A Vaterán rendszeresen hirdetik a telepítési kvótákat. 500 négyzetméterig nem kell engedély de kicsivel több felett is szemet hunynak általában. A szőlőtelepítés egy iszonyat bürokratikus macera. Könnyebb Nyasszaföldről örökbefogadni egy gyereket mint az egész telepítést szabályosan vigigvinni.
Az othello miatt jó lenne a kiforrás után gondosan, légmentesen lezárni 2-3 hétre a cefrét. Javaslom a fedeles, ún. savanyító vödröket. (Ez egyébként erjesztésre is kiváló, a lezárt fedél mellett azért kiszuszog a keletkező szén-dioxid.) A kiforrás után a levegőtől elzárt cefrében a törkölyön végbemegy az almasavbontás.
Ha mindez megtörtént, után nyomj bele egy egyszerű, ekég nagyméretű, sűrű, rozsdamentes levesszűrőt a cefrébe. A benne folyamatosan összegyűlő színlevet fejtsd le egy vékony át csövön egy vödörbe. Ezt zárd le, és várj egy órát. A leülő durva seprőről utána ismét fejtsd le a bort tiszta PET palackokba, úgy, hogy csurig legyenek a palackok! Ha az utolsó nem telik meg, nyomd össze, hogy kimenjen belőle a levegő, és úgy zárd le. A palackokat hűvös, napfénytől mentes helyen, állítva tárold. 2-3 hónap múlva ismét fejts le az újra leűlő seprőről. A palackokat egyszer-egyszer nézd meg, lazíts meg egy kicsit a kupakot, hogy nem keletkezik-e benne gáz, mert az, bizony fölrobbanthatja a palackot. Ha véletlenül keletkezne gáz, addig laza kupak alatt tartsd a bort, amíg el nem áll a gázfejlődés.
A maradék lucskos törkölyt a legjobb rögtön lefőzni pálinkának, de persze préselni is lehet.
Nem mondom, hogy jó lesz így a borod, de ez egy egyszerű, panelben is megcsinálható technológia. Remélem, nem orrolnak meg érte a profik. :)
Sziasztok. Szeretnék vásárolni néhány mázsa szürkebarát, chardonnay és cab. sauvignon szőlőt. Tudna esetleg valaki segíteni ebben? Fejér megyében lenne a legjobb, de messzebre is el tudok érteni menni, ha szükséges.
Hát, kinek mennyire terméskorlátozott ez; cca 240 termő tőkéről lett 260 liter must. 4(5) kétrügyes csapot hagyok tőkénként, minden ezekből jövő hajtáson 1 db fürt marad. Idén nem kellett egyáltalán fürtöt leválogatni, kb. 0,7-0,8 fürt volt átlagosan hajtásonként.
Nálam eléggé "érdekesen" szokott spontán erjedni a must, mindíg több lesz a végén az alk. + maradékcukor mint az a mustfok alapján indokolt lenne; valószínű a törzsek jobban hasznosítják a cukrot. 16-17,5 g cukorból szokott lenni 1% alk. Alk. 14,5 köré várható, cukor 5-10 g talán, de majd meglátjuk. A présmustban, ahogy 2008-ban is remélem több cukor marad és abból lesz egy édes verzió - ott az erjedés vége megakadhatna...
Go fermet a rendkívül száraz év és igen a túlérettség miatt adtam; ilyenkor tápanyaghiányos tud lenni a must. Valószínű működne e nélkül is; de ez 30 g természetes élesztősejtfal 100 literbe . nem fog drámát okozni. Volt a színmustnál 3 óra ülepítésem, inkább csak tényleg a durva sarat huztam le, ott elkelhet az erjedés vége felé.
-Ja. Nem kell bonyolítani. A kotyogó, a szelep, a lazán visszahelyezett akonadugó erjesztéskor ugyanazt a célt szolgálja. Az üvegballonra, kis hordóra kotyogót tesz az ember. A tartályon gyárilag ott a szelep. De, elégséges lehet a sima fedő is.
Neked ilyen lehet csak valamivel kisebb. Ezeknél a betöltőnyilások oldalából állnak ki a pipa alakú szelepek. (Ezek rugósak mert mind a két irányban kell működniük. Erjedéskor kifelé, kifejtéskor befelé.) Főerjedéskor a tetők csak simán lehajtva.
Héjon eresztéshez: miért ne lenne jó a kád? A fahordódban hogy óvod meg az oxidációtól az erjedő mustot? A klasszikus villányi- szekszárdi vörösborkészítés nyílt káciban zajlik csömöszöléssel bőven érintkezve levegővel; persze a legtöbben már nem így áztatnak héjon de működik azért. Ti egyébként tervezitek csömöszölni, vagy körfejtés a tartályban?
Nálam hétvégén bevégeztett a préselés, végül 22,6-ig kúszott csak fel a mustfok; egy szerednyei hordó (200 l) színlé és kb 60 liter préslé (tartályban) várja borrá nemesülését. A forrás szépen beindult már tegnap reggel mindkét egységben, Go-ferm tápanyagon és cefrekénezésen kívül nem adtam mást.
Akkor most az erjedés és az erjedés szabályozás jön.
Igen, mintha ma el is indult volna az erjedés. Erjedésszabályozás hogyan megy? Most éjjel szellőztetem a szuterént, hogy fékezzem a forrás intenzitását, remélem evvel nem ártok neki.
Ha jól értem, akkor a színlevet meg egy kis préslevet erjesztesz együtt.
Igen, ez a felállás a fahordóimban.
A cefrére kevés lé jut, és az sem a legjobb (maradék préslé). Érdekes lesz.
Ez egy másik cefre, amin rajta hagytam a teljes saját levét. Illetve még kipótoltam egy kis lével a másik kádból is, hogy jól ellepje. És most pihen, sőt talán forrdogál az inoxban.
Ha nem jön be, párolom pálinkának.
Ha jónak ígérkezik, kaphat még fahordós érlelést is, egy hordó majd felszabadul forrás és fejtés után.
Mire ezer hl-t kierjesztesz minden csínját-bínját tudni fogod.
Huhh, az még soká lesz :-)
Ameddig tart az erjedés a barnatöréstől nem kell tartani. MAjd utánna.
-Valószínű az. Egy visszacsapó szelep, ami a szelepágyon ül. A kiáramló CO2 nyomás felemeli, majd a nyomás megszűntekor visszesik. Nem kell tűl misztifikálni. A legegyszerűbb dogok a legjobbak. Az ászokhordón a lazán visszahelyezett akonadugó is működik. A cső végére húzott gumiujj szintén. stb stb
Akkor most az erjedés és az erjedés szabályozás jön. Ha jól értem, akkor a színlevet meg egy kis préslevet erjesztesz együtt. A cefrére kevés lé jut, és az sem a legjobb (maradék préslé). Érdekes lesz. Mire ezer hl-t kierjesztesz minden csínját-bínját tudni fogod. Ameddig tart az erjedés a barnatöréstől nem kell tartani. MAjd utánna.
Sziasztok! Van valakinek tapasztalata szürkebarát roséval kapcsolatban? Igazából normális leírást sehol sem talátam, így 3 napig hagytam bogyón (természetesen szemezve) erjedni, majd préselés után hordóba került és itt folytatja az útját a borráválás útján. :) Minden tapasztalat illetve észrevétel érdekel! Köszi!
Helló! Az nem egy szelep az esetlegesen növekedő nyomás elengedésére? Nekem műanyag úszófedelesem van azon középen van egy ilyen szelep amit forraláskor leszedek és a lyukba kotyogót teszek.
Az enyémen van, egy fehér műanyag cucc is van a lukon, golyóval, én kotyogóként azonosítom be ezt, de nekem is kérdés, hogy hogyan is fog működni ez pontosan.
-A vizet minden esetre kifröcskölheti. A széndioxidnak mindig legyen útja kifelé, akkor nincs baj. A törköly kiázik és jön hozzá még a seprő. A kettő együtt leülepszik. (darálék=cefre, csak, hogy "bor"-ul beszéljünk hihi)
Most beraktam a darálékot az acél tartályba. Felfújtam fölötte a tömlős fedelet, jócskán helyet hagyva.
Akkor most várhatom, hogy beinduljon a forrás?
Azt hallottam valakitől, hogy a forrás elején le kell venni a kotyogót is, mert olyan intenzív a folyamat, hogy kirobbantaná. Ez valóban így van? Ha igen, mikor tehetem rá vissza?
Most az acéltartályon rajta van a kotyogó (vagy vmi hasonló) a fedélen, akkor ezt most le kellene venni egy időre?
Még nem látom magam előtt, ha ez a kísrleti darab kiforr, akkor seprű lesz a törkölyből és simán le kell fejteni?
Érdemes tömlős tartályt venni, vagy még pontosabban: a meglévő tartályhoz tömlős fedelet IS venni, mert azt ha a bortól néhány centire elemelve fújod fel (rögzíted a tartály falához) akkor az pont úgy működik, mintha erjesztési űrt hagynál a hordóban.
Igen, tudom, hogy ők ülepítenek, de azt is tudom, hogy nem szűrik a mustotk. Én azt írtam, hogy a hivatalos, tankönyvi szemléletnek ez az oka. Az ipari brokészítés során tényleg részben azért ülepítik és szűrik a mustot, hogy kevesebb legyen az élesztőkonkurencia. Nyilván az ülepítésnek van más előnye is.
Nem tömlös tartályom van, parafinolajjal kell körbeönteni. Egyszer már rátettem, mikor még intenzíven forrt, de lesüllyedt az aljára, és nem igazán tudom elképzelni hogy mi lehet az oka, hiszen a gáz ki tud szökni mellette, és nem hiszem hogy annyit emelne rajta, hogy ráfollyon az úszófedélre.