Bizztos igazad van, mikor ne lett volna? :)) Maradok a beváltnál. A hagymát úgy sem akarnám nyersen beletenni, akkor meg már nem plusz munka. Nem dacból. Próbáltam már úgy is, és van különbség.
Ma görög töltöttpaprika. Igaz, sütni kell, de 5 perc összerakni.
Holnap sülthús mellé egy érdekes köret. Rizs olaszos alapon + lencse. Valamelyik főzős műsorból. A sülthús szaftján hagymát dinsztelni, hozzá jön paradicsom, sárgarépa, szár-zeller apróra vágva és a rizs. Külön megfőzök egy kevés lencsét, és a végén hozzá keverem. Valami zöld saláta kívánkozik még mellé.
Nem is kéne főzni, csak hideg dinnyét enni. Vagy hideg gyümölcslevest.
Holnap, görög töltöttpaprika. Még sosem csináltam. Legutóbb maradt tölteléket lefagyasztottam, kicsit görögösítem, paradicsom, fokhagyma, oregánó. Sütőben sütni. Hm, nem a legjobb ötlet mégsem ilyen időben. Majd kimegyek addig a konyhából. :)
Nálam minden találomra megy. Még soha semmi nem mértem főzéshez. Kb. másfél decis kisbögre a rizs nyersen, félkiló hús, szalonna nincs, soha nem is volt. Szerintem simán változik az izlésünk a korral. Rizst félig meg szoktam főzni. Gyakorlatilag ugyanaz a gombóc mint a töltött káposztához.
Igen, mindenféle töltött dologhoz. Nem a főzésidő határozza meg, hanem nincs annyi helye tágulni a rizsnek, és amiatt lesz kemény. Így tanultam, és így is tapasztaltam.
Túl sok volt benne a tojás, vagy a rizs, esetleg száraz volt a hús. Én lapockát szoktam daráltatni, mert abban épp annyi zsír van, ami a rakott cuccokba, vagy ebbe kell. A töltelékbe hagymát, fokhagymát, borsot, sót szoktam rakni. Ja és szigorúan barnarizzsel csinálom( amit előre megfőzök). Fehér rizsem nincs is itthon.
Talán nem is a hús az oka, ha tömör, keményebb a vártnál a gombóc. A rizst előfőzöm félkeményre. Egy kis zsíron hagymát megfuttatok, ráteszem a kimért rizst, és egy mérőnyi vizet, kicsit főzöm, letakarva hagyom, fölveszi a vizet. Amikor kihűlt, hozzákeverem a húshoz. Kicsit macerás, de megéri.
Babérlevelet nem szokta, de nem is a szósz nem izlett. Valahogy a húsgombóc lett túl tömör, vagy nem is tudom mi. A lényeg az, hogy a borjupofát jobban szeretjük, mint a darált sertésből a húsgombócot.:-)
Én nagyon rendhagyó módon hagymát is szoktam bele tenni, igaz cukrot csak hagyományos fehéret. A szósszal nem is volt baj, valahogy a töltelék nem izlett igazán.
Nagyon el kell találni a paradicsomszósz ízét, és akkor fenomenálisan finom. Én rengeteg zeller zöldjét teszek bele, barna cukrot, sót. Én is max. 1-2szer csinálom évente, ráadásul SzPéter meg se kóstolja, a nagy paradicsomos húsgombóc zabáló lányom pedig már messze lakik. Nem lehet idecsábítani csak úgy, úgyhgy- miután kis mennyiséget nem tudok csinálni- a maradék megy a mélyhűtőbe.
Ha te eszed a töltött paprikát, akkor örülök, mert meggyógyultál. Én az idén egyszer csináltam, tavaly egyszer se és megállapítottuk, hogy nem kell ezzel törjem magam. Nem igazán élveztük.:-(
A „FI relé” névnek nincs köze a görög ábécé φ, Φ (fí) betűjéhez, hanem az a német nevéből származtatott rövidítés, amelyben az F a német Fehler (magyarul: hiba) és az I nagybetű az SI mértékegységrendszer szerint az áram egyezményes jele.
Én szoktam nézni, azokat kedvelem, ami nem csak főzéssel foglalkozik. Nem mindig jó, de ezek tetszettek. Phil sorozata nagyon tetszett. Meg Rick Stein hosszú hétvégéi - egy öregember szervült rózsaszín ingben, szépen bemutatja a várost is. A nagy ász Anthony Bourdain volt, most megy az utolsó évad. Az angol shéf, Martin... - jelenleg Franciaországot járja be. Tetszett, mikor Jamie Amerikában járt.
Az lehet, nem mostanság vettem/ olvastam. (2014) Attól függetlenül úgy van, ahogy írják, legszísebbenazonnal utaztam volna Tokióba...
Ma megcsináltam életem első brassóiját, nagyon finom lett. De nagyon meglepődtem, hogy mennyiféle recept van, szinte csak a krumpli meg a fokhagyma a közös nevező.