Keresés

Részletes keresés

belville Creative Commons License 2002.05.16 0 0 100
Sziasztok,

hát én is voltam ismételten ezen az ominózus vizsgán, és tényleg nagyon kevés az idő.
Becsületére legyen mondva a PM-nek, most könnyebb volt a vizsga, de könyörgöm, ehhez "fénysebességgel" kellene írni, meg pörgetni az agyunkat, ha tisztességesen meg akarjuk csinálni, és nem utolsósorban ellenőrizni az egész feladatsort 5 órába belesűrítve!
Én is épp, hogy be tudtam fejezni a nagy feladatot, és az egyszeresről kettősre való áttéréshez már hozzá sem tudtam szagolni, pedig azért tudtam volna, ha nem szorít az idő:-((((
Így azt hiszem megint szomorkodni fogok 1 hónap múlva!.-((

Üdv Sorstársak:

belville

Előzmény: Hkoala (99)
Hkoala Creative Commons License 2002.05.15 0 0 99
A ma kapott számvitel-ellenőrzés feladatokra szerintem nem volt elég az idő. Rengeteget kellett számolni; ezzel csak az összeadási sebességet lehet mérni, a szakmai ismereteket nem. A készítők ilyen szempontból szokták tesztelni a feladatsorokat? A szakmai nehézséggel nem lett volna baj, de az öt óra kevés; még akkor is, ha (az egyébként szokásosan elvégzendő) ellenőrzéseket nem végeztem el, így maradhattak benne összeadási hibák is.

Kissé becsapottnak éreztem magam, a következő miatt: A példatárakban, amelyeket azért ajánl a PM, hogy a tudásunkat vizsga elott lemérjük (pl. az ALT KONTAKT Kht. által 103/2002 sorszámon kiadott, az előszót írta Szkárossi Annamária PM Oktatási osztályvezető, ára 2500 Ft) egy-egy feladatcsoportban 10 igaz-hamis kérdés van, darabonként 1 pontért. A mai feladatban 20 igaz-hamis volt, egyenként 0,5 pontért. A "nagy" (50 pontos) feladat kb. ugyanolyan időigényű volt, mint a példatárban szereplők, a két 20 pontos viszont sokkal időigényesebb. Pl. az említett példatárban 20 pontot ér egy olyan kérdéscsoport, ahol több 8 cég esetében meg kell határozni az anya és leányokat, + kinek kell konszolidált beszámolót készítenie, + két apróság (26. oldal). A mai vizsgán 20 pontot ért a következő is: egyszeres könyvvitel naplófokönyv + analitikából mérleg készítése; áttérés a kettos könyvitelre (nyitó mérleg + nyitás utáni áttéréssel kapcsolatos tételek).

Más: miért kell kívülről tudni a Perfekt / Saldo / akárki által ajánlott számlakeretet? (A vizsgán segédeszköz nem használható). A Számviteli törvény csak a számlaosztályokat határozza meg, azon belül mindenki úgy alakítja ki a saját számlakeretét, ahogy célszerűnek tartja. A gyakorlatban a könyvelő előtt ott van a számlakeret és bármikor használhatja - persze, egy idő után mindeképpen megjegyzi a számlaszámokat (feltéve, hogy nem változik és törvény és vele együtt nem számozzák át az egészet). Engem nagyon zavart a vizsgán, hogy az ajánlottat kell fejből tudni, mert a munkahelyemen nem ugyanezeket a számokat használjuk és azokat jegyeztem meg. Attól még tudok könyvelni, hogy a munkahelyemen a szállítók 442, itt pedig 454!

Bergeron Creative Commons License 2002.03.20 0 0 98
Igen én is a Perfektnél jártam tanfolyamra. Az értesítő még nem jött, de betelefonáltam és kicsit magyarázkodtam mire belementek hogy megmondják a telefonba is, aztán kérdezték hogy melyik csoporttal írtam együtt, mikor mondtam hogy a főiskolásokkal közölték hogy abból a csoportból senkinek sem sikerült.
Ennyi elég volt, nem is kérdeztem tovább úgyis elküldik majd. Szívesen megnézném a dolgozatot de mivel vidéken viszgáztam nemigen lesz rá lehetőségem. Talán a májusi vizsga könyebb lesz...
Előzmény: belville (97)
belville Creative Commons License 2002.03.19 0 0 97
Szia Bergeron,

sajnálom, hogy nem sikerült. És ilyenkor tudom, hogy nem vigasz, de beszéltem a Perfekttel, mert én még nem tudom az eredményem, és azt mondták, hogy ne nagyon reménykedjek(milyen kedvesek), mert rettenetes eredmények születtek...
Egyébként nem hinném, hogy mi vizsgázók lennénk annyira "hülyék", hogy ne tudnánk legalább egy gyenguska kettest összeszedni...Kettőn áll a vásár, szokták mondani...
Te ugye akkor Perfektes voltál, ha jól emlékszem? Hány pontod lett amúgy? Ha nem akarsz vele "dicsekedni" elfogadom:-)
Na de félre a tréfával, azért kíváncsi lennék rá, na meg az én eredményemre, már olyan ideges vagyok, hogy még mindig nem küldtek értesítőt. Te postai úton tudtad meg?

Mindenesetre a következő vizsgára azért a legjobbakat kívánom Neked:

üdv:
belville

Előzmény: Bergeron (96)
Bergeron Creative Commons License 2002.03.19 0 0 96
Lehet hogy igazad van.. Ma kaptam meg a vizsgaeredményről az értesítést...megint megbuktam. Az irodában azt modták az egész csoportból akik velem együtt írtak, majdnem mind gazdasági főiskolások, senkinek sem sikerült :-((( jöhet a következő vizsga.
Előzmény: Hkoala (95)
Hkoala Creative Commons License 2002.03.14 0 0 95
Állítólag max. 1000 mérlegképest engedhetnek át egy évben, ezért szigorították a feladatokat.
Könyvviszgálóból pedig max. 200-at.
Előzmény: belville (90)
Albertino Creative Commons License 2002.03.07 0 0 94
Belville!

a helyzet azért nem ennyire gyászos: nyelvet beszélő mérlegképes könyvelő nem nagyon hal éhen.
A gyakorlat megszerzésére pedig van olyan mód, hogy megállapodsz könyvelő irodával, hogy fél, vagy egy évig ingyen dolgozol, de csak részmunkaidőben, és mellette valahogy megkeresed azt, amiből megélsz. És ők igazolják a gyakorlatodat.
Nem azt mondom, hogy ez könnyű pálya, de akinek nincs más lkehetősége, annak több mint a semmi.

Alb

Előzmény: belville (93)
belville Creative Commons License 2002.03.01 0 0 93
Kedves Infomaker,

nem akarom a barátnődet elkeseríteni, de nagyon sokszor szerencse kérdése, főleg ebben a szakmában.
Én gimnázium után elmentem egy 1 éves nappali technikumba, ahol töményen tanultam a könyvelést, és pénzügyet, így kaptam egy képesített könyvelői, és pénzügyi ügyintézői középfokú végzettséget. Ez volt 7 éve. Utána 3 évig nem tudtam elhelyezkedni könyvelőként, mert nem volt gyakorlatom. Majd szerencsével határos módon jelentkeztem egy állásra, ahova könyvelőt kerestek, de mellette azért kellett mást is csinálnom(Elég jó nevű cég, és azért a pénz sem volt rossz).Innen eljöttem, és most már abszolút könyvelőként dolgozom egy nagy multinál, (hogy hol nem akarom elárulni)viszonylag jó suskával. A mérlegképest pedig azért végeztem el,mert ebben a szakmában most már azért eléggé alap lesz ez a képzettség. Ahol most dolgozom, oda eredetileg mérlegképes könyvelőt kerestek, s nekem még nem volt meg, viszont a gyakorlati hátterem elég erős volt, nyelvtudásokkal is rendelkezem, így felvettek a rengeteg jelentkező közül. Mindezt nem azért írtam, hogy dicsekedjek, de sajnos a gyakorlat nyom a legtöbbet a latban. És sajnos hiába van valakinek mérlegképese no gyakorlat nélkül, az sajnos nagyon nem elég, hiszen az tényleg csak egy "papír. Az életben más, mint amit ott az ember agyába nyomnak.
Én azt tanácsolom, hogy a barátnőd menjen el egy olyan helyre, ahol gyakorlatot tud szereni, még ha csak egy pénzügyi asszisztensi állásra is, de fontos, hogy ott legyen a pénzügy és a számvitel területek közelében. Szép fokozatosan előre lehet jutni... Ha jól rémlik, a barátnőd 21 éves...Hidd el, nincs elveszve! Biztos, hogy fog találni valamit! És azért több pénzért, mint 30-35 nettó!
De a lényeg, ne könyvelőirodába menjen, mert ott általában kihasználják, és kihajtják az embert nulla pénzért.
Ha pedig van már egy-két éves gyakorlata, könnyen találhat mérlegképes szintnek megfelelő állást!

Sok sikert a barátnődnek!

üdv:
belville

P.S.: ja egyvalami még, nagyon tudom ajánlani a www.allas.lap.hu oldalt.Van egy jó rakat pénzügyi-számviteli hirdetés! És tényleg próbálkozzon először szimpla könyvelői, pénzügyes állással!

Előzmény: Infomaker (92)
Infomaker Creative Commons License 2002.03.01 0 0 92
Sziasztok!

Ti ha elvégzitek hova fogtok menni dolgozni?

Napi 20 hirdetésben keresnek mérglegképes könyvelőt, de:

- kezdő vagy, nincs gyakorlatod
- ha felvesz, kapsz nettó 35-öt
- nem jelent be, max minimálbérrel

De legfőképpen nem vesznek fel sehova.
A barátnőm 4 hónapja keres állást , mint kezdő könyvelő.

Bergeron Creative Commons License 2002.03.01 0 0 91
Én az "A" csoportban voltam, azt hiszem az első feladat hasonló volt mindkét csoportnak, a többi nem annyira, én is a végéről kezdtem... az elemzés viszonylag egyszerű volt, csináltam már hasonlót.
A második feladat kicsit megzavart, nekünk forintról euró elszámolásra való áttérés volt, annyira emlékeztem hogy ilyenkor a devizás követeléseknél mutatkozó különbözeteket kell elkönyvelni, de a feladat szerint a cég MNB középárfolyamon értékel, mivel áttéréskor is ezt kell alkalmazni szerintem nincs különbözet... vagy mégis :-? Ez túl egyszerünek tűnik...
Az első feladattípus általában a könnyebb fajsúlyuak közé tartozik, de ahogy írtad a sok infó miatt jól elvitt az erdőbe. Én sem jutottam el a mérlegig még a főkönyvi számlák zárása is csak helyenként lett kész
Ennek ellenére nem kívánom vissza az elméleti feladatot mert ott nem annyira az elméleti tudást tesztelték hanem a kötőszavakkal jól megbonyolították a kérdést, mintha vizsga előtt az ember nem lenne elég ideges amúgy is...
Mindenesetre még mindig jobb volt ez mint az áttérés, ha az lett volna akkor lehet hogy én is kimegyek a teremből egy óra után. Reménykedem a javítótanár jóindulatában és tanulok a szóbelire ha a stressz elmúlt - talán jövő héttől.
Előzmény: belville (90)
belville Creative Commons License 2002.02.28 0 0 90
Szia Mindenkinek!

nekem is megvolt! Én "B" sort írtam, az elemzés, és a 2. feladatot teljesen megcsináltam(viszonylag egyszerűek voltak, így reménykedem, hogy ezekre azért a maximálishoz közeli pontszámokat kapok). Az I. feladat már bocsánat, de nagyon szemét volt, tele információkkal, azt se tudta az ember, hogy hova kapjon bele!
Én egész végig írtam vadul, és ennek ellenére a mérleget és az eredménykimutatást már nem tudtam megcsinálni:-((( Abban bízom, hogy valahogy a javítótanár jóindulatú lesz, és ad majd egy haloványocska kettest:-))
Nálunk volt, aki felállt egy óra után, és hazament. Mellettem ült egy lány, ő is el akart menni, de mondtam neki, hogy inkább csinálja, ne adja fel, lehet így is kóbor pontokat szerezni.

Bergeron: Neked mi a véleményed erről a vizsgafeladatsorról? Nekem az, hogy a nagy feladat nagyon durva volt, és egy kicsit sérelmezem, hogy nem volt elmélet, mert azzal is össze lehet szedni értékes pontokat:-((

üdv:
belville

Előzmény: Bergeron (89)
Bergeron Creative Commons License 2002.02.28 0 0 89
Megvolt a vizsga. Úgy látszik változott a feladatot írók köre. Teljesen eltűnt az elméleti rész és a "nagy" feladat olyan téma lett ami korábban csak kisebb példáknál jött elő. Írjatok ha valaki most vizsgázott, hogy sikerült...
Előzmény: belville (86)
Albertino Creative Commons License 2002.02.22 0 0 88
Sziasztok!

Én is végeztem mérlegképest.

Magántanárhoz jártam, anélkül nem lett volna esélyem sem, munka mellett.
Ha valakit érdekel, megadhatom a tanár nevét, elérhetőségét.
Ráadásul, Ő olyat is vállal, hogy ha valaki aztán tényleg könyvelő akar lenni (én nem akartam), akkor vizsga után, a gyakorlati életben is felkészít. Illetve a vizsgán csak nagyon felszínesen számon kért, de az életbe elengedhetetlen törvényekre : adó, tb, stb, is alaposan megtanít.

Ha valaki ír, ne az itt megadott email címemre írjon, mert az nem műkszik, hanem vagy jelezzen itt, hogy érdekli a név, és én írok neki, vagy írjon az arti45@hotmail.com-ra

Bergeron Creative Commons License 2002.02.22 0 0 87
Koszi! Mar gondolkodtam rajta, hogy honnan lehetne megtudni mi volt az iskolarendszeru kepzesben.
Bizom benne hogy nekunk nem ez lesz. Tavaly a nappalisoknak teljesen mas volt mint az estin. Az atteres mar regota levegoben logott..tavalyra is sokan vartak.
(Bocs az elmaradt ekezetekert, `rendszervaltas` van az irodankban.)
Előzmény: belville (86)
belville Creative Commons License 2002.02.21 0 0 86
Üdv Mindenkinek,

nem tudom, hogy ki fog majd jövő héten számvitel-elemzésre menni(esti tagozatos), de a nappalisok voltak, és infóként azért megemlítem, hogy nekik mi volt( biztos, van akit érdekel!
Tehát, a nagy feladat (50 pont) egyszeresről kettősre való áttérés, a kisebb (30 pontos) feladat pedig önellenőrzés volt. Az elemzési rész is más volt mint eddig...
Úgyhogy egy kicsit én azt hiszem félek a jövő héttől:-(((
Tényleg esetleg nincs valakinek infója, hogy mi várható az estiseknek?

belville

Bergeron Creative Commons License 2002.02.19 0 0 85
Ebben van valami igazság, tavalyelőtt volt egy eset mikor egy Komlói közgazdasági szakközépiskola szervezett mérlegképes tanfolyamot és a számvitel vizsgán 100%-os bukási arányt produkáltak, azt gondolták a középiskolai számvitel tanár is elég jó a mérlegképes számvitel oktaktására. Ennek ellenére igaz az, hogy a vizsgákat könnyebb letenni vidéken, ez azért van mert vannak helyek ahol a vizsgafelügyelők engedik használni a "segédeszközöket", de szerintem ez a legtöbb helyen így van.
Előzmény: Alla Pugacsova (84)
Alla Pugacsova Creative Commons License 2002.02.18 0 0 84
De vegulis a vizsga ugyanaz ott is (marmint a videkieknel), nem? Es ha evkozben konnyebb is, a vizsgan ugyanolyan nehez es meg kevesebb pontot erek el..
Előzmény: Hkoala (83)
Hkoala Creative Commons License 2002.02.11 0 0 83
Ha meg akarod tanulni a mesterséget, sehova.
A tanfolyamokon csak magolni tanulsz, utána kapsz egy papírt. _Nem_ tanulod meg azt,hogyan keresgélj az adótörvényekben, hogy tölts ki egy nyomtatványt, hogy néz ki az ügyvitelszervezés (amit tanítanak ügyvitelszervezésből, az kb. 30 évvel ezelőtti állapot)...

Ha papírt akarsz szerezni, viszonylag könnyen, kerüld az országosan ismert helyeket (Perfekt, Saldo stb) - ott nagy az ellenőrzés és szigorúság. Vidéki, kevéssé ismert Bt-k és Kkt-knál sokkal egyszerűbb. Itt is kell tanulni, de nem szakadsz meg tőle.

Előzmény: Alla Pugacsova (81)
Bergeron Creative Commons License 2002.02.11 0 0 82
Én már többször vizsgáztam, tanfolyamra a Perfekthez jártam. Akik velem együtt jártak azok a Perfektet szidták, különösen akiknek a vizsgája nem sikerült. Aztán a következő vizsga előtt elmentem vizsgaelőkészítőre ott voltak mindenféle képző cégtől és mind ugyanakkora kb. 70-90 százalékos bukási arányról meséltek és szidták a céget ahova jártak. Tehát az esélyek sehol sem jobbak, úgy látszik. Viszont van különbség abban hogy mennyire szigorúak a vizsgán. Nekünk megengedték hogy elővegyük a számlatüktröt, könyvet, puskákat (ennek ellenére bukott a csoport 2/3-a). Akik a PSZF-en vizsgáztak azt mondták ott nem engedtek semmit használni. Ezek alapján nekem úgy tűnik az oktatás színvonala kb. egyforma csak a vizsgán a szigorúságban van különbség. Halottam még olyan pletykát hogy van Gödöllőn egy alapítványi iskola ahol kb 50 százaléka a vizsgázóknak átmegy elsőre, de hogy ez igaz-e vagy csak legenda azt nem tudom. Mindenesetre egy biztos..rutin nélkül nem megy, nagyon sok feladatot kell megoldani, még akkor sem lehet biztosra menni. A mi csoportunkból az első vizsgán azt a lányt is megvágták aki az egyik legjobb volt a csoportban számvitelből, mert elnézett valamit, persze másodszorra neki simán sikerült...
Előzmény: Alla Pugacsova (81)
Alla Pugacsova Creative Commons License 2002.02.09 0 0 81
Koszi, megnezem.
Tovabbra is varok javaslatokat gyakII-re felkeszules ugyben, hova erdemes tanfolyamra menni?
Előzmény: belville (80)
belville Creative Commons License 2002.02.05 0 0 80
Minden vizsgacsoportot két éven belül kell letenni. Ez azt jelenti, hogy ha pl. elkezded a pénzügy-vállgazd+számvitel-szervezés vizsgát, és tegyük fel, kettő, vagy netán egy nem sikerül ebből az (írásbeli) vizsgacsoportból, akkor az első vizsgaidőponttól két éved van, hogy letedd őket, magyarán szólva hatszor nekiugorhatsz. A többinél, gyakorlati1, illetve gyakorlati 2-nél is ugyanígy van. Egyébként pedig itt is vannak kivételek, mert én a Perfekthez jártam (nem ajánlom, rosszak voltak a tanárok)és ott hallottam olyan vizsgázóról, aki hetedszerre vágott neki a pénzügy vizsgának, sikerült és elfogadták!
Most viszont a lényeg, hogy a PM kiadott egy rendeletet, miszerint a régi rendszer szerint tanulók, tehát akkor még Neked is, az összes vizsgádat le KELL tenni, mert érvényét veszti az összes, és kezdheted újra. Bővebbet a mérlegképes vizsga követelményeiről, és a vizsgák letételének rendjéről a www.p-m.hu weboldalon az Újdonságok, hírek részben az Oktatás, szakképzésben lehet olvasni!

üdv:
belville

Előzmény: Alla Pugacsova (78)
Bergeron Creative Commons License 2002.02.04 0 0 79
Nekem azt modták, hogy az aktuális vizsga megkezdésétől számolják a két évet, tehát nem az első vizsgától, hanem mindegyik vizsgát külön nézik. Vagyis ha valaki letette a pénzügy vizsgáját de a számvitelt csak a következő évben próbálta először akkor az első számvitel vizsga kezdetétől számított két évig rakhatja le ezt a vizsgát. Ez trükkös is lehet mert ha a két év múlva a vizsga időpontja ugyanabban a hónapban csak később lesz akkor az utolsó vizsgát már nem fogadják el. Egyébként a legutóbbi vizsgafelkészítőn voltak néhányan akik azt mondták, hogy ők ugyan már kicsúsztak a határidőből de a PSZF-en ahova jártak, azt mondták nekik ,hogy ha náluk próbálnak tovább vizsgázni akkor még megcsinálhatják...azt nem tudom hogyan. Remélem értelmes volt amit írtam?
Előzmény: Alla Pugacsova (78)
Alla Pugacsova Creative Commons License 2002.02.02 0 0 78
Van valakinek pontos informacioja arrol, hogy hany even belul kell letenni a vizsgakat?
A legutobbi informacio szerint az elso vizsga megkezdesetol szamitott ket even belul le kell tenni az osszes irasbelit. (Nekem meg hianyzik a gyakII, az elson /vallgazd, penzugy, szevezes/ 2001. februarban voltam.)
Masik kerdes: hova erdemes elmenni felkeszulni gyakII-re? Lehet valahova ugy beiratkozni, hogy csak erre jarok? Melyik iskolat/tanfolyamot ajanljatok?
belville Creative Commons License 2002.02.01 0 0 77
Én csak a saját, és vizsgázótársaim tapasztalatából indulok ki. A pénzügy a "legszívatósabb" tantárgy ezek közül, ezért jobb azon túl lenni...
De Szerencsefel: ezt Te érzed, hogy Neked melyik megy könnyebben, és akkor annak megfelelően tudsz "mérlegelni":-)))

b.

Előzmény: Bergeron (75)
szerencsefel Creative Commons License 2002.02.01 0 0 76
Na, most legyen okos az ember. : )
Előzmény: Bergeron (75)
Bergeron Creative Commons License 2002.02.01 0 0 75
Mikor én csináltam a három írásbelit az történt hogy még nem hallgattuk végig a pénzügyet de nekimentünk a vizsgának, úgyhogy neki sem kezdtünk a pénzügynek csak a másik két tárgyat csináltuk meg kábé arra volt elég az idő, aztán a második alkalommal csak a pénzügy marad. Ha a pénzügynek esel neki elsőnek félő hogy a váll.gazd. és a szervezéssel fogsz elúszni.
Előzmény: belville (68)
belville Creative Commons License 2002.01.31 0 0 74
Amikor én írtam, ez két éve volt, kiosztották az összeset egyben és én osztottam be az időmet, remélhetőleg ez most is így van!
Előzmény: szerencsefel (70)
Hkoala Creative Commons License 2002.01.31 0 0 73
még nem az összesen
Előzmény: szerencsefel (72)
szerencsefel Creative Commons License 2002.01.31 0 0 72
Hkoala!
Köszi a gyors választ. Jó Neked, hogy már túl vagy rajta.
Előzmény: Hkoala (71)
Hkoala Creative Commons License 2002.01.31 0 0 71
Nekünk egyszerre ideadták az összes kérdőívet.
Előzmény: szerencsefel (70)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!