Keresés

Részletes keresés

dulci Creative Commons License 2018.08.01 0 0 45304

Bizztos igazad van, mikor ne lett volna? :)) Maradok a beváltnál. A hagymát úgy sem akarnám nyersen beletenni, akkor meg már nem plusz munka. Nem dacból. Próbáltam már úgy is, és van különbség.

 

Ma görög töltöttpaprika. Igaz, sütni kell, de 5 perc összerakni.

Holnap sülthús mellé egy érdekes köret. Rizs olaszos alapon + lencse. Valamelyik főzős műsorból. A sülthús szaftján hagymát dinsztelni, hozzá jön paradicsom, sárgarépa, szár-zeller apróra vágva és a rizs. Külön megfőzök egy kevés lencsét, és a végén hozzá keverem. Valami zöld saláta kívánkozik még mellé. 

 

Nem is kéne főzni, csak hideg dinnyét enni. Vagy hideg gyümölcslevest. 

Előzmény: nagypapi51 (45301)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.08.01 0 0 45303

Nálunk ma zöldborsóleves, mákos tészta (az unokák fintorognak a borjúpofától... :)

 

Előzmény: Boszorka (45302)
Boszorka Creative Commons License 2018.08.01 0 0 45302

Ki mit főz ma? Ki van száradva az agyam.:-(

nagypapi51 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45301

...nincs annyi helye tágulni a rizsnek...

Egyrészt kevés rizs kell a húshoz, másrészt nem szabad megtömni fullra a paprikát.

Káposzta tud tágulni, van hely.

 

Előzmény: dulci (45298)
dulci Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45300

Nem erről jutott eszembe, már azt terveztem.

Holnap, görög töltöttpaprika. Még sosem csináltam. Legutóbb maradt tölteléket lefagyasztottam, kicsit görögösítem, paradicsom, fokhagyma, oregánó. Sütőben sütni. Hm, nem a legjobb ötlet mégsem ilyen időben. Majd kimegyek addig a konyhából. :) 

Boszorka Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45299

Nálam minden találomra megy. Még soha semmi nem mértem főzéshez. Kb. másfél decis kisbögre a rizs nyersen, félkiló hús, szalonna nincs, soha nem is volt. Szerintem simán változik az izlésünk a korral. Rizst félig meg szoktam főzni. Gyakorlatilag ugyanaz a gombóc mint a töltött káposztához.

Előzmény: nagypapi51 (45294)
dulci Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45298

Igen, mindenféle töltött dologhoz. Nem a főzésidő határozza meg, hanem nincs annyi helye tágulni a rizsnek, és amiatt lesz kemény. Így tanultam, és így is tapasztaltam.

Előzmény: nagypapi51 (45297)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45297

Nyers rizzsel is pont olyan jól kell sikerüljön.

Töltött káposztához is előfőzöd?

 

Előzmény: dulci (45295)
szkati Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45296

Túl sok volt benne a tojás, vagy a rizs, esetleg száraz volt a hús. Én lapockát szoktam daráltatni, mert abban épp annyi zsír van, ami a rakott cuccokba, vagy ebbe kell. A töltelékbe hagymát, fokhagymát, borsot, sót szoktam rakni. Ja és szigorúan barnarizzsel csinálom( amit előre megfőzök). Fehér rizsem nincs is itthon.

Előzmény: Boszorka (45290)
dulci Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45295

Talán nem is a hús az oka, ha tömör, keményebb a vártnál a gombóc. A rizst előfőzöm félkeményre. Egy kis zsíron hagymát megfuttatok, ráteszem a kimért rizst, és egy mérőnyi vizet, kicsit főzöm, letakarva hagyom, fölveszi a vizet. Amikor kihűlt, hozzákeverem a húshoz. Kicsit macerás, de megéri. 

Előzmény: Boszorka (45293)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45294

Mi az arány a gombócodnál? - nálam 0.5 kg húshoz 5 dkg szalonna, 6-7 dkg rizs, 1 tojás.

Legjobb lapockából és/vagy dagadóból, a comb ehhez száraz.

Előzmény: Boszorka (45293)
Boszorka Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45293

Babérlevelet nem szokta, de nem is a szósz nem izlett. Valahogy a húsgombóc lett túl tömör, vagy nem is tudom mi. A lényeg az, hogy a borjupofát jobban szeretjük, mint a darált sertésből a húsgombócot.:-)

Előzmény: H_G (45292)
H_G Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45292

A hagyma egyáltalán nem tűnik rendhagyónak, szerintem a legtöbb konyhában tesznek bele. No és babérlevél, szerintem az is fontos.

 

Előzmény: Boszorka (45290)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45291

Töltelékbe csak só, bors, pici pirospaprika, ill. a hússal együtt darálok 5 dkg füstöltszalonnát.

A szószba (a zellerlevélen kívül) főzök egy fél vöröshagymát.

Előzmény: Boszorka (45290)
Boszorka Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45290

Én nagyon rendhagyó módon hagymát is szoktam bele tenni, igaz cukrot csak hagyományos fehéret. A szósszal nem is volt baj, valahogy a töltelék nem izlett igazán.

Előzmény: szkati (45289)
szkati Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45289

Mindent eszek, aztán utánam az özönvíz:))

Nagyon el kell találni a paradicsomszósz ízét, és akkor fenomenálisan finom. Én rengeteg zeller zöldjét teszek bele, barna cukrot, sót. Én is max. 1-2szer csinálom évente, ráadásul SzPéter meg se kóstolja, a nagy paradicsomos húsgombóc zabáló lányom pedig már messze lakik. Nem lehet idecsábítani csak úgy, úgyhgy- miután kis mennyiséget nem tudok csinálni- a maradék megy a mélyhűtőbe.

Előzmény: Boszorka (45287)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45288

Én a lebutított változatot készítem, tkp. húsgombóc paradicsomszószban, amiben 2-3 félbevágott paprika is fő.

Előzmény: Boszorka (45287)
Boszorka Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45287

Ha te eszed a töltött paprikát, akkor örülök, mert meggyógyultál. Én az idén egyszer csináltam, tavaly egyszer se és megállapítottuk, hogy nem kell ezzel törjem magam. Nem igazán élveztük.:-(

Előzmény: szkati (45286)
szkati Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45286

Töltött paprikát csinálok és karfiol levest. Férjnek- aki nem eszi a töltött paprikát- spenót lesz halrudacskával.

nagypapi51 Creative Commons License 2018.07.30 0 0 45285

Ma roston sült lazac (végre!), szombati lecsóval.

 

 

Boszorka Creative Commons License 2018.07.30 0 0 45284

Ma tele vagyok maradékokkal, főzni nem kell. A tegnap borjupofa valam isteni volt. Nem is tudom, van-e a borjupofánál finomabb hús.

nagypapi51 Creative Commons License 2018.07.30 0 0 45283

Spórolni akartam a betűkkel :) - de kösz.

Előzmény: öreg_néne_b (45282)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.30 0 0 45282

leverte a Φrelét

A „FI relé” névnek nincs köze a görög ábécé φ, Φ (fí) betűjéhez, hanem az a német nevéből származtatott rövidítés, amelyben az F a német Fehler (magyarul: hiba) és az I nagybetű az SI mértékegységrendszer szerint az áram egyezményes jele.

Előzmény: nagypapi51 (45264)
dulci Creative Commons License 2018.07.29 0 0 45281

Én szoktam nézni, azokat kedvelem, ami nem csak főzéssel foglalkozik. Nem mindig jó, de ezek tetszettek. Phil sorozata nagyon tetszett. Meg Rick Stein hosszú hétvégéi - egy öregember szervült rózsaszín ingben, szépen bemutatja a várost is. A nagy ász Anthony Bourdain volt, most megy az utolsó évad. Az angol shéf, Martin... - jelenleg Franciaországot járja be. Tetszett, mikor Jamie Amerikában járt. 

Előzmény: nagypapi51 (45266)
Caipi Creative Commons License 2018.07.29 0 0 45280

Az lehet, nem mostanság vettem/ olvastam. (2014) Attól függetlenül úgy van, ahogy írják, legszísebbenazonnal utaztam volna Tokióba...

 

Ma megcsináltam életem első brassóiját, nagyon finom lett. De nagyon meglepődtem, hogy mennyiféle recept van, szinte csak a krumpli meg a fokhagyma a közös nevező. 

Előzmény: H_G (45279)
H_G Creative Commons License 2018.07.29 0 0 45279

Nincsenek benne kajafotók :(

 

Előzmény: Caipi (45273)
Caipi Creative Commons License 2018.07.29 0 0 45278

Gondolom én is, vagy receptben, nem emlékszem már. Németül meg Schnee-Eier, ezt újságokban láttam, étlapon sosem. 

Előzmény: Boszorka (45277)
Boszorka Creative Commons License 2018.07.29 0 0 45277

Talált! Az étlapon láttam, nem magamtól vagyok ennyire okos.

Előzmény: Caipi (45271)
Caipi Creative Commons License 2018.07.29 0 0 45276

Na csak megnézte DN tévénézés közben, az. :) Úgyhogy majd megnézem azt a japánt. 

 

Előzmény: Caipi (45275)
Caipi Creative Commons License 2018.07.29 0 0 45275

Köszönöm, majd megnézem, hogy a TV Paprika visszajátszható-e. 

Előzmény: nagypapi51 (45274)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!