Keresés

Részletes keresés

APT Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151744

Én még olyannal sem találkoztam, aki az eredeti Rolex Subot "rendeltetésszerűen" használta volna. Pedig találkoztam párral, hidd el...

 

Én például alapból azt vallom, hogy tengervízbe értékes órát nem viszünk be és pont. Akkor sem, ha papíron játszva kibírja. Nem és kész, a családdal pancsolni bőven jó a műanyag G-Shock is, és ha beázik, tönkremegy - hát az sem öröm, de legalább nem komoly veszteség...

 

Ismerek ellenben olyanokat, akik keményen extrém sportolnak, hegyet másznak, repülnek, búvárkodnak - és van Subjuk. Nos, nem használják, amikor nyúzásra kerül sor. Eleve kényelmetlen, mert nagy és nehéz, olyan beleakadós óra, odaverik, megsérül, stb... Valójában egyáltalán nem praktikus - és még egyszer: a Sub megszületésekor volt unikum. Akkor egy egészen extrém vízállóságú órának minősült, miközben messze nem volt annyira ormótlan, nehéz, mint az akár csak fele akkora vízzáróságú - igen kis számú - versenytárs, és mindezek tetejébe egy tényleg nagyon pontos, strapabíró automatával volt szerelve. Megjelenésekor szó szerint elmondható volt róla, hogy ezt így együtt semmi más nem tudja rajta kívül!

Akkor és ott tényleg nagy szám volt - de akár csak 25-30 évvel később már igazán semmi rendkívüli sem volt ezekben a paraméterekben. Addigra a Subot már a legendája vitte magával, és már szinte kizárólag jómódú "aszfaltbúvárok" viselték. Az acél-arany ill. arany változatok meg már végképp a vicc kategóriák ebből a szempontból, olyanok, mint a bőrszíjas aranytokos Patek Nautilus "búváróra"... Persze, hogyne, hihihi... Biztos ebben merül mindenki a Londoni csatornákat tisztítani...

 

Az óra mára ékszer, önkifejezési eszköz és gyűjtői műtárgy lett. Férfibolondéria. Mint a sportkocsik is, azoknak sincs valójában semmi értelme, aki már tényleg vezetett egy Ferrarit, az pontosan tisztában van azzal, hogy egy ilyen kocsi hétköznapi közlekedési eszköznek mennyire alkalmatlan, hovatovább önkínzás... Egy ilyet átlagos esetben villantani, megmutatni, felvágni vesznek - jobb esetben örömködni, a technika, az erő - ritkán kihasználható - élvezetéért.

 

És tudod mit, szerintem igazán nincs ezzel semmi baj. Nem kell sem racionálisnak, sem puritánnak lenni, miért is kellene? Érezzük magunkat jól, tegyük meg azt, ami jólesik, és amit amúgy meg tudunk tenni. De ne akarjuk belemagyarázni ezekbe semmi többet....

Előzmény: tomcat (151742)
APT Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151743

Nem akarok kukacoskodni, de hogy kell értelmezni ezt: "attól még nem fogok egy steinhart sub koppincsban,vagy egy Doxa Adveture-ben úgy flangálni,mintha az egy sub lenne,mert nagyon nem az." ?

 

Hogy kell úgy flangálni mondjuk egy Steinhart Oceanban (olyanom is van), hogy az eredeti Rolexnek tűnjék (elvégre abból is akad pár...)? Milyen szögben is kell tartani az államat, és mennyire kell a mellemet kidüllesztenem..?.. Esetleg peckesebben is kell menni, hasat behúzni, lábat magasabbra emelni..?.. Van valamilyen hivatalos, előírt "Rolex-style walking"..?.. ;-)))

 

Ezt most csak azért kérdem, mert én egészen hajszálpontosan ugyanúgy szoktam viselni egy Pobedát, Poljotot, mint egy Patekot, Rolexet, és lehet, hogy eddig teljesen rosszul csináltam, így sürgősen változtatni kellene rajta, amíg nem késő... ;-)))

Előzmény: spyder999 (151741)
tomcat Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151742

Érdekes, hogy időről időre előjön a topicon a sub-epigonok körüli magyarázkodás, hogy dehát a Rolex is csak úgy összekopizta, meg lejárt iparjogvédelem és különbenis.

Talán emlékszel még, amikor erről sokat vitáztunk, akkor a nagy lelkesedéssel több topictag által is beszerzett Robert/Steinhart/Debaufré/Marcello C és társaik kapcsán írtam, hogy ez CIKI. Azért, mert a Balatonnál nagyobb vizet még térképen sem látott aszfaltbúvárok soha nem fogják rendeltetésszerűen, funkcionálisan használni az akár fél méterről megtévesztésig Subnak kinéző óráikat. Azzal a megnyugtató tudattal, hogy legalább nem replika.

Egyszerű önbecsapás, egyfajta páváskodás.

És ez a nem kevésbé rossz emlékű 2000-es évek második felében történt.

De mindig lesznek a SUB témára vevők. :)

 

tomcat

Előzmény: APT (151740)
spyder999 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151741

Szívesen elmagyarázom,ha szeretnéd.

Amikor koppincsról beszéltünk,nem hamisítványokról,hanem különböző gyártók óráiról beszéltünk,akik lekoppintottak egy dizájnt.Itt a Rolex sub'koppincsokról' esett éppen szó.

Na szóval,ha nekem tetszik a sub és szeretnék nagyon egyet,attól még nem fogok egy steinhart sub koppincsban,vagy egy Doxa Adveture-ben úgy flangálni,mintha az egy sub lenne,mert nagyon nem az.És attól mert hasonlít rá,és csak erre telik,még nem fogom megvenni,tehát nálam az ilyenek az úgymond ciki kategória.Ettől még van rajongótáboruk.

Én nem akarnék soha másnak látszani,mint amit megengedhetek magamnak.

Szóval szerintem egy kicsit félre értettél,de azért hozzáfűzöm,a mondandódhoz,hogy miért is ne csatolgatnánk le egymás kezéről az órákat?Bármelyik ismerősömön meglátok egy új órát,pont az az első,hogy lecsatolgatjuk egymás csuklójáról,hogy közelebbről is szemügyre vegyük a portékát.(mivel óraszeretők vagyunk vagy mi a szösz)

Ismeretlennek természetesen nem szedem le a kezéről az órát,de ismeretleneknek nem is érdekelnek az órájuk.

Amúgy az edzőterembe ahova járok,pont jár egy ismert zenész,akivel jóban vagyok.(nem említeném a nevét,de nem mai gyerek,van pénze mint a pejva,komoly ház,komoly autó)

Na ez a faszi is egy óraszerető,de különösebb összegeket mégsem költ órára,inkább megveszi a hamisítványokat,számomra érthetetlen okból,de mégsem bántanám meg soha azzal,hogy vajon miért vesz kamut?

Előzmény: Exebeche (151733)
APT Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151740

Azért úgy kerek a történet, ha leszögezzük: a Rolex Submariner designjében egyetlen egy olyan elem sem volt, amely másnál már valamilyen formában ne fordult volna elő. A Submarinerhez képest az ős-Panerai kétszintű, kivágott világító számlapja sokkal egyedibb ötlet volt...

Ezzel együtt a Submariner olyan módon hozta össze a már ismert design-elemeket, amely tényleg újnak volt mondható, mégis, az óra legnagyobb újdonsága a kora relációjában rendkívüli strapabírósága volt - ami ugyanakkor nem párosult kezelhetetlen méretekkel és nem "ipari" környezetben vállalhatatlan megjelenéssel (ugyanakkor egy akkoriban még újdonságnak számító automatával készült - mindezek tetejébe még nagyon pontos is volt). És ez a vállalható megjelenés-dimenzió aligha mondható el például a hivatkozott ős-Panerai-ról, vagy a gyűjtők között népszerű és horror áron forgó valóban katonai célokra készült német "beobachtungsuhr"-okról, tehát a Luftwaffe megfigyelőóráiról - amelyek valójában ma, hétköznapi körülmények között egyáltalán nem viselhető krumplik.

 

A Rolex egyébként kért a megjelenésre iparjogvédelmi oltalmat - de ez még a 70-es évek végén lejárt (25 évre adható ilyen), és igazándiból már a 60-as években sem törődött a Rolex azzal, ha nagyon Sub-kinézetű órát gyártott valaki  - gondolom azért, mert ez az ő eladásaikat különösebben nem befolyásolta.

 

A rossz emlékű 80-as években pedig olyan nevek, mint az Omega, Longines, Tag-Heuer, Tissot, Bulova, Zenith sem átalltak kiadni annyira kiköpött Sub modelleket, hogy igazándiból közelről, a márkanév láttán egyértelmű csak, hogy mit is látunk. Ebből sem csinált senki botrányt - akkor meg minek rugózunk ma mi ezen..?..

Előzmény: Explorer2 (151738)
Explorer2 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151739

Kijönne, ly-nal. Én sem leszek már hülyébb, bocs, hüjébb. Ezt hozta az Iphone-pötyögés, meg az évek...

Előzmény: Explorer2 (151738)
Explorer2 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151738

Vagy lehet, hogy a submariner-forma, így kisbetűvel, simán klasszikus lett. A Rolex csinált ilyet először a többiek pedig ilyen formájú órákat gyártanak... Ez azért más, mint a sima másolat. Szerintem sem oké, de legalább krrekt, mert rá van írva, hogy nem Roli. Tegnap épp Doxa-ban láttam egy sub-ot. Ráírták, hogy ki csinálta... Svájci óra, ETA-szerkezet (jobb esetben), 100 és 200 közötti ár. A minőség illúziójával. Aki hordta, büszkén, mint az '50-es évek óta itthon a Doxa-t szokás, a Sub-ról még nem is hallott. Rolexről igen, de senkitől se várható el, hogy akárcsak kicsit is órab. legyen! Ez az ember a saját szakmájában közismert, mondhatni sztár. Vett egy jó és neki drága-kategóriás órát, ebben semmi kivetnivaló sincs.

 

Aki viszont hamis órát hord, menthetetlen, mert hazudozó. Többnek akar látszani annál, ami. Van ismerősöm, aki büszkén mutogatja a 300 dollár körüli replica-it. Milyen tökéletesek mondja és ár-érték arányban... Van neki egy csomó ilyen. Az árából már egy-két igazi is kilyönne, de ő inkább többet akar hazudni magáról. Menthetetlen.

Előzmény: Szepy2884 (151737)
Szepy2884 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151737

Hamis órát venni jóhiszeműen balekság

Hamis órát venni szándékosan szánalmasság.

 

Az előzőből még ki lehet gyógyulni, az utóbbiból már nem biztos :D

 

Ha a heurer, bulova stb. más márkák szolgai másolását vagy koppintásait követi el, az meg a saját szegénységi bizonyítványát szemlélteti az egyediség, fantázia és innováció terén ;)

Előzmény: Wreck Diver (151736)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151736

Arról volt szó, hogy pofátlanság kategória, amikor az egyik cég bevált
dizájnját - amit egyébként nyilván maga az adott márka sem vagyonkért készíttetett,
hacsak nem Genta ült le rajzolni anno - a másik mindenféle egyediség ( a logó nem számít. :D )
nélkül egyszerűen lemásolja, és próbál vele érvényesülni.

Nyilván nem ez a világgazdaság történetének legcsúnyább húzása,
de azért mi, órakedvelők, gond nélkül megmosolyoghatjuk a dolgot. :)

Ami ezek hordását illeti, én nem tudom eldönteni, ki miért teszi.
És isten igazából a legkevésbé sem érdekel.
Szerintem az embereket ilyen 2 méterről megtévesztő hamisítványok,
szinte totálkárosból újjá lakatolt-fényezett, de harmadárú új autók világában
nehéz vagy lehetetlen ezekről megítélni.

Pl. megveheti valaki a neje 35. születésnapjára is a kiváló DoroChron órát úgy,
hogy az életben nem látott még Cartiert, meg a legkevésbé sem érdeklik az órák,
csak az asszony már unja a szakácskönyveket és a robotgépeket...

python 357 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151735

+1!!!!!:)))

Előzmény: Explorer2 (151734)
Explorer2 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151734

mindegy milyen másolat, aki ilyet hord (jól öltözötten, jó kocsiból kiszállva) az pont annyit ér, mint az órája. Akkor már egy olcsóbb eredeti, vagy egy vintage valami, ha nincs rá pénz. A hamisítvány hamis embernek való. Ő is csak egy másolat lesz általa. A Szent Korona másolatával lehetett királyt koronázni? Pedig azok is jó másolatok, aranyból. A külcsín nagyjából ennyit ér. Elég, ha csak maga előtt hamisítvány az ember...

Előzmény: Exebeche (151733)
Exebeche Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151733

Ezt nem értem. Elmagyaráznád, számodra hogyan értelmezhető a "koppincsban" járkálás valamint a Rolexben járkálás.

Rolexel büszkébb, peckesebb a korzózás?

Vagy arra gondolsz, hogy ránézésre megmondod valakiről, hogy hiteles-e az óraválasztása?

Vannak ordítóan ocsmány hamisítványok, amikről már messziről látszik, hogy nem eredeti termék, de vannak egészen jó minőségűek is, amiket csak kézbe véve és alaposan körbeforgatva tudsz lebuktatni.

Nos ez utóbbival egy jól öltözött férfi, kiszállva egy drágább autóból szerinted hová sorolható?

Az a baj ezekkel a hamisítványokkal, és talán a népszerűségüknek is ez az oka, hogy a karóra egy eléggé személyes, már-már intim műfaj, elvégre nem csatolgatjuk le egymás csuklójáról az órákat.

Be kell érni a más órájának a látványával, ami kiváló biztosítéka a titok megőrzéséhez, miszerint az óra nem eredeti, csak hajszálra úgy néz ki mintha...

Hallottam már olyat is, hogy baromi vagyonos, ám fukar ember szándékosan vesz replikát, mert mindenki tudja róla, hogy megengedhetné magának, de számára is elegendő csak a látszat.

Előzmény: spyder999 (151729)
ronin s8 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151732
:-)))))
Előzmény: rtivi (151731)
rtivi Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151731

Hát igen!

 

Mert hogy

 

Megismerni a koppincsost cifra járásáról,
Űzött- fűzött órájáról, kígyóbőrszijáról.

Heej, élet-élet betyár élet ez aztán az élet
Ha megunom magamat, csak Rolexen élek. 

bbuffy Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151730

Nem a kopivacsra gondoltam hanem a submariner másolatokra. Ez jobban zavar. 

Előzmény: spyder999 (151729)
spyder999 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151729

Szerintem semmi ciki nincs ezekben a "koppincsokban".Inkább én azt tartom cikinek,ha valaki megveszi és úgy járkál benne,mintha egy - példának kedvéért - Rolexben járkálna.

Előzmény: bbuffy (151724)
Rappi Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151728

Srácok!

 

Mennyit érhet az a Fortis autómata? Működik szépen, csak az üvege karcos. A tok és a werk is hibátlan...

Wreck Diver Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151727

Bevesszük akkor a klubba. 

Pedig ők azóta megváltoztak, és komoly
100%-ban saját fejlesztésű kalibert készítettek, ugye. :DD

Azért kíváncsi lennék, hogyan kommunikálták volna a mai környezetben
( fórumok, közösségi média stb. ) ezeket a rendkívül önálló megoldásokat.  :)

Előzmény: oys... (151726)
oys... Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151726

"a Heuer még nem az a kategória"

Dehogynem!

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129068290&t=9002169

Előzmény: Wreck Diver (151725)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151725

Szerintem a Heuer még nem az a kategória.
Persze, hasonlít a lünetta, ugyanolyanok az indikációk, merci mutatók.
De nem tökéletesen egyforma. Most hogy etikáltlan-e stb. az más kérdés.

De a Bulova pl. csinált kőkemény koppintásokat, minden elemre kiterjedően.

 

Előzmény: oys... (151722)
bbuffy Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151724

Sztem az összes rolex koppincs ciki. emiatt is hanyagolom a márkát, pedig de jó cuccaik vannak.  

Oké hogy egymástól lop mki de igy lemásolni vmit, sztem nagyon kutya. 

 

 

oys... Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151723

Az Omega a Dynamic-koppintás láttán csak annyira panaszkodthat, mint az az ETA az asian szerkezet másolatokra.

Aki odaviszi gyártatni, az ne lepődjön meg ha hasonlóakat generál ez a lépése!

Előzmény: Wreck Diver (151715)
oys... Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151722

Azért a Bulova már eléggé jó név, hogy cikinek tartható legyen Sub.-koppintással.

Sőt, kihagytad a HEUER-t is, na az már a szégyen-gyalázat kategóriája!

Előzmény: Wreck Diver (151721)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.02.22 0 0 151721

A Steinhart, Robert, Bulova, Invicta jut hirtelen eszembe.
Meg persze a Parnis és társai. 

Előzmény: Szepy2884 (151720)
Szepy2884 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 151720

pedig a submarinert sem csak a noname márkák másolták le 1 in 1 ;)

Előzmény: Wreck Diver (151719)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.02.21 0 0 151719

Ez már a ciki kategória.
De ezt szerintem a DoroChron rajongótáborának mérete is jelzi. :D

Előzmény: Exebeche (151717)
Szepy2884 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 151718

Ez nem kínai sajátosság hogy egy az egyben másolnak le európai modelleket. Dél-koreában régóta bevett gyakorlat, hogy európai prémium modelleket (7-es bmw, 8-as audi stb) az utolsó csavarig lekoppintanak és a belső domesztikált piacon értékesítik is saját emblémával és megnevezéssel. A szolgai másolásra annyira büszkék mintha maguk csinálták volna. Egyfajta tapasztat szerzésnek és tanulási folyamatnak fogják fel.

 

A koreai autógyártás alig 10-15 év alatt ugyanazon ment keresztül mint a japán a 60-as 70-es években. Láttál már a kia optimát? A ceed-ről is csak ódákat zengenek a tesztek.

Előzmény: Exebeche (151717)
Exebeche Creative Commons License 2014.02.21 0 0 151717

Na hát ez az, ezért írtam, hogy szerintem gáz patinás márkák jól ismert formanyelvét lemásolni.

Nekem nem lenne pofám ilyen olcsó üzleti húzáshoz. Szóval én biztosan nem vásárolnék ilyesmi koppintást.

 

Cartier Santos 100

 

 

DoroChron Cikkszám: 1046341 (még ahhoz sem vették a fáradságot, hogy egy fantázianevet kitaláljanak az órájukhoz)

 

Egyébként a Steinharttal is ez a bajom, azzal a különbséggel, hogy ők azért jobban figyelnek a műszaki tartalomra.

Sok ismert márka jellegzetes típusa köszön vissza a kínálatukban.

 

A Fortis - Poljot sztoriról hallottam már. Igen jó példája az üzleti hitelrontásnak.

Nekem is van ismerősöm, aki meg van róla győződve, hogy a Poljot Aviator órája gyakorlatilag Fortis Licenc alapján készült.

Nem is sikerült meggyőznöm az ellenkezőjéről.

 

Persze az ipar más területén is ismert a jelenség:

http://www.origo.hu/auto/20101230-a-mercedes-b-osztaly-is-lemasoltak-a-kinaiak.html

 

http://nagyugras.blog.hu/2008/02/18/kinai_kemek_menni_amerika

 

Előzmény: Wreck Diver (151715)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.02.21 0 0 151716

betűtipus, Fortisnként -n, valami-valaki stb. :D

Előzmény: Wreck Diver (151715)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.02.21 0 0 151715

Nem igazán.

Szerintem csak két tökegyforma és mondjuk díjjal értékelt
formaterv esetén lehet erről szó.

De egy forgatható lünettát, vagy batűtipust megfogni...

A Fortis nyert ugyen pert a Poljot ellen az Aviator sorozatuk miatt.
De ők sem igazán a dizájn lopása miatt pereltek ( amivel amúgy
a Fortis 1987-ben Hannoveri dizájn díjat nyert ), hanem mert
a neten több kereskedő is funkcionálisan Fortisnként, és teljesen azonos
dizájnú, felépítésű óraként - effektive orosz Fortisként - reklámozta a Poljot Aviatorait.


De a Poljot a dizájn szinte teljes koppintását meglépte az Omega Dynamic-kel is.
Sőt léteznek Hanhart és Junghans feliratú ruszki kronók is.

Döntsd el, hogy a szoci végefelé csináltak-e lelkiismereti kérdést az amúgy
kelet németből elhordott gépsorok, eszközök, tervel ilyen jellegű felhasználásából,
ahogy a legenda tartja, vagy valami simán újra számlapozta őket...

Előzmény: Exebeche (151714)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!