Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2009.01.26 0 0 1504
Igen! Nem fog működni!
Előzmény: y*4 (1500)
kisedina77 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 1503
Köszönöm. ;)
Előzmény: y*4 (1502)
y*4 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 1502
Oltó.
Előzmény: kisedina77 (1501)
kisedina77 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 1501
Szia, elárulnád, mi az kimozin ?
Köszi.
Előzmény: y*4 (1497)
y*4 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 1500
Lenne kérdésem: mit gondoltok, a lefagyasztás ront-e a tej minőségén, ha majd kiolvasztva sajtot szeretnénk belőle csinálni?
y*4 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 1499
Igen, ez az, köszi!
Előzmény: elefada (1498)
elefada Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1498
Attól függ...
Mi az oltóerőssége, vagy mi a neve?
Egyébként az óváriak korrektül tájékoztatnak termékeik felhasználásáról.
Ha esetleg a CHY-MAX Plusra gondolsz, ami 10l=1,7ml akkor egyértelmű, hogy bő 2ml.
Előzmény: y*4 (1497)
y*4 Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1497
Mosonmagyaróvári kimozinból mennyi kell 12 liter tejhez? Nincs ráírva a címkéjére. Tnx!
leraa Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1496
ja, tényleg :)) Annyira belemerültem a keresésbe, hogy észre sem vettem
Előzmény: elefada (1495)
elefada Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1495
Az 7,2-töl felfele mér. Nekünk a 7-4pH tartomány kell.
Nem a tizedekkel van baj, azt gyakorlattal be lehetne lőni, hanem a színek kijelzésével, olyan kicsi árnyalatnyi különbség van az egységek közt, hogy alig érzékelhető. Lakmusz kilőve, úgy látszik meg kell tanulni titrálni.
Előzmény: leraa (1494)
leraa Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1494

nézd csak, most láttam egyet, ami egy tizedet ugrik:

 

http://www.teszvesz.hu/item517887090_ph_lakmuszpapir.html

Előzmény: elefada (1492)
leraa Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1493

Hát igen. Ez az amit mondtam, hogy a lakmuszpapír legjobb esetben is 2 tizedes pontossággal tud mérni. Mivel egy tized ph érték, az a savfokban egy egész ugrás. És savfokban a tizedek is számítanak. De az tény, ha a ph alacsony, akkor a savfok magas. A könyvem szerint 7,0-7,2 SH°-t kell elérni, tehát 6,5 ph. (Egy tizeddel se több, se kevesebb) Bár itt hangzottak el más adatok, aki ezzel foglalkozik valószínű jobban ért hozzá.

Előzmény: elefada (1492)
elefada Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1492
Nem lágy, mint írtam szeletelhető.
Ma kerültek a borba.
Most ki fogsz akadni te is és Szasza is egyre fahamuval kevert sót szitáltam, ez természetesen nincs borban .
Ha a franciáknak jó, én is kipróbálom.
Ja! Egyet csak úgy ala natur sózás után megettem, fincsi friss sajt.
Más.
Megjött a pH indikátor csík, épp vártam a 80 fokra felmelegített tej alvadását, már a 30.órában volt, megmértem 4,7.Oké kimelegítem, bár lágynak találtam,de olvastam hogy ez nem lesz májasan törő. Kár volt, szétesett, a cicák köszönték.
Aztán jobban megnéztem a csíkot ,lehet 5 volt a pH.Annyira minimális a színdifferencia 7-5,3 a szürke hajszálnyi árnyalatai, szóval ez nem fog nekünk segíteni.
Előzmény: leraa (1491)
leraa Creative Commons License 2009.01.13 0 0 1491
az stimm, hogy nem camambert penész, csak viszonyítási alapnak vettem a sajt állagát tekintve. Tehát ugyanúgy lágyabb lesz, szinte kenhető lesz? Enyhe bor-bukéval természetesen :)
Előzmény: elefada (1490)
elefada Creative Commons License 2009.01.12 0 0 1490
Ez nem camambert penész ez tejpenész. Mivel a páratartalom érlelés közben alacsony volt, egészséges száraz kéreg alakult ki. Állaga keményebb, mint a brie,szilveszterre maradt egy falat, az már szeletelhető volt,és a bor zamatanyaga különlegesen finommá tette.
Előzmény: leraa (1488)
In Corde Solis Creative Commons License 2009.01.12 0 0 1489
Kedves Sajtoló!

Még júniusban a (#1022) írtad, hogy

"Sajtbevonó ügyben a Sacco cég képviselőjével már beszéltem, ő adta a múltkor közölt árat. ):Ma beszéltem a Herbstreith and Fox KFT-vel, tőlük várok email-en választ néhány napon belül....(Bp. Donáti u. 9-10.; 1/62146765).
Türelmeteket kérem, a jövő hét egy kissé zűrös lesz az államvizsgák miatt."

azóta nem láttam erről infót, engem érdekelne sajtviasz, persze kis mennyiségben, esetleg jutottál velük valamire, érdemes próbálkozni ott???
leraa Creative Commons License 2009.01.12 0 0 1488
Visszanéztem a boros sajt képét. Az a fehéres szín valami penész? Olyan lesz maga a sajt, mint a Camambert? Belseje szinte kenhető, külseje száraz,-penészes?
Előzmény: elefada (1487)
elefada Creative Commons License 2009.01.12 0 0 1487
24 óráig 20-22 fok lecsópögött , átsavanyodott, szárazon sózom a tetejét, forgatás, alját sózni, pihentetni, száradni 24-48ó kb 18 fokon ez az előszoba kb foka, s itt teszem a zárt edénybe borral.
In Corde Solis Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1486
Köszönöm! Az előttem feltett kérdésekre én is kíváncsi lennék... :-)
Előzmény: elefada (1483)
krizsi_l Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1485
Hogy sózod?
Előzmény: elefada (1483)
leraa Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1484

És milyen hőmérsékletű helyen érleled a borban?

Előzmény: elefada (1483)
elefada Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1483
Szívesen!
Alap:minőségi száraz fehérbor,a tájegységednek megfelelő, nekem tokaji szomorodni, vagy furmint. De egyet teszek egri bikába is.
Kétféle verzió:
1. zárható tetővel ellátott edénybe beleöntöd a bort,s kb... gyártástól 48-72óra után mikor már nem adja a savót, száraz, beleteszed a borba naponta kétnaponta forgatod legalább 2 hétig. Kiveszed, s tovább érleled ameddig kibírod, hogy fel ne fald.
2.ugyanolyan edény csak rácsra teszed, nem éri a bor, csak a párája, a többi ugyanúgy mint az előző.
Előbbi módon már készítettem tehéntejből, utóbbit most fogom először, kecskéből.
Igazi csemege,érdemes kipróbálni.
Kísérletezek saját gyártású fügeborral is ,de még nem igazán akar megforrni.
Ha kecskéből csinálod, és van gyümölcsborod ,érdemes azzal is kísérletezni.
Jó munkát, finom sajtokat!
Előzmény: In Corde Solis (1482)
In Corde Solis Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1482
Elefada!
Leírnád, hogy hogy csinálod a borban való érlelést? És milyen borban?
Köszönöm!
Előzmény: elefada (1479)
elefada Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1481
Igen. 10l=1,7ml
Előzmény: leraa (1480)
leraa Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1480
ez mosonmagyaróvári oltóval?
Előzmény: elefada (1479)
elefada Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1479

2009 első kecskesajt kísérlet.
35 fok 40 perc 5l tej 0,9ml oltó, kúltura nincs reggeli+esti fejés.
Tartottam tőle, hogy nem sikerül mert frissfejős kecskéktől van, egyik 14 a másik21 napja ellett,de eddig minden úgy mükődőtt, ahogy kell. Holnapig csöpög,borban fogom érlelni.Kb:3 hét mulva mutatom.
y*4 Creative Commons License 2009.01.10 0 0 1478
Nos, kipróbáltam, de nem ízlik ez a kúltúra nélküli sajt. Úgyhogy mégis rakok majd bele.
elefada Creative Commons License 2009.01.09 0 0 1477
Ez már alkalmazható, majd a tapasztalat segít. Ennél pontosabb érték csak műszerrel érhetó el, s az komplikáltabb.
Előzmény: leraa (1476)
leraa Creative Commons License 2009.01.08 0 0 1476

Amennyiben pH mérésre kell. De nézd meg pl az általam leírt adatot. Egy tized ugrás pH értékben, az egy egész ugrás SH értékben.

Előzmény: elefada (1475)
elefada Creative Commons License 2009.01.08 0 0 1475
Heuréka! Megvan amit keresünk.
ph indikátor csík 4-7 -ig mér.
Osztása: 4 4,4 4,7 5 5,3 5,5 5,8 6,1 6,5 7
Ez áll legközelebb ahhoz ami nekünk kell.
Megrendeltem, kipróbálom ,s ha oké felteszem a http://www.sajtkeszites.hu/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!