Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
"van súlya - "van benne anyag", ahogy mondani szokás - amiből a hozzám hasonló laikus gyorsan levonná a következtetést, hogy ez egy kurva jó bicska"
Ez baromi nagy téveszme még egy laikustól is. Akármilyen nehéz darab vaskos bilivasat kapsz, attól még nem fog jól vágni.
Ha úgyis jársz túraboltba, végy kézbe ott egy Opinelt. Az jó bicska (legalábbis egy aldis-lidles-kínaipiacos gagyinál nagyságrendekkel jóbb, az ár háromszorosáért), pedig olyan könnyű, majd' elrepül.
igen, ránézésre nagyon patent, és van súlya - "van benne anyag", ahogy mondani szokás - amiből a hozzám hasonló laikus gyorsan levonná a következtetést, hogy ez egy kurva jó bicska, ha nem lenne ilyen elképesztően olcsó. 1000 ft, amin ugye van 27% áfa, szóval nem is értem, akármilyen gyenge rozsdamentes acélból legyen is. de nekem megfelel, egy szép tárgy...amikor megvettem, akkor a gombázás és a szalonna sütések lebegtek a szemem előtt, arra tényleg jó lesz egy ideig, aztán ha elmegy az éle, akkor lehet kicseréltetem a pengét, nem is rossz ötlet. vagy veszek egy komolyabbat, nagyon elkezdtem érezni a bizsergést. :)) a fateromtól örökölt bicska nem tudom milyen anyagból lehetett, de évekig használtam túrákon (előtte ő 10-20 évig), és soha nem kellett megfennem. a penge is másképpen volt élezve, nem úgy mint ezé, hogy ilyen éles szögben csapott. ja, hát hencegni nem lehet vele, mert tegnap egy túraboltban szóba elegyedtem egy bácsival a bakancsos polc előtt, aztán valahogy sikerült megemlítenem neki, hogy "milyen jó" kis bicskát lehet kapni most az aldiban. erre előrántott egy 11 centi pengéjű spidert (?) valami kullancs vagy pók logo volt rajta, és ilyen plexiszerű markolata volt. 69 ezer ft... de amúgy ő is azt mondta, hogy ezer forintért, gombázni meg szalonnát vágni simán megteszi az enyém is.
Egy-két munkatársnál láttam ilyet vagy hasonlót,van jól összerakott pontos és van egy kicsit pontatlan darab is.A Célnak tényleg megfelel ,ha nem várunk tőle sokat és nem akarunk vele hencegni. Én ezt a modellt 'markolat nehéznek"tartom(bár a zsebkések alapból ilyenek) A célnak megfelel ,a későbbiek során meg ha elkap a hév veszel egy jó kézműves bicskát vagy egy neves gyártó tetszetős modelljét.
Feritől kaptam a Budai várban egy S81-es acélból kovácsolt pengét,gondoltam készítek belőle egy burgonya hámozó késecskét. Sárgaréz bakni, csiszolt szarvas agancs markolat és egy vizibivaly szaru karika a markolat végén,a penge tükör polírozva,keménysége 59Hrc.
A penge előkészítve hőkezelésre,a sniccert csak az arányok miatt raktam mellé.
Elnézést kérek a fénykép környezetért,de a műhelyben fényképeztem rögtönzött jelleggel.
Viszont a feleségemnek nagy örömöt szereztem ezzel a kis késsel.
Az anyaga ennyiért 420 körüli rozsdamentes, mai szemmel nézve gyenge tudású acél.
Feltételezem, ez a bicsak nem sokban különbözik azoktól, amelyek nagyon hasonló kinézettel és áron voltak akciósak pár hónapja a Lidl-nél. Ha ez így van, akkor a termék ár/érték aránya rendben, azaz olcsó szar.
Ha csak a megnyugtató érzés miatt kell, de a kiránduláson lesz valakinél rendes bicska is, akkor tök jó, ne is vegyél drágábbat. Ha a zsömle megkenésén túl is akarsz használni egy bicskát, akkor vegyél rendeset.
sziasztok! sajnos valaki a családból évekkel ezelőtt eltüntette a fateromtól örökölt nagyon szép agancsnyelű bicskámat, amit igazából eszembe sem jutott pótolni, mígnem tegnap megláttam az aldiban a képen látható darabot. szerintem tök jól néz ki (amúgy volt még 6 másik modell), és - nem tudom milyen anyagból lehet ennyi pénzért - de mindössze egy ezresbe került. nagy igénybevételnek nem lesz kitéve, maximum ha kirándulni megyek, akkor elviszem magammal, mert jó érzés a zsebemben tudni, szóval mindegy is az anyagminőség, csak azért kíváncsi lennék hogy a szakértők hova helyezik a palettán az ilyesmi bicskákat.
Üdv. Késgyűjteményem felszámolom,Komoly darabok vannak benne.Java részt:Polyák,Misányi,Marttiini,Solingen..... 100-as nagyságrend,ha valaki elviszi egyben,akkor komoly árengedmény!
Szeretem begyűjteni a jó dolgokat,mint hogyan késekből bicskákból a különlegességeket sőt a szuper különlegességeket is,de vannak átlagos cuccaim is ezeket nyüvöm naponta mert nem sajnálom,bár a Kocsis bicskáim is napi használatban vannak felváltva.
Nekem Rája bőr tisztító kendőm van és vele egy készletben az olajok és paszták, ez egy Japánból behozott Katana ápoló készlet, még 1985-ben kaptam az akkor még Sensei, ma már Sihán Furkó Kálmántól, aki akkor a kiképzőm volt Szolnokon!
Az mit jelent hogy "megfelelően karban tartod"? Nekem például ha a szénacél bicskámmal hagymát vagy almát szeltem szinte azonnal "megkékült, feketedett", ez a bevonat nem távolítható el szimpla elmosással, olajozással! Csak finom pólír papirral jön le!Tehát akit zavar ez az elszineződés az inkább válaszon rozsdamentest mert "macerás" ha folyton fényesre akarja pucolni!(szerintem) Azéert van nekem is pár régi darabom szénacélból!
Nos ez nem így van,mert mind addig amíg nincs elegendő Króm az acélban ahhoz hogy rozsdamentesnek számítson,addig szénacélnak hívjuk, igaz vannak magas Króm tartalmú félrozsdamentes vagy magasan ötvözött acélok, de akkor is szénacélnak számítanak. A megkülönböztetés a nem rozsdamentes és rozsdamentes anyagok kategóriája, ezek közül is az edzhető és nem edzhető rozsdamentesek (hőálló,saválló stb).
A késpenge célú szénacélban tudtommal sosincs százalékokban mérhető króm. Ha van, akkor az már nem szénacél, csak valami átmenet, "high carbon" rozsdamentes. És ez így helyes, mert a króm a jó élezhetőség legnagyobb ellensége.
A króm-vanádium szénacél persze nagyon jó anyag más szerszámoknak, pl. csavarhúzóból nem is vennék mást.
Én igazán szeretem a szénacélt, de azért szakácskésből nem választanám azt.
Amennyiben megfelelően karban tartod a szénacél pengét,és itt most még az is számít hogy mennyi százalék Króm van benne,tehát a jó karbantartásban részesített szénacél penge nem fog patinásodni és mattúlni sem, de ha nem megfelelően a karban tartás ez bizony bekövetkezik. Nekem van egy gyerekkoromban kapott szénacél késem, még nem patinás és nem is mattúlt meg,pedig minden nap használom,ez egy pici konyhai kés.
Sokak szerint (én is osztom ezt a véleményt) egyáltalán nem zavaró, ha nem rozsdamentes kést használunk étkezési célokra. Ízlés - és finnyásság( nem pejoratív értelemben) - kérdése. Az esetleges elszíneződés a legkevésbé sem zavar, igazából enyhe egzotikus jelleget kölcsönöz a késnek a mai, laboratóriumi igények korában.
Nem ítéletet mondtam ezzel, mielőtt kitör a háború, csupán úgy vélem, ez a dolog teljes mértékben egyénfüggő. Van, aki ki nem állhatja, van aki szereti a szénacélt a konyhában.
Újraolvasva rájöttem, lehet nálad a mindennapos felhasználás nem feltétlenül a munkád jelenti, hanem Pl. otthon akarod a vajas kenyered kenni reggelenként, de arra sem igazán ajánlanám a szénacélt, mert előfordulhat hogy sötét nyomot hagy, illetve vas ízű lesz amit vágtál. Valószínűleg meg fognak érte kövezni, de azt gondolom manapság a konyhába, ételkészítéshez már nem való a rozsdásodó anyag. Problémás a kezelése, íz és szín elváltozást okoz, és látványra sem kellemes egy oxidált foltos konyhakés.
Semmiképp sem ajánlanám a szénacél pengét, mert ha jól emlékszem az iparban, és ide tartozik a vendéglátás is, '89 óta nem lehet rozsdásodó pengéjű, illetve fanyelű eszközt használni. Kifogsz egy kukacos köjálost, akarom mondani tisztiorvost és annyi büntetést fizetsz amennyiből egy prémium szigonyost vehetnél.