Keresés

Részletes keresés

amat Creative Commons License 2004.05.28 0 0 57933
Elnézést valamit elfelejtettem:

Az 1-2 képből meggazdagodás témában szívesen adok neked leckéket. A lecke ára: 100ezer ft/perc. Remélem méltányosnak és elfogadhatónak találod. A szolgáltatást megrendelni nem kell, de ha vágysz a tudásra.......?

Előzmény: amat (57932)
amat Creative Commons License 2004.05.28 0 0 57932
Kedves fotós !
Nekem egyátalán nem fáj, hogy te pénzt akarsz keresni, sőt még az ötletet is jónak tartom. Viszont az árat tényleg soknak tartom.
Azt sajnálom, ha te fotósként nem tudod, hogy hogyan lehet 1-2 képből meggazdagodni, idővel biztosan rájössz hiszen jó irányba haladsz.
A fotósom? A feleségem és a gépünk egy nagyon jó ki s digitális kamera, amivel baromi jó minőségü a számítógépen is élvezhető képeket lehet csinálni. Továbbra is inreálisnak tartom magyarországon 800 FT-t kérni egy digitális képért. Gondold csak el, ha 200 FT-t kértél volna rendeltem volna minimum 5-t. Sokan mások is megtették volna, így viszont semmi. Na látod kedves fotósom ez az amire utaltam, hogy a magyar ember nem bírja kivárni a lassan csordogáló bevételt, neki egyből a haszon kell. Ki a francon kérjem számon a képek árát, ha nem rajtad? Te csináltad a képeket és te adtad meg ezeket az árakat. Szóval amennyiben hosszabb időre tervezted a tevékenységet érdemesebb a sok kicsi sokra megy elv mellett maradni, így gondolom. Én nem ismerem a képek készítésére vonatkozó törvényeket, de, ha nem volt engedélyed akkor baromira nincs rendben a dolog, ezt gondolom te is tudod?
Sok sikert a további munkához, remélem hamarosan eljutok arra a szintre, hogy a 800 Ft-ra rálegyinthetek és megrendelhetem azt a 5-8 képet, melyeket szívesen csatoltam volna az adott verseny dokumentációjához.
Hozzászólásomra, csak ha muszáj, akkor válaszolj, mert nem érdekel a továbbiakban az ügy sem és a fotóid sem.
Előzmény: simonsportfoto (57925)
kivi Creative Commons License 2004.05.28 0 0 57931
Csatlakozom a véleményedhez. A bolha és az elefánt esete...
Előzmény: NVik (57928)
simonsportfoto Creative Commons License 2004.05.28 0 0 57930
Kedves maydayray!

Már megbocsáss, de indulatosan és tájékozatlanul csacsiságokkal traktálsz.
Nem akarom pontról pontra cáfolni (a törvény ismeretében) zavaros hozzászólásod minden egyes pontját.
Te kevered a személyiségi jogokat, az állampolgári jogokat, mind az mellett, hogy nyilvánvalóan fogalmad sincs a szerzői jogról, annak a lényegéről, és ami nyilvánvaló: sejtelmed sincs a személyes képmáshoz fűződő jogosultságokról és etikáról. Vagdalkozol összevissza, ahelyett, hogy bármely, a témához kapcsolódó jogszabályt idéznél, hogy mi is a probléma az én tevékenységemmel kapcsolatban.
Eszem ágában sincs belebonyolódni abba, hogyan és milyen "ellenszolgáltatást tudnék nyújtani egy színes és összetartó társaság" számára. Mert, hogy nem igazán értem, miért is kellene ellenszolgáltatást nyújtanom. Azzal az őszinte meggyőződéssel, hogy én szolgáltatok.
Mint ahogy azt sem értem, miért engem csesztettek? Amire meg különösen kíváncsi lennék, de nagyon: miben különbözik szerinted az én tevékenységem mondjuk (tényleg nem akarok személyeskedni) Amtibácsitól, aki frankó vagy mondjuk Cucuétól, aki szintén hozzáférhetővé teszi a képeit az interneten, gyakorlatilag azonos jogi környezetben? És még sokan mások, más sportágakban vagy műfajokban, hasonlóképpen. Csak egy kicsit szét kellene nézni.
Kedves maydayray!
Summa summárum: tőlem a Futótársadalom remélem sok-sok jóminőségű fotót vár a jövőben és hiszem azt, hogy örülni fog neki. Meggyőződésem, nem fogja úgy megítélni a tevékenységemet, hogy én egy "lesipuskás" vagyok.
Mit is írtál azzal a "homogenizálással" kapcsolatban? Őszintén kíváncsi vagyok a szakmai véleményedre. Szívesen fogadok minden hasznos szakmai tanácsot.
Köszönöm, jól vagyok.
Üdvözlettel: Simon László

Előzmény: maydayray (57927)
NVik Creative Commons License 2004.05.28 0 0 57929
semmilyen jogomban
késő van már....
Előzmény: NVik (57928)
NVik Creative Commons License 2004.05.28 0 0 57928
Én nem tudok egyetérteni ezzel az ösznépi támadással ami az oldal ellen folyik. Ha valaki sokallja (pl. én) az adott összeget valóban nincs rá szükség, hogy foglalkozzon a dologgal. Én nem érzem semilyen jogaimban sértve magam mert valaki egy nyilvános rendezvényen felvételeket készít. Ez egy új próbálkozás ami nyilván finomodik majd idővel, esetleg az árak is mérséklődnek, de semmi szükség nincs rá hogy folyamatosan támadjuk.

Amtibácsi oldalát én is nagyon kedvelem és nagyra értékelem, hogy mindezt ilyen igényesen és lelkesedéssel csinálja.

Előzmény: simonsportfoto (57925)
maydayray Creative Commons License 2004.05.28 0 0 57927
Én csak általánosságban, a jog és az etika mezsgyéjén szeretnék reagálni, illetve felvetni dolgokat, ami úgy látszik az objektíven már nem képes átjönni!

Tehát: hazánkban a szerzői jog csak a profi felvételekre vonatkozik. Melyek ezek? Jó kérdés, mert erre nincs szabályozás! Viszont: mindenki, aki egy rendezvényen hivatalosan van fotósként jelent (akkreditálják) készíthet fotókat, majd azokat közzéteheti, eladhatja, akármi! Ez ugye egyfajta profizmus. Itt ugye megbukik az a gondolat, hogy te most profi vagy amatőr vagy-e, hiszen ahogy írod is, engedélyed nincs a rendezvények fotózására, holott te nem a tájat fotózod, csak éppen belefutott egy-két "bolond", hanem te direkt őket fotózod, kimondottan a rendezvény miatt utaztál oda, ahogy írod is, költségekkel terhelve magadat! Ezek után a fotókat üzleti célra használod. Na ez kimeríti az amatőr fotózást! Hát ettől a pillanattól kezdve nem csak a saját művészi, szellemi, bármiegyéb portékádat árulod, hanem valami mást is, mindjárt mondom, csak még egy bekezdés előtte!
Magyarországon van egy alkotmány, ami ugyan nagyon régi, csak foltozgatják a kormányok, de ez mindegy! Ugyanis van benne egy olyan állandó rész, hogy emberi és állampolgári jogok, méghozzá az önrendelkezés joga. Ami alapján mindenkinek joga van, (amíg nem vét a törvények ellen) hogy saját testéről, nevéről, satöbbi satöbbi, rendelkezzék! Na mármost, ha te valakit lefotózol, és ezáltal egy afrikai törzs szerint például ellopod a lelkét, Európában mindössze vizuális megjelenését rögzíted! DE! És ez egy hangsúlyos de! Te ezt üzleti célból teszed, az illető beleegyezése nélkül. Lehetsz te innentől paparazzo, vagy egyszerű lesifotós! Mindegy! A lényeg az, hogy nem a saját szellemi és bármi egyéb termékedet árulod, hanem valakivel közös alkotást! Ahogy a modell is kap pénzt, a színész is, a zeneszerző is! Tehát: vagy kérsz engedélyt a fotózásra (elsősorban a rendezőktől azáltal, hogy akkreditáltatod magad, ezek után a következő pont kiesik, ha ezt a rendezők a nevezéskor közlik), vagy pedig saját célra, szigorúan nonprofit jelleggel ezeket felhasználhatod! Na most rád ugye egyik sem vonatkozik! Megoldás: csak olyan fotókat teszel ki az oldalra, amit engedéllyel fotóztál (de ugye ilyened nincs), vagy olyat, amelyen a lefotózott emberek MINDEGYIKE beleegyezését adta, hogy te ezt megtedd! Természetesen kérhet részesedést, hiszen erre minden joga megvan, hiszen nélküle nehezen jött volna létre az a fotó! Ez az üzleti része! Ugye látod, hogy akkor az sincs rendben, hiszen fel se ajánlod nekik a lehetőséget!
Summa summárum: kicsit jobban bele kellene bújnod polgári és büntető törvénykönyvekbe, és akkor nem jelentenéd ki, hogy minden frankón rendben van, mert NINCS! Lehet, hogy üzletileg frankó, de jogilag nem!
Etikát is ígértem, hát legyen! Sokan lázadoznak a Microsoft ellen, mégsem lesz szabad mindenki számára, vagy szűnik meg. Itt most elég sokan nemtetszésüket fejezték ki oldaladdal kapcsolatban (amit megnéztem, csinos, a színeket én azért homogenizálnám, de mindegy, nem ide tartozik). Mégsem lesz szabad mindenki számára, és nem is fog megszűnni! De Bill Gates legalább jótékonykodik néha! Tőled milyen ellenszolgáltatást várhat ez az igen összetartó, és nagyon jó hangulatú, színes és értelmes társaság? Ugye jól sejtem, hogy csak újabb és újabb lesipuskás képeket? Mert ezek kedves simonsportfoto, így, ebben a formában, azok! Én szégyellném magam, és te, hogy vagy?

Előzmény: simonsportfoto (57925)
Lassú Nyíl Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57926
Kedves Amtibácsi, én maximálisan értékelem a munkádat:-) Csekéjke viszonzásképpen (ha nem sértődsz meg) el szeretnék juttatni hozzád egy rugót. Hogy tehetném meg?
Előzmény: Amtibácsi (57886)
simonsportfoto Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57925
Kedves Fórumozók!
Úgy látom, hogy a weblap fejlesztése helyett fórumozni fogok a közeljövőben! L

Hirtelen nagyon sok kérdés, észrevétel és hozzászólás érkezett ide a Futóbolondok fórumába a honlapommal kapcsolatban.
Valamennyi fölvetésre igyekszem magyarázattal szolgálni. Nyilvánvaló, hogy a weblap információiból legjobb szándékom szerint sem derül ki minden, mindenki számára.

Szóval, kezdeném a lényeggel.
33 évnyi futással eltöltött idő után, fotós szakmaisággal, internetes és vállalkozói gyakorlattal az az ötletem támadt, hogy futóversenyeken fényképezek és a képeket mindenki örömére fölteszem a netre.

Kétségtelenül van az elképzelésnek üzleti oldala is. Mégpedig az, hogy amennyiben valakinek (valakiknek) megtetszik valamelyik kép (képek), az megvásárolhatja (azokat). És ha mondjuk valamennyi képből megvesznek annyi amennyi digitális képet, akkor abból valóban képződik néhány Ft bevétel. Elméletileg. Ha megvásárolják azokat. És ha így van, akkor mi van? Lehet, hogy lenne egy kis haszon is. Miért fáj ez bárkinek is? A papírképekkel hasonló a helyzet. (Csak több vele a munka.)
Ugyanakkor, a hozzászólások során szomorúan tapasztaltam, hogy jó magyar szokás szerint a legtöbben csak a feltételezett bevételt nézik.
Mintha kiadások nem is léteznének. Úgy mint: a technika költsége (számítógép, fényképezőgép, utazási költségek, internetes költségek, adó stb. Ja, és még dolgozni is kell ám vele. Sokat. Ami persze kívülről nem látszik, de azért való.
Az helyett, hogy mindenkinek mindenről számot adnék, inkább igyekszem megválaszolni a hozzászólásokat, kérdéseket. Ha már lehiénáztak, meg lerablóztak itt, nicknevek mögül.

A nicknevek és hozzászólások száma alapján.

tomator 57733
Örülök, hogy felfedeztétek az oldalt. Kellemes böngészést! J

amat 57736
A kék csík, őszintén azért van, hogy az album egy mintát mutasson csak az eredeti képből. Direkt teszi kevésbé élvezhetetővé azt. Valószínűleg nem könnyű eltüntetni. Az eredeti képet viszont sokkal jobb minőségben meg lehet rendelni. De természetesen nem muszáj. Aki akarja, természetesen ingyen letöltheti bármelyik képet. Részletes információkat itt kapsz a jobb minőségű képhez jutás feltételeiről: http://www.sport-foto.hu/kepet_szeretnek.html

kaktusz7 57738
Kedves kaktusz!
„Na neee!!! Megálla zész. Egy digitális kép 800 pénz, egy papír meg 1000. Höhö...”
Egy digitális kép bizony 800 pénz. A papír meg ha csak egyet kér valaki, akkor tényleg 1000 Ft a postaköltséggel együtt. Ami majdnem ugyanaz. De természetesen rendelhetsz több képet is egy azon eredetiről (http://www.sport-foto.hu/kepet_szeretnek.html) és akkor már egészen más az ábra. A lényeg: aki digitális képet kér, az jobban jár. Egyszerűbb és korszerűbb. Aki meg papírképet rendel, az bizony tulajdonképpen a hagyományos kidolgozással járó hercehurcát és plusz költségeket is megfizeti (utánajárás, kidolgozás, postai költségek, boríték, stb). De nem muszáj semmiféle képet rendelni.

Sánta Kutya (SK) 57740
Kedves Sánta Kutya (SK)!
Nem merülnék bele hosszasan a szerzői jogokat és a személyiségi jogokat taglalaló törvények ide vonatkozó pontjainak az idézgetésébe. A lényeg az, hogy teljesen törvényes ez a fajta gyakorlat. Természetesen nagyon szívesen leveszem a képed az albumból, ha Te úgy kívánod. Képzelj el sok-sok embert egy rendezvényen! Ha Te is felfedezed magad a résztvevők között (mondjuk egy napilap tudósításában közzétett fényképek között), mit teszel?
Nálam tiltakozhatsz és én eleget teszek a kérésednek, hogy távolítsam el a nyilvánosság elé tárt képmásodat. Vajon máshol mi a helyzet?

sneci 57741
Kedves sneci!
Szívem szerint minden célba érkezőt lefotóznék!
Sajnos a technikai lehetőségek egyelőre nem adnak erre lehetőséget. Arra is volt már példa, hogy az első helyezettet nem sikerült lefényképezni. (Matáv Vivicitta férfi győztes.) Ugyanakkor sikerült lefotózni a Visegrád-Budapest marathon utolsó célbaérkezőjét, aki így fejezte ki örömét a célban, ordítva: „megcsináltam, Anya!”.
Vagyis: persze, hogy az elsőként célba érkezők külön figyelmet érdemelnek. Ugyanannyit mint az utánuk érkezők!

tapirka1014 57743
Hozzászólásod első három bekezdéséhez nem fűznék hozzá semmit, leginkább azért, mert feltételezéseket tartalmaz.
A harmadik bekezdés viszont figyelemre méltó:
„Így én is inkorrektnek tartom, hiszen az engedélyem nélkül lefotóz valakit, utána pedig árulja a képeit :-( ”
Tényleg arra gondoltál, hogy az engedélyed nélkül lefényképeznek, azután meg másnak eladják azt? Hmmm….. Hiszen a fél Világ erről szól. De jelen esetben nem ez a jellemző. Leginkább a fényképeken magukra ismerő sportolók rendelnek magukról saját maguknak képet. Ha akarnak. Ha nem, hát nem. De az ugye nem egy nagy baj, ha valakiről készült egy felvétel, valahol, valamikor és azt mások is láthatják. Vagy igen?

Butch Cassidy 57744
Hát igen. Őszintén. Ha valakinek kell egy kép, itt bizony előre kell fizetni. Képet nem kell rendelni, csak ha valakinek szüksége van rá. De muszáj előre fizetni. Nem Svájcban vagyunk. Ha meg valaki nem kapta meg az igényelt szolgáltatás ellenértékét, akkor vágja pofán a szolgáltót. Minél hamarább! Én tarom az arcom!

tomator 57746
„Ott is kicsit drága a képrendelés, 10 euró körül van a legkisebb méret.”
Mennyi is az a 10 EURO? Hmmm… Olyan 2500 Ft körül lehet. 1 db. Európai piaci ár. Kicsit tényleg költségesek. Szerintem. Na de ehhez képest a sokat taglalt árak drágák... J
Szakmai hozzászólásodhoz: A kép egyik felét egy tenyér foglalja el, valóban. A másik fele viszont annak aki ott van (valószínűleg pont az, akinek integettek) értékes lehet. Ezzel együtt is, talán érdekes a fotó.
Egyelőre a rendezők engedélye nélkül készülnek a fotók. Független mindenféle együttműködéstől. Természetesen a honlap útjára indítása után keresem a lehetőségeket (időm szerint) az együttműködésre. Alakul, de egyelőre mindentől független. Alapjait tekintve az is fog maradni. Ez egy „futó-fotós magánakciója”.

rohamcsiga 57747
Itt nincsenek „kicsi, de élvezhető képek”. Kicsi és élvezhetetlen, nagy és már látható, de még mindig nem igazán élvezhető képek vannak.
A rajtszám alapján történő keresés jó dolog lesz, majd egyszer. Egyelőre nem működik, talán majd akkor, amikor létrejön az együttműködés valamennyi versenyszervezővel.
De valószínűleg neked mindegy. (Mert a kicsi vagy a nagy sem kell. J)

amat 57751
Bocsesz, szerinted mi a rablás?
Szerintem a rablás az, ha valaki méltánytalanul drága áron kényszeríti rá a portékáját, a kiszolgáltatott vásárlókra. Mivel véleményem szerint az adott szolgáltatás díja sem nem drága sem kényszerítő erő nincs a megvásárlására, szerintem ez nem rablás. Vásárolni nem muszáj.
Ha fölakasztanám magam, akkor meg nem tudnék fotózni. Szíves megértésedet kérem…

iSTVán a dombfutó 57754
Bocsánat, ha nem méltatom hosszasan a hozzászólásod. Még összefüggésbe hoznának velem, és elfogultsággal vádolnának meg téged. L

amat 57755
Nézd el nekem, butaságokat beszélsz. Hogyan lehet 1-2 megrendelésből meggazdagodni? Sok-sok mindenféle ár és szolgáltatás ára nincsen arányban sokunk fizetésével. De ezt most miért rajtam kéred számon?

Huanita 57757
Kérdésedre a választ a korábbiakban többnyire megfogalmaztam.
Nagyfokú szabadság van. Javasolom, hogy továbbra is fényképezzétek egymást agyba-főbe és továbbra se foglalkozzatok a szerzői jogokkal. „Amtibácsitól” rendeljél képet magadról. Hiszen ő ingyen adja (ha jól tudod). Ott kell rendelni. (Bár lehetséges, hogy őneki nincsenek meg azok a képei, amiket az én albumomban láttál.) J
Én egyébként tényleg egy szegedi pasi vagyok.
És valóban: akiknek a képét beraktam a „Válogatás” menüpontba és azt onnan ingyen letölthetik: azok a mázlisták? (Nagy piros betűkkel rá van írva a képekre, hogy „Mintakép”!)
De Te is dobd a kukába a webcímet és ne is nézz vissza erre az oldalra soha!
Akkor bizonyára nem fog érni semmiféle méltánytalanság. L

SkóT 57758
Kedves SkóT!
Rendeljél képet 200 Ft-ért e-mailben. Ne hiénáktól, jobb helyekről.
De szépen kérlek, hogy ne járassál le mindenféle okkal vagy ok nélkül.
„Globálisan az a véleményem, hogy a fickó hiénázik. Elmegy egy versenyre, fényképez és lefölözi a hasznot. Engedély nuku, beleegyezés szintén stb. Ha üzleti céllal teszi mindezt, akkor annak elég komoly szabályai vannak.”
Ez valóban így van, kedves SkóT! Már ami a dolog jogi-üzleti részét illeti. Legyél te nyugodt, minden szabályszerű.
Üdvözlettel: Simon László

Amat 57790
Kedves amat!
Milyen minőségű képeid vannak? Most már kíváncsi lettem, hogy miféle lemaradásaim vannak a Te megbízott fotósoddal szemben. Mert, hogy ő 100 Ft-ért megoldja a problémát. J

runp 5778
„Bp-en 2-300 Ft-ért lehet kapni profi fényképészek által, rendezvényeken készített képeket, olyan A5 méretben. A levlap 100-200 Ft. A digitális, e-mailben csak olcsóbb lehet.”
Kedves runp!
Ugye ezt nem gondolod komolyan? Az, aki 100 Ft-ért profi minőségű levezőlap méretű képet készít, az nem profi, hanem bolond. Aki azt 200 Ft-ért adja, az meg se nem profi se nem bolond. Az egyszerűen szerencsétlen. De ha te találsz ilyet, rendelj tőlük. Ha tőlem megrendeled a digitális eredetit, akár 10 000 darabot is rendelhetsz belőlük. Akár 40 Ft-os darabáron…

Összegezve. A felvételek egyedi pillanatokat rögzítenek, igen jó eredeti minőségben.
Meggyőződésem, hogy az árak tisztességesek. Jó lenne ha nem tévesztené össze senki sem az egyszerű kidolgozás árát, az eredeti felvétel elkészítésével és az eredeti fölötti rendelkezés értékével.
Vagyis. Ha valakinek van egy eredeti felvétele (akár digitális, akár negatív vagy pozitív filmen), az persze, hogy annyit és annyiért készíttet belőle, amennyit csak akar. Csak hát arról nem szabad megfeledkezni, hogy előtte fényképezőgépet, esetleg filmet vagy memóriakártyát kell venni, (a gombot a megfelelő helyen és időben megfelelőképpen meg kell nyomni!), a filmet ki kell dolgoztatni stb. Vagyis, ha valaki körülbelül 200 Ft-ért árusít egy levelezőlapot egy eredeti felvételről, az bizony az összes lehetséges önköltsége alatti áron teszi azt. Ha nem nézzük csak a szűken vett technikai költségeit. Mert ha az azon túliakat is figyelembe vesszük, akkor az egész tiszta ráfizetés!
De semmiképpen nem szeretném, ha úgy tűnne, magyarázkodom. A weblap úgy jogilag, mint üzletileg korrekt.
Kaptam sok olyan visszajelzést, hogy tetszik az oldal és, hogy jó az ötlet. Én örülnék, ha sokan, nagyon sokan örömüket lelnék benne. Most is ezen dolgozom. Remélem, hogy még ma sikerül föltenni 602 képet a szegedi CORA futófesztiválról. Vasárnap este óta, a képek rendszerezésével, válogatásával, gondozásával, feltöltésével stb voltam elfoglalva.
Mindenkit üdvözlök! Simon László: www.sport-foto.hu






agics Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57924
ok. kösi.
Előzmény: miki (57909)
Hauanita Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57923
Mostanra? Asszem, annyi, hogy a kettőspont után 4-es álljon (de utána egy viszonylag nagy egyjegyű szám:)). De elsősorban szüleim szórakoztatása :)) Anyukám már tök várja, hogy megint lásson futni :)
Előzmény: NVik (57922)
NVik Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57922
Tehát mi is a terv? :-)
Előzmény: Hauanita (57921)
Hauanita Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57921
Gratula! :o)))

Micsoda?? Már Almádiban? :)) Azért ott leszek a közelben, nehogy kimaradjak a buliból :))) Most hétvégén meg egy FUNRUN félmaratonnal megpróbálok felzárkózni a Te tavalyi feles PB-dhez!! :)

Előzmény: Elm (57918)
iSTVán a dombfutó Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57920
A Nike-ot tekintve előzetesben nekem nagyon jól hangzana az 5 perces tempó, de valószínűleg nem tudok olyan gyors lenni :-)
Megyek, megmozgatom kicsit a buktákat (bár az igazat megvallva már a futás gondolatától is tiltakoznak :-))
NVik Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57919
"Sajna" én Almádi másnapján elutazom és nem leszek itthon egész karácsonyig, szóval csak addig tudom vállalni :-).
Előzmény: Elm (57918)
Elm Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57918
Tokeletes :o)
Ha kozeledik az idopont, akkor majd megkerdezlek. Ha egybevag a terveiddel ott es akkor (hogy hol es mikor ezt elore en se tudom, de a nike a legeselyesebb, hacsak nem lesz nagyon idealis ido, felkeszulteseg meg minden mar almadiban) egy effele tempoju futas, akkor szivesen vennek... :o)
Előzmény: NVik (57917)
NVik Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57917
Még nem ígérem biztosra, hogy így lesz de esetleg, nyulazhatok neked. És, hogy egyenletesen tudom tartani a tempót ezért álljon itt egy sorozat a bécsi maratonról :-): 4:58,5:01,5:00,4:56,5:01,4:59,4:53,4:51,5:08,5:01
elég egyenletes nem? :-)
Előzmény: Elm (57916)
Elm Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57916
Apenta - 2004

Kicsit kesve, de beszamolok, plane ha mar erdeklodo is van. Szoval, egy offtopik baratommal vagtam neki a tavnak, a tavalyi nike ota eloszor ilyen hosszunak, tavaszi betegeskedes utan, plusz a baratom elso felmaratonja volt, igy megegyeztunk hogy egyutt futunk, kulonosebb idoelvaras nelkul - leven szintes is volt, es nem ismertem a palyat igy ezzel sem tudtam kalkulalni. A rajtnal kanga szurkolt (meg kaktusz, de ot nem vettem eszre), kicsivel utana V.Peter ert utol, es par szo utan hagyott bennunket allva, majd Alan01-gyel ismerkedtem meg, Vele, mint irta is, tobbszor elozgettuk egymast (bar az utolso frissito pont utan nehany masodperc alatt eltunt a szemunk elol). Az elejen a sok hosszu lejtmenetet igyekeztunk visszafogott, kozepes tempoval venni, elsosorban a terdkimeles miatt, igy az elso ket 5km 27 es 30 perces lett, mindez 140-150 koruli pulzussal. Aztan jottek az emelkedok, ahol terv szerint belassitottunk, igy a masodik ket 5km 31 es 32 perc koruli lett, az emelkedon 160 koruli pulzussal. Igy vegul 2:04 ora alatt abszolvaltuk a tavot. A lenyeg, hogy holtpont es belesetalas nelkul, viszonylag alacsony pulzussal, kellemeset futottunk, bar a labam mar bedurrant a vegere egy kicsit, egyaltalan nem faradtam el, es nagyon jol esett.
Ugyhogy az erdeklodoknek mondom :o), hogy nagyot nem kell alakitania a kovetkezo felmarcsijan ha csak az idot nezzuk (de a szintet is kell:o)), de ha nem jon kozbe semmi, es sikerulnek a kovetkezo versenyek is, akkor ujra harcba szallok egy 1:45-os felmaratonert. Akar mar almadiban, akar csak a nikeon... csak kene egy jo 5perces tempot futo nyul... :o)

kaktusz7 Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57915
Aha. Szóval csak egy futó kapcsolat. Futó kaland. :-)
Előzmény: Zsazsi (57914)
Zsazsi Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57914
Szúrós Kaktusz!
Ez nem hazugság, hanem a valóság! :o)
Előzmény: kaktusz7 (57911)
kaktusz7 Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57913
In front of the Pick (me up).
Sorry, már itt sem vagyok.
Előzmény: 7241gabi (57912)
7241gabi Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57912
Beszéltem az összes érintettel, úgyhogy a sorrend összeállt:
1. Zsazsi
2. Löpené
3. Ganki
4. Barbi
5. 7241gabi
6. Offtopik Bori
11-kor rajt, ha 10-kor találkozunk a Pick bolt előtt az jó?
Előzmény: Zsazsi (57898)
kaktusz7 Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57911
Hú, de jó ötlet! Ezentúl én is azt hazudom, hogy áááá, semmi különös, csak egy futóbolond ösmerős... :-))
Előzmény: tapirka1014 (57908)
Zsazsi Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57910
Az én párom két kocsival mögöttem jött és azt kérdezte utána, hogy ki ez a mácsós arab (sic!), aki ennyire örült neked, hogy még a barátnője mellől is mert integetni ilyen lelkesen. :o)))
Előzmény: tapirka1014 (57908)
miki Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57909
Az adataimra kattintva megtalálod a honlapomat, ahol vannak elméletek, de felhívom a figyelmedet, hogy szélsőséges nézeteket (is) képviselek, amikkel sok más, nálam jobb futó nem ért egyet. Szóval kritikusan olvasd.
Előzmény: agics (57907)
tapirka1014 Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57908
Zsazsi,
tök jó, hogy megismertél tegnap, pedig csúnyán borostás voltam :-)))
Nem győztem Anitának magyarázkodni, hogy miért dudálnak nekem mosolygós csajok az IKEA környékén :-)))
Előzmény: Zsazsi (57898)
agics Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57907
Miki, a helyes technikáról van valami jó könyv amit ajánlani tudsz? A cipőm jó, nem töri a lábam, és igen, lassan kezdek futni, hm..lehet, hogy gyorsan.futok ...megnézem ezeket.
Előzmény: miki (57904)
tapirka1014 Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57906
-balazs-,
most már sejtheted, mit éreztem Mogyorósbányán egy héttel Sárvár után :-)))

Előzmény: -balazs- (57869)
tapirka1014 Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57905
miki,

éppen tegnap este meséltem el Anitának, hogy hogyan tovább az idén. Szinte teljesen egyezik a tiéddel :-)

A K100 után két napig szellemi mélyponton voltam, a tavaszra kitűzött (számomra óriási) célokat teljesítettem, sőt magasan túlteljesítettem. Sárvárra 100 km volt a cél, lett belőle 111,348 km. K100-on szerettem volna annyit menni, mint akibacsi/larzen tavaly, végül másfél órával lett jobb az időm.

Szombaton este teljesen le voltam nullázva, de vasárnap reggeltől már azon törtem a fejem, hogy hogyan tovább. Hirtelen nem volt cél, motiváció, teljesen üresnek éreztem magam. Megérett azonban bennem az "újabb őrültség" fedőnevű akció, és azóta helyreállt a rend :-)

Jövő hét elejétől elkezdek készülni a Fertő tó körre, közben már egy kis gyorsítást is tervezek.
Utána ősszel én is az egyéni csúcsokra koncentrálok, de én hosszabb távokon: félmaratonon és maratonon. Furcsa, de 5 és 10 km-es csúcsaimat nem is tartom számon. Lehet, hogy felállítok ilyeneket is :-)))
Télen aztán újra kezdődik a felkészülés Sárvárra (nekem csak 12 óra) és K100-ra.

Előzmény: miki (57871)
miki Creative Commons License 2004.05.27 0 0 57904
agics,
Szerintem a misztikus bemelegítő gyakorlatok és a nyújtás szerepe túl van értékelve, ezek nem fognak megvédeni a sérüléstől. Bemelegítésnek gyaloglás, majd könnyű futás a legjobb, 10-20 percben, levezetésnek ugyan ez, esetleg kicsit rövidebben.

Ha érzékeny a lábad, gondolkozz el azon, nem futsz-e jelenlegi edzettségedhez képest túl sokat, túl gyorsan vagy helytelen technikával.

Az érzékeny, sérülés határán lévő láb nem normális, ezt az állapotot hosszabb távon elfogadni nem egészséges.

Előzmény: agics (57890)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!