Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2011.11.05 0 0 10816

Szerintem minden fajtára igaz de egy ma mutatóban is alig létező Sárfehér fajtára fokozottan, hogy a fajtajelleget megismerni, csak természetkímélő  (kezdetnek vegyszeres gyom és rovarirtás nélkül) szőlészeti technológiával, alacsony terheléssel, teljes érettségben szüretelve, spontán erjesztéssel lehet.

Nem fonom célzás, hanem szomorú tény, hogy ezen a területen a Somló még gyerekcipőben jár.

 

Mi idén oltottunk át vagy 100 tőkét sárfehérrel, de a nagy szárazság betette nekik a kaput az utolsó tőkéig :( Talán jövőre sikerül.

Előzmény: barkócza (10814)
barkócza Creative Commons License 2011.11.05 0 0 10815

És ha a "bátai" névre gondolunk, akkor akár a Sár folyó (Sárvíz) vidékére is utlahat, ami pedig talán azért Sárvíz, mert sárga (volt valamikor) a vize. Amíg halálra nem szabályozták. :(

Előzmény: BZoltan (10811)
barkócza Creative Commons License 2011.11.05 0 0 10814

Fehérváriéktól többször is kóstoltam sárfehért, 2000-eset, 2003-asat és talán 2006-osat is. Tény, hogy nem az a kategória, amitől katarzist vár az ember, ennek elenére volt olyan palack, ami kifejezetten ízlett, és volt olyan is, ami semmi nyomot nem hagyott. Talán még van egy pár palackkal otthon. Ezért érdekel, hogy kinél lehetne jó sárfehért találni. Bocs, hogy pont Kreinbachert kérdeztem, csak speciel róluk tudom, hogy kísérleteznek vele. (Értem, presze, mindkét pincével kapcsolatban a finom célzásokat, és számítottam is rájuk. Dehát ők vannak sárfehér ügyben. :)

Előzmény: BZoltan (10812)
BZoltan Creative Commons License 2011.11.05 0 0 10813

Bármi igaz lehet. Bár szerintem nem igaz. Az viszont igaz :) hogy a mai napig van somlói juhfark ami szentantalfán termett.

Előzmény: Oechsle (10807)
BZoltan Creative Commons License 2011.11.05 0 0 10812

Jó lesz az a bátai sárfehrének is és a szigeti is furmintnak :)

 

Én egyszer kóstoltam a Fehérvári pince sárfehérjét, de bennem nem hagyott komoly nyomot. Szerintem _minen_  somlói fajtára még rátelepszik a borászati és szőlészeti technológia... még az olaszrizlingre is, pedig abból van a legtöbb. Milyen fajtajjelgről beszélünk vegyszeres gyomirtás, intenzív és programszerű növényvédelem, két kilós terhelés, magas tőkefejeken, naptár szerinti levelezéssel, korai szürettel, pogácsára préseléssel, fajélesztőzött és szűrt musttal?

 

Azt nem tudom, hogy a Kreinbacherék hol tartanak Sárfehér ügyben... ők csinálnak mostanában mindent, syrah rozétól, furmint pezsgőn át a felvásárolt szőlőből készült borig mindent. Sokféle technológiával, sokféle szemlélettel.

Előzmény: barkócza (10809)
BZoltan Creative Commons License 2011.11.05 0 0 10811

Közkeletű tévedés, hogy a sárfehér nevének bármi köze lenne a sár-hoz. A sárfehér neve a sárga szóból ered, mint a sárarany.

 

A fajta beazonosításához talán ez a legjobb forrás: http://www.szbki.pte.hu/menu/56/19

 

Amúgy a sárfehér aromás, illatos fajta kellene, hogy legyen.

 

Előzmény: sundika10 (10808)
medveger Creative Commons License 2011.11.04 0 0 10810

Csak azért kérdezem, mert vicces lett volna, ha szomszédok lennénk. :-)

(Én inkább Észak-Zala. Errefelé:)

 

 

Előzmény: Zalancelot (10801)
barkócza Creative Commons License 2011.11.04 0 0 10809

Igen. A sziget és a bátai. :)

 

Nagyon szeretnék már egy jó sárfehért kóstolni. Eddig csak Fehérvári pinéjéét kóstoltam, hm, elég nagy a palackvariáció. Nem tudod, Kreinbacheréké hogy áll? Ti esetleg nem próbálkoytok vele...?

Előzmény: BZoltan (10806)
sundika10 Creative Commons License 2011.11.04 0 0 10808

Sziasztok!

 

 

Sajnos nemtudom, hogy melyik fajta sárfehér szőlőnk van, mert az édesanyám öröksége a szőlőterület.Az édesapám

pedig csak felújította, pótólta a hiányzó tőkéket, de csak az ottlévő fajtaákból "döntéssel". Ez a szőlő az Ászár- Neszmély borvidéken van. Sajnos nem fényképeztem le a fűrtöket, de nagy vállas fürtje van és a vesszője pedig világos színű. Illik rá a leírás amit a neten találtam, hogy a nehéz fürtjeiről kapta nevét, "nehéz mint a sár." A mustja most igéretesnek tűnik, de jellegzetes illata nincsen, mint pl. az irsai olivérnek, vagy a királyleánykának.Talán egy kicsit savasabb, mint az átlag bor de még nem mértem a savtartalmát.Már szépen letisztult.Köszi a segítséget.

 

 üdv. sundika

Oechsle Creative Commons License 2011.11.04 0 0 10807

Az egyik pincénk évtizedekig a Nivegy völgyben volt (van). Az ottani kollégák és idősebb gazdák mesélték nekem mindíg, hogy a filoxéra vész alatt Somlón elpusztult a Juhfark és Szentantalfa környékéről telepítették vissza Somló hegyre a Juhfarkot. A neten még nem néztem utána, de miért is lenne fent? Igaz lehet ez?

Előzmény: BZoltan (10806)
BZoltan Creative Commons License 2011.11.04 0 0 10806

A filoxéra-vész előtt a furminttal együtt a sárfehér volt a Somlón a két legfontosabb fajta. Én már csak ezért is hajlok inkább a Somlói-sárfehér névre.

 

Én majdnem annyi helyen olvastam a bátai szinonímát mint az acsai (ócsai) vagy ardai neveket. Régebben minden szőlőfajtának több neve is ismert volt... akár borvidékenként is.

 

Nem hiszem, hogy bármilyen szakmailag hiteles bizonyítékot lehetne találni a sárfehér fajta bármelyik borvidékről való származására. Ősi, kárpát-medencei fajta az biztos.

 

Na meg az is biztos, hogy egy egykor nagy hírű és nagy becsű fajta nevének ordas abúzációja az izsáki arany-sárfehér marhaság... az egyik legszebb, legizgalmasabb fehér fajtánkból csináltak egy semmillyen, vékony, homoki fajtát. Hurrá... mondjuk nincsenek egyedül... a debrői pancsolók is ezt csinálják a hárslevelűvel.

Előzmény: barkócza (10805)
barkócza Creative Commons License 2011.11.04 0 0 10805

(Az a somlói sárfehér igazából szekszárdi, pontosabban bátai. :)))

Előzmény: BZoltan (10804)
BZoltan Creative Commons License 2011.11.04 0 0 10804

Melyik sárfehér? Az izsáki vagy a somlói? Sokan nem tudják, hogy semmi köze egyiknek a másikhoz.

Előzmény: sundika10 (10803)
sundika10 Creative Commons License 2011.11.04 0 0 10803

 

 

Sziasztok!

 

Új vagyok még ezen a topikon, de a szőlőszkedést már régebb óta folytatom. Ebben az évben előszőr szüreteltem külön a sárfehér szőlőt, és készítettem belőle bort. Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy ennek a fajtának milyen sajátos jellege van? Illetve, hogy mennyi az optimális savtartalma.

 

Köszi. sundika10

lalá Creative Commons License 2011.11.03 0 0 10802

-Dolgozni, csak pontosan és szépen, ahogy a csiga mászik a réten...;-)

Előzmény: Cirfandlia (10793)
Zalancelot Creative Commons License 2011.11.03 0 0 10801

Közép-Zalában,  erre felé:

Előzmény: medveger (10796)
kistuszek Creative Commons License 2011.11.02 0 0 10800

Szerintem akkor is magas lesz a cukorfok a héjon, ha a must relative gyenge volt. (mármint elpárolog a víz és akkor már elég sűrű lesz az ami ott maradt a héjon)

 

Előzmény: alfi13 (10799)
alfi13 Creative Commons License 2011.11.02 0 0 10799

Hát végül is ha magas a must cukorfoka akkor az tarósíthat. Jövőre megpróbálom én is pár fürtel. Én is kénlapozni szoktam.

Előzmény: Cirfandlia (10798)
Cirfandlia Creative Commons License 2011.11.02 0 0 10798

Előfordul a kénlap égetés; de ez inkább présház mint pince nincs olyan magas páratart. Úgy látom, sokkal joban befolyásolja az eltarthatóságot a fürt általános egészségi állapota - ami idén ugye kiváló, ellentétben a tavalyival, amikor bármit csináltunk rothadt.

Apám idén kipróbálta, hogy pár fürtöt felkötés előtt mustba belelógatott - állítólag az még jobban konzervál... meglátjuk .):

Előzmény: alfi13 (10794)
BZoltan Creative Commons License 2011.11.02 0 0 10797

ott már megszoktam a borvirágot :)

Előzmény: Zalancelot (10795)
medveger Creative Commons License 2011.11.02 0 0 10796

Szia!

 

Te merrefelé szőlészkedsz?

Köszi!

Előzmény: Zalancelot (10795)
Zalancelot Creative Commons License 2011.11.01 0 0 10795

Akkor sem, ha az orrodon jelenik meg?

:-)))

Előzmény: BZoltan (10790)
alfi13 Creative Commons License 2011.11.01 0 0 10794

A szőlőfürtök pincében történő tárolását hogy csinálod?  Szoktál ként égetni?

Előzmény: Cirfandlia (10793)
Cirfandlia Creative Commons License 2011.11.01 0 0 10793

Ha kicsit jobban megfigyeled a szövegkörnyezetet, főleg az előtte levő mondatot, abban (is) baktériumokról van szó, amit továbbköt az általad kifogásolt szöveg. Nekem legalábbis ez jött le elsőre is.

 Nimrang október 30-án: Teljesen érett már, de jobban eláll mintha a pincében lenne. REndkívül vastag a héja karácsonyig vidáman eltartható, kilós fürtje cirmosan rózsaszín bogyói impozáns dísz az ünnepi asztalon.

 

 

A többiek a présházban "lógnak":

 

 

Őszi színek a birtokon:

 

 

Ezt elhagyta a szüretelő: (Én voltam :))

 

 

Kóstoltam az újbort és mértem is savat - egyébként meglepetésre nem csökkent mustkorához képest :) 6,5 körüli- még szinte murciként  nagyon ígéretesnek vélem, kicsit magas a szesz de ez a köv. hónapokban majd "alakul" kicsit.

Előzmény: lalá (10791)
lalá Creative Commons License 2011.11.01 0 0 10792

- Hallottam. (hihi)

Előzmény: Oechsle (10789)
lalá Creative Commons License 2011.11.01 0 0 10791

-Figyi! Ez a helyes válasz:

 

medveger válasz | megnéz | könyvjelző 2011.10.31 21:41:36 © (10787)

Az ecetsavaknak semmire. Ellentétben az ecetsav-baktériumokkal. :-)

Előzmény: lalá (10786)

Előzmény: Oechsle (10789)
BZoltan Creative Commons License 2011.11.01 0 0 10790

Engem semmilyen természetes módon kialakult  borszín nem tud zavarni. A pinkes szín, ami például néhány szürkebarátban (lásd Tamás Erviné) megjelenik, nekem kimondottan tetszik :)

Előzmény: csabi_felvidek (10788)
Oechsle Creative Commons License 2011.11.01 0 0 10789

Az ecetsav baktériumok az alkoholt oxigén jelenléte mellett ecetsavvá alakítják át.

 

Tehát itt nem erjedésről van szó, hanem egy oxidá­ciós folyamatról. A folyamathoz oxigénre van szükség, hogy az ecetsav baktériumok a táp­talaj felszínén nőni tudjanak, mert ezek aerob baktériumok.

 

Ha ennyire érdekel, akkor acetobacter és gluconbacter ecetsavbaktérium fajták vannak. De biztos hallotál már róluk :)

Előzmény: lalá (10786)
csabi_felvidek Creative Commons License 2011.10.31 0 0 10788

Illatra és ízre biztos nagyon érdekes lesz, viszont a pinkes szín nem fog zavarni?

Előzmény: BZoltan (10756)
medveger Creative Commons License 2011.10.31 0 0 10787

Az ecetsavaknak semmire. Ellentétben az ecetsav-baktériumokkal. :-)

Előzmény: lalá (10786)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!