Előbb néztem végig az ovis képeket az oldaladon. NAgyon jó élményt nyújtottál a gyerekeknek. Hogyan érted el, hogy a kecskék ilyen türelmesen állnak? Én nálam addig áll meg, amíg kaja van előtte. Ha elfogy elmegy :-)
Tavaly kaptam, de mivel ősszel elapasztottak a kecskék így azóta is ott áll a kamrában. Eleinte még tejbe téve, de mostmár csak átlátszó sárga lében áll. Csupáncsak ott állt azóta. Most lemostam, és elég jónak tűnik ránézésre. Csak kb feleannyi gomba van, mint volt. Szerintetek fel lehet ébreszteni a gombát, ha újra tejbe rakom? Nem olyan hófehér, mint kéne lennie, de úgy olvastam, ha megbarnul akkor lehet is kidobni. Ilyen:
Jól gondolod, a tehéntej gyorsabban fölöződik. Oka: a kecsketejben a zsirgöbök sokkal kisebbek, több idő kell a felfölöződésre. Tehát nem jobban, hanem gyorsabban.
Mégegy kérdés. A koleganőm háznál veszi a tejet. Azt mondja, hogy az esti tejen reggelre - ahogy mutatta - 4-5 cm tejszín ül ki az üvegben. Nekem a kecsketejen max 0,5-1 cm volt, de másik kecsótól épp csak a tetejére ült ki valami. Ennyire szar lenne az én kecskéim teje? Azt olvastam a kecsketej zsírtartalma magasabb, mint a tehéntejé. Én arra gondultam, hogy ez a tejszín a tehéntejből jobban kicsapódik (vagy kiválik), mint a kecsketejből. Vagy hogy is van ez?
Nálunk a helyi állatorvos a területi főállatorvos. Ő valamikor azt mondta nekem, hogy kell egy őstermelői, fejőház - ami egy tiszta helyiség, gondolom akár kicsempézett, mert az tartható kellőképp tisztán -, egy tejhűtő, és az állat legyen mentes. Brucella, CAE, TBC-re. Ennyi.
Van itt jogszabály és leírás arról, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni, de a gyakorlati megvalósítás még nem tiszta. Milyen fejlesztésekkel, ráfordítással jár az engedélyek beszerzése? Sőt, egyáltalán megéri-e 6-7 db fejőssel papírozgatni? Köszönet előre is.
Kérdés nem jött! "Lehet én is egyszer nekilátok" Feltétlen javasolnám.Olvastam szösszeneteidet, te sokkal színvonalasabb lapot tudnál szerkeszteni, mert írásaid egyszerűek, nagyszerűek és életszerűek. Kamatoztasd írói vénád, szerintem tehetséges tollforgató vagy.
Szia betyar ka! "van még mit tanulnom bőven" ez rám is vonatkozik, hisz én is kezdő vagyok, de természetesen szívesen látlak családoddal együtt a kecskeparadicsomban. Sajtolni én csak június közepéig tudok, utána apasztok, mert nyáron csak hétvégén vagyok itthon.Időpontot a honlapomon egyeztessünk. Sokat tanulhatsz a http://www.sajtkeszites.hu/ is. Jó munkát!
A sajtjaidat látva szívesen eszmét cserélnék veled (van még mit tanulnom bőven). Egyszer megpróbálom szerét ejteni, s kiscsaláddal felkerekedni, azt' meglátogatni téged. Persze, csak akkor, ha fogadsz bennünket. Ez biztos nem holnap lesz, de nyár közepén, végén hátha sikerül. Addig itt tanulom a mesterséget. Minden jót!
A környékünkön mozgolódnak piacügyben, s úgy gondoltam, hogy a felesleges tejterméket áruba bocsátanám. Tudnátok-e abban segíteni,hogy milyen papírok és feltételek szükségesek ahhoz, hogy nyilvánosan is megjelenhessek piacon sajttal, túróval stb. A falugazdászunk szerint elég az ősteremlői hozzá állatorvosi engedéllyel, míg az állatorvos aszondja, hogy kistermelő kell legyek, ha ilyen tevékenységben gondolkodom. Köszönettel várom válaszotokat. Üdv: SajtosBetyár
Elkéstél, a szürke feketepenészest kidobtam reggel forgatásnál. Felülete is kicsit nyálkás volt. A második kísérlet sokkal jobban tetszik, féltem, hogy megfertőzi. Itt a kék penész között, fölött, mellett fehér penész is alakul. Egyenlőre sárga, kék, és fehér a színkavalkád, és a felület sem nyálkás. Fügebor már elkészült, várom, hogy a fügefa kihajtson, s legyen növényi oltóm. Kísérlet májusban indul. Mindjárt készítek képet a mai állapotról. A következő terv, viztani sugallatára Selles-sur-Cher. Alap ua. Erősebben fogom leszárítani, mielőtt megszórnám a sós karbonporral. Jó lesz ez így? Köszi, köszi minden segítséget.
Nem az elkedvetlenítés volt a célom, csak próbáltam reálisan meg írni a véleményem. Szó sem lehet arról, hogy kidobd ezeket a sajtokat. Le kell szárítani a felületet, azután a fekete penészes részeket letakarítani, ha lehetséges és elég száraz már a felület enyhén langyos sós vízzel átmosni, majd alufóliával levegősen becsomagolni, majd mehet a sima hűtőbe 12°C-ra. Két hét és príma sajtod lessz. Hogy áll a füges kecskesajtod?
honnan tudod, hogy jól működik? :) én egy usb-s páratartalom mérőt szerettem volna venni, de írták a neten, hogy irreális adatokat ad vissza. aztán összehasonlították 2 másik páramérő adataival és mind a három más adatokat mutatott. :)
Hihi..épp ma reggel hívtam az ovit, persze jó időre..addig még előbb megszületik a többi kicsi. Tavaly is jöttek.. Mi egyformán gondolkozunk..? köszi az ötletet.
Jártam a webeden most.Klassz!! Lehet én is egyszer nekilátok..kérdeznék tőled..megnézem van-e fent emailed. A fél sajtból már csak kéreg -vége volt..de lefotóztam..majd felteszem. Most mennem kell..sziasztok!!!!
Én csináltam..lefagyasztva kiteszem fadeszkára..spejzban hűsön lassan felolvad. .pár napig forgatom..csodásan tovább érik és szárad rendesen..de nem ám, mint nyáron..teljesen reszelhető igy a sajtom..van ami épp olyan hullámos és barna kérgű..mint a Terek könyvben..amiből csináltam.
Ha a párom fel nem falja..még fél volt este..lefotózom. Sajtos rudat és sajtos pogácsát csináltam belőle. Isteni íze van.! Tegnap észrevettem: Te jártál a cikkeimnél..találtam egy értékelést tőled. Köszönöm! Sajnos kevés időm van irkálni.. Ez a Terek könyv egy csoda.. érthető és egy évnyi alapok..után csodás lehetőségek tárháza. Csak ki kell találni..melyiket hova pakolom érni..volt Kútban..hűtőben..pincei virtinben..speizban..
Az idén félek..sok tejem lesz..és félek..megveszik-e majd., tavaly csak a család ette...de dolgozom rajta... 9 anyám lesz. Alapozok..szóbeli beszélgetésekkel..helyi újságban a kecsketejes cikkem elküldtem..márc. végén kéne megjelenni.... Februárban a csicsókás benne volt..alapozni..mégsem kezdhet az ember önreklámmal!! hihii.. Terek könyv : http://morokonyv.hu/Sajtvil%C3%A1g%20(Juh-%20%C3%A9s%20kecskesajtok)/14404/8/51