Keresés

Részletes keresés

farkendo Creative Commons License 2002.04.15 0 0 3532
ez nagyon is igaz, shimán kezetfogtam vele mikor itt volt M.o.-n
Előzmény: trafalgar (3529)
Burung Kuntul Creative Commons License 2002.04.15 0 0 3531
Micu,

Akkor mar itthon leszek (ha ut kozben nem halok meg :)))). Elmeletileg junius 7-en jovunk haza.
Viszont egy nap szabim se lesz, penzem meg egy filler se, annyit kell majd torlesztenem. Ugyhogy sajnos nem megy.

Ha valami isteni csoda folytan megis el tudnek kerezkedni meg penzem is lenne, akkor az oktoberi Kalacsakra beavatasra mennek, Graz-ba. Jo szulinapi ajandek lenne nekem :) Oszentsge a Dalai Lama tarja majd. Anyosomek is arra tartogatjak a szabijukat meg a penzuket :)

Kuntul

Előzmény: Törölt nick (3530)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.15 0 0 3530
Burung, július 8-14 között itthon leszel, vagy éppen akkor leszel Tibetben ?

Csecsu Rinpócse ekkor tart "egyet megvalósítani - mindent megvalósítani" (Csik Se Kün Dröl) beavatássorozatot Kasselban, Németország. Aszondják, ez a széria hihetetlen erös :-)

trafalgar Creative Commons License 2002.04.15 0 0 3529
Mit akarsz ezzel kérdezni? Pozitív vagy negatív dolgot szeretnél kisütni a kérdésedből?
Ha bántani akarod akkor miért pont Őt?
Az egyik leghitelesebb vallási vezető ezen a földön.

Amúgy megdöbbennél ha tudnád hogy milyen közvetlen módon el lehet érni.

Előzmény: Vigor (3527)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.14 0 0 3528
Mér, szerinted ott lakik ?
Előzmény: Vigor (3527)
Vigor Creative Commons License 2002.04.14 0 0 3527
Ja igen, kedves buddhisták, volna egy kérdésem: Tibetben van telefon? Teszem azt, fel szeretném hívni a Dalai lámát, megtehetem? Egyébként mi a száma?
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.13 0 0 3526
No. Felvirradt a nagy nap :) ( Saafi, hivjá' má' föl vagy legalább küldd el a telefonszámod SMSben lécci :) )

Szóval. Looking for Vajda Peter utca. A térkép aszondi, ha a Hungárián dzsesszelunk eröst a Lágymányosi hidra irányába, egy idö után az út Könyves Kálmánra magyarosítja a nevét, majd elöbb-utóbb elteper mellettünk balfelöl egy nagy zöld, ami a Népliget, és azt szeli ketté - mint részeg segédmunkás a flex zsinórját, avagy lelkes madárvédö a szomszéd macskát - a Vajda Péter utca. Majd egy laza füstölökerekes balkanyar után a zöldben suhanva jobb kéz felöl figyel az Építök. Ez stimmel ?

(A'n másnapos vagyok, hogy az hihetetlen... )

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.12 0 0 3525
Hát, egy kicsit hasonlít a gyerekkori állapotra, akkoriban valahogy sokkal frissebb, izgalmasabb volt minden, sokkal több energiám volt... ez is benne van, de sokkal többröl van szó.

Azt lehet mondani, hogy a megvilágosodás a fogalmakon túli tökéletesség állapota. Tökéletesség alatt szó szerint tökéletességet értek, azaz végtelen tulajdonsághalmazt. Azaz bármi jó, ami el tudsz képzelni, az benne van. Van benne bölcsesség, van benne szeretet, van benne erö, van benne öröm, van benne félelemnélküliség, meg minden jó, amit ki tudsz találni. Ez az öt fö megvilágosodott tulajdonság. Esetleg megemlíthetjük a négy fö megvilágosodott aktivitást is, amelynek alapja a szeretet és együttérzés. Ez: 1)megnyugatás, béke, harmóniateremtés 2) gazdagítás, aktiválás, inspirálás 3) elkápráztatás, az öröm megosztása 4) eröteljes védelmezés

Azért fogalmakon túli, mert a hétköznapi, duális fogalmakkal nem írható le. Mondok két példát.

A hétköznapi ember vagy nyugodt, de úgy nyugodt, hogy passzív, tompa, vagy pedig éber, de úgy éber, hogy feszült, vagy e kettö közt van valahol. Egyetértünk ? A megvilágosodott egyszerre tengermélyen nyugodt és tökéletesen éber, aktív.

Más példa. A hétköznapi ember vagy agresszív és úgy bátor, vagy szelíd és gyáva, vagy a kettö között valahol. Egyetértünk ? A megvilágosodott egyszerre tökéletesen bátor, félelemnélküli, bármit meg mer tenni, ami szükséges, másrészt tökéletesen haragmentes, agressziómentes, kizárólag szeretetböl müködik. (Ettöl még alkalmazhat éppen eröszakot, ha úgy látja, hogy nincs más megoldás és ez a legkisebb rossz a lényeknek, de mint egy sebész, csak akkor operál, ha az tényleg szükséges. )

Ezért nevezem fogalmakon túli tökéletességnek, mert nem írható le normális, dualisztikus fogalmakkal, egyszerüen mindent tartalmaz, ami cool.

Előzmény: hobord (3523)
trafalgar Creative Commons License 2002.04.12 0 0 3524
Talán az érzelmi hozzáállás. Félelemből életszeretetté válik.
Előzmény: hobord (3523)
hobord Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3523
Köszi a felvilagosítást. :)
Nem olvastam sehonnan a témaban, csak úgy felmerült, a kérdést bennem.
Ezért fordultam hozzátok, mivel tudtam, hogy nem nevezhetőek még gyengének sem az ilyen irányú ismereteim.

"ami a nem megfelelö látásmód, mégpedig az, hogy a világot énre és másokra, illetve ezre meg azra felosztva látjuk, és nem mint egy egység részeként. Ezt kell megoldani."
Ez nagyon emlékeztett a 1/4-1/2 éves gyermek állapotára. Van valami a tudatosságon kívül amiben külömbözik?

Előzmény: Törölt nick (3488)
Szabcsee Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3522
Ez nagyon szuper lenne, holnap még a szangában megtárgyaljuk a menetet és ha úgy alakul szombaton felhívlak. Előre is köszi.
Előzmény: Törölt nick (3521)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3521
1) Nem tudom, kérdezd meg Köszegi Zsuzsát

2) Pl. úgy, hogy valaki bevisz kocsival. Mondjuk én, hívj majd fel.

Elküldtem mailben mind2 számot.

Előzmény: Szabcsee (3520)
Szabcsee Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3520
Hi Micuember!

Az Ole előadás után van lehetőség a Gompában aludni /vagy már az udvaron is foglaltak a helyek:) /? Hogyan lehet eljutni éjszaka a Népligetből a Huszár utcába?

trafalgar Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3519
Példának okáért egy szinkópa hogyan fest?
Előzmény: saafi (3518)
saafi Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3518
ja! :)

egyebkent Kertesz nagy zenerajongo, ezert is lehetett, azt hiszem, ezt dolgot, amit az ember a zenenel jo esetben erez, egy szoveggel kapcsolatban is megtapasztalni.

meg van egy arc, a Krasznahorkai Laszlo. o Tang-kori Kina nagy szerelmese, es igy a keleti, de elsosorban a kinai kulturaban van benne nagyon. neki meg a kulonfele meditacioi, legzes-gyakorlatai csapodtak le a szovegein: o a legzese ritmusara irja szovegeit. ezerfajta legzes-technika van, azokat is korulolelik a kulonfele mitoszok. ezeket belevinni egy szovegbe ugy, hogy a konyv - latszolag - teljesen masrol szol... valodi revelacio, amikor az emberben osszeallnak a dolgok: hogy a cselekmeny "megfejtese", ha lehet ilyen baromsagot mondani, a strukturaban van elrejtve. :-)

Előzmény: trafalgar (3517)
trafalgar Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3517
Egyébként fantasztikus élmény lehetett, én ilyesmit írásos művel kapcsolatban sosem éreztem..
Talán néhány zenei élmény közelíti meg azt az érzést amit leírsz..
Előzmény: saafi (3515)
trafalgar Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3516
Sorstalanság ööö sors szimfónia? Ta-da da daaaaaa?
:)
Előzmény: saafi (3515)
saafi Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3515
ja, ismeros ez a kulcsszavas-dolog. az iszonyat informacio-ozon hozhatta magaval ennek az olvasasi szokasnak a kialakulasat. (Hatar mester ir errol hosszabban egy helyutt. hogy a "kulcsszavas olvaso"-ember az iro halala; a filozofus szenved a muvevel, az olvaso meg elintezi konyvet fel ora alatt, atlapozza, kulcsszavakat keres, fejeben meg osszeall a cucc, es alig faradt vele, mar le is ulhet kritikat irni rola... noha omaga is ezzel a modszerrel fogyasztja el a tobbszazoldalas konyveket, szakmunkakat, mashogy nem megy). azonban joideje, amikor tenyleg olvasok, es megmunkalt szoveggel allok szemben, csak "lassan" vagyok hajlando olvasni. igaz, ehhez szinte idealis korulmenyeket kell teremteni.

Kertesz Imre Sorstalansaga elso fejezetet (harom-negy oldal) ket hetig olvastam, naponta orakat. nem, nem orultem meg! :) csak az volt, hogy olvastam, es arra lettem figyelmes, hogy bameg, itt osszefonodasok vannak a szoveg egyes helyei kozott, rejtett alagutak allanak fenn, amelyek ket bekezdessel utobb tornek megint - mas formaban - felszinre satobbi, satobbi. na ez igy ment napokon at, egyre tobb ilyen szalat tartottam a kezemben. egy ido utan a szoveg tartalmat mar kivulrol tudtam, s, szinte maniakusan, csak a szoveg-szovet felfejtese erdekelt. azt kezdtem erezni, majd erteni, hogy alattomosan itt egy struktura huzodik meg a melyben, de meg nem tudtam, hogy milyen. egy csomo mindent lattam mar, de nem allt ossze a kep. kozben, remego labakkal atmereszkedtem a kovetkezo fejezetbe is. es a balsejtelmen beigazolodott: a struktura atnyulik ide is. nem csak egy-egy fejezet mondatai vannak titkositva, egymashoz igy-ugy kotve, de atjarasok vannak a fejezetek kozott is, es hogy nyilvanvalo, az egesz konyv egy nagy katedralis strukturailag. szinte ezoterikussa valt a konyv olvasasa, a struktura szetszalazasa valami mely jelentessel ruhazta fel a -z elso latasra pore, elmeselheto - cselekmenyt.

vegul is a titkot (hogy mi is ez a stuktura) nem tudtam magamtol megfejteni. hiusagom ez iranyban csorbat szenvedett, s bar rajongtam a konyvert, csalodott voltam. belefogtam Kertesz tovabbi muvei felzabalasaba is, es egy helyutt, hopp, arrol olvasok, hogy a Sorstalansag egy zenei strukturara epul, megpedig a... tessek felfejteni, akit erdekel :). ezert keszult 13 evig ez a vekony konyvecske, amelyet egy kulso szemlelo ugy itelne meg, hogy akar ket het alatt is ossze lehetne csapni.

ekkor orultem bele a strukturakba, de annyi gyonyoruseget tud az ilyesmi adni, hogy megeri. :) talan Hortobagyinak is ezert vagyok a buzija: a lenyugozo, soha fel nem fejtheto struktura miatt, ezert sohase unalmas. az Amgygdalat tiz eve hallgatom, de meg alig latom at a dolgokat! :-)

Előzmény: Törölt nick (3513)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3514
Ja télleg, ez most jött a levlistára, el is felejtettem :)

Azt kell még hozzátenni, hogy bevezetö jellegü, tehát leginkább új érdeklödöknek passzoló elöadások lesznek, ezért is van egy idöben a meditációval. (Mer asszem a csütörtökönként szokásos Gyémánttudat meditáció nem biztos, hogy a legjobb kezdés újaknak: gyakorlatilag egy tudat-kipucolás nagynyomású gözborotvával :) roppant hasznos, de szerintem nem túl kellemes, ezért mondjuk nem ezzel érdemes legelöször kezdeni :) )

Előzmény: gege123 (3510)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3513
1ébként nekem még ez sose ugrott be, hogy úgy olvasni, hogy a szöveget magát mint önálló entitást nézni, nekem megvan az a nem túl jó tulajdonságom, hogy csak kulcsszavakat veszek észre, és arra "ugrok"

amúgy ha érdekel pár jó szöveg, keress rá a részletes keresöben:

http://forum.index.hu/forum.cgi?a=shf

összes hozzászólást kijelölve

a következö nickekre:

Váradi Miklós

Diotallevi

illetve, egy másféle szempontból :))) roppant élvezetes:

szalaitp

:)

Előzmény: saafi (3509)
trafalgar Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3512
Na azé' ne túlozz :))) Különben is, lehet hogy az előző életedre gondolt.
Előzmény: Törölt nick (3511)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3511
Nyelvtani precizitás ? :) Ne má, szerintem életemben nem sikerült még eltalálnom egy alany - állítmány -tárgy egyeztetést :)
Előzmény: saafi (3509)
saafi Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3509
a (regi) vigor komanak emlitettem par hete-honapja, hogy egesz mentalitasa, de fokent irasmuveszete nagyban emlekeztet engem Gombrowiczera. szoltam neki, olvassa, mert talan meg megkedvelne. (ennek a mostani katolizalt-begyepesedett Vigornak mar nem mernem ajanlani ugyanezt.)

most Meszoly Miklos Erintesek c. essze-kotetet olvasgatom. de inkabb ilyen besorolhatatlan hajnaltaji-kesoesti - vegso - elmelkedesek lenyomatai ezek - olyanoke, amelyek mindegyike mogott valoszinuleg hihetetlenul megszenvedett tapasztalat all, a dolgok tobbszori megragasa-atcsocsalasa, ezt erezni, a termek mint szemlelet egy ilyen kikezdhetetlen gyemantkent ragyog elenk. a puritan es pengeeles mondatok is, amelyek magukon hordozzak ezeket a mega-tapasztalatokat, ugyanilyen kikezdhetetlenek. mintha ilyen meta-szinteken jarnank. elolvassa az ember, es nem erti, hogy mit olvas, viszont azt is erzi, hogy nem azert, mert ez egy agyalo faszsag, hanem azert, mert ezek a mondatokba olvasztott tapasztalatok, az eddigi bolcseseggel a hatukon, ilyen meta-szinteken jarnak. egyszeruen nem tudom jobban megfogalmazni, mint igy. es hogy egy-egy ilyen szintre csak kovetkezetesen gyakorolt eletformaval juthat el az ember. tehat ezert nem ertem. ilyen spiralisan egyre feljebb es feljebb mehet az ember, mikozben ugyanazokat a tapasztalat-koroket jarja ujra es ujra; aztan, ha eljon az ideje, kiveti-kikoppi magabol valamilyen apropo kapcsan, ha szukseges, de nem egyaltalan mindig szukseges.

na, hogy rovidre fogjam, Meszoly olvasasa kozben most meg, Gombrowicz es vigor parosa utan, Pucros Macko jut mindig az eszembe. detto ugyanaz, frankora! azt se ertem es sokszor ezt se ertem. ugyanaz a meta-beszed a tapasztalatokrol, viszont ugyanaz a nyelvtani gondossag, plusz puritan, szikar, neha fel-fel izzo stilus is.

bevallom, sokszor azon kapom magam, hogy olvasgatok valakit, de mar egy ideje nem is az illeto mondandojara figyelek, hanem csak a szovegere mint egy ilyen kerek, az illetorol meselo valamire. de most komolyan.

Micu kollega nyelvtani pontossaga is mindig lenyugoz. egyszeruen nem tudom elkepzelni, hogy ne olvasna at, ne fesulne meg a hosszabb szovegeit haromszor-negyszer elkuldes elott. e nelkul lehetetlennek tartok ilyen szintu nyelvtani precizseget. vagy az van meg, hogy egy nyelvtani zseni a csavo. tovabba neki sokkal csillogobb a stilusa, mint PM-e, gyakran kapunk tuzijatekot is tole, amit emettol soha. szinten nagyon odafigyel a szovegeire icecream kollega is, aki a multkor, a buddhizmust a testevel vedelmezve tolem, egyszeruen lebunkozott es elkuldott az anyamba :-). de o nem ereszti bo lere a dolgot, csakugy, mint vigor/Vigor: rovid, kokemeny, beleallos mondatok, szinten nagy, egy-egy mondatra eso tapasztalat-suruseggel, eletbolcsesseggel.

a szofosast vegul is nem tudtam elkerulni. ezert mar csak azt kerdeznem toletek, figyelitek-e ti is a masik szoveget - mint szoveget?

engem gyonyorkodtetnek ezek az eppeni allapotunkrol meselo-tanuskodo (most egy nagyon nyalasat-undoritot fogok mondani) szoveg-mandalak. legalabb olyan szepek es beszedesek, mint a festettek. :-)

Előzmény: Pucros Mackó (3497)
Burung Kuntul Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3508
Igertem hogy szolok hogy lesz-e hetvegen tanitas Csilaghegyen.
No, ugy nez ki hogy nem. Ugyhogy marad az eredeti program Taron. Mar akit erdekel.

Kuntul

Pucros Mackó Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3507
Igen, nekem is ez jött ki:-))
Előzmény: farkendo (3505)
Pucros Mackó Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3506
Szerintem az a fölényes, aki nem fontolja meg mások véleményét, mégpedig azért, mert ezt fölöslegesnek érzi.

Magabiztos pedig az, aki miközben elmondja a véleményét, képes teljesen erre a tevékenységére figyelni.

Előzmény: farkendo (3502)
farkendo Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3505
magabiztosság nélkül nem lehetsz fölényes,
de fölényesség nélkül lehetsz magabiztos : )
Előzmény: trafalgar (3503)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3504
A magabiztos az olyan, mint a Macko, a folenyeskedo az olyan, mint en :))))
Előzmény: farkendo (3502)
trafalgar Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3503
A jó sofőr magabiztosan elkerüli a baleseteket, a rossz sofőr fölényesen karambolozik.
Előzmény: farkendo (3502)
farkendo Creative Commons License 2002.04.11 0 0 3502
Szerintetek mi a különbség a magabiztosság és a fölenyesség között?

(elsőre Micutól szerettem volna megkérdezni, de aztán átfogalmaztam a kérdést : ))

Előzmény: Pucros Mackó (3497)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!