Mi grízes tésztával esszük a töltött paprikát. Fejedelmi étel. A grízes tésztán ne a menzák lekvárral tálalt förmedvényét értsétek, hanem sós tésztát. Felvidékről származó édesapám hozta a családba. Azóta sokan megfordultak a családban és aki csak megkostólta, mindenki így eszi, de francia barátaink is ezt rendelik, ha nálunk járnak. További "furcsaságok". A töltött káposztát grízben megforgatott nokedlivel tálaljuk és a fejtett bab levest is grízes tésztával. Próbáljáttok ki! Jó étvágyat!
Azon filóztam, hogy mi a jobb a közönség szavaztra menni vagy a zsűriére? :) Mert szerintem nem ugyan az lesz mindkettőn a nyertes! Ha van egy kis eszük, akkkor aki a közönség szavazatot nyeri akkor nem azt hozzák ki ők is. No de ez csak elmélkedés. Az a baj, hogy nem készültem rá eléggé 10 perc alatt dobtam össze az egészet. A másik problem, hogy a faces ismerőseim (kb 3000) 90% külföldi és sehogyan sem értik meg, hogy nem a képet kell like-ni, hanem az oldalt :)
Teszek fel krumpils képet. Vetőmagot csak kondort vettem 50 szemet, a többi a piacon vásárolt evőkrumpliból maradt meg. Volt benne valami balatoni krumplinak nevezett nagyon lila sima hélyú, azt még a cserebogár pajor sem bántotta.
Nálam olyan agyag a talaj, hogy pálcikákat tudok sodorni belőle és azt összefonni.(azt mutogatom a testvéremnek, aki annak idején idehozatta ezt a szörnyűséget töltésnek) . Húsz éve, amikor Alginitet használtunk, a mostaninál sokkal jobbnak tünt a talaj, pedig a sok megmunkálástól javulni kellett volna. Igaz, hogy akkoriban a Cofunát is bevetettük, így nem tudom, melyik javított rajta. Aztán úgy gondoltam, agyagot talán nem kéne még idehordani zsákban, hanem inkább istállótrágyát. Tavalyelőtt nagyon szalmás, tavaly első osztályú istállótrágyát kapott. Erre fól tavasszal is föl kellett ásnom, mert tán bele is halok, ha fölkapálom, úgy összetömődött a hótól. Azt gondoltam, a paradicsom gyökereit is a föld szinte megfojtja, azét szárad el idejekorán, de már tudom, hogy atkás itt minden. Köszönet Paradissonak és a többieknek, akik erre nyomatékosan fölhívják a figyelmünket.
martinland: Véletlenül nincs fényképed a szalma alatti krumplitermésedről?
Esetleg termésmennyiségek, méretek, fajta, stb., amit érdemesnek látsz megosztani.
Kicsit számoltam az alginites oldalakon megadott mennyiségekkel és azok áraival.
Ha a Laci által mutatott (10409) árat veszem alapul és mondjuk egy közepes, 3 kg-os mennyiséggel számolok, akkor négyzetméterenként (csak az alginit) nagyságrendileg 250 Ft-ra jön ki (plusz a szalma, mert az is költség). Plusz ott a fuvardíj, ami nem elhanyagolható (nyilván nagyobb tételben érdemes, ha már megy az ember)!
Megéri? Lehet. Nem tudom. Ha már az utóbbit is belevesszük, nem olcsó.
Tudom, az idő és a víz is lejön (meg persze a műtrágya, további szempontok: a beteg növények látványa, a velük történő kínlódás, kiesett termésmennyiség, stb.).
Csak agyaltam.
Ja, Budapest tőlem kb. ugyanannyira van, mint Nagyvázsony.
Viszont a terület nagy része homok...!!! Eléggé ösztönző (a fent írt gondok is)...
Talán elmegyek egyszer Nagyvázsonyba... Utánfutóval. :-)
http://www.termelotol.hu/veres-miklos, ezt megnyitod, piros betűkkel van a név kiírva: Veres Miklós, alatta dátum, 2013. szeptember 02., ez alatt pedig a "tetszik" felirat, arra kell egyet kattintani, és az máris egy szavazatot ad az oldalon lévő versenyzőnek! Nem kell saját facebook oldal.