvás mai napig titokzatosnak tűnő szerepét megismerni. Valamennyi állat, még a hangya is, rendszeresen alszik. Az emlősállatok bizonyosan álmodnak is, korábbi kutatások még az álmok jellegének meghatározásában is eredményekkel szolgáltak. Az alvást kiváltó neurobiológiai folyamatok szintén jól feltérképezettek, de továbbra is kérdéses , hogy miért van az állatoknak szükségük az alvásra.
Az alvás evolúciós jelentőségéről ugyancsak számos feltételezés ismert. Lehetséges, hogy az ember azért alszik éjjelenként, mert ez az aránylag mozdulatlan, zárt helyen folytatott tevékenység védelmet nyújtott számára a múltban a mozgó célpontra vadászó, éjszaka aktív ragadozókkal szemben. Az UCSF idegélettan professzora, Michael P. Stryker ellenben úgy véli, hogy az alvás az idegsejtek hálózatainak kialakítása miatt nélkülözhetetlen. A madarak, az emlősök, és az ember élete első szakaszában háromszor olyan hosszú ideig alszik naponta, mint felnőtt korában.
Az alvás lehetőségétől megfosztott kísérleti állatoknál memória- és tanulási zavarok léptek fel, amelyek helyreálltak, amikor az állatok kialudták magukat.

(Neuron)

--

"if learning was illegal, we'd all be locked up for life,
if knowledge is the key, I want to learn to be a locksmith"

Előzmény: huang-po (3326)
huang-po Creative Commons License 2002.03.11 0 0 3326
Tetriszálmok
Az amnéziások is emlékeztek
2000. november 28. 11:33

Amerikai kutatóknak most első ízben sikerült egy kísérletsorozatban "előre programozott" álmok segítségével bepillantani az álmoknak a tanulásban és az emlékek elraktározásában játszott fontos szerepébe.

Kísérleti személyeknek egy számítógépes játékban nyújtott teljesítményét és a játékhoz kapcsolódó álmait összevetve amerikai kutatók azt találták, hogy azok szoros összefüggésbe hozhatók egymással. A kísérletsorozatban most első ízben sikerült "előre programozott" álmok segítségével bepillantani az álmoknak a tanulásban és az emlékek elraktározásában játszott fontos szerepébe.

Dr. Robert Stickgold, a Harvard Egyetem orvosi karának pszichiátere és munkatársai a kísérletsorozatban összesen 27 személyen végeztek megfigyeléseket, akikkel 3 napon át, meghatározott reggeli és esti időszakokban a számítógépes tetrisz-játékot játszatták. Közülük kezdetben tizenketten kezdők, tizen már gyakorlottak voltak a játékban, a fennmaradó öt viszont amnéziában szenvedett.

Az első két éjszaka utáni álomból ébredve tizenheten (60 százalék) szinte pontosan ugyanarról számoltak be: álmukban zuhanó tetrisz-darabokat láttak, s a második éjszakán ez sokkal erőteljesebben jelentkezett, mint az elsőn. Stickgold szerint ez utóbbi arra mutat, hogy az agynak több hasonló élményre van szüksége ahhoz, hogy eldöntse: a dologgal alvás közben is érdemes foglalkoznia.

Az is kiderült, hogy a kezdők közül inkább azoknál jelentkezett az álom, akik eleinte nehezebben boldogultak a játékkal. A gyakorlott játékosok közül öten (50 százalék) számoltak be tetriszes álmokról, de érdekes módon közülük kettőnél nem úgy jelent meg, ahogy most gyakorolták (fehéren-feketén, hang nélkül), hanem ahogy korábban játszották: színesben, zenekísérettel. Ez viszont arra mutat, hogy alvás közben az agy nem csupán visszajátssza a napi élményeket, hanem társítja is őket régebbi emlékekkel.

A legmeglepőbb eredményeket azonban az amnéziások vizsgálata hozta, akik agysérülésük miatt a közelmúltban történtekre nem emlékeztek: ennek megfelelően mindennap újra kellett tanítani őket a játékra, és a teljesítményük sem javult. Hárman közülük mégis tetriszes álmokról számoltak be. "Ez viszont arra mutat, hogy az agy álom közben olyan információkhoz is hozzáfér, amelyekhez tudatos állapotban nem" -- mondta Stickgold.

A kutató magyarázata szerint az emlékek az agyban két fő területen raktározódnak el: a mindennapi élmények a hippokampuszban, az általánosabb érvényű, hosszabb távú információk viszont a neokortexben. A kísérletben részt vevőknél a hippokampusz sérült: ez azt jelenti, hogy bár meg tudják mondani, hogy általában mit szeretnek reggelire, de arra már nem tudnak válaszolni, hogy aznap reggel mit ettek. A tetriszes álmok megjelenése viszont arra mutat, hogy a játék élménye az amnéziásoknál a neokortexben, mintegy "tudat alatt" rögződött, s alvás közben az agy onnan hívta elő az emléket.

A freudi "tudatalatti" más módon is megnyilvánult: bár az amnéziásokat újra és újra meg kellett tanítani a játékra, megfigyelték, hogy egyikük még a magyarázat megkezdése előtt, pontosan arra három billentyűre helyezte az ujjait, amelyekkel később játszania kellett. "Nyilvánvaló volt, hogy nem tudatosan tette ezt -- mondta Stickgold. -- De a tudatalattijában megmozdult valami, s a cselekvését az irányította."

--

AZ ÁLOM KÉMIÁJA

Álmodáskor annyira valósághűen látjuk az
eseményeket, amelyeknek részvevői is lehetünk, mintha ébren volnánk. Agyunk ilyenkor is tevékenyen működik, de nem ugyanazok az idegsejtek a főszereplők, mint ébrenléti állapotban.

Álmaink cselekményekkel, érzelmekkel és különös – szörnyű, mesebeli stb. – dolgokkal vannak tele. Nem véletlenül, hiszen Freud elméletébe szerint az álmok a tudatalattiból jönnek elő, ahol olyan tiltott óhajok is raktározódnak, amelyekről ébrenléti állapotban nem tudunk.
Freud álomelmélete azonban elég felületes, ugyanis a XIX. és a XX. század fordulóján még kevés megbízható ismeret volt a mintegy százmilliárd idegsejtből szerveződő agy működésének titkairól. Egyebek között arról, hogy az idegsejtek miképp kapják, dolgozzák fel és továbbítják az információkat (idegingerületeket), a különböző idegsejtek hogyan működnek együtt, s az agy vegyi anyagai milyen módon hatnak az értelmi és érzelmi állapotra.

REM-alvás

Századunk hatvanas éveiben J. A. Hobson vezetésével kezdődtek azok a kutatások a Harvard Egyetem idegélettani laboratóriumában, amelyeknek során az álmodással is kapcsolatban levő gyors szemmozgásos (angol elnevezésének kezdőbetűivel REM) alvás közben végbemenő idegsejtműködéseket elemezték. Mások már az ötvenes években megfigyelték, hogy az alvásnak ebben a szakaszában, amely elég szabályos időközönként ismétlődik, a szívverés és a légzés gyorsul, az agyműködés fokozódik (ezt az agyi elektromos tevékenységet rögzítő – elektroencefalográfiás – görbe tanúsítja), a szemgolyók ide-oda mozognak, s az ember álmodik. Mindez az agytörzsbeli idegsejtek szabályozása alatt áll, amelyek az agy alsó részén, a gerincvelő fölött elhelyezkedő ősi agyterületben lelhetők fel. Azt viszont már Hobsonék mutatták ki állatkísérleteik során (ezeket macskákon végezték, ugyanis az alvásmintájuk nagyon hasonlít a miénkéhez), hogy az agytörzsnek melyik idegsejtfélesége különösen aktív a REM-alvás közben, s melyek tevékenyek a nem REM-alváskor és ébrenléti állapotban.

Agyunk eme részében főleg olyan idegsejtek vannak, amelyeknek noradrenalin, illetve szerotonin az ingerületátvivő anyaguk. Ezek az idegsejtek – az említett anyagok révén – mindazon társaiknak a működését szabályozzák, amelyek fontos szerepet játszanak egyebek között az ítéletalkotásban, a tanulásban és az emlékezésben. A REM-alvás ellenben olyan agytörzsi idegsejtekkel van kapcsolatban – mint Hobson és munkatársai megállapították –, amelyeknek acetil-kolin az ingerületátvivő anyaguk. Elméletük szerint amikor az ember ébren, illetve az alvás nem REM-szakaszában van, a noradrenalint és a szerotonint termelő agytörzsi idegsejtek elnyomják acetil-kolinnal működő társaikat. Amikor viszont az utóbbi sejtek felszabadulnak a noradrenalin és a szerotonin okozta gátlás alól, acetil-kolinjuk közvetítésével előidézik a REM-alvást, minden élettani velejárójával együtt. Habár ilyenkor – mint mondottuk – a látással, a szemizomműködéssel, az érzelmekkel stb. kapcsolatos agyi központok is izgalmi állapotba jutnak, az alvó ember nem ébred fel, mert az acetil-kolin teljesen más csatornákon hat, mint a noradrenalin és a szerotonin. Hobsonék ezt úgy fogalmazták meg, hogy az acetil-kolin érzésteleníti, bénítja az alvó személyt. Ez a reakció azonban átmeneti, mert egy idő múltán – ez a REM-alvás nagyjából másfél órás ciklusosságának a magyarázata – a noradrenalint és a szerotonint termelő idegsejtek kikerülnek a gátlás alól, újból elnyomják acetil-kolinnal működő társaikat, s ezzel a REM-alvásnak vége szakad. Ha pedig az ember kialudta magát, nincs akadálya annak, hogy felébredjen.

Rontja az emlékezetet

Hobsonék föltevése szerint az agytörzs kapcsolja be és ki a REM-alvást, s ingerületátvivő anyagai révén az agy egyéb részeinek a működését is szabályozza: részint serkenti, részint gátolja a tevékenységüket. A REM-alvás során az álomképekkel kapcsolatos agyi központok csaknem teljes intenzitással dolgoznak, ám az ítélkezési képességért vagy az emlékezésért felelős központok tétlenségre kárhoztatnak, mert ezeknek az aktiválódásához nem acetil-kolinra, hanem noradrenalinra és szerotoninra van szükség. Ez a magyarázata annak, hogy bármennyire részese is az ember álmában egy eseménynek, felébredésekor vajmi kevésre emlékszik belőle, ha egyáltalán fel tud idézni valamit. Arról nem is szólva, hogy az álmát sem tudja kritikusan megítélni, hiszen ehhez nélkülözhetetlenek a noradrenalinnal és a szerotoninnal működő idegsejtek. Az új elmélet fényében az mondható a hihetőt a hihetetlennel gazdagon ötvöző álmodásról, hogy Freud felfogásától eltérően sokkal inkább a belsőleg gerjesztődő delíriumhoz (átmeneti tudatzavarhoz), mint a neurózishoz hasonlít.

(Harvard Magazine)

Előzmény: hidegvérgéza (3316)
huang-po Creative Commons License 2002.03.11 0 0 3325
A molekulabomba biztos betalál
2002. március 5. kedd 16:57

A rák ellen vívott harcban az okozza a legtöbb gondot, hogy a jelenleg alkalmazott kemoterápiás kezelések során a rákos sejtek mellett az egészségesek is nagy számban károsulnak, melynek komoly mellékhatásai lehetnek – például az immunrendszer ellenállásának csökkenése. A németországi Göttingen Egyetem kutatói egereken kikísérleteztek egy molekulabombát, amely egy enzim segítségével pontosan el tudja találni a rákos sejteket.

Az új gyógyszer eddig olyan egereknél működött, melyek szervezetébe emberi rákos sejteket ültettek be, fejtette ki Lutz Tietze a Göttingen Egyetem munkatársa. A gyógyszeres kezelés előtt egy enzimet adtak az egérnek, amely kizárólag a rákos sejtekhez kapcsolódik. A gyógyszer egészen addig ártalmatlan, amíg az enzim nem aktiválja a rákos sejteknél, és aktiválás után is csak a rákos sejteket pusztítja el.

A kutatók beszámolójából kiderült, hogy a tumor bármilyen észlelhető mellékhatás nélkül zsugorodni kezdett az egérben. Úgy gondolják, hogy az embereknél is lehet hasonló elveket alkalmazni: az aktiváló enzimet el lehet úgy készíteni, hogy csak a rosszindulatú sejtekhez csatlakozzon, és elkerülje az egészséges sejteket.

A Göttingenben kifejlesztett rákellenes molekula egy túlfeszített, három szénatomból álló gyűrű, amely alkalmas arra, hogy kinyíljon. Nyitott állapotában ez a reaktív molekula nagy pusztítást végez a normális sejtfunkciókhoz nélkülözhetetlen nukleinsav molekulák között. A kémikusok ezt a trükköt egy gomba által termelt, fokozottan mérgező antibiotikumról másolták le.

Az egyetem kutatóinak azonban azt is el kellett érniük, hogy ez a molekuláris bomba ne robbanjon fel bárhol a testünkben, ezért készítettek egy gyűrű nélküli változatot, amelyre cukorból készítettek egy biztonsági zárat. Amikor a cukor az enzim segítségével leválasztódik, a molekula háromatomos gyűrűvé rendezi át magát, és mérgezővé válik.

Az enzim egyik antiteste daganat-specifikus kampóként viselkedik, így a gyógyszer vélhetőleg a rákos sejteknél fejti ki a hatását. Ez azonban attól is függ, hogy az antitest mennyire képes a megfelelő sejtekre kapcsolódni, és hogy vannak-e más olyan enzimek a testben, amelyek aktiválhatják a gyógyszert.

(Nature)

Előzmény: SkydiveR (3323)
Burung Kuntul Creative Commons License 2002.03.11 0 0 3324
Mindenkeppen, ez nem kerdes. Es meg azon kivul jar az agyam.

Kuntul

Előzmény: SkydiveR (3323)
SkydiveR Creative Commons License 2002.03.11 0 0 3323
Khemoterápiás kezelést fog kapni.
Nem számít mennyibe fog kerülni, most inkább vmi együttérzésre és lelki erőre lenne szüksége. Aki tud tenni az ügyben tegye, gondoljon rá.
Előzmény: Burung Kuntul (3321)
Vigor Creative Commons License 2002.03.11 0 0 3322
A tibeti utad árából talán kijon :)
Előzmény: Burung Kuntul (3321)
Burung Kuntul Creative Commons License 2002.03.11 0 0 3321
Mit mondtak az orvosok, milyen kezeles kellene neki? Es mennyibe kerulne?

Kuntul

Előzmény: SkydiveR (3320)
SkydiveR Creative Commons License 2002.03.11 0 0 3320
- OFF ON -

Kedves mindenki!

Nem is tudom, hogy fogjak a mondanivalómhoz, a legjobb ha kronológiai sorrendet tartok. Lehet, hogy 1 kicsit hosszú + csöpögős lesz, de ez van...

Van nékem egy nagyon jó barátom, (akinek van ilyen jelzővel illetett ismerőse, az tudja mire gondolok) akivel gyermekkorunk óta igen sok dolgon mentünk már keresztül. Legutóbbi közös balhénk a srác esküvője volt :o) A felesége babát vár, és van egy 6 éves kisfiuk is.
Pár hónappal ezelőtt a barátom bedagadt lábbal beballagott a kórházba, nézzék már meg mi van! Kiderült, hogy trombózisa van, amely egy 27 éves férfiember esetében igencsak furcsa dolog. Sebaj, pár hét az intenzíven/érsebészeten megoldást hozott. Otthoni pihenő kötelező! Rövid időn belül egy újabb trombózis döntötte le a lábáról, amelynek okával kicsit komolyabban kezdett foglalkozni az orvosok lelkes kis csapata. Hamarosan kiderítették, hogy néhány megdagadt nyirokcsomó szorítja el a vénákat, meggátolva a visszafolyást, ezáltal trombózist okoznak.
Következő lépés, a nyirokcsomok daganatának okának kiderítése.
Jelenleg ott tart a történet, hogy a srácnak limfómája van. Ez a szócska a nyirokrendszer rosszindulatú daganatát takarja, magyarul a barátom rákos.

Kér(d)ésem a következő:
Tudunk vmit tenni (a buddhista topik látogatói) az ügyben?

SR

- OFF OFF -

huang-po Creative Commons License 2002.03.11 0 0 3319
Do you want to go to Heaven TODAY?

This way --

Where is the Kingdom of Heaven?

Have you ever seen a king, build up a kingdom, then get up, leave that kingdom and live somewhere else?

No. After a king establishes a kingdom, he resides in that kingdom.

Now, if anyone were to ask you, 'Where is God NOW or where does God reside?

Wouldn't you answer: God is or 'lives' in Heaven.

As the Lord's prayer goes: 'Our Father, who is in heaven......'

We also know that God lives in us because our bodies are considered to be the Temple of The Holy Spirit.

So, if God lives in us, and God is in Heaven, then the Kingdom of Heaven is within us.

==========================

Ants are a folk without power, Yet they prepare food for themselves in the summer.

- Proverbs 30:25

Lazybones, go to the ant; Study its ways and gain Wisdom.
It has no prince, no governor or ruler; but in summer it gathers in its store of food; and lays in its supplies at harvest; How long will you lie there
lazybones? When will you wake from your sleep?

- Proverbs 6:6-9

This is not just some story of ants and how they work in their colonies.

We are all familiar with the story of 'The ant and the grasshopper'.

The Ant works all summer and has plenty of food in the winter to eat.

But the Grasshopper doesn't work in the summer, but wastes his time 'playing a fiddle' - (goofing off - That is, accepting the world that has been pulled over
the eyes of Human Beings to blind them from the truth..)

=========================

The Kingdom of Heaven is like a delicious meal served - for free.

The person who eats it is overjoyed and in his/her joy, runs out to tell everyone , 'Hey, look at this! You have to try this food, it is delicious and it is free!'

Some, however, who know of this delicious food and are jealous of the king who serves this food free to his subjects, and they do not want others to try this food.

So they go into great lengths with incredible stories of the food and how it tastes.

So the people, weary from hearing so many stories of this food, accept the description of the food, instead of actually going to taste it themselves.

The Solution?

GO AND EAT THE FOOD YOURSELF, FOR YOU HAVE TO EXPERIENCE THE FOOD TO ENJOY ITS TASTE.

===================

Our task here on earth is not just to be born, eat, go to school, work and die.

No, our task is to seek Our Father and his kingdom, once found, we become like the ant, we start to store up our treasure in the kingdom of Heaven.

Why pile up wealth, here on earth? This planet is NOTHING compared with The Kingdom of Heaven.

We should work diligently here (while its 'summer') just like the ant, then in the 'winter', we will have a place of rest.

Where nothing can take our treasure away.

=================================

To live your life on earth without USING Heaven as a guide is like wandering around in the dark.

People marvel at the Egyptians and gawk at Einstein, not knowing that the same knowledge is free within themselves.

People go to Kentucky fried chicken, with its 'secret recipes', or buy coke, with its 'secret formula that only 7 people know'

Oh, puh-lease.

In Heaven, you can know all this and much, much more.

The biggest mistake is that PEOPLE TURN THEIR FREE GIVEN KNOWLEDGE INTO MONEY.

A big no-no.

If you receive it free, give it free.

What do you think is the difference between you and Bill Gates?

Before you say, 'about a zillion bucks' - well, no. For some think paper money is wealth.

What bill knows, you can know.

Jobs are meaningless, careers are meaningless (AGAIN, THIS IS THE WORLD THAT HAS BEEN PULLED OVER THE EYES OF HUMAN BEINGS TO BLIND THEM FROM THE TRUTH).

A lot of people know 'there has to be more to life than getting up every morning, plowing to work or to school'.

Of course there is.

MAN was not meant to be a slave, but to be free (MAN's MIND IS TO BE FREE).

***When I write 'MAN' it includes women, for The Lord God made male and female and called THEM 'MAN'***

MAN is meant to find out his gift, use his gift then CREATE!

Look at Mozart, his music is part of this 'creating' MAN is meant to be doing.

=============================

Think about this:

IF YOU KNOW THAT YOU CAN ENTER AND EXIT HEAVEN EVERYDAY, WHILE STILL ON EARTH, WHAT THEN WOULD YOUR OUTLOOK ON LIFE BE?

=============================

When you start your preparations, your mind will be on your treasure.

You begin to see that the earth is a bunch of 'smoke and mirrors'.

A big illusion.

But all I tell you is like describing my favorite food to someone who
has never tasted it.

It can't be done.

You have to experience it yourself.

============

So start to free your mind........The Kingdom of Heaven is within.

----- Gabriel.

===========================

FOOD FOR THOUGHT:

Small-talk or to pursue words is like giving gifts to 'the rich' - pure
loss.

(kerubim)

The Art of War
- Learn to FREE YOUR MIND!

huang-po Creative Commons License 2002.03.11 0 0 3318
hmmm hát köszi. De mivel nem nagyon álmodom, na mind egy azért majd elolvasom. Ezt küldte el egyébként.

Patricia Garfield, Ph. D.: Teremtő álom

Hogyan állítsuk szolgálatunkba az álmainkat?

Az álom kifogyhatatlan ihletadó forrás, amely alkalmat ad a változásra és a változtatásra, és erősen befolyásolja a mindennapjainkat. A Teremtő álom elmagyarázza, hogy álmaink felhasználásával hogyan oldhatunk meg problémákat, és hogyan tehetjük jobbá és gazdagabbá az életünket.

Ára: 1400.- Ft. , 219 oldal, Formátum: B5

Tartalom:

I.RÉSZ
AZ ÁLMOK MEGTERVEZÉSE

1. Álomszabályozás 17
2. Ókori álmodók 30
3. Kreatív álmodók 45
(4. Indián álmodók 63 ez hiányzik, lényegtelen)

II RÉSZ
AZ ÁLMOK TUDATOSÍTÁSA

5. Szenoi álmodók 81
6. Éber álmodók 115
7. Jógi álmodók 145

III RÉSZ
AZ ÁLOMSZABÁLYOZÁS FEJLESZTÉSE

8. Álomnapló 163
9. Az álomszabályozás fejlesztése 179

Creative Dreaming : Plan and Control Your Dreams to Develop Creativity, Overcome Fears, Solve Problems, and Create a Better Self
by Patricia L., Ph.D. Garfield
List Price: $13.00


Ezek az ezoterikus hmmm "tanítók" áltaban nem a kedvenceim. Az új könyvében egyébként egyből megadja az egyetemes kulcsot az álmokhoz.

Just published: Patricia's newest book The Universal Dream Key: The 12 Most Common Dream Themes Around the World. Every night, all over the world, sleepers are dreaming the same 12 dreams. The details differ but the same themes recur in every culture, as they have throughout recorded history.

http://www.patriciagarfield.com/
http://www.patriciagarfield.com/publications/udreams_99dreamtime16.htm

Ez spirkonak biztos bejönne, mondcsak nem te vagy ő is ? Egyébként még vannak indulók a témában akik szintén örülnének a pénzednek :p

Lucid Dreams in 30 Days : The Creative Sleep Program
by Pamela Weintraub, Keith, Phd. Harary
List Price: $9.95

Exploring the World of Lucid Dreaming
by Stephen Laberge, Howard Rheingold
List Price: $6.99

Conscious Dreaming : A Spiritual Path for Everyday Life
by Robert Moss
List Price: $16.00

Dream Power
by Ann Faraday
List Price: $11.00

Living Your Dreams : The Classic Bestseller on Becoming Your Own Dream Expert
by Gayle Delaney
List Price: $15.00

--

"The only thing that stops God from sending another flood is that the
first one was useless."

Nicholas Chamfort

Előzmény: huang-po (3317)
huang-po Creative Commons License 2002.03.11 0 0 3317
hmmm hát köszi. De mivel nem nagyon álmodom, na mind egy azért majd elolvasom. Ezt küldte el egyébként.

Patricia Garfield, Ph. D.: Teremt

Előzmény: hidegvérgéza (3316)
hidegvérgéza Creative Commons License 2002.03.10 0 0 3316
Szasztok skacok

Vanilla sky, az egy jó kis film, ha érdekel valakit közelebbről a tudatos álmodás, az kérje meg huang-po-t, hogy küldje tovább a teremtő álom c könyvet, elküldtem neki mailben, ajánlom figyelmetekbe a jógi álmodók c fejezetet.

Bocs huang-po, hogy ilyen paraszt vagyok, csak nem leszek egy ideig netközelben, természetesen, ha lassú a feltöltés, akkor hagyd csak majd én tovább küldöm

üdv hvg

rinpoce Creative Commons License 2002.03.10 0 0 3315
Kész, elég volt, nem akarok nevet változtatni!

A freemail egy használhato dolognak tünt, ugy látszott, hogy sikerült is a névváltoztatás, mire rájött a gépemre a kék halál, a feketehalál, meg minden.

Három napig szereltük, a winyot formatálni kellett, a CD-ROM tönkrement, 140 ezerszer instaláltunk, most valamennyire használhato, de még száz sebböl vérzik.

Most mondjam azt, hogy véletlenek pedig nincsenek?

huang-po Creative Commons License 2002.03.08 0 0 3314
hmmm spirkó, nézegettem a beirásaidat a fórumon más témákban, és nagyokat nevettem.

Az önmegismerés által megérted életed eddigi eseményeit és urává válsz a jövődnek is!

Az idő csak egy illuzió. A múlt már nem létezik, a jövő még nem létezik. Élj a valóságban. Vagyis a MOST-ban, a többi képzelgés.

Te ezeket komolyan gondolod? pld.

Például van egy speciális technika, mellyel a hozzád befolyó pénz mennyiségét lehet nagyszerűen szabályozni.

--

És a lepke álmához. Ezt a lepkés zen történetet eredetileg másképpen olvastam. Vagyis még folytatódott, Chuang Tzu azt mondta. Az lesz az utódja, aki meggyőzi őt arról, hogy most nem álmodik. Jött az első a második, stb. próbálták magyarázni mindenféle nyakatekert módon. Te is egy ilyen vagy ezzel a Lehet valami igaza a lepkének, hiszen ez az éber világ csak hosszabb ideje létezik emlékeimben, de ez nem bizonyítéka, hogy valós is magyarázatoddal. Végül jött "a" tanítvány és amikor meghallotta a történetet, egyből egy vödör vízet zudított Chuang Tzu nyakába, és azt mondta - "Te ébren vagy." Ő lett az utód ;)

--

Chill out site:

It has come up with a novel way to reveal the daily stresses of the net.

Has a selection of chilled out music and images to calm surfers down.

Perhaps a visit there would be advisable the next time you get your bank statement.

http://www.momentsofsimplicity.co.uk/

--

But trust me on the sunscreen.

Előzmény: spirkó (3311)
Vigor Creative Commons License 2002.03.08 0 0 3313
Már van. Szerinted miért bombázták őket szét az amcsik?
Előzmény: spirkó (3312)
spirkó Creative Commons License 2002.03.08 0 0 3312
Vajon milyen karmikus visszahatása lesz a szoborrombolásoknak?
Előzmény: huang-po (3310)
spirkó Creative Commons License 2002.03.08 0 0 3311
Lehet valami igaza a lepkének, hiszen ez az éber világ csak hosszabb ideje létezik emlékeimben, de ez nem bizonyítéka, hogy valós is
Előzmény: huang-po (3307)
huang-po Creative Commons License 2002.03.08 0 0 3310
Óriás Buddha-szobrot találtak
2002.03.07. 10:23:31

Az afganisztáni Bámiján-hegységben egy homokkal befedett, fekvő óriásbuddhát találtak, amely sértetlenül vészelte át a tálibok tavaly márciusi szoborrombolását.

A szenzációs hírt Bernard-Henri Lévy francia író és filozófus jelentette be e hét elején Kabulban - tudósított szerdai számában a Le Monde. A francia közéleti személyiség, aki személyes barátságban állt Ahmed Sah Maszuddal, a tálibellenes afgán erők vezetőjével, néhány napja utazott Afganisztánba, hogy felkeresse a tavaly szeptemberben merénylet áldozatául esett parancsnok sírhelyét. A csodával határos módon megmenekült harmadik óriás Buddha-szobor felfedezéséről Lévy Bámijánból visszatérve számolt be.

A 2-5. század között készült, görög stílusjegyeket viselő szobor évszázadok óta fekszik a homok alatt, valószínűleg ezért nem tudtak róla a tálibok, de kínai buddhista zarándokok tanúskodnak arról, hogy létezik - mondta el a kabuli francia kulturális központ hallgatóságának.

A radikális iszlám harcosok tavaly tavasszal két másik, másfélezer éves istenszobrot robbantottak fel. A Bámiján fölé magasodó 2500 méteres fennsík homokkőfalában kivájt 55 illetve 36 méteres álló buddhafigurákat, amelyek a kereszténység 2-5. százada között, jóval az iszlám megszületése előtt keletkeztek, az iszlám merev, ultraortodox értelmezését valló tálibok a Korán bálványimádást tiltó előírásai hivatkozva pusztították el. A bámijáni Buddha-szobrok a maguk nemében egyedülálló alkotások voltak, két történelmi korszak és művészeti stílus páratlan ötvözetét képviselték.

A párizsi Guimet múzeum francia archeológuscsapatot akar küldeni a harmadik óriás Buddha afganisztáni lelőhelyéhez.

(MTI)

ÁrPi Creative Commons License 2002.03.08 0 0 3309
Astral Projection: Butterfly trip! :-))
Előzmény: huang-po (3307)
rinpoce Creative Commons License 2002.03.07 0 0 3308
Persze értem én. Jo pár évvel ezelött jártam agykontrol tanfolyamra, ott jol meg lehetett tanulni relaxálni, és önmagunkat gyogyitani. Az évek során ez nálam már automatikussá vált, sokszor gyogyitom magam. Bár az a hurrá optimizmus, ami az agykontrolt jellemzi nincs meg bennem.

Az a baj, hogy én gyerekkorom ota fatalista vagyok, ha valami jo , vagy rossz ér, hajlok rá azt hinni, hogy a sorsom igy akarta.

Azért ne hidd, hogy feladtam a dolgot, apro zerveket készitek magamnak, pl szeretnék a szomszéd faluba elbiciklizni, lenmenni a Balatonra, mert az gyönyörü, rendbeszedni a kertet, átültetni 2 bokrot stb.
Ha az egyik sikerül, jöhet a másik kis feladat.

Előzmény: huang-po (3306)
huang-po Creative Commons License 2002.03.07 0 0 3307
A Vanilla sky nagyon bejött. Habár lefagyasztva nincsenek agyhullámok, így álom sem. De persze a lélek azért még bolyonghat. De ezt réadásul egy software-el még vezérelni is, az már egykicsit sok volt (tudom nem dokumentum film :). Minden esetre elgondolkoztató a film. Vigyázzunk mit kivánuk!

Ugye amikor azt hiszem, Midász király azt kérte mohón, hogy mindem amihez hozzáér változzon arannyá. Úgy is lett. Csak éppen nem tudott enni semmit...

Nem tudom az utóbbi 8-10 éveben nem álmodom. Tudom biztosan csak nem emlékszemrá, de régen akkor miért emlékeztem. Teljesen mindegy mikor, hogyan ébresztenek fel semmi emlék. Azt mondják az álom a vágyak egyfajta kifejeződése. A feldolgozatlan problémák zakatolása. De van olyan is aki nem lenne meg nélkülük. Az már álom függő?

A zenben ez a híres álom történet...

[Last night I dreamed that I had become a butterfly]

One day in the morning he started crying and weeping. His disciples gathered and they said, "Master, what are you doing? What has happened to you?"

Chuang Tzu said, "I am in a fix. Last night I dreamed that I had become a butterfly."

The disciples said, "But what is there to weep and cry and be so sad about? Everybody dreams of many things! Nothing is wrong in being a butterfly in a dream."

Chuang Tzu said, "That is not the problem. Now I am worried, now a doubt has arisen and I don't know now how to reach a conclusion. In the night Chuang Tzu dreamed that he had become a butterfly. Now the doubt has come: it may be now the butterfly is dreaming that she has become a Chuang Tzu."

[Bruce's remark:

Is Chuang Tzu dreaming the butterfly? Or is the butterfly dreaming Chuang Tzu?
Am I dreaming you and my whole world? Or is there someone else (what we usually call God) being the dreamer and that I am just a part of His dream?

If I am dreaming you and my whole world, then I am the creator of you and my whole world. I am then totally responsible for what's happening to myself in my world. And I am naturally ONE with the whole world.

If I am just a part of God's dream, I am a part of God - I exist in God's consciousness. Then all things in my world are just equal and connected - everything is a part of the same dream of God. And I am naturally ONE with the whole world again.

That's why Chuang Tzu said, "The heaven, the earth and I are being borned together; and all beings over the world are naturally ONE."]

--

"we are one"

Előzmény: spirkó (3305)
huang-po Creative Commons License 2002.03.07 0 0 3306
2 rinpoche, azért nem mindegy a hozzáállás sem ;)

A placebo hatás valódi hatása
2002-03-02 16:25

A pozitív gondolkodás gyógyító erejéről számoltak be azok a kutatók, akik depressziós pácienseiknél placebo kezelés során jelentékeny javulást észleltek.

A hatóanyagot nem tartalmazó pirulák hatására fizikai reakciók is jelentkeztek, amelyek nagymértékben különböztek azoktól a reakcióktól, amelyek gyógyszeres kezelés esetében fedezhetők fel.

A vizsgálatokat kilenc héten át végezték, és a folyamat alatt a kísérletben résztvevők agyműködését vizsgálták egy új fejlesztésű , az agy elektromos jeleit mérő, és összegző digitális EEG készülékkel.

A kísérletben résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport placebót, míg a másik csoport valódi antidepresszánst kapott.

Dr. Andrew Leuchter, az UCLA Neuropszichiátriai Intézetének igazgatója így számolt be a kísérletről (Leuchtner professzor kísérleteinek eredményei az American Journal of Psychiatry legutóbbi számában jelentek meg): „Úgy gondoltuk, hogy a placebo hatás pszichológiai, és nem fizikai folyamat.”

„Az eredményeink azt mutatják, hogy azoknál a betegeknél, akiknek placebót szedve is javult az állapota, megnövekedett az agy prefrontális területeinek aktivitása. Ugyanakkor a valódi gyógyszert szedő pácienseknél ezen agyterület működése csökkent, miközben esetükben is javulást tapasztaltunk.”

„Ez pedig azt jelzi, hogy a depresszióban szenvedők számára a gyógyuláshoz több út is kínálkozik. Az egyik esetben a gyógyszerekkel el kell nyomni az említett agyterület abnormális működését, a másik esetben pedig kezeléssel gerjeszteni ugyazon agyterület aktivitását.”

Dr. Leuchter szerint a placebo és a gyógyszerek egyaránt hatékonyak a depresszióban szenvedők tüneteinek enyhítésében, de más-más, és feltételezhetően egymást kiegészítő mechanizmusokon keresztül működnek.

„Nagyon valószínű, hogy más jellemzők is olyan hatást váltanak ki a betegeknél, mint a placebo. Ezek közé sorolnám a páciensek pozitív hozzáállását is. Vagyis azt a magatartást, amikor a beteg meg akar gyógyulni, és hisz abban, hogy a kezelés eredményes lesz. Ennek megfelelően fel is keresi a segíteni tudó szakembereket, és folyamatosan kapcsolatban marad a kezelőorvosával. Nekünk orvosoknak az a dolgunk, hogy meghatározzuk, hogy a kezeléseknek melyik formája különösen hatásos, majd alkalmazzuk azt.”

Az eredmények ezen felül nagyban elősegíthetik új gyógyszerek kifejlesztését is, oly módon, hogy a placebo kutatás segítségével meghatározható, mely páciensek gyógyíthatók eredményesen az újonnan kifejlesztendő gyógyszerrel, illetve melyek nem. Ugyanakkor, Dr. Leuchtner szerint az eredményeik azt is bizonyítják, hogy a betegeknek nem szabad önhatalmúlag megváltoztatni az előírt gyógyszeradagolást, miközben a legjobb kezelést keresik.

De lássuk, mik azok a számok, amelyek a fenti megállapítások alapját képezik:
Leuchtnerék első mérései szerint a betegek 30-60%-ánál tapasztaltak jelentős javulást akkor, amikor placebót szedettek velük. Akkor a placebo hatásáról még nem volt kialakult képük.
Éppen ezért 51 súlyosan depressziós páciens esetében újra megismételték a kísérletet.
A gyógyszeres kezelésre a betegek 52%-a reagált a kilenc hét alatt pozitívan, míg a placebót szedőknek 38%-a.

A műszeres méréssorozatok pedig minden páciens esetében dokumentálták az agy prefrontális kortexének elektromos aktivitását - ez az agyterület a hangulatállapot szabályozásával hozható összefüggésbe.

A vizsgálatok nyolcadik hetének leteltével a betegeknek elárulták, hogy valódi vagy csak hatóanyag nélküli kezelésben részesültek-e. Ez drámai hatással volt a kísérletben résztvevőkre. A placebót szedő betegek állapotának javulása abbamaradt, sőt korábbi tüneteik is újra jelentkeztek.

Leuchtner így kommentálta ezt: „Véleményünk szerint indokolt a feltételezés, hogy a kezelésben való hit a placebo hatás legfontosabb eleme. Az, hogy számítottak a javulásra, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy gyógyulni kezdtek.”

A placebo-hatás
2001 Július 26

A placebo, a hatóanyag nélküli tabletta praktikus kellék a gyógyszerek klinikai kipróbálása során. A törzskönyvezhető gyógyhatást egzakt összehasonlító vizsgálatok eredményeivel kell bizonyítaniuk a gyógyszerészeknek, ezért az új gyógyszert kipróbáló betegek csoportja mellett mindig van egy kontroll betegcsoport is, amelynek tagjai placebót kapnak. A fejlesztők a valódi gyógyszerektől várják a gyógyulást, megfigyelések azonban azt mutatják, hogy legtöbbször a placebo is hat, mellékhatásokat is okozhat, sőt, rá lehet szokni. A placebo-hatás mechanizmusának vizsgálata ezért egyre gyakrabban tudományos vizsgálatok tárgya.

A klasszikus tudományos nézetek alapján gyógyító orvosok többsége ugyan elismeri, hogy a betegeknek jót tesz, ha hisznek a gyógyulásban, és tapasztalja a valódi hatóanyag nélküli szerek okozta állapotjavulásokat, mégsem veszi igazán komolyan azokat. A szakemberek általában bizonytalannak, múlandónak tartják a hatást, valami megmagyarázhatatlan "lelki" dolognak. Holott a placebo-hatás egzaktul megfigyelhető és mérhető, és a hatás mechanizmusának megismerése a szervezet gyógyulási folyamatának alapvető feltételeire világíthat rá.

Az állatvilágban gyakori mimikri jelensége figyelhető meg a placebót fogyasztó betegek szervezetében. A hagyományos gyógyszer várt hatását tökéletesen mímelheti a hatóanyag nélküli készítmény. A korábbi elképzelésekkel ellentétben nem csupán általános közérzetjavulást okozhat a placebo, hanem a konkrét tüneteket enyhíti a betegek közel felénél. Még a valódi hatóanyag által kiváltott mellékhatásokat is jól utánozza a placebo. Azokat a kellemetlen kísérő tüneteket is észlelték a betegek a fejfájástól, a hányingeren keresztül a hallucinációkig, amelyekről tudták, hogy az eredeti gyógyszer szedése esetén számíthatnak. Illetve ők úgy tudták, hogy a valódi gyógyszert fogyasztják, és épp ez lehet a mechanizmus kulcsa: a betegek tudata saját bajukról, és gyógyulásuk módjáról.

Úgy tűnik, hogy nemcsak a mesterséges vegyületek, hanem a remény is képes biokémiai változásokat okozni a szervezetben. A hatás egyértelmű, ezt mutatja az a kísérlet is, amelyben amerikai orvosok szemölcsök eltávolítására vállalkoztak. Azt ígérték pacienseiknek, hogy a színes festékanyaggal bekent szemölcsök leesnek mire a festék lekopik, és a szemölcsök valóban eltűntek. Egy másik kísérletben a betegekkel cukros vizet itattak, egy részük úgy tudta, hogy hánytatószer van az oldatban, a csoport másik felének azt mondták, hogy egy új üdítőitalt kóstoltatnak meg velük. Akik hánytatószerként itták meg a folyadékot, valamennyien hánytak is.

Jelenleg két elmélet létezik a placebo által kiváltott fiziológiai folyamatok magyarázatára. Az egyik szerint a placebo mérsékli a beteg szorongását, megerősíti a gyógyulásba vetett hitét, és ez által csökken a szervezetre ható stressz, amelynek folyamatos megléte számos testi tünetért felelős. A másik hipotézis szerint a placebo beindítja a szervezet belső fájdalomcsökkentő hormonjai, az endorfinok termelődését. Ez utóbbi elképzelést támasztja alá az a tapasztalat, hogy a drogfüggőség kezelése használt naloxon, amely blokkolja az endorfin termelést, megszünteti a placebo fájdalomcsökkentő hatását.

A placebo-hatást próbálják pszichológiai és szociológia mechanizmusokkal is magyarázni a kutatók. Szerintük a hatás a feltételes reflex kialakulásához hasonlóan jön létre, és valóban akkor a leghatékonyabb a placebo, ha korábban a beteg már legalább egyszer megismerte a valódi gyógyszer hatását. Egy nap gyógyszeres kezelés után a beteg szervezete megtanulta, hogy mit várhat az adott kémiai szertől, és az a hatás a későbbiekben jól kiváltható volt a placebóval.

A placebo azonban nemcsak javítani tud a betegek állapotán, hanem rontani is. Egy klinikai kísérletben a betegek piros és kék színű placebo tablettákat kaptak. A piros tablettát fogyasztók jobban lettek, a kéket bevevők tünetei súlyosbodtak. Így ismerték fel az orvosok az úgynevezett nocebót, amely definíciója szerint: " rosszullétet okoz, anélkül, hogy annak bármilyen szervi alapja lenne".

Léteznek olyan elképzelések is, amely szerint a placebónak nem sok köze van az általa kiváltott hatásokhoz, hanem a legtöbb esetben a beteg szervezetében bekövetkező változások spontán gyógyulásokra, vagy visszaesésekre hívják fel a figyelmet. Mindenestre egyre nagyobb társadalmi visszhangot ver fel a placebo jelensége. A Helsinki Emberi Jogok Nyilatkozata szerint etikai szempontból aggályos lehet placebo alkalmazása. Az Egyesült Államokban civil szervezetek alakulnak, amelyek emberkísérletekről beszélnek, és tiltakoznak a placebót használó klinikai gyógyszer kipróbálások ellen. Orvosi körökből is sokan ellenzik a hatékony gyógyszerek placebóval történő kiváltását, ők egyrészt szakmai hitelük megrendülésétől tartanak, másrészt szerintük a legtöbb korszerű gyógyszer célirányosan és biztosan hat azokban az esetekben is, amikor a placebo hatása bizonytalan. A téma kutatói azonban úgy vélik, hogy a placebo-hatás pontos feltérképezése a szervezet öngyógyító kapacitásai tudatos felszabadítását eredményezheti, és ezzel a klasszikus orvostudomány művelőin kívül, a betegek is jól járnának.

(BioMedNet)

--

Rák ügyben havonta vannak új fejlemények, remélem ez nem offtopic. Csak néhány a sokból ;)

Tumorvadászok
2002-03-04 11:56 -mfb-

Svájci és olasz kutatók közös munkájának eredményeként olyan technikát sikerült kidolgozni, amely a tumorsejtek célzott megsemmisítését teszi lehetővé. A tudósoknak sikerült laboratóriumi körülmények között olyan módon elvágni a rákos sejtek vérellátását, hogy azok a körülöttük lévő egészséges sejtek károsodása nélkül elpusztultak.
A klinikai teszteket most kezdték meg Olaszországban, de Zürich is megadta már az engedélyt az embereken végzett próbák végrehajtására, így viszonylag nagy körben végezhető el az állatok esetében már működőképesnek bizonyult eljárás kipróbálása.

A kutatást vezető professzor, Dr. Dario Neri szerint ezév végére megfelelő mennyiségű információjuk lesz arról, hogy az eljárás valóban használható lehet-e általános kezelések során. A kutatók azt remélik, hogy a klinikai tesztek eredményei pozitívak lesznek, mivel az eljárás során célbavett molekulák szekvenciái azonosak a kísérleti állatokban és az emberben is. Az állatokon végrehajtott sikeres kísérletek embereken történő bizonyításának pedig éppen az szokott problémát jelenteni, hogy a kutatóknak a különböző fajok esetében más-más célpontot kell meghatározniuk. Ebben az esetben a célpont viszont ugyanaz, ezért jó eséllyel ugyanolyan eredményeket tudnak felmutatni az emberi tesztek esetében, mint pl. a majmokon, vagy kutyákon végzett kísérleteknél.

Az állatokon végzett kísérletek már öt évvel ezelőtt elkezdődtek, amelyekben első lépésként a tumor kialakulását jelző proteineket azonosították. Ezek a rákosodást jelző proteinek egészséges szövetben nem fordulnak elő.
Ezt követően a svájci és olasz kutatók olyan antitesteket tenyésztettek, amelyek képesek ezeket a rákosodást jelző proteineket felismerni. Az eredmény voltaképpen a hadászati célkövető rakétákhoz hasonló antitest, amely az egészséges vérereket elkerülve, a tumoros véredényeket támadja meg. A tumor lényegében éhenhal, mivel nem jut többé vérhez.
A kutatók a márciusi Nature magazinban teszik közzé az állatok esetében tapasztalt eredményeket összefoglaló tanulmányukat.

Most, a klinikai próbák megkezdésével a kutatóknak azt kell bizonyítaniuk, hogy a kezelés emberek esetében is hasonlóan hatékony lesz, mint amilyen állatoknál volt. Amennyiben ez sikerül, akkor az antitesteket minden bizonnyal nemsokára elkezdik a rákos megbetegedések kezelésére használni.
Egyelőre három olyan jelzőproteint ismernek, amelyeket az antitestek megbízhatóan felismernek, és támadni kezdenek. A kutatók ezév végéig azt szeretnék kideríteni, hogy az antitestekkel egészen pontosan mely tumorfajtákat lehet célbavenni, mindamellett úgy vélik, hogy bármilyen rákos betegség esetében használható lehet, mint általános kezelés.

(forrás: SIAK sajtóközlemény)

A rákkutatás édes sikere
2002.01.23. 15:22:31

A rákos sejtek felszínén lévő cukormolekulák módosításával megállítható az osztódás.

Az amerikai Massachussets Institute of Technology (MIT) kutatói olyan eljárást dolgoztak ki, amelynek segítségével módosítható a tumorsejtek aktivitása. A hatás olyan, a szervezetben jelenlévő enzimeken alapul, amelyek megváltoztatják a sejtek felszínén elhelyezkedő cukormolekulákat. Ez az első eset, hogy a rákos sejtek "cukorburkolatát" olyan módon sikerült "átszabni", ami gátló hatást eredményezett.

A sejtek felszínén különféle típusú molekulákból álló "köpeny" található, amit extracelluláris mátrixnak (ECM) neveznek. Az ECM alapvető fontosságú a sejtek kommunikációjában: ez határozza meg, hogyan hat kölcsön a sejt a környezetével, és milyen jeleket képes fogadni más sejtektől vagy kémiai anyagoktól.

Az eddigiekben számos olyan kísérletet végeztek, amely az ECM kulcsfontosságú molekuláit módosította (például a vérerek képződésének gátlásához vezető endosztatinnal), de még senki nem próbálkozott a köpeny cukor-alkotórészeinek befolyásolásával. Ennek oka, hogy az ECM cukorösszetevője sokkal bonyolultabb szerkezetű, mint az ECM egyéb (főleg fehérje természetű) molekulái.

A MIT kutatói a heparináz enzim két típusával végezték kísérleteiket. A két enzimváltozat különböző helyeken hasítja el az ECM cukormolekuláit, így működésük más-más molekulatöredékek kialakulásához vezet. Legnagyobb meglepetésükre azt tapasztalták, hogy daganatos egerekbe injekciózva az enzim egyik változata (Hep I) növeli, egy másik azonban (Hep III) gátolja a sejtek növekedési és osztódási képességét. Ugyanezt a hatást érték el az enzimek által létrehozott molekulatöredékek alkalmazásával is.

Az eredmények új daganatellenes gyógyszerek kifejlesztésének alapját képezhetik. A kutatók részletes beszámolója a The Proceedings of tha National Academy of Sciences 2002. január 22-ei számában jelent meg. A lapban a kutatók arról is beszámolnak, hogyan hatnak valójában a cukortöredékek a rákos sejtekre. Véleményük szerint a töredékek olyan kulcsfontosságú molekulákhoz kötődnek (s ezáltal gátolják azokat), amelyek a tumoraktivitásban játszanak szerepet.

Miért viselhetnek természetes állapotban a rákos sejtek kétféle "cukorkabátot"? A kutatók véleménye szerint elképzelhető, hogy ezek váltogatásával alkalmazkodnak a többi környezeti tényezőhöz: amikor kedveznek a feltételek az osztódáshoz, akkor a "Hep I-es", amikor nem (például rossz vérellátottság esetén), akkor a "Hep III-as" változatot viselik.

Húsevő baktériumok - ígéretes eredmény a rák elleni harcban
2001.11.28. 15:33:19

Húsevő baktériumokat fecskendezni a rákos betegek szervezetébe? Őrült ötlet. Kezdő fázisban lévő tanulmányok mégis arra utalnak, hogy az egyetlen veszély az, ha olyan gyorsan pusztítják el a daganatot, hogy a szervezet nem bír megbirkózni a sebességgel.

A dolog csavarja: olyan anaerob baktériumokra van szükség, melyek a sebesen növekvő daganatok oxigénszegény belsejében jól érzik magukat, de elpusztulnak, amint elérik az oxigénben gazdag, egészséges szövetet.

Bert Vogelstein

"Az egészben az az izgalmas, hogy az eljárást kemoterápiával párosítva két tűz közé foghatjuk (kívülről és belülről egyszerre támadhatjuk) a tumort" - fogalmaz Bert Vogelstein a Johns Hopkins School of Medicine in Baltimore Maryland munkatársa.

A daganatok vér- és oxigénellátásáról a belsejükben kialakuló véredények gondoskodnak. Egyes daganatok azonban olyan gyorsan nőnek, hogy a belsejükbe nem jut elegendő vér és oxigén, és nekrotikus (elhalt) régiók alakulnak ki bennük, teli pusztuló és elhalt sejtekkel. Meglepő módon ez csak nehezebbé teszi elpusztításukat. A gyenge vérellátás miatt gyógyszerek nem érhetik el a szövet belsejét, míg a sugárkezelés is csak oxigén jelenlétében képes a sejteket elpusztítani. A kezelés végeztével a nekrotikus régió túlélő sejtjei újra osztódásnak indulhatnak.

Mindenevők?

A rákkutatók már régen felismerték, hogy az anaerob (oxigént nem igénylő) baktériumok az egészséges szövet károsítása nélkül képesek a nekrotikus régiót megtámadni. Az eddig vizsgált mikrobák azonban a daganatok egyes részeit érintetlenül hagyták. Vogelstein kutatócsoportja ezért kiszélesítette a kutatást 26 baktériumtörzs vizsgálatára.

Rákos egerek szervezetébe a Clostridium novyi talajbaktériumot befecskendezve az elterjedt a nekrotikus régióban, azok mind az élő tumorsejteket, mind a halott szövetet elpusztították. "Erre egyáltalán nem voltunk felkészülve" - állítja Vogelstein. "Azt gondoltuk, genetikailag kell majd módosítanunk a baktériumokat, hogy erre képes legyenek." A kórokozók azonban elpusztultak a daganat széle felé, a munkát csak félig végezve el.

Így a kutatók megpróbálták kemoterápiával ötvözni a kezelést. "Szinte látható volt, olyan gyorsan pusztult a tumor". A nyolc állat közül, akik kombinált kezelést kaptak, a tumorok drámai módon összehúzódtak, illetve teljesen eltűntek. Csupán egy állat szervezetében jelent meg újra a daganat - számol be eredményeiről a kutatócsoport a Proceedings of the National Academy of Sciences hasábjain.

"Okos ötlet ezeknek a különböző eljárásoknak az ötvözése" - mondta Rakesh Jain, a Harvard Medical School rákkutatója. "Csodálatos munka."

Globális ellátás

A baj csak az, hogy a nyolc állat közül három nem élte túl a kezelést. A kutatók feltételezése szerint azonban ennek az lehet az oka, hogy a daganatok olyan gyorsan pusztultak el, hogy a melléktermékek elöntötték az állatok vérkeringését.

Kistestű állatokban ezek a méreganyagok olyan gyorsan terjednek, hogy az állat nem bír megbirkózni velük. Emberekben azonban várhatóan nem lenne halálos. A kutatók szerint az elméletet mindenesetre nagyobb állatokon kellene ellenőrizni.

Feltételezések szerint évekbe telhet mielőtt a kezelést klinikai körülmények között kipróbálhatják. De mikor eljön az ideje, a szapora kórokozó készleteit könnyen elő lehet majd állítani. "Az elég világ szükségleteit kielégíteti az a mennyiség, amit a laboromban egy nap alatt kitermelek" - fogalmazott.

BK.

Orvosi Nobel-díj a rákkal kapcsolatos felfedezésekért
2001.10.08. 12:08:33

Egy amerikai és két brit kutató, Leland H. Hartwell, R. Timothy Hunt és Paul M. Nurse kapta az idei orvosi Nobel-díjat. Az indoklás szerint sejtbiológiai kutatásaik új lehetőségeket nyithatnak a rák elleni küzdelemben.

A legrangosabb elismerésben részesülő kutatók alapvető felfedezéseket tettek a sejtciklus szabályozásának mechanizmusában. Azonosították azokat a kulcsfontosságú molekulákat, amelyek minden eukarióta szervezetben - gombákban, növényekben, állatokban és az emberben egyaránt - irányítják a sejtek növekedését, genetikai állományuk (kromoszómáik) megkettőződését és a sejtosztódást.

A sejtciklus szabályozásának hibái olyan kromoszóma-mutációkhoz vezethetnek, amelyek rákos sejtekben is tapasztalhatók. Ezek ismerete hosszú távon új kezelési lehetőségeket nyújthat a daganatos betegségek esetében.

--

"There are two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle.
The other is as though everything is a miracle." Albert Einstein, long time ago

spirkó Creative Commons License 2002.03.07 0 0 3305
Mostanában mindenki a tudatos álmodásról beszél. Benne van a levegőben.
Amikor kijöttem a Vanília égbolt filmről, két napig azt hittem még éber állapotban is, hogy álmodok! Hátmég álmomban! .)
Nektek hogy hatott a film?
saafi Creative Commons License 2002.03.07 0 0 3304
nekem nagyon fontosak az almaim. azt is mondhatnam, hogy csak az almaimnak hiszek. plusz ebben az egesz alom-dologban en bizonyos ezoterikus iskolak magyarazatait vallom magamenak, miszerint is az "alom kozmikus itelet az elmult napod felett!". bar ez teljesseggel igazolhatatlan (es egy buddhistat ez a fajta interpretacio talan riaszthat is, mert szamara az ilyesmi magyarazat ellenorizhetetlen-tul szubjektiv-stb. stb.), megis ugy hiszem, hogy az almok, bizonyos ertelemben es helyzetekben, tanitasok, megpedig, ha lehet igy mondani, utve neveloek - legalabbis az en esetemben ez van: az utve neveles! :)

relativ szinten (tetszik ez a dolog :) letezne egy genya, orzo-vedo mestered, aki allandon szopat teged pokollal, rettenetes viziokkal, szornyekkel etc. - viszont mindezt csak a te erdekedben teszi. es ez a mester, ahogy egyre nagyobb ebersegre teszel szert ama mindennapi tudatfolyam folott, amit alomnak nevezunk (mert szerintem ez csak folytatasa a napkozbeni tudathullamzasnak, csupan az Egonk habarodik az alomban azokba egyre bele, tokeletesen azonosulva a tudatrezdulesekkel, mikozben az eber figyelo, szinten tokeletesen, elhomalyosul), ugy vonul vissza az almaidbol. mert mar nincs, van nem olyan mertekben van szukseg ra, mint annakelotte, mert mar ott vagy te. ha fenn tudod tartani az eberseget, tobbe nics szukseg ezoterikara. megallsz a sajat labaidon is.

neha (nagyon ritkan), ha olyanom van, ha minden klappol, lefekves utan, egy "sikeres"-nek mondhato meditaciot, eberseget at lehet vinni az alomba is, legalabbis szerintem. nalam ez ugy van, hogy ugyanugy figyeled tudatrezduleseid vegtelen ok-okozati, karmikus hullamzasat, mint amikor fenn vagy, es meglathatod (ez nem kinyilatkoztatas, csak nalam igy mukodik a cucc), hogy az almaid tulajdonkeppen folytatasok. plusz ezt a folytatast - hogy tanuljal beloluk - addig szemlelheted, amig eberseged ereje kitart. egy ponton a novicius kezdi erzeni a faradsagot magan (ebersegileg), kezd belezuhanni az almaiba, hogy vegul teljesen azonosuljon az ottani tortenesekkel. na, a bennem elo negativ szimbolumokon keresztul (tobbnyire mindig valami pokoli jelmezbe bujva :) a Mesterem ekkor lep kepbe, ekkor szokott keresztben lenyelni, megragni kikopni, megalazni es kirohogni! :-)

ps.
mar majdnem kezdtem hinni a "Satan"-ban, meg ezekben a dolgokban, annyi ilyen pokolinak mondhato izem volt, szornyu kutyas sztoriktol medvesekig :), amikor egyszer, amikor mar nagyon melyen voltam, es ugy ereztem, teljesen elvesztem, vegem, nem birom tovabb ezt a gecit, aki csak jon felem (szerintem a felelmeink jonnek felenk kulonfele formakban), es akitol eppen megint nagyon feltem, szoval amikor egyszer csak ez a rettenetes, szornyu hidegseget, kilatastalansagot, remenytelenseget magabol kioklendezo sotet alak arca recsegve-roppogva robbant szerteszet, es akarha valami negativ lotuszbol, kiemelkedett egy dagadt, vigyorgo, szines szerzetes goncokbe oltozott, otvenes eveiben jaro ilyen kinai buddha, es csak rohogott, rohogott rajtam, valami hihetetlen szeretetett arasztva magabol, majd egy ido utan megkerdezte: "mitol felsz? ne felj, nincs okod felni!". elkezdett felem jonni, ahogy jott, hihetetlen boldogsag arasztott el, majd kezeink egyszer csak, ugyanabban a pillanatban, osszecsattantak. ekkor, ugy erztem, egy pillanatra eggyevaltunk, majd kilobbant az almombol. en meg felebredtem. :-)

Előzmény: Törölt nick (3298)
Labor Creative Commons License 2002.03.07 0 0 3303
Azt hiszem Bunuel: A burzsoázia diszkrét bája c. filmben Fernando Rey ébredt fel többször, rettentő groteszk volt, nem tudtam mikor van a film valós szinten, mikor álom.
Lehet, hogy nem ez a film, már régen volt, de biztos Bunuel.
Előzmény: Labor (3302)
Labor Creative Commons License 2002.03.07 0 0 3302
Gyakran előfordul, hogy álmomban rájövök: álmodom. Azt hiszem ez a tudatos álom avagy lucid dreaming. Ilyenkor legtöbbször tudom irányitani az álmaim, de van úgy, hogy nem. Sokszor előfordult már, hogy úgy döntöttem: felébredek, mert ezt a hülyeséget már nem bírom tovább nézni, :))) sikerül, csak éppen néhány "perc" után tudatosodik ismét, hogy csak egy másik álomba ébredtem fel. Ez egyszer beakadt, és legalább hétszer ismétlődött, de amikor végül tényleg felébredtem arra a szintre, ahol most éppen beszélgetünk :))))), akkor viszont tudtam minden addiginál biztosabban, hogy most tényleg fenn vagyok.
Az a része, hogy néha tudom irányitani az álmaim, már nem jön be annyira, mint régebben, inkább csak passzivan megfigyelek közben, ez nagyon vicces tud lenni. :)
Előzmény: Törölt nick (3298)
huang-po Creative Commons License 2002.03.07 0 0 3301
Ima, meditáció, agyműködés
2002-03-05 10:21

A meditatív állapotban lévő szerzetesek, vagy imádkozó emberek esetében a térérzékelés jelentősen csökken - állapította meg egy amerikai kutatócsoport

Meditáló buddhista szerzetesek agyát vizsgáló tudósok arra lettek figyelmesek, hogy esetükben az agy normális esetben nyugvó területeinek aktivitása megnövekszik, míg a normális esetben aktív területek aktivitása csökken.

A Pennsylvania Egyetem radiológusa, Andrew Newberg szerint fantasztikus korban élünk, hiszen most nyílik először alkalom arra, hogy a vallás, a spirituális élmények, a lelki élet birodalmába bepillantsunk a tudomány eszközeivel.

A Newberg vezette kutatócsoport majdnem egy órán keresztül vizsgálta a buddhista szerzetesek vérkeringésébe juttatott radioaktív nyomjelző izotóp segítségével a transzcendens világgal érintkezők szürkeállományában lezajló folyamatokat. A nyomjelzőt akkor juttatták a szerzetesek szervezetébe, amikor azok a legmélyebb meditációs állapotba kerültek. A tudósoknak a nyomjelző által ílymódon megfestett aktívvá váló agyterületeket sikerült minden eddigi próbálkozásnál pontosabban feltérképezni.

Az így nyert információkat azután összehasonlították az aktív állapotban nyert adatokkal. Az összevetés pontosan kimutatta, hogy micsoda különbség tapasztalható az emberi agyműködést illetően a transzcendens, meditatív állapot, és az ébrenlét, az aktív állapot között.
A meditatív állapotban az agy elülső részének aktivitása jelentősen megnövekedett, ez a terület akkor szokott még ehhez hasonlóan nagy aktivitást mutatni, amikor valaki egyetlen feladatra összpontosít minden figyelmével.
Az elülső rész tevékenységének növekedésével egyidőben az agy hátsó részének aktivitása viszont jelentésen csökkent, ez a terület viszont az emberi tájékozódóképességet illetően játszik fontos szerepet. Az eredmények megerősítik azt az eddigi feltételezést, hogy a meditáció során tapasztalt élmények egy részét a térérzékelés megszűnése, illetve jelentős csökkenése eredményezi.

A buddhista szerzeteseknél tapasztalt jelenségekhez hasonlókat tapasztalt ugyanez a kutatócsoport korábban, más spirituális élményeket átélő személyek vizsgálata során.

A csoport ugyanis ezt megelőzően apácák esetében tanulmányozta az ima során az agytevékenységben fellépő változásokat. Az akkori eredmények megegyeztek azzal, amit a buddhista szerzetesek esetében most tapasztaltak, mindössze az ima szóbeli jellegéhez kapcsolódó agyterületek aktivitásában van különbség, de a lényeget tekintve ugyanúgy az orientációs terület működése csökken, és a figyelemközpont tevékenysége növekszik.
A képek azt is jelezték, hogy a mély meditáció során az agy különböző részei között tapasztalható összetett kölcsönhatások sokban hasonlítanak az úgynevezett lelki és misztikus - például halálközeli - élmények során regisztrált agyi tevékenységekre. Dr. Newberg szerint a halálközeli élményen átesett embereknek az adott pillanatban hétköznapi cselekvéseikhez viszonyítva sokkal kifinomultabban működnek az érzékszerveik.

A vallással, transzcendens élményekkel összefüggő tudományos kutatások már jelezték, hogy az ima gyógyító ereje megfigyelhető. Még 1998-ban tanulmányozták szívműtéten átesett betegeknél az ima jótékony hatását. Akkor az imádkozó páciensek esetében ritkábban fordultak elő komplikációk.

(BBC)

--

Tanulni alvás közben a legjobb!
2002. február 25. 10:10:34

Egy finn kutatónő arra a megdöbbentő következtetésre jutott, hogy csecsemőkorban alvás közben is képesek vagyunk tanulni.

Egészen kis korban még alvás közben is képesek vagyunk tanulni. Erre a meglepő következtetésre jutott egy finn kutatónő. Marie Cheour azon kezdett el gondolkozni, hogy miért tudunk már annyi mindent egyéves korunkra. Ekkorra ugyanis a legtöbb csecsemő képes a nyelv hangjai és néhány rövidebb szó felismerése. A New Scientist-ben közölt tanulmány szerint a turkui egyetem kutatója arra a következtetésre jutott, hogy ez csak egy módon lehetséges: ha még alvás közben is tanulunk.

A hipotézis alátámasztására 45 újszülöttel fogtak kísérletbe. Először mindannyiuknak egy órán keresztül az „e” és az „o” magánhangzót, valamint egy, a kettő között lévő, sajátosan a finn nyelvre jellemző hangot játszottak le egy órán keresztül. Közben EEG segítségével nézték e kicsik agyának aktivitását. A csecsemők ez alapján még nem tudtak különbséget tenni a hallott hangok között.

A második fázist harminc bébivel folytatták, két csoportra osztva őket (a kísérletben szintén részt vevő édesanyjukkal együtt természetesen). Az egyik csoportnak ugyanezeket a hangokat játszották folyamatosan egész éjszaka, míg a másiknak más, szintén egymástól jól megkülönböztethető hangokat.Másnap reggel aztán már éber állapotban ismét lejátszották mindkét csoport tagjainak a már „jól ismert” hangokat és a várt hatás nem is maradt el. Az EEG-vizsgálat szerint az első csoport tagjai fokozott agyi tevékenységgel reagáltak az éjszaka hallott hangokra, még a különböző hangmagasságon lejátszott „e”-ket és „o”-kat is meg tudták különböztetni egymástól.

Marie Cheour arra egyelőre nem talált magyarázatot, hogyan zajlik pontosan ez a tanulási folyamat, alvás közben. Feltételezi, hogy az idősebbekkel ellentétben a csecsemők agya még nem „kapcsol ki” ez alatt az idő alatt. Sajnos, a jelek szerint egyéves korunk végére már elveszítjük ezt a képességünket, így az egész estés relaxációs nyelvleckékről le kell mondanunk.

--

A patkányok rémálmai
2002.02.20. 13:04:38

Valószínűleg mindenki álmodta már azt, hogy labirintusba került, és nem találja a kiutat. Egy fokkal rosszabb, ha az útvesztőben patkányok is vannak. A legrosszabb azonban az, ha a helyzet ébredés után sem változik.

Amerikai tudósok arra voltak kíváncsiak, miről álmodnak a patkányok, és megpróbáltak bekukucskálni álmaikba.

Arra a meglepő megállapításra jutottak, hogy a patkány-álomban éjjel is a nappali helyszínek jelennek meg: az állatok azt álmodják, hogy útvesztőben kell megtalálniuk a helyes utat, jutalomfalatok reményében.

A rágcsálók agyműködésének leképezése alapján a tudósok nem csak azt tudták kimutatni, hogy a rágcsálók álmai a nappal megismert útvesztőben játszódnak, de egyenesen odáig merészkedtek, hogy hipotéziseket fogalmazzanak arról, hogy éppen merre járnak.

Akinek van négylábú kedvence, az biztosan tudja, hogy a kutyák és a macskák is rendszeresen álmodnak. A kutatók korábban már sikerrel mutatták ki azt is, hogy az emlősök az emberhez hasonló tudati szinteken át jutnak el ébrenléttől az álomig. Eddig azonban nem tudtuk, miről álmodnak az állatok.

Dr. Matthew Wilson, az MIT (Massachusetts Institute of Technology ) Tanulás- és Emlékezetkutató Központjának kutatója elmondta: "Senki nem tudhatta biztosan, hogy az állatok úgy álmodnak-e, mint mi; átélnek-e újra például nappali eseményeket, megjelenítik-e legalább az ébren töltött időszak eseményeinek bizonyos aspektusait.

Azt reméltük, egyes agysejtcsoportok működési szintjének mintázatait megvizsgálva az álom tartalmáról is képet nyerhetünk. Annyi bizonyos, hogy valóban álmodnak, és álmaik kapcsolódnak az átélt tapasztalatokhoz."

Dr. Wilson az American Association for the Advancement of Science bostoni találkozóján beszámolt arról, hogyan tanították meg munkatársaival az állatoknak, hogy ha körbefutják a körkörös útvesztőt, finom falatokra számíthatnak.

A feladat végzése közben felügyelték az állatok agyműködését. Az állatok hippokampuszában (az emléknyomok rögzítéséért felelős agyi központban) található neuronok működése futás közben jellegzetes mintázatokat mutatott.

A méréseket az ún. REM fázisban is elvégezték. (Köztudott, hogy az ember esetében az álmok legnagyobb részét gyors szemmozgás [Rapid Eye Movement]) kíséri.

A vizsgált mintegy 40 REM-epizód során a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a labirintusban futó patkányok egyedi agyhullám-mintázata visszatér. A megfelelés olyan szoros volt, hogy lehetséges volt az egyedek alvása közben rekonstruálni, hogy hol helyezkedett el a patkány a labirintusban és később merre vette útját.

--

+-------------------------------+ +------------------------------------+
| Ha kivágja ezt a kupont, | | If you cut out this coupon, |
| vehet egy új monitort! | | you can buy a new monitor! |
+-------------------------------+ +------------------------------------+

Előzmény: Törölt nick (3298)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.06 0 0 3300
Nem veszi be ? Lehet nem szereti, ha ugyanaz az emilcim. Nyiss valami freemailest...

Vagy sikerult regisztralni, csak irni nem tudsz vele ? Asszem nem lehet azonnal irni vele, try holnap.

Előzmény: rinpoce (3299)
rinpoce Creative Commons License 2002.03.06 0 0 3299
Értem én, meg is probáltam másikat nyitni, de nem veszi be. Lehet, hogy maradok, aki vagyok?
Előzmény: Törölt nick (3297)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!