A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
nem szoktam soha légteleníteni, eddig csak egyszer használtam kipróbálásképpen, még a legelején a gőzölőz, azóta egyszer sem volt bekacsolva, ha erre gondolsz. A következőket próbáltam ki. Volt itthon 10 %-os ecet, abból kb. 0,5 l-t beleöntöttem a tartályba, majd felöntötem vízzel, és két részletben, közte pihenővel kifőztem, néha a karral és benne váltva a szűrőkkel, majd anélkül. ezután átengedtem majdnem két teljes tartály tiszta vizet, és lefőztem egy adag kávét. A kávét az egyszemélyes szűrőbe tettem, és a szokott módon tamperoltam -talán kicsit finomabban- íg yis kellett neki 55 mp, mire lejött a kis sega csészébe a szokásos adag kávé, ami legalább jó ilatú volt, nem érződött már rajta az ecet, persze nem ittam meg. :) Ezután kipróbáltam, hogy sima vízzel mennyi ideig jön le a 30 ml. Nos, itt lehet a baj, mert 45-50- mp körül jött le minden alkalommal, legalább 4x. Így már nem csoda, hogy kávéval megtömve kétszer ennyi idő kell neki, tehát felmenteném a darálót, és a főzőben keresem tovább az okot. Leghamarabb hétfőn tudunk citromsavat venni, és rendesen vízkőteleníteni, mert gondolom ez lehet a bibi, ha már a víz sem folyik át kellő időben. Mi ez a légtelenítés egyébként?
Nem emlékszem, H_G-én és rajtam kívül nyilatkozott más is a Molinari finomságáról? Én ugyanazt tapasztaltam a Peugeot-val, mint ő, de hátha másoknak más a véleménye. Tessünk már végre előrukkolni a farbával, ki mire állítja az Iberitalt meg a Rockyt ezeknél a kávéknál?
Nem nagyon tartom valószínűnek, az az egy szó a bónusz a végén... Bár, ha már itt tartunk, a Kávéológia még valószínűtlenebb egy kívülállótól. De a lényeg az, hogy feljövünk, a címen lehet egy kicsit módosítani, ha jobb szlogen merül fel.
Ami a kóstolókat illeti, teljesen nyitott vagyok, csak mintha még nem lenne meg az egyetértés közöttünk, hogy rögtön kerüljön-e fel mindenki, akit-amit valaki megemlít, vagy előbb többen kipróbálják, és aszerint döntünk? Nekem bármelyik jó, állok elébe, csak alakítsuk ki a rendszert, és azt teszek fel, akit csak akartok.
melyik AN van? zero széria? vagy a komolyabb? Jó kis homogén rendszer, nem kellett gondolom annyit veszkődnöd vele, mint nekem, mire lett valami normális hang.
persze, maga a kosár (a kétszemélyes) még nincs 1 hónapos sem, a felső szűrőt pedig ma tisztítottam ki. Holnap kipróbálom a kávét a régi darálóval, ami sokkal durvábra darál. lehidalok, ha azzal meg simán lejön majd a kávé... pedig éppen a Molinari igényel sokak szerint finomabb őrleményt, mint más kávék. mi van, ha a főzővel történt valami??
a kosár lukacsai tiszták? 2x jártam úgy hasonlóan, hogy érthetetlenül nehezen jött át a kv, próbaképpen a kosarat betettem vízkőoldó folyadékba, és utána megjavult. Pedig szabadszemmel nem látszott rajta, hogy annyira koszos lene.
Ráadásul éppen fordítva kellene lennie. Ha ugyanis nem volna elég finom az őrlemény, akkor át kellene szaladnia a kávénak a szűrőn, nem pedig éppen, hogy csöpögnie. Inkább túl finomra darál, sőt, még a látszatra jóval durvább őrleménnyel is csak szenved a főző.
Többféle finomsággal is kipróbáltam, de egyikkel sem volt jó. pedig szemre és tapintásra is nagy volt a különbség az őrlemények között. Nem lehet baj a darálóval, mert nagy értékhatárok között próbáltam.
nyiss egy másik szemes csomagot, akár omnia is lehet, mind1, s teszteld azzal. Ha azzal is ez van, akkor vagy a daráló nem kóser, vagy a géped gyenge ehhez a finomsághoz.
Vincent TAC 34, Music Hall 25.5, System Audio 1550, Rega P3. Semmi eredmény, most 7-esen őröltem, olyan jó közepes finomságú volt, még nem lisztes. Óvatosan tamperoltam, kb 10 kg-os erővel, mégis lekett majd 2 perc a 30 ml-hez. Mi a hiba? Mondom, szemre nincs gond az őrlemény finomságával. A kávé is finom. lassan indul be a kávé lefolyása, kell neki 7-8 mp, majd kezdetben folytonosan jön, de 10 mp után már csak csöpög, amikor az első kb. 10 ml lefolyt. Ez szerintem nem lehet a daráló miatt, bár azóta van ez, amióta ezzel darált kávét iszom.
ismerős a helyzet. hatalmas fém kukám van a konyhában, akkorákat döng mikor odaverem csak na. kanállal kapirgálni meg olyan snasz. talán diófanyelűrézkanállal lenne stílszerű.
Nekem szemre, és tapintásra már elég durvának tűnt 12-esen, mégis 2 perc alatt jött le a 30 ml, ami nonszensz érték. pedig gondosan mérlegre tett papirlapon tamperoltam, és nem nyomtam 20 kg-nál jobban. nem itt lehet a hiba, mert így már semmivel sem volt finomabb az őrlemény, mint a késessel alapos darálás után, és úgy rendesen lejött a kávé. Sőt, az enél finomabb Segával táglával is simán lejött. Vissza is fogom állítani 7-esre a darálót, mert szerintem elég durva volt ez a legutóbi őrlemény, nem hiszem, hogy még ez sem elég a főzőnek. Levettem ellenben az előbb a felső szűrőt, és félig-meddig el volt záródva egy barna nyálkás álagú anyaggal. csap felett fogkefével alaposan kitisztítottam, most melegszik a készülék, és várom a csodát. lehet, hogy csak ennyi volt a gond? Hamarosan jelentkezem az eredménnyel. A másik, amire gondoltam, hogy finomabban tamperoljak, nem kell még a 15 kg. sem a Molinarinak? Mondjuk a mérlegnél lepődtem meg, hogy a Segát sokkal erősebben nyomtam, mint 15 kg. :)
Nem akarok beleszólni, de erősen ugy rémlik, a Solisát gyárilag (eladó) tuningolták. Nem lehet, hogy túlzottan összezárták az őrlőrészeket, s hiába állítja legdurvábbra, az is lényegesen finomabb, mint az oda tartozó gyári érték?
pedig ez van. Látni az őrlési finomság közötti különbséget, mégis túl finom a főzőhöz, legalábbis ha a tamperolási erősséget, és a főzés idejét, meg a lejött kávé mennyiségét az ideálishoz veszem. Csak amiatt félek kicsit, hogy mi lesz, ha majd egyszer olyan kávét veszek, amit a Molinarinál is durvábbra kell darálni, ha már ez is a skála szerinti majdnem max állásban jó. Mindenesetre délután ismét leírom mit tapasztaltam. nem lehet, hogy mégis számít, hogy hová állítom azt a kapcsolót, ami a motort elindítja, és amire azt mondtad, hogy az időt befolyásolja, nem a fordulatot? persze csak laikusként kérdem?
Én csak azt tudom, amit a CG-n olvastam: szigorúan csak az adagoló nélkülit, a másiknak van vmi bosszantó tervezési hibája. (Elfelejtettem a részleteket, de nagyon gyakran van róla szó a CG fórumon, rákereshetsz!) Viszont összességében a Rocky nem jobb daráló az olcsóbb és kisebb Iberitalnál, sőt, jelentősen több panasz van rá -- csak akkor érdemes megvenni, ha ragaszkodsz a Silviával harmonizáló látványhoz.
Nincs weboldaluk. Állítólag ők a Rancilio hazai képviselete. Mikor náluk jártam, úgy vettem észre, hogy inkább az "ipari" gépekkel foglalkoznak. Ha gondolod ettől függetlenül azért meg lehet említeni őket.
Én adagoló nélkülit Rockyt vettem, nem akartam hogy néhány adag kávé mindig ott "rohadjon" az adagolóba. Szerintem adagolósat olyannak éri meg venni, aki gyakran főz és egyszerre legalább 4 vagy inkább több adag kávét akar lefőzni.