Gyönyörű napra virradtunk és még szebbet ígérnek a hétvégére. Mindenkinek kellemes kertészkedést kívánok az ünneplés mellett.
Először is szeretném megköszönni tp329-nek és qerqerq-nek, hogy válaszra méltatta a kissé habókosnak tűnő levelemet.
Nagyon szépen köszönöm a Jeszenszky könyvet, már le is töltöttem. De mivel 225 oldal, az elolvasására valószínűleg csak este vagy holnap lesz idő.
Meg szeretném kérdezni, hogy mi az az ékoltás és a cserkó, amit már most végezhetek a kertben. Tudom, hogy rákereshetnék az interneten, de most egyelőre a legfontosabbnak azt tartom, hogy a kedden vásárolt három kajszi és egy őszibarack facsemetét, aminek a gyökerét egy-egy vödör vízbe tettem, reggeli után elültessem. Utána fogok majd próbálkozni az oltás, szemzés, dugványozás megkezdésével. Remélem, hogy több facsemetét már nem kell vennem, hanem a jövőben a saját magam által létrehozott kombinációkat fogom tudni megvalósítani.
Érdekelne, hogy ha most lemetszek nemes hajtásokat, azokat hogyan tudom elrakni őszig vagy tavaszig. Van egy pincénk, amiben télen-nyáron kb. 10 fok a hőmérséklet, azt hiszem remek hely lenne vermeléshez, amiről pár mondatot már olvastam. De nem tudom, hogy pontosan hogyan csináljam. Milyen ágakat, milyen hosszan vágjak le, hogyan tegyem el, fóliázzam vagy szabadon hagyjam őket, bedugjam-e nedves homokba, tegyek-e befőttes üveget a tetejére a páratartalom miatt, stb. Van két öreg gyümölcsfánk, egy császárkörte és egy korai kajszi. Szeretnék ezekből palántákat nevelni, hogy megmaradjanak, mert félek, bármikor tönkre mehetnek. Ezek adják a legfinomabb gyümölcsöket. Hogyan lehet például lemetszett hajtásokat gyökereztetni? Ebből a két öreg fából szeretnék elsőre szemeztetni és oltani is más körte és kajszibarack fákra.
Azt hiszem én is hasonlóan gondolkodom, mint qerqerq, próbálkozni fokok mindennel és a sokféle próbálkozásnak előbb utóbb meg kell hogy legyen az eredménye.
Mandulából nem raktam el vesszőket, 2 hete metszettem meg. Korábban kellett volna szólnod, nemsokára virágoznak már, esetleg majd szemzéshez tudok küldeni augusztusban.
Az attól is függ, hogy mit használsz kötözőnek. Én általában szigszalagot, amit - ahogyan lentebb írták is- bevágok, mégpedig a vegetáció első felében (május-június). Attól is függ, milyen erős a növekedés. Később ez szépen szétnyílik, ahogy a növény vastagszik, majd őszre teljesen eltávolítható.
Hajrá! Csinálj minnél többet, egyik fából a másikba, mindenféle módszerrel. Nem kell hogy értelme legyen, csak gyakorlásnal. Majd meglátod melyik mód válik be leginkább. Én kezdésnek mindenképp az ékoltást javaslom. A cserkót már holnap is csinálhatod friss vesszővel. Jövőre meg már csinálhatod élesben. Ha valamit nem értesz, kérdezz. Én is sokat kérdeztem, ha te is azokat kérdezed amiket én kérdeztem, akkor megmondom amit nekem mondtak. :-)
Az oltás megeredése után 2-3 héttel érdemes levenni a kötést és lazán újrakötni. Újabb 2-3 hét elteltével eltávolítható az új kötés is de érdemes fölé vagy mellé valamit kötni, hogy a madarak ne tudják kitörni, ha rászállnak.
Vidéken lakom és nagy kertünk van. Az elmúlt években több, kertészetekben vásárolt gyümölcsfát is ültettem, amelyek már teremnek. Ezek mellett vannak régi, de szép gyümölcsöt adó fáink is. Jelenleg 3 alma, 4 körte, 2 birs, 2 szilva, 2 ringló, 3 őszibarack, 3 kajszi, 3 meggy és 2 cseresznyefánk van. Elhatároztam, hogy megtanulom az oltást, szemzést, dugványozást, hogy saját gyümölcsfákat hozhassak létre, a jó tulajdonságú vagy bőven termő fajták tulajdonságait átmenthessem egy másik növénybe. Mivel nincs még benne gyakorlatom, a segítségeteket szeretném kérni, hogy mivel és hogyan kezdjem. Itt van most éppen a 4 napos szünet és szépül az idő, ami remek alkalom lehet szerintem a kezdésre. Távolabbi célom az is, hogy olyan gyümölcsfákat nemesítsek, amelyeknek különböző ágain különböző fajta gyümölcsök teremnek. Pl . egy fán golden és jonathán alma is teremjen. Esetleg később, ha már profibb vagyok, jó lenne egy fán almát és körtét is termeszteni, ha ez lehetséges. Tudom, hogy ez egy kicsit furcsa vágy egy kezdőtől, de azért szerintem nem lehetetlen. De ehhez természetesen meg kell először tanulnom az oltás és szemzés gyakorlatát.
Annyi hibája azért van az oltóollónak, hogy az alany és a nemes vastagsága nem térhet el jelentősen egymástól. Ugyenez késsel történő oltásnál megfelelő technikával és kézügyességgel teljességgel lényegtelen....
A kondenzáció nem hőmérséklet függő, hanem hőmérséklet-különbség függő (pet palckon belüli és kívüli hőmérséklet), ellentétben a páratartalommal, ami abszolút relatív!
Adott mennyiségű vízgőz, adott "mennyiségű" (adott térfogaton belüli) levegőben hőmérséklettől függően más és más páratartalmat fog adni.
Alacsonyabb hőmérsékleten magasabb, magasabb hőmérsékleten alacsonyabb páratartalmat.
Tudom kicsit késő már, de nagyon szeretnék oltóvesszőt valamilyen erősen festő levű meggyből. Lehet bármilyen fajta, akár kisszemű vadmeggy is, csak finom és festő levű legyen. Tud valaki segíteni?
Én ugyan nem árulok, de nekem van, és ajánlom. Nem merek mindent azzzal oltani mert mindig írják itt is hogy roncsol, stb. De amiket edig oltottam mind sikerült, attól függetlenül hogy az omegával vagy késsel oltottam. A forradás viszont szebb.
Ha oltóollót árulnák, akkor mindenképp ajánlanám! Ha otthon akarsz gyümölcsfákat, akkor felesleges, ha szőlőt akkor kényelmes, ha nincs kézügyességed akkor meg ez nem neked való hobbi. Az, hogy miért nem sikerül, nem biztos, hogy a vágás pontatlansága miatt. Sokan oltogatnak, de gyakan hiányosak az ismeretek és ez az oka a sikertelen oltásoknak!
Üdv. Érdeklődni szeretnék,hogy érdemes-e vásárolni oltóollót? Nem sikerülnek az oltásaim de szeretnék itthon oltogatni. Egyszerű vele dolgozni? Milyet érdemes vásárolni? Megkímélt használt is érdekelne,ha valakinek van. Köszönöm.