Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.05.11 0 0 1933
mindenképpen jelezd akár e-mailben, akár telefonon (minél előbb) a személyes átvételt. a bizonyítvány nyomtatásának menete kb úgy néz ki, hogy, az eredményed közzététele után elküldjük az adataidat a nyomdának (szerdánként). ha minden jól megy, akkor a következő hét szerdáján visszajön a bizonyítványod. azért mondom, hogy ha minden jól megy, mert attól, hogy az itk mindent megtesz a gyors nyomtatás érdekében, még nem ennyire egyszerű a dolog, mert az oktatási hivatalnak is jóvá kell hagynia a nyomtatást, sőt, a nyomda is csak bizonyos feltételek teljesülése esetén kezdi el a munkát. emiatt előfordulhat, hogy nem egy, hanem kettő hét telik el az adatküldéstől számítva. ha az itk-ba visszaérkezik a bizonyítvány, akkor azt még alá kell írnia két igazgatónak és le kell ellenőrizni az adatokat a számítógépes rendszerben. utóbbi csak akkor lehetséges, ha az oktatási hivatal rátöltötte az itk rendszerére a bizonyítványszámokat (melyek nélkül nem adhat ki bizonyítványt egyetlen vizsgaközpont sem). adott esetben ez is egy picit kitolja a bizonyítvány átvételének idejét.

a lényeg: szerdánként érkeznek meg a bizik, ha tehát szerdánként délután telefonálsz, akkor az ügyfélszolgálaton meg tudják mondani, hogy kb mikor viheted el a tiédet.

nem olyan bonyolult és általában nem is olyan hosszadalmas ám, mint ahogy kinéz, csak azért írtam ilyen hosszan, hogy mások esetleges kérdéseit is megválaszoljam :)
Előzmény: R.Reni (1932)
R.Reni Creative Commons License 2010.05.11 0 0 1932
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban, hogy a nyelvvizsga bizonyítvány személyes átvételének mi a módja? (nyilván be kell menni érte:), de kell valami kérvény, mikortól lehet...?) A Rigó utcában vizsgáztam és a 60 napból legalább a postázásos részt szeretném megspórólni a diploma miatt! Előre is köszönöm a választ!
lcsili Creative Commons License 2010.05.10 0 0 1931
Sziasztok!

Tudna nekem valaki segíteni, hogy BME műszaki szakmai felsőfokú milyen szokott lenni?
Valakinek van valami anyaga hozzá? Csak két könyvet sikerült beszereznem és sürget az idő, mivel a hónap végén itt a vizsga. Sőt a kisöcsémet kell felkészítenem...
Köszi
lcsili Creative Commons License 2010.05.10 0 0 1930
Szia!

Hát ez nem valami jó hír sokaknak! Azaz ha jól értem, akkor két szakmai komplex középfokú vagy egy szakmai közép és egy felsőfokú általános. Ez melyik suliban van? Szolnok?
Köszi
Előzmény: napfényíze (1929)
napfényíze Creative Commons License 2010.05.10 0 0 1929

"Turizmus-vendéglátás szakon (BA alapképzés) kettő idegen nyelvből államilag elismert van azzal egyenértékű középfokú "C" típusú szakmai nyelvvizsga teljesítése a kimeneti követelmény, amelyek közül az egyik kiváltható egy államilag elismert vagy azzal egyenértékű felsőfokú "C" típusú általános nyelvvizsgával."

 

Ezt írták. Lehet, fáradt vagyok, de nekem úgy tűnik, mintha 1-2 szó kimaradt volna :-/.

siluka Creative Commons License 2010.05.10 0 0 1928
Microlas
Köszönöm a választ!
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.09 0 0 1927
21-én nem vehetted volna át sehogysem, mert miután a bizonyítvány visszajön a nyomdából, még több adminisztratív teendő is van vele. először is meg kell várni, mire az oktatási hivatal rátölti az itk számítógépes rendszerére a bizonyítványszámokat (addig, amíg ez nem történik meg, egyetlen bizonyítvány sem adható ki). ezután a bizonyítványok számát egyenként össze kell vetni a rendszerben és magában a biziben, és a legfontosabb: az aláírás, ami mondjuk 2000 bizonyítvány esetében nem pár perc. a postázás lehet akár 4-5 nap is, maximum ezt az időt tudtad volna megspórolni a személyes átvétellel.
Előzmény: siluka (1926)
siluka Creative Commons License 2010.05.08 0 0 1926
Sziasztok!
Origo vizsgát csináltam március 6-án. A szóbeli sikerült az írásbeli nem. A szóbeliről kiküldték a bizonyítványt május 6-ra, viszont a bizonyítvány kiállítási dátuma április 21.
Akkor ez most jelentheti azt, hogy ha nem postán kérem, hanem elmegyek érte Pestre és személyesen veszem át akkor már 21-én a kezemben tarthatom?
Ma írtam megint, de lehet nem lesz értelme elmennem érte, ha úgy is van ahogy gondolom mivel a diplomaosztó jún.26án lesz és nem hiszem hogy elfogadják ha pont annak a hetébe adom le a bizit.
Ha tudtok valamit ezekről a dolgokról akkor írjátok meg légyszi!
Köszi
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.07 0 0 1925
Ha nem tudod rendesen a nyelvet, könnyebb a szakmai nyelvvizsga, egyrészt sokkal kevesebb nyelvtan, másrészt a témák köre erősen behatárolt - a gazdasági nyelvvizsgán nemigen kérdeznek rá mondjuk az autó alkatrészeire, vagy éppen a főzésre :))
Előzmény: napfényíze (1922)
napfényíze Creative Commons License 2010.05.07 0 0 1924
Tudnátok olyan oldalt ajánlani, ahol angol idegenforgalmi tételek letölthetők. Tudom, tudom, böngészhetnék is, és fogok is. De ha van egy jó oldal, és leírjátok, azt nagyon megköszönöm. :)
napfényíze Creative Commons License 2010.05.07 0 0 1923
Írtam egy hölgynek. Remélem, hogy válaszol. :) Majd megírom, mi a szitu.
Előzmény: napfényíze (1922)
napfényíze Creative Commons License 2010.05.07 0 0 1922

Szia!

 

Ez szerintem ma így már nem igaz. Nem tudom, az ismerősöd mikor járt oda. De 2 szakmai középfok kell, és nem általános. Pont ezért sokan nem kapnak időben diplomát. Bár nem mondom 100%-ra, hogy egy általános nyelvvizsga könnyebb, mint a szakmai, mert németnél nem érzékeltem különbséget. Hmm az angol már más tészta. :) A másik, hogy én még mindig úgy tudom, hogy az egyik szakmai helyett lehet általános felsőfokú is.

De mindjárt dobok egy mailt vkinek, és akkor megkérdezem. Ez azért én is szeretném tudni, mielőtt befizetek vmilyen angol nyelvvizsgára.

Előzmény: lcsili (1904)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.06 0 0 1921
akkor hadd cáfoljak:

nem jelentkeznek egyre kevesebben (bár ez viszonyítás kérdése, ha a 20 évvel ezelőtti - "nyelvvizsga-liberalizációt" megelőző számokat vesszük alapul, akkor igen). nekem az "egyre kevesebb" kifejezés valami konstans csökkenésre utal, ami nem igaz.

nulla pontos fordítást az ír, aki a nyelvet egyáltalán nem ismeri. a legrosszabb fordítások is érnek 2-3-4 pontot, a nulla pont szinte csak akkor lehetséges, ha a vizsgázó alig ír, vagy teljesen értelmetlen a szövege (én magam pályafutásom alatt talán 2-3 darab nullás fordítást láttam).

nem a magyartudást méri a vizsga, hanem azt, hogy az idegen nyelvű szöveget mennyire képes a vizsgázó magyarul előadni. persze, érthető egy szöveg lényege akkor is, ha a vizsgázó szinte összefüggéstelen tükörfordításban fogalmaz, de azt gondolom, senki nem hiheti, hogy a nyelvvizsga lényege az "én lenni magyarországról, tanulni angolt london" jellegű fogalmazás. egyébként egy kétnyelvű vizsga esetében korántsem meglepő, hogy a szintnek megfelelően választékosan kell fogalmazni magyarul is.

a feladatok időről időre megújulnak, így az sem igaz, hogy kiszámíthatóak lennének. évente több alkalommal is készülnek új feladatok, így maga a feladat nem lehet kiszámítható. az ellenben igaz, hogy a feladatok típusa változatlan.

a többihez nem szólok hozzá, mert amihez nem értek, azt nem firtatom :)
Előzmény: Törölt nick (1920)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.06 0 0 1920
ITK ORIGO (Rigó utca) angol nyelvvizsga

Ez a nyelvvizsga fokozatosan vesztett a pozíciójából a piacon, egyre kevesebben jelentkeznek rá. Ezen a weboldalon keresztül nem is készítünk fel rá. Esetleg akkor ajánljuk, ha kizárólag szóbeli vizsga kell, mert a szóbeli része könnyebb, mint bármelyik más vizsgáé. Egyébként a legnehezebb vizsga. Miért?

(1) Erősen büntető jellegű a pontozás. Előfordulhat, hogy nulla pontot kapsz egy olyan fordításra vagy fogalmazási feladatra, ami egyébként középfokú szintnek máshol megfelelne. A hibák után ugyanis 1-3 pontot vonnak le a hiba súlyosságától függően. Az a 15-20 pont így hamar csökken. Egészen nulláig.

(2) Nemcsak az angol tudásod méri, hanem az anyanyelvi (magyar) tudásod is. Ne használj tehát a magyar nyelvben már meghonosodott, de idegen eredetű kifejezéseket (analizál helyett tehát írd inkább, hogy elemez!), és ügyelj a terjedelmi korlátokra is!

A pontozási rendszert ugyan kicsit alakították, de ez önmagában nem teszi a vizsgát
vonzóbbá vagy könnyebbé. Ami ennek a vizsgának az előnye, az egyben a hátránya is: ahogy egy Rigót jól ismerő felkészítő tanár mondta, a hetvenes évek óta lényegében ugyanazokkal a feladatlapokkal dolgoznak, vagyis kiszámítható.

A szóbeli részén viszont könnyebben irányíthatod a beszélgetést arra, amerre szeretnéd, és a vizsgáztatóval beszélsz, és nem egy másik vizsgázóval, ami sok esetben könnyít a vizsgán. A magnóhallgatás részénél eggyel többször hallgathatod meg a szöveget, mint az egynyelvű vizsgákon, de a kérdéseket magyarul teszik fel, és a válaszokat is magyarul várják rá.

A legfőbb gondunk a vizsgával: nem illeszkedik a modern munkaerő-piaci követelményekhez, és nem való életben használható feladatokon keresztül mér (= nem elég "produktív").
Előzmény: Törölt nick (1919)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.06 0 0 1919
http://www.angolnyelvtanitas.hu/nyelvvizsga.php

kis olvasnivaló, nem én mondtam! :))
Előzmény: Törölt nick (1917)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.06 0 0 1918
Az igazság az, hogy a meglévő kollekció mellé újabbakat már nem tervezek, mert a mostaninak sincs igazából már nagy haszna. Még egy nemzetközi szinten elismert vizsgában gondolkodom, bár azt hallottam, hogy a TOEFL már nem annyira menő, a Cambridge meg durvánnehéz :))

Előzmény: Törölt nick (1917)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.06 0 0 1917
vannak jó páran, akik bérletet váltanak a rigóba, olyan is van, aki önkritikát nem ismerve tíznél is többször volt már vizsgázni... nekik értelemszerűen a tudásuk hagy maga után kívánnivalót :D

cuebic, te egy tudatos vizsgázó vagy, sok sikert kívánok neked az életben (rigóval vagy anélkül :D)!
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.05 0 0 1916
[Egyébként ugyanebben a korszakban egy fiú évfolyamtársamnak szinte bérlete volt a Rigóba :)))]
Előzmény: Törölt nick (1915)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.05 0 0 1915
Szegény kislány jó tizenéve bukott meg. Persze a szóbeli sokszor azóta is szubjektív, én például a BGF német szakmai szóbelijén majdnem 100%-kal mentem át mert kedves voltam, szépen felöltöztem és udvariasan köszöntem az idős hölgyeknek. Más nem járt ilyen szerencsével.

Hogy miért nem találnak más vizsgát? Jó kérdés. Van egyébként olyan is, aki még a Google-t sem ismeri, nem is kevesen. Engem egyébként életemben egy nyelvvizsgán húztak meg, a Goethe-n, ahova csak "backup" jelleggel mentem el, mert mindenképpen kellett a német szakmai, így ami éppen akkor volt, arra jelentkeztem. Mit ne mondja, sokan dicsérték, milyen színvonalas az a vizsga, hát nekem nem úgy tűnt. :)
Előzmény: Törölt nick (1912)
ada1014 Creative Commons License 2010.05.05 0 0 1914
Köszi microlas a gyors választ! Már nagyon türelmetlen vagyok:)
Egyébként magáról a vizsgáról nekem csak pozitív élményeim vannak; felkészültem és így nem is volt gond. Még a számomra legnehezebb részét is sikeresen vettem a vizsgának, pedig nem vagyok zseni. Ezért csodálkozom mindig az olyan történeteken, amikor arról hallani, hogy milyen szemetek a rigó utcánál. Az én esetemben nagyon korrektek voltak, a szóbeli előtt az írásbelin is, ill. pár éve is, mikor másik nyelvből voltam náluk vizsgázni.
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.05 0 0 1913
annyit hadd tegyek még hozzá - csak mert élvezem, amikor értelmes emberekkel vitatkozhatok -, hogy az információhiányos érveddel nem teljesen értek egyet. ha valóban "tömeges" a bukás, akkor az emberek nem kezdenek el reflexből más hely után nézni, hogy elkerüljék a rigót? ha igen, akkor hogy lehet, hogy nem lelnek rá egyetlen másik központra sem? a google keresőjét használva az első találati oldalon megkapjuk az összes ismert központot.

csak még egy mondat, aztán befejezem (nehogy megkapjam, hogy görcsösen védem a mundér becsületét): a néhány évvel ezelőtti ker szintillesztés óta (amikor a magyar nyelvvizsgarendszert az európaihoz illesztették) sok felkészítő tanár szerint is pozitívan változott az itk-s vizsga. nem kell vele egyetérteni, csak el kell fogadni, hogy mindenki változik és az itk-ban sem habzószájú rémek vizsgáztatnak. :)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.05 0 0 1912
sok mindenben egyetértünk ezúttal. valóban nem főleg a nyelvvizsga kell, hogy legyen a fokmérője a tudásnak, lásd az általad említett interjús példa.
műveltségi kérdéseket tilos a nyelvvizsgán feszegetni. nem tudom, hogy mikor történt az ominózus eseted, de az biztos, hogy manapság nem fordulhat elő ilyen. az is bizonyos, hogy minden egyes vizsgafeladatot a nyak és a nyat (om szervek) engedélyeznek, így ha egy "érdekes" feladat kerül a vizsgázó elé, nem elsősorban a vizsgaközpont a felelős, hiszen a vizsgaközpont felsőbb jóváhagyás nélkül semmit sem engedhet ki éles vizsgára.
a nyelvvizsgapiac liberalizációjáról magam nem tudok beszélni, fiatal voltam még akkor, ráadásul a statisztika nem igazán foglalkoztat. :)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.05 0 0 1911
Na jó, de emlékezzünk vissza, hogy a nyelvvizsgapiacot nem most liberalizálták, hanem évekkel ezelőtt. Ahhoz képest mennyi is a csökkenés? :)

Egyébként valószínűleg két oka lehet:

- információhiány (sok embernek pl még mindig a sok 2-es a taxi telefonszáma)
- a kevésbé divatos nyelvekből szűk a választék.

Nekem volt szerencsém ITK-hoz, Goethe Instituthoz, BGF-hez, ÖSD-hez, Pitmanhoz - hát, nem vágyom vissza a Rigó utcába. Sosem felejtem el, anno a 15(!) éves évfolyamtársamtól az ango középfokún az alábbiakat sikerült kérdezni:

1. Grand Canyon kialakulása
2. Szentendre története
3. Kalolcsai népviseletek

Namost ez szerintem egy 15, de még egy 35 éves vizsgázónak sem feltétlen megy magyarul, meg is bukott szegény rendesen. Más kérdés pedig hogy a nyelvvizsga ma már görcsös bevételtermelés, ugyanis az üzleti világban egyre kevésbé kell. Vagy tud beszélni valaki, vagy nem - ez 5 perc alatt kiderül az interjún, én elég sok multinál dolgoztam már, de soha meg nem nézték a papírjaimat.
Előzmény: Törölt nick (1908)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.05 0 0 1910
a héten mindet postázzuk. jövő héten megkapod elvileg.

üdv:

egy itk-s
ada1014 Creative Commons License 2010.05.05 0 0 1909
Márciusban voltam szóbeli középfokúzni az origónál. Azóta sem kaptam bizonyítványt. Felhívtam őket, azt mondják várjak türelemmel. Igaz, a felülvizsgálati kérelemről nem mondtam le (későn tudtam meg, hogy úgy felgyorsíható az eljárás), de könyörgöm, ennyit várni a bizonyítványra??:l A honlapjukon is az olvasható, hogy vizsga után 8 héten belül küldik. Tapasztalaitok szerint mikorra várhatom azt a fránya papírt?
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.05 0 0 1908
csak jelezném, hogy az érdeklődés nem csökken. csaknem ugyanannyi vizsgázónk van, mint tavaly vagy tavalyelőtt. mostanra már nagyon sok lehetőség van máshová menni vizsgázni, mégis rengetegen jönnek a rigóba. rengetegen át is mennek. ha ennyire belelátsz az itk működésébe, akkor magyarázd ezt meg nekem, kérlek.
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.04 0 0 1907
"2010. márciusában voltam felsőfokú ORIGO "C" típusú (komplex) nyelvvizsgán német nyelvből. A szóbeli, bizottság előtti vizsgám 86%, az írásbelim pedig 84%-os lett.
Viszont az internetes eredményközlés alapján a 20 pontos magnóhallgatáson 2 pontot (10%) értem el, így szóbeli vizsgám sikertelen. Visszaolvastam elég sok hozzászólást, így elsősorban microlas, tőled kérdezném, van-e valamilyen tipped, hogy mi ebben az esetben a teendő."

Menj el másik nyelvvizsgára. Az ITK továbbra is a legszemetebb, büntető pontozású nyelvvizsga, nem azt nézik mit tudsz, hanem, hogy mit nem, és nyilván a csökkenő érdeklődés miatt a bevételi számok sem mellékesek. Ja, és külföldön mit sem ér.
Előzmény: baluka22 (1843)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.04 0 0 1906
Azért nézzétek meg a törvényt is, mert nálunk anno a Közgázon a szakmai C-t simán ki lehetett váltani a felsővel (nyelvtanban a szakmai sehol sincs a felsőhöz képest). Egyébként ha végül megcsináltatják akkor sem kell nagyon parázni, nem mennek bele olyan mélyen a részletekbe :)
Előzmény: lcsili (1904)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.04 0 0 1905
Szia lcsili! Szerintem nem nekem akartad ezt válaszolni...
Előzmény: lcsili (1904)
lcsili Creative Commons License 2010.05.03 0 0 1904

Sziasztok!

 

Most kérdeztem meg egy ismerőst, aki oda járt és azt mondta, hogy ő úgy emlékszik, hogy 2 általános középfokú kell vagy egy szakmai középfok.

Azt javasolta, hogy fel kell hívni az idegen nyelvvi intézetet, majd ők megmondják, hogy milyen kell.

 

Idegennyelvi Intézet
 5000 Szolnok Tiszaligeti sétány tel/fax (56) 511-754

 

Ha valamit tudtok majd írjátok már meg!

 

Köszi!

 

 

Előzmény: Törölt nick (1903)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!