Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

e30nick Creative Commons License 2017.10.01 0 0 221485

Igenyes hirdetes, a telefont nem vennem fel emiatt.

Előzmény: rain91 (221484)
rain91 Creative Commons License 2017.09.30 0 0 221484

Sziasztok

 

https://www.hasznaltauto.hu/auto/bmw/316/bmw_316-11491261

 

Ezt ismeri valaki? Elég régóta fent van.

Maty. Creative Commons License 2017.09.29 0 1 221483

NoFeArnolD Creative Commons License 2017.09.27 0 0 221482

Én anno az itt olvasottakból okulva soha nem is mentem el nagyobb ültetések irányába, ettől függetlenül széria magassággal is sikerült levernem M20 teknőt. :) Jelenleg a gyárilag is elérhető -20mm van, szerintem pont elég mindenhogy. Illetve saját bőrömön tapasztaltam, hogy a vastag stabilrúd bizony nem hülyeség. Gyakorlatilag komfort elvétel nélkül ad +kanyarstabilitást, ha mégis nagyobbat kellene kanyarodni az árpád híd végénél... :)

Előzmény: e30nick (221481)
e30nick Creative Commons License 2017.09.27 0 1 221481

Toronymerevito: mar a sima jardara parkolasnal is eg es fold. Merevebb tole, ez biztosan nem art, de kotelezonek nem mondanam.

E36 kormanymu: ha a gyari tonkremegy, akkor ilyenre kell cserelni. Nagyobb kormanyszog, kevesebb tekergetes.

Ultetes: en 3 levert karter utan tettem vissza a gyarit. Ketsegtelen, hogy az Arpad hid vegenel izgalmas 120-szal bevenni a kanyart a Szentendrei ut fele - foleg miota allandoan ott mericskelnek - viszont egy bordasra felgyurt aszfalt a kulso savban halalos ellensegge valik olajtekno tekinteteben. Mondjuk az M20-nak kicsit magasabban van a teknoje, mint az M40-nek, meg talan nem is aluminiumbol keszult. En nem ultetnek, csak kemenyitenek, ha ez az igeny. En mar kinottem ebbol, nalam mar gyari minden. :D

 

Előzmény: NoFeArnolD (221476)
e30nick Creative Commons License 2017.09.27 0 1 221480

Teged is? :D

Előzmény: Andriska318is (221477)
Tzl Creative Commons License 2017.09.26 0 0 221479

NoFeArnolD!

Köszi a válaszokat, hasznos volt.

Gyakorlatilag egy szűk éve döntöttem el, hogy mindenképpen szeretnék egy E30-at, és azóta olvasgatom a különböző fórumokat, nézegetem a hirdetéseket, néhányat személyesen is. Sok mindent megtudtam a tipusról, de még több minden amit nem :) Ezért is kérdezősködöm, és tökéletesen igazad van, hogy előbb azt kellene tudni, hogy most mi is a van pontosan a kocsiban illetve alatta. Pont ezért kérdeztem a hozzáértő szerelőt, aki megnézi, átbeszéljük, és akivel majd megindulunk a hosszú és költséges úton. :)

Amúgy a hobby/játszós definíció nálam egy olyan autó amivel közuton minden megtett méter öröm, és bátran csapathatok vele pályanapokon is. Ezért mindenképpen szeretnék az átalakításokkal megmaradni a legálitáson belül, de ahogy írtam, ha a gyors vagy a kényelmes között kell választanom, akkor az előbbi! :)

Rol340i!

 

Köszi a felajánlást, minedképpen foglak keresni! Ti tudtok segíteni alkatrészbeszerzésben is? Ez a te számod vagy a cégé? Milyen időpontban hívjalak, amikor a legkevésébe zavarok?

 

Tzl

Rol340i Creative Commons License 2017.09.26 0 0 221478

Szia!

 

Amennyiben szükséged van autószerelő segítségére, akkor hozzánk elhozhatod az autódat, szívesen megcsináljuk. Egyik fő profilunk az E30-as típus.

 

WMB Motors Kft 1222 Budapest, Nagytétényi út 106. 20/9274204

 

Üdv Roland

Előzmény: NoFeArnolD (221476)
Andriska318is Creative Commons License 2017.09.26 0 2 221477

Hello, 

 

Székesfehérvárhoz közel van Nagytétény. Roliék értenek hozzá, aminél elakadnak akkor felhivnak engem :-)))))))))))))

 

Szokott ide is irogatni...

 

A

Előzmény: Tzl (221475)
NoFeArnolD Creative Commons License 2017.09.26 0 1 221476

Hello-üdv

-Futómű. Személyesen és szerintem sokan vagyunk úgy itt ezzel, hogy a gyárilag is elérhető(m-tech) -2cm alá nem szívesen, de absz ízlések és pofonok. Volt aki végigpróbálta a komplett színskálát aztán csak gyárikon gurul:) Rugónál nem kifejezetten a vékony-vastagszáras gólyaláb számít (45 vs 51mm) hanem az autó születési hengerszáma, és még pár más dolog, pl Klíma, mtech, és ezek különböző kombinációja. Gyári rugó kínálatban el lehet veszni rendesen :) Kérdés hogy ők gyári rugó alatt 16i vagy valami hat hengeres rugókat raktak vissza, bár aki ilyen műtétbe kezd, talán tudja ezt.

-A stabil rudakat is vedd gór cső alá, 16i alatt nincs gyárilag hátul, érdemes berakni ha még nem tették. Ezekből lehet a gyárilag elérhető legvastagabbakra váltani, vagy ha elgurul a gyógyszer vannak gyári méret feletti aftermarket cuccok is.

-Gátló keményítés absz hit és egyéni igény elve. Itt is a gyári mtech gátlók szerintem jónnak mondhatók. Persze bilstein és koni-ra is válthatsz. Utóbbi állítható is, többünknek van ilyen, általánosságban bevált upgrade. Bilstein pedig volt gyárilag is, meg ugy egyáltalán nem szarok :) Koni-Kárászy, Bilstein-Katona ha kevés lesz a fellelt állapot. :)

-A toronymerevítő nem feltétlenül az általános rugózásnál és lengéscsillapitásnál ad pluszt, sokkal inkább izmosabb kanyarokban. Persze ez csak hallomás, akinek van majd megerősíti vagy cáfolja. Utcára de még hobbi szintre is jók azok a tornyok plusz merevítés nélkül is :) Persze nem árt ha a gyári karosszéria tömítő alatt már nem csak rozsda van hegesztés helyett. Jobb hátsó pl tipikus szopó pont.

-Gyári cuccokból az akksit hátra lehet tenni. Nem hallottam még az általad feltételezett hibáról. Elől legyen meg az átvezető dugó, azon kívűl ugye az egy f.szmerevségű vastag kábel, a gáyri korbácshoz is hozzáfogatva, plusz a vastag padlókárpit is szorítja lefelé, hátul csomiban van saját takarója, stb így szerintem ha gyári módra van betéve az életben nem dörzsölődik ki.

-Kerékből 205/55r15 és 195/65r14 a gyári, de ezzekkel is csal egy kicsit, ez ilyen :)

-E36 kormánymű ajánlott, akinek van szereti. Shortshift-ről majd ír akinek van, engem sosem érdekelt, amit probáltam az nem jött be.

-Hűtést hagynám viszkósan. Szerintem a legjobb dolog ami egy motorral történhet az egy JÓ viszkós hűtés.

Persze a hobbi-játszós az tág fogalom, ha ez főleg egy helyben pörgés oda nyilván kevés lesz.

 

Biztos kimaradtak dolgok, de majd még kérdezel.

Jó tanács: kezd a karosszériával ha ekkora és ennyi legót tervezel. Amugy is az az alapja, és akkor csomo mindent nem kell 2szer szerelni. plusz van időd futóműveshez rohangálni alkatrészt felhajtani ameddig a kasznisjóbarát elkészül. Az ugy is ígért idő plusz X hét-hónap-év :)

Előzmény: Tzl (221475)
Tzl Creative Commons License 2017.09.25 0 0 221475

Sziasztok!

A múlt héten én is márkatárs lettem, egy 87-es, 4 ájtós, 320 stroker személyében. A kocsi eredetileg 1,6-os volt, először hivatalosan kicserélték a motorját 2 litersre, majd kb 8 éve rendberakták a kasztniját, a motort pedig sima felújítás helyett strokerre alakították. A futóműve is hozzá van igazítva az új teljesítményhez, mert elől hátul tárcsafékes, (elől hűtött) és raktak bele egy jó hosszú áttételű váltót, nagyházas sperrel (130-nál forog 3000-et). Ennek megfelelően az erőátvitel és a kasztni teteje kimondottan jó állapotban van, alul azonban van néhány hely ahol majd a télen hozzá kell nyúlni. De mivel a kocsit kimondottan játszós/hobby autónak vettem, így annyira nem tragédia.

A kocsi bemutatása után, hadd legyek annyira pofátlan, hogy mindjárt egy egész kérdés listával nyissak: :)

- szóval amit elsőnek csinálnék rajta, az az ültetés és keményítés. (mondta a gazdája, hogy mikor megcsinálták a kocsit le is ültették, de neki úgy nem tetszett ezért visszarakták a gyári rugókat) Néztem ültetőrugókat a neten, de a 60/40mm nekem soknak tűnik. Elbír a futómű ennyi ültetést? (az úttartás a lényeg, nem a kényelem) Ti milyet ajánlanátok? És rugónál számít, hogy vékony- vagy vastagszárú a felfüggesztés?

- szintén olvastam a lengéscsillapítók felújításáról és keményítéséről. Ahhoz milyen értéket javasoltok? Olvastam, hogy utcára a +40% utcára még jó. És mennyire kell hozzá a tornyok megerősítése? Elől van benne toronymerevítő, de szerintem a rugók és telók pont nem abba az irányba terhelik a tornyot, hanem fel-le.

- Viszont azt nem tudom, hogy vékony vagy vastagszárú a felfüggesztése, azt hogyan a legegyszerűbb kideríteni?

- A kanyarstabilizátorokhoz érdemes nyúlni?

- szeretném hátrarakni az akksit is a csomagtartóba. Annak merre vezetik gyárilag a kábelét? Van hátul valami biztosíték, hogy ha kidörzsölődne valahol a kábel, ne égjen le a kocsi? Mert azért egy 2-300amperes bizti nem egy hétköznapi dolog.

- sportülésekre van valami bevált típus, ami könnyen belemegy, és nem lóg ki nagyon a lóláb műszakin/igazoltatáskor?

- azt vettem észre, hogy a kilométeróra csal kb 5-10%-ot felfele. Jelenleg 195/50 r15-ös gumik vannak rajta. Ez a megfelelő méret, mert pl ./55-tel helyreállna az óra pontossága.

- az olajcsere periódus kijelzőt hogyan lehet nullázni?

- még két dolog van, amit sokszor olvasok, de nem tudom, hogy tényleg érdemes-e megcsinálni, az egyik az E36 kormánymű, a másik meg a váltóútrövidítő. Megéri berakni őket? És mekkora munka?

- hiányoznak az első sárvédőkből a műanyag betétek. (hátul sincs, ott van gyárilag?) Beszerezhető dolgok ezek?

- A motor kapott a felújításkor egy nagyobb hűtőt, de a venti maradt viszkós. Érdemes lenne kicserélni elektromosra?

 

- és a legutolsó, de a legfontosabb kérdés: én székesfehérvári vagyok, tudtok E30-hoz értő jó szerelőt ezen a környéken?

 

Remélem nem estem át a ló túloldalára ezzel a rengeteg kérdéssel, és tudtok segíteni. :)

Köszönöm előre is:

Tzl

(Grátzl Gábor)

_c_ Creative Commons License 2017.09.25 0 0 221474

Jobbra és balra kanyarodva is rendellenes hangja van (balra kanyarodáskor talán picit erőteljesebb). Sőt, ha tolatva kanyarodok (parkolóból kiállok) akkor is.

 

Mivel valami nem jó (előtte hangtalanul tette a dolgát a difi), nem akartam nagyon terhelni (tesztelni). Elviszem Szentivánra, aztán úgy teszteli a szaki ahogy akarja.

Ha a parkolóban csinál vele 3 karikát és utána jó lesz, annak csak örülni fogok. :)

Lehet, hogy csak bepunnyadtam és nagyon papásan használom. Gumit pl. soha nem égettem vele.

 

 

Előzmény: Andriska318is (221473)
Andriska318is Creative Commons License 2017.09.25 0 3 221473

Hali,

 

Semmit nem szabad kidobni mert egyszer nagy érték lesz...

 

HA szűk kanyarban "ropog" "kattog" a difid az nem baj. Gondolom az előfeszítése nagy. Nézd meg, hogy nagy gázra összezár e rendesen illetve, hogy jobbra-balra kanyarodva is csinálja e mert ha igen akkor nem a féltengellyel lesz a gond...

 

Ami versenykörülményekre jó az utcán hangos, kemény, csattog, zörög stb...

 

 

Előzmény: _c_ (221471)
Maty. Creative Commons License 2017.09.25 0 0 221472

Sziasztok! Köszönöm, hogy ilyen sokan eljöttetek, remélem jól éreztétek magatokat! Azoknak is nagyon hálás vagyok akik ugyan nem tudtak részt venni az eseményen, de mégis utaltak pénzt- sokkal könnyebb volt így nekem összeszervezni a dolgot, hogy nem kellett saját zsebből előfinanszíroznom mindent. A díjazottaknak ezúton is szívből gratulálok. A vágódeszkák árából és a részvételi díjakból összejött/megmaradt 26000,-Ft, ezt az összeget, ahogy már korábban írtam, nemes célra, egy helyi állatvédő támogatására fordítjuk. Ha valaki megosztana velünk fotókat azt megkérném, hogy az e30talalkozo2013@gmail.com -re is küldje át - albuma rendezve megőrizném az utókornak.

Ha rajtam múlik lesz folyt. köv.

SZBM -Matyi

_c_ Creative Commons License 2017.09.25 0 0 221471

Köszi, szerintem fel fogom keresni az autóval.

Legalább szakértő fül dönti el, hogy difi vagy sem.

 

4,27-es kis házas volt a kocsi alatt, de hangoskodott így vettem 3,73-as nagy házasat sperr-t (ha már egyszer cserélni kell a lúd legyen kövér). A régi difit meg "kidobtam". Sose gondoltam , hogy egyszer még szükségem lehet rá.

Előzmény: cezet_IS (221470)
cezet_IS Creative Commons License 2017.09.24 0 0 221470

Nagyházas sperr javításra/átépítésre merem ajánlani Mészáros Bálint győrszentiváni lakost, keni-vágja a srác a témát.

FB-on bal!nt-ra rákeresel (így, ahogy írom), megleled.

Érdemes megnézni a munkáit... segítőkész, nagyon normális srác.

Általában versenyzőknek épít difit, váltót, így lehet el van havazva, keresd meg, kérdezz rá!

20i alá mag nyugodt szívvel lógathatsz kisházast, míg a sperred meggyógyul, gyárilag is kisházzal szerelték.

Előzmény: _c_ (221468)
spider_bmw Creative Commons License 2017.09.23 0 1 221469

Sziasztok!

 

jo volt látni ma az autómániások kis csapatát:) gyonyörű járművek, jo társasag!

gratulálok a csapathoz!

 

Üdv:

az idegen aki estefele benezett ey gyerekkel:)

Péter és Csongor

 

u.i.:

vigyek este sziverősítőt?

 

 

_c_ Creative Commons License 2017.09.23 0 0 221468

Nem tudok elmenni - különben már jelentkeztem volna.

Mindig az a Castrol ment bele.

A szerelőmet ráállítom a témára, hogy valahogy keressük meg a problémás alkatrészt. (Hátha mégsem difi baj).

Elég sok céget találtam amelyek difik javításával, gyártásával foglalkoznak. Ha azzal van gond akkor majd beadom valamelyiknek.

 

Ha a kocsi közelében leszek felveszem a hangját, meg kipróbálom hogy zár-e rendesen a sperr.

Előzmény: e30nick (221467)
e30nick Creative Commons License 2017.09.22 0 0 221467

Azt a k. draga castrolt tetted bele? 75w140 ha jol emlekszem. El kell jonni holnap a talalkozora es majd jol megdiagnosztizaljuk!

Előzmény: _c_ (221466)
_c_ Creative Commons License 2017.09.21 0 0 221466

:(

Akkor talán egyszerűbb, ha veszek egy sima difit. Legfeljebb jó lesz "tartaléknak". Mondjuk fura, hogy olajcsere után kezdett vacakolni. (Pedig belevaló Castrolt kapott). Olajcserét meg nem nagyon lehet elrontani.

3,93-as nagy házas sima difik milyen áron mennek mostanában?

 

A sperrt még bömböldétől vettem talán 14 éve. Nem gondoltam, hogy egy 20i kinyírja. Ráadásul nem is nagyon terheltem, olajat meg kb 40 000km-enként cserélték benne.

Előzmény: marcsello1 (221463)
_c_ Creative Commons License 2017.09.21 0 0 221465

Valóban így van. Környékbeli bontók már nem foglalkoznak E30-al.

Én vettem 2db komplett féltengelyt az ország másik feléről, aztán csukló le majd csukló fel.

 

Előzmény: ohne lader (221464)
ohne lader Creative Commons License 2017.09.21 0 0 221464

E30-hoz lehet kapni utángyártott féltengely csuklókat? Úgy tudtam, hogy nem. Aki cserélt már az honnan szerezte be?

Előzmény: _c_ (221462)
marcsello1 Creative Commons License 2017.09.21 0 0 221463

Igen a sperr amikor már vacakol pont tud ilyen hangot adni, bár egy szerelőnek hallani kellett volna. Amúgy jól zár mindig? Sperr diót ki lehet venni, csak nem megy nélküle:) Csak olyanhoz vidd, aki valóban ért hozzá.

Előzmény: _c_ (221462)
_c_ Creative Commons License 2017.09.21 0 0 221462

~3 hónapos "pihenő" után megint elővettem az E30-am. Nem tudtam maradéktalanul élvezni a dolgot, mert a kocsi nem tökéletes.

Tavasszal, nyár elején már írtam, hogy jellemzően szűk kanyarokban morgó/ropogó hangot hallok hátulról. Ki lett cserélve a jobb oldali féltengely külső csuklója. (Szerelő beült a csomagtartóba fülelni, én meg jobbra-balra köröztem egy parkolóban. Így esett a választás a jobb külső csuklóra). Pár napig mintha jó is lett volna, aztán újra előjött a probléma.

 

A kocsi alatt egy nagy házas 3,73-as sperr van (ha jól tudom lamellás nem viszkós). A sperr hibája okozhat ilyen jelenséget, tünetet? Kerékagy, féltengely, difi "jóságát" hogy lehet egyértelműen megállapítani? A difiből ki lehet venni a sperr betétet? Mekkora munka? (Sperr betét nélkül jó, akkor azzal van a gond).

Nem akarok nagyon bemenni az erdőbe.

Majd megpróbálom felvenni és publikálni a hangot, hátha valakinek ismerős lesz.

petrolhead Creative Commons License 2017.09.20 0 0 221461

A szokasosnak mondhato becsi uti teszkos talalkozasi pont erdekel valakit?

Előzmény: Maty. (221460)
Maty. Creative Commons License 2017.09.17 0 0 221460

A szeptember 23. szombaton tartandó találkozónk részletes programját és információit az alábbiakban foglalom össze:

 

11:00 kor találkozó a Bazilika mellett, a Szent Adalbert központ ingyenes parkolójában. Cím GPS-hez Esztergom, Szent István tér 10. 

 

Dél körül vonulás konvojban Esztergom- Kertvárosba a Fa-Míves Kft. telephelyére. Lényeges, hogy legkésőbb 12:00 elinduljunk, ugyanis pont ezen a napon lesz a „Hídfutás” nevű rendezvény is, ami lezárásokkal és forgalomkorlátozással jár, ráadásul pont a Bazilika előtti parkolóból indul.

 

A Fa- Míves Kft., Esztergom- Kertváros, Strázsa u. 2. szám alatti telephelyén ebédelünk - bográcsos disznópöri lesz a menü. Kb. 13:00-kor lenne az étkezés, és ezt jó volna tartani is!

 

Nálunk, Kertvárosban, hatalmas park áll rendelkezésre, aki már volt kérem, hogy segítse eligazodni az új résztvevőket. Az autók parkolása a kijelölt belső magán úton történik, a fák alá ne álljatok, viharos időjárás esetén abból baj lehet. 

 

A gyerekek számára számos kinti játék: kismotor, pedálos és egyéb járművek hada, csúszda, aszfaltkréta, és sok-sok gyűjthető vadgesztenye áll rendelkezésre. Nem fognak ők sem unatkozni. 

 

Esős idő esetén is sok fedett hely áll rendelkezésre, ha úgy alakulna. Nagyon fontos, hogy a zárt tereken szigorúan tilos a dohányzás. 

 

Délután egy kis meglepetés programot is tervezünk: közösen meglátogatjuk az esztergomi repülőteret, ami –megfelelő időjárás esetén remek fotózási helyszín! 

 

Este ivászat&tivornya a bevált recept, kulturált keretek között, okosan ahogy szoktuk. 

 

A részvételi díj 2000,-Ft/ fő csak ebéddel, ahogy tavaly úgy idén is lesz egy meghatározott "támogatói" részvételi díj, ami nem kötelező,de aki tudja és beledobja, ezt a magasabb összeget hozzájárul: az italokhoz, a rezsihez, és az értékelt autók tulajdonosainak szánt apró ajándékokhoz SŐT: az összegyűjtött pénzből egy helyi, független állatvédőt szeretnék támogatni, aki rengetek kidobott, elhagyott, sérült vagy beteg négylábút lát el, mindezt saját erőből. Őt egyébként a helyszínen megvásárolható a Fa-Míves Kft. által gyártott új bükkfa vágódeszkák megvásárlásával is tudjátok támogatni. A támogató részvételi díj összege 3000,-Ft/fő

 

gyerekeknek a rendezvény ingyenes, ahogy mindig is volt. 

 

Itt alvás lehetséges, ágy kevés van, de a ház nagy, dupla fürdő/Wc rendelkezésre áll, aki bevállalja a polifoam/hálózsák kombót az garantáltan talál helyet és kap reggel egy gyógyító KV-t.

 

A részvételi díjakat kérem lehetőség szerint utalással rendezzétek, emailben tudom küldeni a számlaszámot.

 

A rendezvényt kedvezőtlen időjárás esetén is megtartjuk, ebben az esetben a fűthető asztalos műhelyünk tágas helye áll rendelkezésre. Kérem, hogy vigyázzunk, figyeljünk egymásra, és egymás értékeire rendezvény során.

 

Jelentkezés: e30talalkozo2013@gmail.com

 

Schlosser Mátyás (Maty.)

Előzmény: Maty. (221456)
hornyaz Creative Commons License 2017.09.16 0 2 221459

Madaras multiparkoló péntek, apuka odajön a kisfiával: "Látod kisfiam, Apu ilyennel szedte fel Anyádat. E30!"

zs.norbi Creative Commons License 2017.09.14 0 0 221458

Másfél millió forint, de csak már tavasszal.

Ez lenne a lélektani határ.

Előzmény: diessel (221453)
cezet_IS Creative Commons License 2017.09.08 0 0 221457

A türelmetlenek ugorjanak egyből 1:45-re. :)

https://www.youtube.com/watch?v=RsELrcVNzG0

Maty. Creative Commons License 2017.09.05 0 2 221456

- E30 tali infó -

 

Az említett "meglepetés program" ügyében egy kis fejlemény:

 

A délután folyamán bejuthatunk az esztergomi repülőtérre, itt fotózáshoz nagyon szépen be lehet állni a verdákkal, reméljük az időjárás kegyes lesz, van egy betonos rész is, terveink szerint itt biztonságos körülmények között lehet majd csúszkálni, ez utóbbi engedélyeztetése még folyamatban van, kérjük a drukkot :)

 

-M.

 

Előzmény: Maty. (221430)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!