E szerint ha csak tíz kiló szőlőt is veszek bor- vagy mustkészítés céljából, már árutermelőnek számítok. Ez azért durva! (Attól még nem vitatom, hogy valóban így van.) :-(
Nem, nem erre utaltam, ehhez nem értek, a választ sem tudom. A vonatkozó jogszabály a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról 2004. évi XVIII törvény. Ez így szabályozza a szőlő telepítését:
7. § (1) Árutermő, törzs- és kísérleti célú borszőlőt telepíteni, illetve kivágni a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv engedélyével lehet. A telepítéskori tőkeszám 25%-ot meghaladó hiányának pótlása, vagy az ültetvény más fajtára történő cseréje esetén a telepítésre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Az engedélyezési eljárás részletes szabályait az e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendelet tartalmazza.
Az árutermelő szőlő fogalmát pedig így határozza meg:
2. § E törvény és e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletek vonatkozásában:
1. házikerti szőlő: az a borszőlővel beültetett szőlőterület, amely az 1000 négyzetmétert nem haladja meg.
2. árutermő szőlő: az 1000 négyzetméternél nagyobb területű borszőlővel beültetett szőlőültetvény.
A jogszabály keményen és szigorúan szabályozza az árutermelő szőlő termelésével kapcsolatos dolgokat, de megengedi, hogy kizárólag saját célra, hobbiból 1000 m2-ig termelj szőlőt, csinálj bort, az állam nem fog beleszólni. Ez a területnagyság változott két éve, azt megelőzően 500 m2 volt a maximum.
Ez a szabadság a házikerti szőlő művelésével kapcsolatban csak addig él, amíg ténylegesen saját fogyasztásra termeled, ha csak egy szőlőszemet is értékesítesz, azonnal közbelép a hatóság:
56. § (1) Aki 1000 m2-nél nagyobb területen borszőlőt művel, vagy területnagyságtól függetlenül borszőlőültetvényének termését értékesíti, illetve értékesítésre bort készít, továbbá, aki borszőlőt, mustot, illetve bort továbbfeldolgozás vagy továbbfeldolgozásra értékesítés céljából vásárol (együttesen: adatszolgáltató), köteles a borszőlőterületéről, a bor tárolására alkalmas eszközeiről, tárolóteréről, szüretelési, feldolgozási, értékesítési (felhasználási) tevékenységéről nyilvántartást vezetni, adatot szolgáltatni a hegyközségnek. Az adatszolgáltatás során meg kell adni az adatszolgáltató nevét és hegyközségi nyilvántartási számát. A nem hegyközségi településeken végzett tevékenységek esetén az adatszolgáltatási kötelezettséget az e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletben meghatározott hegyközség részére kell teljesíteni.
Bevallom még nem találtam ki, hogy pontosan hogyan és milyen módon csináljuk majd. Olvastam, hallottam sok mindent és beszélgettem értő szakikkal, lassan összeáll a kép :)
Amúgy ma megvolt az olasz vége nálunk is.
1347 tőke, 1482kg szőlő , 750l színmust, 20.2 magyar mustfok, 6 körüli sav. Jobban örültem volna 1-1.5 mustfokkal magasabb számnak, de teljesen megállt a nóta, felesleges lett volna tovább kinn hagyni. Cirka 13vv% alkoholpotenciál az már elfogadható. Főleg, hogy tulajdonképpen az alacsonyabb szeszű és elegánsabb stílust szeretném erősíteni.
-Kiforr. A törkölykalapon legyen mindíg erjedő lé. Avagy, mindig a lében legyen a törköly. Kár lenne a törkölyben hagyni az erjedés alatt kioldódó íz, zamat, tannin anyagokat. A szín is lényeges, de nem minden.
Én csak kibic vagyok, de úgy emlékszem, hogy az Únióhoz való csatlakozáskor volt arról szó, hogy a kvóta szempontjából kivételt képez a biotermesztés (milyen kritériumok alapján?), illetve a hagyományos, tájjelegű fajták telepítése. Jól értem, hogy pl. juhfarkot és kadarkát kvótán felül is lehet telepíteni?
Én az oltványaimat Egerszegen vettem, Kaszáséknál (reklám helye: kaszasoltvany.hu), s én is nagyon elégedett vagyok velük. Zalában sok jó oltványkészítő van. (A "negyven év alatt", mikor hivatalosan megszüntették Zala borvidéki státuszát, az itteni területeken a gazdák átálltak oltványtermesztésre. Állítólag kamionszámra viszik pl. a cserszegi oltványokat az Alföldre, én is úgy kötöttem ki Kaszáséknál, hogy a szentgróti olványosoknál már az összes elfogyott, mire érdeklődtem.)
Csömöszölés után kipréselem és hagyományosan kiforralom, nem kezdek az idén törkölyös erjesztésbe. Most amíg a lén áztatás megy, a törkölykalapra nylon fólia van fektetve, minimális oxigént kap és az is hidegen tarja.
7000 négyzetméter azért sok. Azt nem fogják elnézni. Engedély kell rá. kivéve, ha valami ócska szőlőfajta van rajta és zöldbe fésat olt +20% pótlás lehet- ha jól emlékszem. Ez is érdekes: 20% pótlás évente és 5 év alatt van egy új telepítés.
Én úgy gondolom, ha mindennek csak a fele igaz akkor is hatásos. És milyen érdekes- a vörös szölő magját favorizálják, mindt ahogy én pl a most melegített mézes merlot-omat : ))
Illetve ma már 1000-ig! Annak idején jeleztem itt a fórumon is, hogy jogalkotóink 2009. aug. 1-től duplájára emelték a házikerti szőlő fogalomba tartozó területnagyságot. Sőt, ez kizárólag a borszőlőre vonatkozik, a csemegére semmi korlátozás nincs. Persze 'szalonspicc' olvtársunk 0,7 ha-os telepítési szándékát ez nem vigasztalja. Hacsak nem kettős hasznosítású fajtát akar telepíteni.... (Joghézag?)
Azon én is filóztam, hogy mivel lehetne esetleg házasítani. Merlot-ra gondoltam, a Bátyám viszont(tudományos alapokon) a Malbec-et favorizálná. Van még cca 50-100 tőre helyem ezt kéne eldöntenem.
csak kicsit off: a sógor otellójának a magjait már szárítom. Csinált valaki szölőmag lisztet házilag?
MEgmondom őszintén és a héjon eresztést csak láttam, hallottam, magam nem gyakoroltam még - voltak itt korábban profi vörösborosok (szaki palira kokrétan emlélkszem; no meg lala is) ők tán megmondják a tutit- egy biztos, nem szabad az erjedés miatt felúszó törkölykalapot (a ledarált hús bogyóhéj tömeg) huzamosabb ideig levegővel érintkezve hagyni. Ha ezt visszalökdösi az ember, vagy rendszeresen rálocsolja az erjedő mustot akkor sztem nem kell ecetesedéstől tartani. Mi hiányzik még? Persze az erjedést befejezve vigyázni kell az anyagra akkortól kell védni az oxidációtól - nem feltétlen kénnel a kívánatos almasavbomlás miatt.
300 tőről jött le a 350 l cefre, ez a szúz termés volt, ezért nem is foglalkoztam terméskorlátozással még. Egy évig tölgyfahordóban lesz aztán még egy évig palackban. Remélem 2013-végére jó bor lesz belőle. Jövőre termőre fordul még 400 tőke shiraz. A telek Zalában van. Ültettem idén tavasszal kisérleti jelleggel 100 tő tempranilót is, 98 megeredt de sajnos az még 4 év, hogy kiforrjon az első mustja.
Hány tőről sikerült?Persze ez attól is függ ,hogy Te ill a szölő hol van.
A közelben van az Ikonpincészet, ott kóstoltam egy ilyet, nem egy asztali minőség, felette van rendesen. Mivel kóstoltunk mást is(ebben nincs gyakorlatom) nem tudnék úgy írni róla,mint esetleg a "művelt alkoholisták" :))
Igen saját. Az idei volt az első termés. A cefre szine 4 nap után olyan mint a tinta. 19,4 cukorral és 6,5 savval szüreteltük. Az utolsö 10 napban a sav rengeteget zuhant. Az ezerfürtú vagy rizlingszilvánihoz hasonlítva-amiben sokéves tapasztalatom van- nem különösebben érzékeny a betegségekre. Az átlagos fürtmérete kisebb lett mint amit a szakirodalom ír de ez talán az idei szárazság miatt volt. Eddig minden pozitiv.
Az én 350 liter shiraz cefrém kádon van péntek óta és napi csömöszöléssel rendszeresen cserélt 3x5 literes kővé fagyott palackal stabilan tartja a 14-15 fokot, várja a hétvégét amikor a lén áztatást befejezem.
Szóval, ha jól értelek, elvileg így kádon (kácin) hagyva is gond nélkül kiforrna? Akkor beecetesedést csak erős kénezéssel tudod elkerülni vagy hogyan? Valami itt még hiányzik nekem a folyamatból.
Más: a PET palackokkal vigyázni kell, a cimkeragasztó nagyon eős méreg és elég nehéz leszedni. az originál palackok beszerését javaslom.
A Vaterán rendszeresen hirdetik a telepítési kvótákat. 500 négyzetméterig nem kell engedély de kicsivel több felett is szemet hunynak általában. A szőlőtelepítés egy iszonyat bürokratikus macera. Könnyebb Nyasszaföldről örökbefogadni egy gyereket mint az egész telepítést szabályosan vigigvinni.
Az othello miatt jó lenne a kiforrás után gondosan, légmentesen lezárni 2-3 hétre a cefrét. Javaslom a fedeles, ún. savanyító vödröket. (Ez egyébként erjesztésre is kiváló, a lezárt fedél mellett azért kiszuszog a keletkező szén-dioxid.) A kiforrás után a levegőtől elzárt cefrében a törkölyön végbemegy az almasavbontás.
Ha mindez megtörtént, után nyomj bele egy egyszerű, ekég nagyméretű, sűrű, rozsdamentes levesszűrőt a cefrébe. A benne folyamatosan összegyűlő színlevet fejtsd le egy vékony át csövön egy vödörbe. Ezt zárd le, és várj egy órát. A leülő durva seprőről utána ismét fejtsd le a bort tiszta PET palackokba, úgy, hogy csurig legyenek a palackok! Ha az utolsó nem telik meg, nyomd össze, hogy kimenjen belőle a levegő, és úgy zárd le. A palackokat hűvös, napfénytől mentes helyen, állítva tárold. 2-3 hónap múlva ismét fejts le az újra leűlő seprőről. A palackokat egyszer-egyszer nézd meg, lazíts meg egy kicsit a kupakot, hogy nem keletkezik-e benne gáz, mert az, bizony fölrobbanthatja a palackot. Ha véletlenül keletkezne gáz, addig laza kupak alatt tartsd a bort, amíg el nem áll a gázfejlődés.
A maradék lucskos törkölyt a legjobb rögtön lefőzni pálinkának, de persze préselni is lehet.
Nem mondom, hogy jó lesz így a borod, de ez egy egyszerű, panelben is megcsinálható technológia. Remélem, nem orrolnak meg érte a profik. :)