Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.02 0 0 10546

Köszöntök mindenkit. Tavalyi borocskája van-e valakinek eladó? Postán vagy a Zagyvátol számítva százegynéhány km .

medvegyu Creative Commons License 2011.10.02 0 0 10545

A kommentokat is érdemes olvasni a cikk alján :-).

Előzmény: janijani (10544)
janijani Creative Commons License 2011.10.02 0 0 10544

Almabort már 5 l-es üvegben is lehet készíteni:

http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/szeptember/keszitsunk-almabort.html

Előzmény: trofimov (10541)
medvegyu Creative Commons License 2011.10.01 0 0 10543

OFF.

 

Benéztem a blogodba, hát fantasztikus dolgokra akadtam!

Amúgy a Burdának (azt olvastam vhol, hogy a borda szóból ered, tehát nem szlovák név, ahogy írod is a blogon) nagy kedvelője vagyok :-), na meg a Kék Hal is nagy kedvencem :-).

 

Előzmény: csabi_felvidek (10542)
csabi_felvidek Creative Commons License 2011.10.01 0 0 10542

A hajnali páráknak köszönhetően nálunk beindult a nemesrothadás, főleg a rajnai rizlingen. Érdekelne, vajon máshol is?

trofimov Creative Commons License 2011.10.01 0 0 10541

sziasztok!

 

tudom, hogy félig off, de.

 

almabort (ill. szőlőbort is) készítenék, csak ki akarnám próbálni, hogy műxik-e, meg hogy milyen lesz.

 

1. kérdés: mi az a legkisebb mennyiség amivel érdemes próbálkozni? 2 liter, 5 liter?

(ez érvényes a szőlőborra is...) hordóm még nincs...

 

2. van itthon 100% rostos almalé, de az hőkezelt vagy van alma, amit ki tudok facsarni léfacsaró géppel.

melyikkel érdemes próbálkozni?

 

3. nem akarnék édes bort, de tudom, hogy önmagában az alma cukortartalma alacsony, száraz borhoz elég a literenkénti 10 dkg cukor?

 

előre is köszi.

 

Kulicz Creative Commons License 2011.10.01 0 0 10540

 

A második kép helyett: Pölöskei Muskotály

Kulicz Creative Commons License 2011.10.01 0 0 10539

Október, a késői csemegeszőlők hónapja.

 

Teréz

 

 

Pölöskei Muskotály

 

 

 

Kismis-Moldavszkij

 

 

Hamburgi Muskotály

 

 

Afuz Ali

 

 

Attila

 

 

Tökéletesen beérett Afuz Ali fürt.

Moldova, Jupiter, Itália majd jövőre.

csabi_felvidek Creative Commons License 2011.09.30 0 0 10538

Nem, az almasavbontó élesztők :) még nem működnek és remélem nem is fognak... 23-as cukorfokkal szüreteltük az alapanyagot, savat azt nem tudok mondani, mivel nem is tudok olyat mérni (nem olyan családból származok én...). Mivel jó régi tőkékről és még régebbi vulkanikus talajról van szó, ezért nem szokott ízbelileg savhiányérzetem lenni. Ahogy olvasom idén elég sokan próbálkozunk a héjonerjesztéssel, érdekes lenne vhol-vmikor a végeredményeket megkóstolni - összevetni.

Előzmény: Cirfandlia (10536)
barkócza Creative Commons License 2011.09.30 0 0 10537

Azért az ecetesedésnek és a csömöszölésnek van kapcsolata. Az ecetbaktériumnak szüksége van oxigénre, ezért az ecetesedés mindig a tetejéről indul. Ha rendszeresen belekeverjük a törkölykalapot a borba/cefrébe, akkor ott az anaerob körülmények közt elpusztulnak az ecetbaktériumok. Szerencsére csak egyszer találkoztam ilyennel, de kissé ecetes gyümölcscefréknél elég lemerni a tetejéről az ecetes részt, alatta teljesen ecetmentes a cefre - persze, jobb nem megecetesíteni.

 

Nekem gyümölcscefrékkel van tapasztalatom, meg némi Izabellával. Keverés után mindig hirtelen feldagad a törkölykalap/bunda, majd egy idő után kezd összeesni. Szerintem ez az összeesős pillanat, amikor már újra lehet csömöszölni.

Előzmény: Daeril (10530)
Cirfandlia Creative Commons License 2011.09.29 0 0 10536

Bacik? Már megy az almasav is? Nem inkább (élesztő)gombák tevékenykednek most? Mesélj milyen mustfoka, sava volt a veltelíninek? 

Előzmény: csabi_felvidek (10535)
csabi_felvidek Creative Commons License 2011.09.29 0 0 10535

Én az idén zöldveltelinit erjesztek héjon Bott Frigyes tanácsai alapján. A lényeg, hogy minden fajtánál ki kell kisérletezni, mennyi ideig lehet héjon hagyni... Én ezt speciel a zajos erjedés végéig tervezem. A szüret előtt egy héttel a leszedtünk 5 liter mustnak megfelelő szőlőt és amikor már ebben beindult a forrás, akkor szüreteltük le a héjonerjesztenivalót és oltottuk be. Így másnapra már beindult a forrás és jelenleg zajlik a bacik vidám élete a kádban. Ebben a fázisban ugyanúgy kell viselkedni a pincében, mintha vörösbort erjesztenénk héjon (kevergetés-kavargatás, csömöszölés, stb). Idén 100 literrel próbálkozok és majd a nyáron elválik, milyen arányban lesz házasítva a nemhéjon erjesztettel...

Előzmény: medvegyu (10532)
medveger Creative Commons License 2011.09.29 0 0 10534

Nem kell félni a kéntől! (Ami azért nem azt jelenti, hogy méretlenül önteni kell bele - tavaly én is elszúrtam.)

Prohászka Ferenc szerint a kén "balzsam a bornak". :-)

(Egyébként a cefre- és mustkénezés jó része a forrás során úgyis elillan, nem marad a borban, addig azonban fékezi a káros bacikat, gombákat.)

Előzmény: medvegyu (10533)
medvegyu Creative Commons License 2011.09.29 0 0 10533

Köszi! Hát kénezni nem kéneztem, azt hittem (és még remélem is :-)), hogy lefejtésig büntetlenül megúszhatom kénezés nélkül.

 

 

Előzmény: Daeril (10530)
medvegyu Creative Commons License 2011.09.29 0 0 10532

Kössz :-)!

Lehet, hogy félreértettem vmit, BZoltán és Cifrandlia hozzászólását értelmeztem úgy, hogy ők fehérbor héjon erjesztéssel kísérlezn(én)ek idén:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=112934658&t=9100475

 

Gondoltam kipróbálom én is, bár én teljesen kezdő vagyok, na és simán lehet, hogy félreértettem vmit.

 

Előzmény: lalá (10531)
lalá Creative Commons License 2011.09.29 0 0 10531

-Tudod! Ezer hektoliter! (hihi) Érdekes lesz, mert fehérnél nem szokták végig vinni a törkölyös erjesztést. Egy rottyanás és leszedjük a levet. Inkább csak áztatás.

Előzmény: medvegyu (10528)
Daeril Creative Commons License 2011.09.29 0 0 10530

Ismeretlen vizekre eveztél :)

Fehéret (még) nem erjeszettem héjon -> vörösből tudok vonatkoztatni.

A "kevergetés" célja elsősorban a kioldódás fokozása: a cserek és a színanyag minnél teljesebb átvitele. De ezt is túlzásba lehet vinni! Jó kiindulás a forrás elején kb. 6 óránként a törkölykalap feltörése, később teljes forrásban lehet akár 3 óránként is csömöszölni.

A "besavanyodást" az ecetsav termelő bacilusok okozzák. Őket egy korrekt cefrekénezés helyreteszi, illetve ha nem jutnak oxigénhez nem tudnak dolgozni.

 

Levegő: Vörösöknél nem gond, valamennyi oxigén kell a csereknek, puhítja őket meg segít a szín fixálásban de ez hosszú téma.

Ha már úgy is héjon erjesztesz nem a standard reduktív fehér a célod akkor meg nem kell félni egy kis levegőtől szerintem. Mindenképp el akarod kerülni a levegőbevitelt a csömöszöléssel akkor sarazd le a törkölykalapot ez segít benyomni a mustba és elzárja az oxigéntől.

Előzmény: medvegyu (10528)
medveger Creative Commons License 2011.09.29 0 0 10529

Piszokul kell vigyázni!

Idén is van már áldozata a mustgáznak.

http://boraszportal.hu/hirszuret/20110929/mustgaz-olt-meg-egy-embert-botfan

 

Isten nyugosztalja!

medvegyu Creative Commons License 2011.09.29 0 0 10528

Fehér (chardonnay) bort erjesztek héjon, vkitől azt hallottam, hogy ilyenkor a héj feljön a tetejére, összáll és besavanyodik.

Ezért kevergetni kell.

Ti hogyan csináljátok ezt, milyen rendszerességgel?

Nem gond, hogy ilyenkor mindig levegőt kap?

Köszi.

 

 

barkócza Creative Commons License 2011.09.29 0 0 10527

Nem, csak ha a belőle készült bort eladod.

Előzmény: medveger (10526)
medveger Creative Commons License 2011.09.29 0 0 10526

E szerint ha csak tíz kiló szőlőt is veszek bor- vagy mustkészítés céljából, már árutermelőnek számítok. Ez azért durva! (Attól még nem vitatom, hogy valóban így van.) :-(

Előzmény: tangua (10525)
tangua Creative Commons License 2011.09.29 0 0 10525

Nem, nem erre utaltam, ehhez nem értek, a választ sem tudom. A vonatkozó jogszabály a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról 2004. évi XVIII törvény. Ez így szabályozza a szőlő telepítését:

 

7. § (1) Árutermő, törzs- és kísérleti célú borszőlőt telepíteni, illetve kivágni a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv engedélyével lehet. A telepítéskori tőkeszám 25%-ot meghaladó hiányának pótlása, vagy az ültetvény más fajtára történő cseréje esetén a telepítésre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Az engedélyezési eljárás részletes szabályait az e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendelet tartalmazza.

 

Az árutermelő szőlő fogalmát pedig így határozza meg:

2. § E törvény és e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletek vonatkozásában:

1. házikerti szőlő: az a borszőlővel beültetett szőlőterület, amely az 1000 négyzetmétert nem haladja meg.

2. árutermő szőlő: az 1000 négyzetméternél nagyobb területű borszőlővel beültetett szőlőültetvény.

 

A jogszabály keményen és szigorúan szabályozza az árutermelő szőlő termelésével kapcsolatos dolgokat, de megengedi, hogy kizárólag saját célra, hobbiból 1000 m2-ig termelj szőlőt, csinálj bort, az állam nem fog beleszólni.  Ez a területnagyság változott két éve, azt megelőzően 500 m2 volt a maximum.

Ez a szabadság a házikerti  szőlő művelésével kapcsolatban csak addig él, amíg ténylegesen saját fogyasztásra termeled, ha csak egy szőlőszemet is értékesítesz, azonnal közbelép a hatóság:

 

56. § (1) Aki 1000 m2-nél nagyobb területen borszőlőt művel, vagy területnagyságtól függetlenül borszőlőültetvényének termését értékesíti, illetve értékesítésre bort készít, továbbá, aki borszőlőt, mustot, illetve bort továbbfeldolgozás vagy továbbfeldolgozásra értékesítés céljából vásárol (együttesen: adatszolgáltató), köteles a borszőlőterületéről, a bor tárolására alkalmas eszközeiről, tárolóteréről, szüretelési, feldolgozási, értékesítési (felhasználási) tevékenységéről nyilvántartást vezetni, adatot szolgáltatni a hegyközségnek. Az adatszolgáltatás során meg kell adni az adatszolgáltató nevét és hegyközségi nyilvántartási számát. A nem hegyközségi településeken végzett tevékenységek esetén az adatszolgáltatási kötelezettséget az e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletben meghatározott hegyközség részére kell teljesíteni.

Előzmény: barkócza (10521)
BZoltan Creative Commons License 2011.09.28 0 0 10524

Bevallom még nem találtam ki, hogy pontosan hogyan és milyen módon csináljuk majd. Olvastam, hallottam sok mindent és beszélgettem értő szakikkal, lassan összeáll a kép :)

 

Amúgy ma megvolt az olasz vége nálunk is.

 

1347 tőke, 1482kg szőlő , 750l színmust, 20.2 magyar mustfok, 6 körüli sav.  Jobban örültem volna 1-1.5 mustfokkal magasabb számnak, de teljesen megállt a nóta, felesleges lett volna tovább kinn hagyni. Cirka 13vv% alkoholpotenciál az már elfogadható. Főleg, hogy tulajdonképpen az alacsonyabb szeszű és elegánsabb stílust szeretném erősíteni.

Előzmény: Cirfandlia (10492)
lalá Creative Commons License 2011.09.28 0 0 10523

-Kiforr. A törkölykalapon legyen mindíg erjedő lé. Avagy, mindig a lében legyen a törköly. Kár lenne a törkölyben hagyni az erjedés alatt kioldódó íz, zamat, tannin anyagokat. A szín is lényeges, de nem minden.

Előzmény: Corsario (10502)
RAMBO Creative Commons License 2011.09.28 0 0 10522

Szaki Pali ezt leírta, ő vakondtúrást használt a sározáshoz, csak erre emléxem.

Előzmény: Cirfandlia (10508)
barkócza Creative Commons License 2011.09.28 0 0 10521

Én csak kibic vagyok, de úgy emlékszem, hogy az Únióhoz való csatlakozáskor volt arról szó, hogy a kvóta szempontjából kivételt képez a biotermesztés (milyen kritériumok alapján?), illetve a hagyományos, tájjelegű fajták telepítése. Jól értem, hogy pl. juhfarkot és kadarkát kvótán felül is lehet telepíteni?

 

(Egyszer pedig szeretnék nem csak kibic lenni. :)

Előzmény: tangua (10511)
medveger Creative Commons License 2011.09.28 0 0 10520

Igen, Zalaszentgrót. :-)

Én az oltványaimat Egerszegen vettem, Kaszáséknál (reklám helye: kaszasoltvany.hu), s én is nagyon elégedett vagyok velük. Zalában sok jó oltványkészítő van. (A "negyven év alatt", mikor hivatalosan megszüntették Zala borvidéki státuszát, az itteni területeken a gazdák átálltak oltványtermesztésre. Állítólag kamionszámra viszik pl. a cserszegi oltványokat az Alföldre, én is úgy kötöttem ki Kaszáséknál, hogy a szentgróti olványosoknál már az összes elfogyott, mire érdeklődtem.)

Előzmény: bbfeco (10519)
bbfeco Creative Commons License 2011.09.28 0 0 10519

Eddi=Eddig, bocs..

A szentgrót az zalaszentgrót? ..én ott vettem az oltványt, és nagyon bejött. idáig 100 % eredés

Előzmény: bbfeco (10517)
medveger Creative Commons License 2011.09.28 0 0 10518

Szia!

 

Merrefelé van Zalában a telked? (Én is Zalában, Szentgróton készítem a borom, azért kérdem, s hosszú távon tervezem vörös telepítését is.)

Előzmény: Corsario (10507)
bbfeco Creative Commons License 2011.09.27 0 0 10517

Eddi az emelt hömérsékletű macerálás volt iskolapélda, a hideg miért jobb?

 

Előzmény: Corsario (10515)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!