Írnál légyszíves rövid jellemzést a 3 gyümölcsről? (Clapp, Gönci magyar, Zöld Magdolna). Utánuk néztem már, de érdekelne a személyes tapasztalatod. A Zöld Magdolnáról még csak nem is hallottam eddig.
Sajnos nálam folyamatosan kell védekezni, mert a szomszédaim vagy inkább az egész utca elhanyagolja a kertet és szinte csak beteg gyümölcsfákat látni.
Tavaszi és az őszi lemosó permetezésekhez rezes készítményt használok (CHAMPION), később már nem merem. A virágzás az teljesen evidens, hogy nem fér össze a rézzel, de utána is inkább más kontakt szert használtam. Valahol őseim a génjeimbe vésték, hogy a réz megperzseli a leveleket és esetleg a gyümölcsfa termését.
2012-re a korábban, általam használt kaptán hatóanyagú szereket kivették a III. kategóriából, én nem vásárolhatom meg. Utána nézve most azt vélem látni, hogy pl. a CHAMPION továbbra is, egész évben használható szilvában, meggyben és cseresznyében, de az őszi és kajszi baracknál nem. Itt ha minden igaz, akkor a DITHANE mehet a régebbi BUVICID helyett (kaptán). Jól gondolom?
Ha már méhészet. Megfigyeltem, hogy a pulykaorrú keserűfű eszméletlenül jól vonzza a méheket. Kiváló méhlegelő, ráadásul 3 hónapig virágzik egyfolytában. Lehet, hogy buta a kérdés, de nem lehetne valahogy hasznosítani ezt a növényt a méhészetben?
Kezdő méhész vagyok és épp megvásárolandó földet keresek. Találtam egy szimpatikusnak látszó föld területet heves megyében. A földet erdő borítja, tölgy, fenyő és akác vegyesen. A földtanni térkép alapján a környéken idősebb molasz, a vulkáni takarók feküüledékei, slír homokkő, agyag, márga. A kérdésem az lenne hogy az ilyen jellegü talajon mennyire nehéz eredményesen létrehozni egy gyümölcsöst? Sajnos a ph-értékét nem tudom a talajnak. Azt majd csak a személyes látogatáskor tudom leellenőrizni.
A gyümölcsfák mennyire érzékenyek a ph értékre? Annyit tudok hogy inkább a meszesebb talajokon érzik jól magukat de mennyi "savanyúságot" képesek elviselni?
Nem tudom, soha életemben nem szemeztem még. Most fogom kipróbálni először. Gondolom jó lenne minél lentebb elkezdeni, hogy lentebb kezdődjön a nemes rész.
Szia rumanyi. Tudok 1 késői kajszit 1 ismerősömnél. A fajtáját ők sem tudják,a házzal vették,öreg nagy fa. Az biztos,hogy szeptember legelején még tele volt gyümölcsel,én is tölle hoztam. Ekkor már a zöldségesek sem tudtak a nagybanikrol hozni. Szerezzek belölle?
Ha egy kifejlett, 8-10 éves mirabolán fába szemzünk őszit vagy nektarint, annak milyen előnyei és hátrányai vannak? Gondolom hamarabb fordul termőre, mert már kifejlett gyökérzete van. De több lehet a metszési munka is.
Ma a metszések után a kis ringlóba próbaképpen ékoltással tettem 6-6 öszi és sárgabarack ágakat. Legalább a fogások és kötözést gyakorolom ha mást nem is sikerül. De bizom a kezdök szerencséjébe..Vasárnap fotózok és felteszem..
Szerintetek egy ősszel ékoltással otott szilva vessző mostanra elszáradt volna már ha nem forr valamilyen szinten össze? Körömmel könnyen fel tudom sérteni az egyébként puha kérget, ami belül zöld és nedves tapintású.
Köszönöm szépen a felajánlásodat, de az a helyzet, hogy kizárólag "neves" fajtákat keresek. Régebben összevásároltam egy csomó gyümölcsfát a helyi kertészetekben, de nem jegyeztem fel a nevüket, mivel akkor még nem érdekelt. Most pedig ott tartok, hogy a gyümölcsfáim 70%-áról azt se tudom milyen fajta.
Méghogy nem lehet megtanulni a szemzést (oltást) internetről!
Csak tessék nekiállni! :-)))
A kajszihoz szólnék hozzá! Én a szomszédék öreg fájáról oltanám át egyik-vagy mindkét fád egy-egy ágát! Az már egy bevált porzó partner, minek újjal kísérletezni?
Hogy miért nem teremnek, azt nem tudom, talán a monília a ludas. De ha te permetezel, akkor ez nálad már nem lesz gond!
7 éves fán még talán még elsőre is akad megfelelő ág a mostani tavaszi oltásra és ha nem siekrülne, nyáron lehet szemzéssel ismételni. Mihamarabb kérjél róla oltóágat és be a hűtőbe dupla fólia csomagolásban!
Sziasztok, nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra!
Az ereimben a kékvér mellett buzog némi paraszt vér is, aztán városi puhányként néhány éve elkezdtem egy frissen vásárolt vidéki telkemen hobbikertészkedni. Mivel nem állandóan tartózkodunk ott, a gyümölcsfák telepítése evidens volt. Egy kertészeti szaküzlet ajánlása szerint a kialakult a portfólió, de sajnos a legtöbb fajta nevét már nem tudom, éppen tapasztalatlanságom okán nem jegyeztem meg (fel).
Az biztos, hogy van két ceglédi óriás kajszi, egy germersdorfi cseri, őszibarackból rögtön négy fajta (közte egy nektarin) + a kedvencem egy magról kelt vad őszibarack. Van aztán egy ismeretlen szilvafám (gyönyörű szép nagy, hosszúkás, zamatos szilvát terem), és egy meggyfám. Van még a telkemen egy örökölt, szaknyelven legatyásodott meggyfa is, idén ha lemegy a termés, kap egy felújító metszést.
A fák ápolásába, kezelésébe, szépen beletanultam, olykor a saját káromon, gyönyörűen teremnek, ma már a tafrinával, moniliával is boldogulok (a harmadik évben csaknem belepusztult két őszi), egy vagyont költök növényvédő szerekre, de ami terem az az enyém és kinézetre-ízre a csodájára járnak, nem kis büszkeségemre.
Ennyi volt a dicsekvés, innentől a segítségeteket kérem.
Az interneten sok mindent meg lehetett tanulni, metszeni, mikor mi ellen és hogyan védekezzünk... Mindent mégsem. Van, ami nagyon zavar. Autodidakta tanulásnak arra a szintjére eljutottam, hogy a ceglédi óriás és a germersdorfi is önmeddő. Termésem van bőven, mindkettőn, de érzésem szerint ebben a szomszédban lévő két öreg fa "ludas", egy cigánymeggy és egy hatalmas matuzsálemi megnemmondommilyen kajszi. Tavasszal virágzanak szegények, de később már nem teremnek, vagy alig, olyan betegek, nincsenek gondozva, az öregeknek sem erejük, sem pénzük nincs rá, olykor én permetezek át a kerítésen.
Attól tartok, hogy ha ők, vagy elváriasodott csemetéik kivágják a fákat, vagy azok kipusztulnak, akkor nem lesz porzó fa a közelben.
Kérdéseim:
Nekem ugye a telkemen a germersdorfi cseresznye mellett van két különböző fajta meggy. Jól gondolom, hogy ezek adnak porzót?
A kajszibarack esetében 6-7 éves termő fákról van szó. Érdemes-e gondolkozni, hogy egy-egy másik porzó fajtát beleszemeztessek? Ha igen, akkor ebben tud-e valaki nekem segíteni, mert ezt az egyet biztosan nem lehet googlival megtanulni! Esetleg valaki személyesen Dunavarsány környékén?
Fajtákat nem tudok mondani, ha elküldöd emilben az általad keresett fajták néhány ismertetőjét (rügyfakadás, termés mérete, íze, érési ideje stb.), szerintem kajsziból találunk! A naspolyám nagy termésű (5-8cm átm.), lapított gömb alakú, én a fagyok előtt (okt.-nov.) szedem, januárban rendszerint el is fogy...