Keresés

Részletes keresés

_MrB_ Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10329
Jobb esetben csak a szűrőket kell cserélned, rosszabban ráfér egy komoly karbantartás is a gépedre... ecettel gyilkolni... Brrr...
Előzmény: kimber (10327)
kimber Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10328
dehogy, működés közben hagyom a gépet dolgozni, eszemben sincs ilyenkor állítani.
Előzmény: yeahhh (10326)
kimber Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10327
nem szoktam soha légteleníteni, eddig csak egyszer használtam kipróbálásképpen, még a legelején a gőzölőz, azóta egyszer sem volt bekacsolva, ha erre gondolsz. A következőket próbáltam ki. Volt itthon 10 %-os ecet, abból kb. 0,5 l-t beleöntöttem a tartályba, majd felöntötem vízzel, és két részletben, közte pihenővel kifőztem, néha a karral és benne váltva a szűrőkkel, majd anélkül. ezután átengedtem majdnem két teljes tartály tiszta vizet, és lefőztem egy adag kávét. A kávét az egyszemélyes szűrőbe tettem, és a szokott módon tamperoltam -talán kicsit finomabban- íg yis kellett neki 55 mp, mire lejött a kis sega csészébe a szokásos adag kávé, ami legalább jó ilatú volt, nem érződött már rajta az ecet, persze nem ittam meg. :) Ezután kipróbáltam, hogy sima vízzel mennyi ideig jön le a 30 ml. Nos, itt lehet a baj, mert 45-50- mp körül jött le minden alkalommal, legalább 4x. Így már nem csoda, hogy kávéval megtömve kétszer ennyi idő kell neki, tehát felmenteném a darálót, és a főzőben keresem tovább az okot. Leghamarabb hétfőn tudunk citromsavat venni, és rendesen vízkőteleníteni, mert gondolom ez lehet a bibi, ha már a víz sem folyik át kellő időben. Mi ez a légtelenítés egyébként?
yeahhh Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10326

Nem emlékszem, a Te KVfőződet nem kell légteleníteni?

 

A másik: működés közben állítod a darálón az őrlési finomságot?

Előzmény: kimber (10321)
DJG Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10325
Nem emlékszem, H_G-én és rajtam kívül nyilatkozott más is a Molinari finomságáról? Én ugyanazt tapasztaltam a Peugeot-val, mint ő, de hátha másoknak más a véleménye. Tessünk már végre előrukkolni a farbával, ki mire állítja az Iberitalt meg a Rockyt ezeknél a kávéknál?

Üdv,
Gábor
Előzmény: kimber (10321)
DJG Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10324
Nem nagyon tartom valószínűnek, az az egy szó a bónusz a végén... Bár, ha már itt tartunk, a Kávéológia még valószínűtlenebb egy kívülállótól. De a lényeg az, hogy feljövünk, a címen lehet egy kicsit módosítani, ha jobb szlogen merül fel.

Ami a kóstolókat illeti, teljesen nyitott vagyok, csak mintha még nem lenne meg az egyetértés közöttünk, hogy rögtön kerüljön-e fel mindenki, akit-amit valaki megemlít, vagy előbb többen kipróbálják, és aszerint döntünk? Nekem bármelyik jó, állok elébe, csak alakítsuk ki a rendszert, és azt teszek fel, akit csak akartok.

Üdv,
Gábor
Előzmény: H_G (10308)
beeex Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10323
AN Soro Kondoval átkábelezve, meg AN E spx hangfal.
Előzmény: kimber (10322)
kimber Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10322
melyik AN van? zero széria? vagy a komolyabb? Jó kis homogén rendszer, nem kellett gondolom annyit veszkődnöd vele, mint nekem, mire lett valami normális hang.
Előzmény: beeex (10320)
kimber Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10321
persze, maga a kosár (a kétszemélyes) még nincs 1 hónapos sem, a felső szűrőt pedig ma tisztítottam ki. Holnap kipróbálom a kávét a régi darálóval, ami sokkal durvábra darál. lehidalok, ha azzal meg simán lejön majd a kávé... pedig éppen a Molinari igényel sokak szerint finomabb őrleményt, mint más kávék. mi van, ha a főzővel történt valami??
beeex Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10320
a kosár lukacsai tiszták? 2x jártam úgy hasonlóan, hogy érthetetlenül nehezen jött át a kv, próbaképpen a kosarat betettem vízkőoldó folyadékba, és utána megjavult. Pedig szabadszemmel nem látszott rajta, hogy annyira koszos lene.

Audio Note
Előzmény: kimber (10319)
kimber Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10319
Ráadásul éppen fordítva kellene lennie. Ha ugyanis nem volna elég finom az őrlemény, akkor át kellene szaladnia a kávénak a szűrőn, nem pedig éppen, hogy csöpögnie. Inkább túl finomra darál, sőt, még a látszatra jóval durvább őrleménnyel is csak szenved a főző.
kimber Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10318
Többféle finomsággal is kipróbáltam, de egyikkel sem volt jó. pedig szemre és tapintásra is nagy volt a különbség az őrlemények között. Nem lehet baj a darálóval, mert nagy értékhatárok között próbáltam.
Előzmény: _MrB_ (10317)
_MrB_ Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10317
nyiss egy másik szemes csomagot, akár omnia is lehet, mind1, s teszteld azzal. Ha azzal is ez van, akkor vagy a daráló nem kóser, vagy a géped gyenge ehhez a finomsághoz.
Előzmény: kimber (10316)
kimber Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10316
Vincent TAC 34, Music Hall 25.5, System Audio 1550, Rega P3.
Semmi eredmény, most 7-esen őröltem, olyan jó közepes finomságú volt, még nem lisztes. Óvatosan tamperoltam, kb 10 kg-os erővel, mégis lekett majd 2 perc a 30 ml-hez. Mi a hiba? Mondom, szemre nincs gond az őrlemény finomságával. A kávé is finom. lassan indul be a kávé lefolyása, kell neki 7-8 mp, majd kezdetben folytonosan jön, de 10 mp után már csak csöpög, amikor az első kb. 10 ml lefolyt. Ez szerintem nem lehet a daráló miatt, bár azóta van ez, amióta ezzel darált kávét iszom.
Előzmény: beeex (10314)
beeex Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10315
ismerős a helyzet. hatalmas fém kukám van a konyhában, akkorákat döng mikor odaverem csak na. kanállal kapirgálni meg olyan snasz. talán diófanyelűrézkanállal lenne stílszerű.
Előzmény: H_G (10307)
beeex Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10314
"Csöves erősítő, két álló hangfal, cd és lemezjátszó, most gőzerővel gyűjtöm a vinyl-eket."
pomtról pontra ez van nekem is. közelebről?
Előzmény: kimber (10291)
kimber Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10313
Nekem szemre, és tapintásra már elég durvának tűnt 12-esen, mégis 2 perc alatt jött le a 30 ml, ami nonszensz érték. pedig gondosan mérlegre tett papirlapon tamperoltam, és nem nyomtam 20 kg-nál jobban. nem itt lehet a hiba, mert így már semmivel sem volt finomabb az őrlemény, mint a késessel alapos darálás után, és úgy rendesen lejött a kávé. Sőt, az enél finomabb Segával táglával is simán lejött. Vissza is fogom állítani 7-esre a darálót, mert szerintem elég durva volt ez a legutóbi őrlemény, nem hiszem, hogy még ez sem elég a főzőnek. Levettem ellenben az előbb a felső szűrőt, és félig-meddig el volt záródva egy barna nyálkás álagú anyaggal. csap felett fogkefével alaposan kitisztítottam, most melegszik a készülék, és várom a csodát. lehet, hogy csak ennyi volt a gond? Hamarosan jelentkezem az eredménnyel. A másik, amire gondoltam, hogy finomabban tamperoljak, nem kell még a 15 kg. sem a Molinarinak? Mondjuk a mérlegnél lepődtem meg, hogy a Segát sokkal erősebben nyomtam, mint 15 kg. :)
Előzmény: _MrB_ (10311)
H_G Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10312
OK, elismerem: az Ivory elég jól néz ki.
Előzmény: yeahhh (10310)
_MrB_ Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10311
Nem akarok beleszólni, de erősen ugy rémlik, a Solisát gyárilag (eladó) tuningolták. Nem lehet, hogy túlzottan összezárták az őrlőrészeket, s hiába állítja legdurvábbra, az is lényegesen finomabb, mint az oda tartozó gyári érték?
Előzmény: yeahhh (10299)
yeahhh Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10310
Van mááásik :-), tessék választani!
Előzmény: H_G (10309)
H_G Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10309
Egyébként ezek hiába erőlködnek -- jót mulattam, de ilyen metroszexuális piros izé akkor sem teheti be a lábát (vagy mijét) a konyhámba!

Előzmény: H_G (10307)
H_G Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10308
Pedig mintha már megcsappant volna a lelkesedésed, legalábbis ami a kóstolóhelyek hozzáadását illeti...

Amúgy mennyire tartod valószínűnek, h. egy laikus érdeklődő pont az "eszpresszó művészete" kifejezésre fog rákeresni? :)

Előzmény: DJG (10306)
H_G Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10307
DJG Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10306
--- HOLNAP ---

Gugliban keresve:

Kávéológia
eszpresszógépek
eszpresszó művészete

és egyéb kombinációkra egyre inkább az első oldalon, sőt, van, amire az első helyen jelenik meg a weboldal. Haladunk... :-)))

Üdv,
Gábor
yeahhh Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10305
NEM, az egy szimpla óraszerkezet: ha csutkára felhúzod, akkor kb. 1 percig megy a daráló, ha félig, akkor 30 sec, stbstb.
Előzmény: kimber (10303)
Kevin Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10304
H G, Ven Resu,

Koszonom a valaszokat.
Előzmény: H_G (10302)
kimber Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10303
pedig ez van. Látni az őrlési finomság közötti különbséget, mégis túl finom a főzőhöz, legalábbis ha a tamperolási erősséget, és a főzés idejét, meg a lejött kávé mennyiségét az ideálishoz veszem. Csak amiatt félek kicsit, hogy mi lesz, ha majd egyszer olyan kávét veszek, amit a Molinarinál is durvábbra kell darálni, ha már ez is a skála szerinti majdnem max állásban jó. Mindenesetre délután ismét leírom mit tapasztaltam. nem lehet, hogy mégis számít, hogy hová állítom azt a kapcsolót, ami a motort elindítja, és amire azt mondtad, hogy az időt befolyásolja, nem a fordulatot? persze csak laikusként kérdem?
Előzmény: yeahhh (10299)
H_G Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10302
Én csak azt tudom, amit a CG-n olvastam: szigorúan csak az adagoló nélkülit, a másiknak van vmi bosszantó tervezési hibája. (Elfelejtettem a részleteket, de nagyon gyakran van róla szó a CG fórumon, rákereshetsz!) Viszont összességében a Rocky nem jobb daráló az olcsóbb és kisebb Iberitalnál, sőt, jelentősen több panasz van rá -- csak akkor érdemes megvenni, ha ragaszkodsz a Silviával harmonizáló látványhoz.
Előzmény: Kevin (10295)
Vén Resu Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10301

Nincs weboldaluk. Állítólag ők a Rancilio hazai képviselete. Mikor náluk jártam, úgy vettem észre, hogy inkább az "ipari" gépekkel foglalkoznak. Ha gondolod ettől függetlenül azért meg lehet említeni őket.

Előzmény: DJG (10293)
Vén Resu Creative Commons License 2007.04.14 0 0 10300

Én adagoló nélkülit Rockyt vettem, nem akartam hogy néhány adag kávé mindig ott "rohadjon" az adagolóba. Szerintem adagolósat olyannak éri meg venni, aki gyakran főz és egyszerre legalább 4 vagy inkább több adag kávét akar lefőzni.

Előzmény: Kevin (10295)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!