Keresés

Részletes keresés

Hkoala Creative Commons License 2002.01.22 0 0 58
A hőbörgés azért volt, mert a szabályt visszamenőleg hozták (tehát aki pl. a 70-es években végezte a közgázt, amikor az mérlegképesnek is számított, az is mérlegképtelen lett). Azóta a visszamenőleges részt törölték, de aki most végez - akár közgázt, akár pszf-et - külön kell mérlegképes vizsgát tennie.

Ezt nem tudom, hogy milyen jogszabákyban írja, viszont a 2/1995 PM rendelet 11. melléklete szabályozza a mérlegképes képzés feltételeit, ebből idézek:

"Felmentés esetén a figyelembe vehető szakképesítés szakmai elmélet osztályzatát, illetve szakirányú felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezőknél a szakirányú alapképzésben megszerzett okleveles közgazda, közgazdász oklevél alapját képező - az adott tantárgyra vonatkozó záróvizsga okirattal igazolt osztályzatát és a szóbeli vizsgatantárgyak érdemjegyeit kell átlagolni."

Tehát egyes tantárgyakból lehet felmentést kapni.

Előzmény: Lappantyú (57)
Lappantyú Creative Commons License 2002.01.21 0 0 57
Megkérdeztem a barátnőmet (aki könyvvizsgáló már és hozzám hasonlóan öt éve végzett a közgázon). Ezt a választ adta, szó szerint idemásolom neked:

Hát nem egyértelmű a dolog.

A Számviteli tv. 151§-a mondja ki, hogy mérleget csak mérlegképes képesítéssel rendelkező személy készíthet (alá csak a vállalkozás vezetője írhatja, plusz a könyvvizsgáló, aki hitelesíti). Nem kell mérlegképes, ha a nettó árbevétel a megelőző két év átlagában nem éri el az 5M Ft-ot.

Régebben a számviteli főiskola elvégzése, csakúgy mint a Közgázon a számvitel szak, automatikus mérlegképes képesítést jelentett. Ezt megszüntették, utána volt is hőbörgés, merthogy a diploma mégiscsak magasabb, mint a mérlegképes papír, de nem tudok róla, hogy visszaállították volna a régi szabályt. Mivel a törvényben szó szerint benne van kritériumként a mérlegképes végzettség, nem merem azt mondani, hogy elég a diploma. Esetleg egy olyan rendelkezést kellene keresni, amiben fel van sorolva, hogy mely iskolák mely szakán szerzett diploma egyenjogú a mérlegképes végzettséggel (mert azt el tudom képzelni, hogy ilyen van; mint a nyelvvizsgáknál is).

Ki az a merész emberke, aki közvetlenül Viktorék rendelkezése után (miszerint jelenteni kell a rendőrségen, ha az ügyfeled valami gyanúsat akar könyveltetni, különben te mész a börtönbe) szánja rá magát erre a pályára?:) Vagy inkább :((((((

a.

Üdv.
Lappa

Előzmény: szerencsefel (55)
szerencsefel Creative Commons License 2002.01.21 0 0 56
Számvitel szigorlatom nekem is lesz. (Ez az előbb kimaradt). : )
Előzmény: szerencsefel (55)
szerencsefel Creative Commons License 2002.01.21 0 0 55
A probléma a következő. Ha elvégzem a fősulit a végzettségem "közgazdász pénzügyi szakon lesz". Ha könyvelni szeretnék - nem csak könyvelni, hanem mérleget is készíteni, aláírni - ez elég-e, vagy pedig meg kell szereznem a papírt a mérlegképes könyvelői végzettségről is?
Előzmény: Lappantyú (54)
Lappantyú Creative Commons License 2002.01.21 0 0 54
[visszaolvastam és elég zavaros, nem tudom, hogy mit értettél meg belőle. esetleg mondd el a konkrét problémát, akkor talán jobban tudok segíteni.]
Előzmény: Lappantyú (53)
Lappantyú Creative Commons License 2002.01.21 0 0 53
Hát, én öt éve végeztem a közgázon, az én diplomám bizonyosan nem jelent automatikus mérlegképest (azóta meg is csináltam azt is).

A barátnőm számvitel szakra járt, ő velem ellentétben szigorlatozott számvitelből. Neki mintha egyenértékű lenne a szigorlat a mérlegképessel, de csak abban az értelemben, hogy tud ilyen melót csinálni és amikor könyvvizsgálói tanfolyamra jelentkezett, akkor ezt beszámolták mérlegképesnek.

Mostanság úgy tudom, hogy a közgázon mindenki szigorlatozik számvitelből, ez talán azzal jár, hogy mindenki mehet utána könyvvizsgálóira mérlegképes nélkül, de szerintem ez a szigorlat most se jelenti az automatikus mérlegképes papírt.

Úgy értem, hogy tud mindent a delikvens, amit a mérlegképesen tanítanak, de nincsen ilyen papírja, viszont ami van, az felér vele.

Vagy mi, ha érted, mire gondolok.

[olyasmi a dolog, mint az állami középfokú nyelvvizsga és egyéb, középfokú nyelvvizsgák közötti különbség.]

Lappa

Előzmény: szerencsefel (52)
szerencsefel Creative Commons License 2002.01.21 0 0 52
Szerintetek ez tényleg így van?
"Aki közgazdász végzettségű, az automatice mérlegképes könyvelő is."
Ugyanis erről én mást hallottam. Most mi az igazság? : ( Help! Fontos lenne.
Előzmény: ronaldu (24)
miniszter Creative Commons License 2001.10.22 0 0 51
Sziasztok!
Érdekelne mi a véleményetek a legutóbbi 2001. október 10-i számvitel és elemzés gyakorlat I. vizsgáról, továbbá a 25-iről. Írt valaki most, hogy sikerült?
Hkoala Creative Commons License 2001.10.16 0 0 50
Kinek hogy sikerült a mai vizsga?
tauma Creative Commons License 2001.10.10 0 0 49
Jelentem, most jöttem haza a számvitel írásbeliről, és kivagyok, mint a liba. Nagyon nehéz volt. A jövő heti vizsgázóknak sok sikert kívánok! Nézzétek meg az értékeléseket, mit kell mérlegfordulónapon, és mit mérlegkészítéskor, mi rendkívüli ráfordítás és mi hitelezési veszteség.
Hátha most éppen ez a minisztérium zsuzsuja. Bár a tanfolyami képzésen más vizsgafeladat-sor szokott lenni, mint az iskolain.
Az elemzés példáról csak annyit, hogy nekem költségkalkuláció volt, és hozzá se tudtam szagolni. (Nem csak én.) Hogy lehet az elemzést egyáltalán megtanulni?
sarg Creative Commons License 2001.09.26 0 0 48
http://www.extra.hu/surfi/pszf.html

bár a pszf topikban már említettem, talán ti is tudjátok használni

sziszi37 Creative Commons License 2001.09.14 0 0 47
Nagyon szépen megköszönném -illetve a hugom, mivel ő jár ilyen suliba- ha tudnál mailezni
a. Számvitel és elemzés
b. Jogi ismeretek
c. Ellenőrzés (váll.költségg.,létszám és bérgazd.,beszámoló valódiság etc...)
témájú tételeket mint említetted.
Előzmény: Lappantyú (43)
Pipiék Creative Commons License 2001.09.14 0 0 46
Tanárt nem tudok, de könyvet rengeteget. Menj be pl a PSZF könyvtárába, ott a hölgyek szívesen segítenek. Van több olyan, amiben kidolgozott példák vannak. Talán ez is segítség, sok sikert!
Előzmény: AZs (44)
Pipiék Creative Commons License 2001.09.13 0 0 45
Kedves Lappa! Köszönöm, de találtam a www.puska.hu-n. A jog tételek érdekelnének, de majd csak jövőre. Ha eljutok oda, jelentkezek. Előre is kösz! Szia!
Pipiné
Előzmény: Lappantyú (43)
AZs Creative Commons License 2001.09.11 0 0 44
elnezest, hogy nem egeszen temabavago a kerdesem, de talan tudtok segiteni. penzugyi tanacsado tanfolyamot kezdtem meg a szamvitel valtozasa elott, az oktatas is ez ido ele esett, de a vizsgam nem sikerult, igy most az uj szamvitelbol kellene mar novemberben irasbelizni. a problemam, hogy mar oktatas nincs, konyvem nincs, tehat majdnem remenytelen, de muszaj, hogy atmenjek. ezert keresnek vkit aki tanitani, vagy peldaval, konyvvel segiteni tudna. Tudom, hogy ez a szamvitel a merlegkepesehez kepest jatek, de nekem feladat.
Hatha..
elore is koszonom
AZs
Lappantyú Creative Commons License 2001.09.11 0 0 43
Számlatükröt csak faxon tudok és max. holnapra. Viszont ha kell valakinek a törvény, azt el tudom küldeni és ezen kívül is van pár kidolgozott anyagom. A szóbeli tételek például teljesen ki vannak dolgozva (igaz, a tételsor még a régi törvényre vonatkozik, de a kidolgozás már az újra - én ilyen béna időpontban vizsgáztam.)

Viszont a jog szóbeli tételek szerintem teljesen jól ki vannak dolgozva, a számvitel szervezés is megvan. Van még pár szavam adózásból és válgazdból is. Ha kell, szóljatok.

Lappa

Előzmény: Pipiék (42)
Pipiék Creative Commons License 2001.09.10 0 0 42
Sziasztok!
Én a mérlegképes vizsgára készülök. Ha akad sorstársam aki olvassa, segítsen legyen szíves! Tud-e valaki a neten egy helyet, ahol találok egy aktuális ajánlott számlatükröt? Köszönöm,
Pipiné
AncsaH Creative Commons License 2001.09.04 0 0 41
tauma, mél ment
Előzmény: tauma (37)
AncsaH Creative Commons License 2001.09.04 0 0 40
Egyetértek Lappantyúval, hogy nem a vizsgázók a hülyék. Elsőre nem sikerült nekem sem, másodikra viszont 4-est kaptam. De - mint már írtam - jelentős különbség volt a két vizsga között.

Olvastam egy cikket, amiben azt taglalták, hogy miért olyan nehezek a mérlegképes vizsgák...a lényeg az volt, hogy mivel bárkit felvesznek, így próbálják meg szelektálni az embereket. Úgyhogy ha szigorúbb lesz a felvétel, szerintem jelentősen könnyebb lesz a vizsga.

RedFish Creative Commons License 2001.09.04 0 0 39
Helló!

Sajnos ez a realitás. A számviteli oktatóm szerint min. 8 óra kellene 1 embernek, hogy nyugodt körülmények között, teljes tudásanyagát felhasználva tökéletesen v. legalábbis elfogadható szinten meg tudja oldani az átlag számviteli vizsgasort. (Még azt is mondta, hogy 3-asnál jobbat lehetetlen megírni)

Speciel nekem az utolsó nekifutásra sikerült átmennem, amikor már minden reményt feladtam, hogy valaha mérlegképes könyvelő leszek.

Van néhány javaslatom azok számára, akiknek még nem sikerült a számvitel:

1. Sokat kell tanulni és gyakorolni :)
2. Konzultációk (Főleg a vizsga előtt 1-2 nappal lévők)
3. Mindenféle információ "diszkrét" begyűjtése a vizsgával kapcsolatosan (pl. olyanoktól, akiknek már sikerült a vizsga, ill. nem árt megtudni, hogy ki fogja javítani a dolgozatodat stb.)
4. Ha nagyon nem tudnak segíteni a jelenlegi helyen a vizsgafelkészülésben, akkor át kell jelentkezni egy másik sulihoz, de előtte nem árt információt gyűjteni arról, hogy hány százalékban mennek át a vizsgázók. (szerintem 10-20% körüli az már nagyon jó, ahol ennél magasabb, az a király!)

Üdv mindenkinek: RedFish

Előzmény: tauma (37)
Lappantyú Creative Commons License 2001.09.04 0 0 38
Szerintem nem a hallgatók extra hülyék, hanem a vizsga nehéz. Én közgáz egyetem után mentem tanfolyamra és keményen végigtanultam vagy másfél-két hónapot a számvitel írásbelire. Egészen jól képben voltam, tudogattam a példákat rendesen és kaptam egy halotthalvány kettest, valami egy ponttal a határ felett.

De például vállgazdból is csak kettest kaptam, úgy, hogy minden példát megoldottan és az elemzős kérdéseket is nagyon tudtam, mert az egyetemen kiveséztük ezeket rendesen.

Nem azt mondom, hogy én olyan nagyon fej vagyok, csak vicces, hogy alig van egy-két ember, aki képes kettesnél jobb teljesítményre.

Mindegy, a lényeg, hogy már a bizonyítvány is a kezemben van jó ideje. :-)

Lappa
[mielőtt megkérdeznétek, hogy közgáz után minek ez: azért, mert nem számvitel szakra jártam és számvitelből alig tanultam valamit, viszont a mostani munkámhoz (kontroller) szükség van némi számviteli ismerettségre, hát ezért :-)]

Előzmény: tauma (37)
tauma Creative Commons License 2001.09.04 0 0 37
Köszi. Meggondolom. Egy indiszkrét kérdés: Neked hányadszorra sikerült? Olyan sokan feladják, két-három vizsga után, az én csoportomból is először senki, aztán kettő, aztán egy, és ismét kettő ment át. Normális ez? Vagy mi vagyunk extra hülyék?
Előzmény: AncsaH (36)
AncsaH Creative Commons License 2001.09.03 0 0 36
Szerintem, ha egy vizsgaidőszakban megoldható ez - márpedig a bürokrácia miatt szerintem igen -, akkor nagyon megéri. A vizsgák ugyan nagyon eltérőek szoktak lenni (habár vizsgaidőszakon belül szerintem ugyanaz, de nem vagyok benne biztos)...szóval én azt tapasztalatm, hogy ha egy vizsga nagyon nehéz volt, akkor a következő általában könnyebb...persze ez 2-3 évvel ezelőtt volt...
Előzmény: tauma (35)
tauma Creative Commons License 2001.09.03 0 0 35
Szia! Szerinted mi van, ha mondjuk én két helyen vizsgázom? Kétszer is van októberben írásbeli vizsga, egyik a tanfolyamos, másik az iskola rendszerű. Mondjuk mindkét vizsgára jelentkezem, és a két vizsga közötti időben levonom a tanulságokat. Vagy nagyon eltérőek a vizsgapéldák? Annyira jó volna már túllenni rajta!
Előzmény: AncsaH (34)
AncsaH Creative Commons License 2001.09.03 0 0 34
A Perfekt nagyon jó vizsgázás szempontjából...gyakorlatilag bármilyen könyvet használhatsz (persze azért nem nyiltan). A tanárokról nem igazán tudok mit mondani, mert én teljesen magánúton készültem fel. Az első évben még jártam tanfolyamra (nem a perfekthez), de a másodikban (az a húzósabb) idő hiányában már nem. Szóval az úgy elég kemény volt, de sikerült. Igaz, hogy a képesített végzettségem megvolt, és nagyon jó tanár tanította a számvitelt.
...igazából arra akarok kilyukadni, hogy megteheted azt is, hogy egyik helyen tanfolyamra jársz, másik helyen pedig vizsgázol. De készülj fel rá, hogy nem egy könnyű dolog. Sokan feladták a környezetemben. És igazából nagyon egyetértek azzal, hogy meg akarják szigorítani a felvételt. Előképzettség nélkül tényleg nagyon nehéz.
Előzmény: zsuzsa (33)
zsuzsa Creative Commons License 2001.09.03 0 0 33
Szerintetek melyik jobb ? a Szaldo vagy a Perfekt ?
mindkettonel van olyan tanfolyam, ami jo lenne nekem.
zsuzsa Creative Commons License 2001.09.01 0 0 32
Köszi.
Fel hivom Perfektet meg Szaldot. meglatjuk.
Előzmény: tauma (31)
tauma Creative Commons License 2001.09.01 0 0 31
Sok tanfolyam van, és munka mellett mindegyik nehéz lesz. Körül kell nézni a piacon! Az ára sem egyforma.
Tudod, hogy most szigorodnak a feltételek, hogy ki iratkozhat be egyáltalán. Pontosan utána kell érdeklődni.
Ha tényleg mész, sok erőt kívánok!
Előzmény: zsuzsa (29)
m0n0 Creative Commons License 2001.08.31 0 0 30
Az OKJ-n a pszf-es illetve a kozgazas szamvitel szogorlat szintu dolgozatokat irnak + 1db elemzes peldaval +1 ora idovel ha jol tudom. De mindenkinek egy kalappal akarmilyen vizsgahoz is:)
Előzmény: tauma (28)
zsuzsa Creative Commons License 2001.08.31 0 0 29
Ezt a topicot pont a legjobbkor találtam meg..

Szerintetek melyik a munka mellett végezhető legszinvonalasabb tanfolyam?

Van egy még diploma nélküli posztgrad KVIF-em és most pénzügyi területen dolgozom, nagyon jo lenne nekem a mérlegképes vizsga.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!