2. szaporításhoz vesszőt nem nehéz szerezni, kérni, ha tetszik nekünk egy fajta
3. a fórumkeresőbe be kell írni, hogy szaporítás vagy gyökereztetés és csomó találat lesz szerintem
4. én úgy szoktam, hogy nyugalmi időszakban (nov-mar) levágott ágdarabokat vödör földbe letűzök és 10-15 fok körüli helyen fóliabúra (zacskó) alatt megvárom míg kihajt
Szerintem gyökerezetető por fölösleges, mert nem a talpán hajt ki. De ahány ház annyi szokás...
Más: érdekes hatást kelt, kétféle fügét ültetni egy helyre (más levél, más termés).
"Bujtással". Nejem 1*űen földön fekvő 2-3 ágra 1-1 téglát tett, amikor a vessző gyökeret eresztett a földbe (1-2 hónap), elvágta tőközelben, méretes cserép laza, tápgazdag földbe ültette, és 2-3 hét múlva elajándékozta.
Sajnos mint mondtam nem tudunk semmit róluk,milyen a fajtájuk,egyformák-e viszont tősarjakat még egyik sem hozott.Arra gondoltam hogy még ültetnénk mert nagyon szeretjük,és le is aszaltunk belőle.Kerdés hogyan a legegyszerűbb szaporitani?Alegszebből próbálnánk.... sajnos érettet nem tudtam fényképetni mivel elfogyott!
Üdv a fórumtársaknak.Második éve,hogy kertes házba költöztünk,ahol három tő fügebokor található.KB 3 m magasak és átmérőjük is kb annyi. Tavaj előtt még jóval kissebbek voltak.Szerintem 4 év körüliek lehetnek,mert a ház is akkor épült.Semmit nem tudunk róluk.Atalaj feltöltött épitési törmelékkel. Érdekes,hogy az a bokor amelyik a ház északi oldalára van ültetve,az a legszebb,legnagyobb és már egy heteszedtünk le róla hatalmas körte nagyságra megnövő szép piros belsejű fügéket.Amelyik a tűző napon áll,az a leg csenevészebb,és hijába van százszámra rajta kicsi füge,dió nagyságnál alig nagyobbra érik be. Arra gondoltam lehet,hogy le kellene szedni a kisfügék felét róla?? Mi a véleményük?
Sziasztok! Jeszenszky Árpád: A füge c. könyvét hol lehet beszerezni? A neten nem találom, letöltésre sem. Ha megvan valakinek pdf-ben, elküldené? Szívesen elolvasnám. Előre is köszönöm!
de akkor zöld színe volt, mint most a baloldalinak, és más ízvilág él az emlékezetemben.
Most az első termés minden egyes darabja bordós-barnás, mint a jobb oldali,
és édes, mintha mézet kanalaznék.
Tavaly erősen félárnyékos helyen volt, de idén tavasszal teljesen napos helyre lett kiültetve.
Lehet a közvetlen napfény hatására lett barnás az érett füge színe?
Netán tavaly túl korán szedtem le? De a fenti fotón látható zöld, ugyan arról a bokorról van, csak erős levéltakarásban nőt, habár még nincs teljesen beérve, ez a fotón is látható.
Véletlen nincs valakinek tippje milyen fajta füge lehet?
Ő "kis tesó"-ja, amit idén kaptam
Gondolom a földből földbe való átültetés oka miatt kissé később érik, de ő félárnyékos helyre lett ültetve, ezért a levelei is feszesebbek, szebbek!
Hát úgy látom a levele azért eléggé más. Nekünk a másodtermése szokott olyasmi lenni, mint a te képeden, de szerintem erről nincs fotóm. Starkl-nál így 5 év múlva úgysem tudnánk reklamálni:) Végül is az számít, hogy jól tűri a fagyot, megbízhatóan és szépen terem, és ami a fő, hogy finom:)
Egyébként talán vagy 2-3x rendeltünk a Starkl-tól, minden más 100%, hogy az volt, amit akartunk...
Természetesen ennek semmi jelentősége, hisz a füge megjelenése nagyban függ a termesztési körülményektől. Úgy lehet hogy az én fügém anyatöve is a Starkl-tól származik.
Én is kaptam tavaly Dmitrij Pertovic-tól egy kis Szultán-nak mondott hajtást, megörültem neki, és idén már lesz is rajta sok másodtermés. Jó nagyok máris. Annyi a szépséghiba a történetben, hogy ezek sokkal hosszúkásabb termések mint amiket képeken látok, a levélzet pedig erősen ujjas. Úgy tűnik mást kaptam, de ettől még lehet valami jó fajta. :)
Nem vagyoxakértő, csak szakzabáló. Körösztöméknél volt 2 Fügefa a disznóólak mellett... Akkora levelei voltak, hogy Éva asszony nagyestélyit szabatott volna 1ből. Rég volt. Fügepálinka és meggybor is rég volt.
Ezeket kertes házikónk elfoglalásakor telepítette Nejem. Ledugott 3 vesszőt 10-en+ éve oszt jól van. Már a 3. évben teremtek. Csak a tavalyelőtti bolond tél szúrt ki velük, mikor februárban meglódultak, a márciusi fagyok meg kikészítették mindet.
Nem szeretem aszaltan, csak így, már pont jó... ...míg be nem zebálok belőle, utána lekvárosodik az összes. Aug-szept, ha nem, változik, lesz vagy 10-12 3dl-es üveggel.
Ez nem Egerági? Olyan ujjas a levele, és elterülő a lombja is. Én egy picit ezt is érettebben veszem le. Mondjuk ez ízlés kérdése. Én minden fügét nagyon éretten szeretek, ami aszalódik, azt hagyom is ha bírok addig várni. A másodterméseknél könnyebb lesz kivárni, mert az jóval több lesz mint az első. :)
Nálunk is rákezdtek: A baloldali 13 dkg. Mivel van lé föltről rendesen: ...várható hogy lesz bőven lekvár is belőlük. Zserbóban remek a fügelekvár, de sültekhez is kiváló mártás.