Rengeteg botritisz, meg több ecet, meg egy keves egeszseges Szürkebarat :)
Hozzatennem gyorsan, hogy ez egy szölö egeszsegügyi (Traubengesundheit Monitoring) kiserlet, melyben arrol van szo, hogy a különbözö szölökezelesek milyen befolyassal vannak a nemesrothadasra. Különbözö nitrogentragyazas, leveletlenites, botritisz elleni permetezes, laza es tömött fürtstrukturaju klonok, 50 cm es 1 meteres tötavolsag.
A botritiszt, az ecetet es az egeszseges szölöt is külön szedtük es mertük. Innentöl a szölö, a must es a bor is egysegesen lesz kezelve, hogy a vegen összehasonlithatoak legyenek a variansok. A cukorfok refraktometerrel brutalis, pontos eredmenyt holnap kapok a laborbol.
Kerdesedre valaszolva itt sem volt tul nagy nemesrothadas. Az Augusztus es Szeptember meleg volt nem nem kedvezett a botritisznek. Pontosabban nem a nappali meleggel volt itt a baj, hanem azzal, hogy ejjel sem hült le az idö, ez ilyen szempontbol nagyon hatranyos. A nagy melegben terjedtek a darazsak, a muslincak, a mehek. Megtamadtak a szölöt es az ecet gyakorlatilag elöre van programozva az ilyen idöben. Nincs az a Tokaji gazda aki itt iden egy valamirevalo aszut keszitett volna.
A finomseprös erlelest csak akkor csinalok, ha egeszseges volt a szölö es a forras soran sem volt semmi gond. A forras soran is keletkezik egy kis mennyisegü ken az ujborban. Ez persze nem elegendö az oxidacio ellen. Minel nagyobb mennyisegü feherbort tartottam a finomseprön, annal kisebb a veszelye, hogy a borban kesöbb nem kivanatos illatok jelentek meg. Amennyiben viszont egy tapanyagban gazdag egeszseges seprön tartottam a bort, az jotekony hatassal volt a bor illatara es a kelekezö szendioxid üdeseget kölcsönzött neki. Több esetben vegeztem mar seprös tisztitast, ami soran egy decens vagy beteg illatu bukefajtat egy egeszseges illatu bor sepröjevel frissitettem fel.
A sajat tapasztalatom az volt a kennell kapcsolatban, hogy ha a szokasos 100 mg-mal lekenezem a finomseprön tartott bort, akkor ezzel elpusztitom azokat a fontos organizmusokat, (tejsavbakteriumokat, stb...) is, amik a seprö tapanyagat felhasznalva aktivak maradnanak. Megallitom tehat a forrast kennel, de a tovabbiakban (havonta ellenörizve) folyamatosan alacsonyan tartom a szabad kenszintet. Viszont nem engedem 20-30 mg ala. A magas alkohol elönyt jelent, a moderalt savak viszont nem biztos, hogy jol viselik az erlelest.
Tudni kell, hogy milyen jellegü bort szeretnenk kesziteni.
Ja hogy ez Németo? Mennyire van/volt nemesrothadás, mert az itthon hiánycikk idén, no meg a múlt heti fagyok a legtöbb helyen befejezték a vegetációt.
Más, a Sur Lie (finomseprős érlelés) tecnológia mennyire kívánja vagy nem az erjedés utáni alapkénezést? NEM akarok almasavbontást - tehát ez nem feltétel és fehérborról van szó, erős alkohollal moderált savakkal.
Neked is feltűnt, hogy ismét milyen ügyesen elsunnyogtál egy kérdést és elidétlenkedtél egy komoly témát?
Lalá, te nem szereted sem a szőlőt, sem a bort. Lehet ez a szakmád, munkád és ihatsz sokat, de egyiket sem szereted. Ha szeretnéd, akkor komolyabban vennéd mindkettőt, még itt is.
Köszönöm a tippet, az én barátom csak olyan nyomdákat "kínált", ahol kicsikkel nem foglalkoznak, igaz nem is mélyültem el nagyon a téma guglizásában... Az ár és a tétel nagysága amit említettél, az fogott meg, úgyhogy meg is próbálom. Eddig én is öntapadós címkékre nyomtattam lézerrel illetve tintasugarassal is, de egyik sem "pinceálló".
Törvénytisztelő magyarra nem épülhet az országvédelmi költségvetés: nagyjából 33 milliárd forintnyi bírságbevételre számít a kormány 2012-ben. Tilosban parkolók és gyorshajtók, hazug reklámok és csaló bukmékerek nélkül nincs stabilitás. Tovább »
Az attól is függ milyen papírt illetve tintát használsz. Claria tintával epson fényes fotópapírra, vagy valami hasonlóra én nyomtattam régebben ami néhány hónapot kibírt a szabad ég alatt. Persze kérdés, hogy mi ette meg jobban a nedvesség vagy az uv, valószínű a kettő együtt.
Az persze igaz, hogy sem nem olcsó az ilyesmi, sem pedig bor matricának nem való. (túl vastag a papír és szerintem a fényes felület miatt giccses lenne)
A dolog lényege, hogy jól döngöld ki a levegőzárványokat a törkölyből, és valóban, zárd le. Amit héjon erjesztettél, ott a préselés után legjobb rögtön kifőzni a törkölyt. Vörösnél ki kellene próbálni, hogy almasavbontás előtt, vagy után lesz belőle jobb pálinka.
Valaki esetleg tudna nekem tanácsot adni törkölypálinka ügyben, ugyanis még nem csináltam ilyet és van jó kis tramini és ottonel muskotály törkölyöm. Egyenlőre jól elzártam őket a levegő elől...
A laminálás azt hiszem vastag és merev lenne. Most lemosható fehér öntapadós tapétában gondolkodok, vajon milyen eredményt adna ... A4-re felszabdalni, lézerrel megnyomtatni. Ki fogom próbálni azt hiszem.
A tintasugaras nyomtatásnál kell még egy átlátszó matrica a tetejére, hogy védje a víztől. Nem tudom, hogy ezek a fényképlamináló gépek nem alkalmasak-e szintén valami ilyesmire?
A matricánál mindenképpen érdemes a ragasztás előtt a sarkokat lekerekíteni, mert mindig a saroknál kezd elválni a ragasztás.
Köszönöm mindenkinek a címkés válaszokat, hasznos ismereteket kaptam tőletek. Kicsiben kell, náhány-tucatnyi üvegről van szó, csak szeretnék megőrizni későbbre mintákat a családnak, meg ajándékbnak szánok párat esetleg, alkalomadtán.
FF lézernyomtatóm van, alapból erre gondoltam, nem szükséges színesnek lennie. A legfontosabb a címke anyaga és a felragasztás mikéntje, amire tényleg kaptam pár hasznos iránymutatást, köszönöm!
Nekem is rossz tapasztalataim vannak a tintasugaras nyomtatással. Még a párától (pincében, hűtőben) is megfolyik. Sajnos a papír nálam megráncosodott (szintén a párától) lézeres nyomtatásnál is, igaz, eddig még csak egyszer fordult elő, lehet, hogy nem simítottam el megfelelően a felragasztáskor.
Ami viszont nagyon szép létt: gyorsnyomtatós (általában A3 közeli méret) cégnél öntapadós műanyag fóliára lézeres technikával nyomtatni. (A különböző nyomtató-cégek árai nem jelentősen drágábbak, mintha magad veszel lézernyomtatót, s garantált a minőség (az ő hibájukból elszúrt anyagot félredobják stb.)).
Ötletként javasolnám az előre elkészített címkéket.
Már megjelentek Magyarországon is azok az előre nyomtatott, tekercsben kapható biankó címkék, amiken csak motívumok vannak. A konkrét adatokat később nyomtatóval lehet rányomtatni.
Tavaly kaptam ezekből a címkékből egy nagy paksamétát, volt benne vagy 50 féle címke, vörös- és fehérborokhoz is. Ha valaki már nem csak 10 üveggel palackozna, de nem is 10 ezer palackkal, akkor ezek a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldások.
Etikett cimkét lehet kapni sokféle méretben, de nem olcsó, és a pozicionálás elég macerás.. Én százas nagyságrendben, fényes a4-es nyomtatópapírt használok. A cimkét COREL DRAW-ban rajzolom meg, egy lapon 4 db-ot. Nyomtatni csak szines ill. fekete-fehér lézer vált be, mert a tintás nyomtatás egy csepp folyadéktól már megfolyik. Ragasztásra jól felhigított tapétaragasztót, vagy PRITT stiftet használok. Persze ez kereskedelmi mennyiségben nem járható ut.
Az üvegpalackokat nagyon gondosan mossuk el kívül-belül. A mosáshoz semmiképp ne használjunk illatosított mosogatószert, mert annak szagát a bor átveszi. A palackokat mosás után kétszer öblítsük át tiszta vízzel, majd csepegtessük ki. Készítsünk a palackok fertőtlenítéséhez kénessavas vizet, egy liter vízben 2 dkg borként és 1 dkg citromsavat feloldva. Az oldattal töltsük fel az első palackot, majd töltsük át a következőbe és így tovább. A fertőtlenített palackokat jól csepegtessük ki. Kb. 100 palack fertőtlenítése után használjunk új oldatot.
Sziasztok! Az üveg témával kapcsolatban: használt borosüveget (mosás után) mivel érdemes sterilizálni, illetve érdemes kapszulát tenni az üvegre, ha még 1-2 évet úgyis a pincében tölt?
Kösz. Akkor tehát érdemes bontatlan gyűjtőben vásárolni.
Borcímke házilagos készítésére van valakinek technológiája, ismerete? Most kezdtem el keresgélni, öntapis papír kellene A4-es ívben és színes nyomtató - de lehet, hogy elegendő az FF-ben is. Pillanatnyilag ez az elképzelés. Ötlet, vélemény, ismeret?