Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.19 0 0 4766

Örülök,hogy ilyen lelkes vagy és maradj is az.Ennek talán ellentmond,hogy a felsorolt fajokat nem lehet dugványozással szaporítani.Az alanyok közül van olyan,de nemes vesszőt nincs értelme dugványozni.Ezeknek a szaporítását tudod megoldani különböző oltás-és szemzésmódokkal.Ezekhez pedig sok sikert :)

Előzmény: bukfenc12 (4756)
bukfenc12 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 4765

Kedves Vebber!

A piros színű anyag oltóviasz, olyan méhviasz, amely fertőtleníti is a sebet. A boltban vásároltam 690 Ft-ért egy kb.1-2 dl-es műanyag flakonban. Nagyon jó az állaga, könnyen kenhető. Az illatára pedig még egy darázs is rászált tegnap az éppen beoltott alanyra. Először nem használtam oltóviaszt, a kezdeti oltásaimat csak kötöztem, majd szigetelőszalaggal körbetekertem, végül vékony, átlátszó, folpackszerű csomagolófóliával finoman áttekertem és ezt lazán kötöztem. Úgy gondoltam, hogy ez elég. Ha nagyon kilátszott a seb az oltóvessző berakása után, pl. hasított oltásnál, akkor gyertyát meggyújtva csepegtettem bele. Gondoltam, hogy nagyapáink se mentek oltóviaszért a boltba, hanem valamivel megoldották a seb lefedését. De ez nem vált be, mivel a cseppet csak vízszintesen vágott felületű sebbe csepegtethettem és a cseppek sem mindig oda estek, ahová szántam őket. Néha rügyre is estek, ami a forróság miatt esetleg károsíthatja őket. Ezenkívül megszilárdulva a gyertya viasza nagyon törékeny lett, egyáltalán nem képlékeny. Ezért döntöttem végül úgy, hogy inkább szánok rá egy kis pénzt, de megfelelően fogom oltáskor kezelni a sebeket. Egy teljes napi oltás után kb. a flakon felét használtam fel, tehát szerintem megéri.

Előzmény: Vebber (4763)
bukfenc12 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 4764

Kedves Vebber!

Természetesen el fogom mesélni, hogy hogyan sikerültek az őszibarack oltások. De arra azt hiszem még várni kell. Itt a fórumon olvastam, ha jól emlékszem, hogy legkorábban 2-3 hét múlva dől el, hogy egy oltás sikeres volt-e. A bonyolultabban kivitelezettekre akár egy hónapot is várni kell.

Előzmény: Vebber (4762)
Vebber Creative Commons License 2012.03.19 0 0 4763

A piros színű anyag, amivel kezelted a sebeket micsoda?

Előzmény: bukfenc12 (4758)
Vebber Creative Commons License 2012.03.19 0 0 4762

Nagyon kíváncsi vagyok az őszibarack oltásaid eredményeire.

Mindenképp számolj be róluk.

Előzmény: bukfenc12 (4758)
Vebber Creative Commons License 2012.03.19 0 0 4761

A szempajzsból a fás részt nem szoktam kipattintani. Tavaly egy esetben (egy fajtánál), pattintottam ki, de csak azért mert nagyon könnyen elvált.

 

Szépen összefortak nekem a tavaly előtt (2010 ősz) készített őszi szemzéseim. 

 

Ne add fel, próbálkozz.

Előzmény: citt (4755)
Vebber Creative Commons License 2012.03.19 0 0 4760

Alkoholos, amit a növények eleve nem szeretnek. Kirepedezik rövid idő alatt, majd lehullik, stb.

Ne használd.

Előzmény: zsoltigy (4753)
Vebber Creative Commons License 2012.03.19 0 0 4759

Igen, arról beszélünk. Mikor megszárad gumiszerű, és a színe sötéteb lesz.

Előzmény: fehérkutya (4737)
bukfenc12 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 4758

És most rátérnék a vasárnapi oltásokra. Először egy kép a hideg pincében ideiglenesen zsákban tárolt vesszőkről.

 

 

A szomszéd őszijéről egy nyerges, ékes, kimetszett oltás parasztbarack sarjra négy képben, ami mutatja az oltásom menetét. Először lefűrészeltem a törzset, majd bevágtam ék alakra. A nemes vesszőből nyerges ékoltványt készítettem. Mivel a nemes elég vastag volt, az alany hasítékából még kivágtam, hogy be tudja fogadni. Ezután oltóviaszoztam és kötöztem, majd szigetelőszalaggal megerősítettem. Végül vékony átlátszó műanyag fóliával finoman betekertem, amelyet lazán még átkötöztem, nehogy a szél vagy vihar levigye. Ez biztosítja a páratartalmat is és mivel átlátszó, nyomon lehet majd követni a rügy fakadását. A szigetelőszalagot kódolásra is használom, amikor több fajt vagy fajtát is betekerek vele, hogy később is meg tudjam különböztetni az oltványokat. Mindegyik fajtának külön színkódja van, ha elfogynak az egyszínű szalagok, akkor a kombinációjuk következik. Egyébként jegyzetfüzetet is használok, amiben részletesebben leírok mindent. 

 

   

 

Ősziről parasztbarackra kecskeláboltás.

 

 

Ősziről parasztbarackra nyerges, héj alá oltás. Ez az oltástípus lett egyelőre a kedvencem, a legtöbb fát így oltottam be. Kezdőknek viszonylag könnyű a kialakítása, elég gyorsan meg lehet csinálni és két vesszőt is be lehet a kéreg alá illeszteni, ami növeli az oltás hatékonyságát.

 

 

Korai cseresznyéről később érő cseresznyére nyerges héj alá oltással.

 

 

Korai cseresznyéről lombos meggyre nyerges héj alá oltással. Sajnos elkövettem régebbi ültetéseimnél azt a hibát, hogy nem jegyeztem fel a fajták pontos neveit és a rajtuk lévő szalagot sem őriztem meg. Ezért vannak a furcsa, általam kreált fajtamegnevezések.

 

 

Később érő cseresznyéről korai cseresznyére nyerges héj alá oltással.

 

 

Később érő cseresznyéről lombos meggyre nyerges héj alá oltással.

 

 

Golden almáról Ida Red almára nyerges héj alá oltással.

 

 

Golden almáról Jonathán almára nyerges héj alá oltással.

 

 

Ida Redről Goldenre nyerges héj alá oltással.

 

 

Ida Redről Goldenre kecskeláb oltással. Sajnos itt nagyon vékony volt a héj és kicsi a levágott héj keresztmetszete, ezért kellett kecskelábaznom. Nekem még nem nagyon  megy ez az oltásfajta, nehezen vágok pontos háromszöget a résbe.

 

 

Van egy ismeretlen fajtájú körtém. Elég nagy a termése, de nem különleges az íze. Valaki esetleg felismeri?

 

 

Császárkörtéről erre a körtére nyerges héj alá oltással. Itt látszik a szigetelőszalagok színkombinációja.

 

 

Császárkörtéről vajkörtére nyerges héj alá oltással. Itt már kezdett sötétedni.

 

 

Korai kajsziról mandula kajszira nyerges héj alá oltással.

 

 

Hát egyelőre ennyi fért bele. Még rengeteg tervem van a párosításra, amit eddig nem sikerült megvalósítani. Azonkívül elkértem a szomszéd kivágásra ítélt fáját is oltásra. Elmondása szerint olyan se cseresznye, se meggy termése van. Hétvégén ráoltom a korai és későbbi cseresznyénket két ágára, egy eredeti ágát viszont meghagyom. Roppant kíváncsi vagyok rá, hogy mi lesz belőle. Három fajta egy fán! Ha megmarad, mondtam a szomszédnak, hogy felezzük a rajta termő gyümölcsöket. :)

bukfenc12 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 4757

Vasárnap félig meg tudtam valósítani elképzeléseimet. Rengeteg oltást készítettem gyümölcsfákon, különböző fajokra oda és vissza. Fényképeket is készítettem, a jobbakat közreadom.

Először egy pár kép régebbi tanuló oltásokról:

01 kép: A szomszéd őszibarackfájáról oltottam (sajnos nem ismerem a fajtáját) párosító oltással egy általam parasztbaracknak nevezett őszire, aminek a termése kicsi és édes-kesernyés. Először még zacskót húztam rá, de mivel szélben elkezdett lengeni, féltem hogy letörhetnek belül a rügyek. Így azután inkább az átlátszó műanyag fóliánál maradtam külső burkolatként.

 

 

04 kép: Szintén a szomszéd barackjáról oltottam parasztbarackra nyerges ékoltással úgy, hogy egy kis részt az alany hasítékából ki is vágtam, mert hozzá képest viszonylag vastag volt a vessző.

 

 

05 kép: Parasztbarack törzsébe mélyített, táskás oltással tettem rá nemest. Belátom, ez így elég furcsa, csak egy próbálkozás volt a részemről. Viszont nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy lesz-e belőle valami.

 

 

 

bukfenc12 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 4756

Kedves kertbarátok!

Elnézést, hogy sokáig nem jelentkeztem, de szombaton egész nap füvet ültettünk és a tavaszi lemosó permetezést is akkor végeztem el. Az előző szabad napokon, pedig csak keveset tudtam gyakorolni az oltást. Vasárnap viszont az egész napot erre tudtam szánni. Következő levelemben fényképes beszámolót is tartok erről.

Régi tartozásaimat igyekszem most rendezni és válaszolok a fórumos, valamint e-mail-es levelekre. Meg szeretném köszönni azoknak, akik válaszra méltatták kezdeti próbálkozásaimat.

03.15. zsoltiqy: Nagyon köszönöm a kiegészítést az ékoltásról és a cseresznyéről.

03.16. atifoci: Őszibarackot, kajszit, cseresznyét, meggyet, szilvát, körtét és almát szeretnék gyökereztetni. Vagyis keresem a módját, hogy hogyan lehetne ezt megvalósítani.

Ali-bá: Csütörtökön, az első nap még csak három oltást csináltam. Két párosítást és egy nyerges ékoltást. Pénteken már nyolcat sikerült. Hat párosítást, egy mélyített és egy táskás mélyített oltást. Vasárnapi munkáimról készítettem fotókat, amit hamarosan közre adok beszámolóval együtt.

03.17. Vebber: Köszönöm a bátorítást. Valójában nem bánom, hogy kezdő vagyok, mert így sokszor a fantáziámra és a képzeletemre hagyatkozhatok, tehát nem kötnek merev szabályok. Egyébként néha a kezdők sok olyan dolgokra is rájönnek, amikkel a profik esetleg nem is foglalkoznának, mert kilátástalannak érzik. Kolumbusz is úgy fedezte fel Amerikát, hogy nem hallgatott mindig az akkori tudósokra, hanem hitt abban, hogy a föld gömbölyű.

Igazad van, nagyon jó a fórum, sok apró fogást már innen lestem el és tényleg segítőkészek az emberek.

Valóban sokat kellene olvasnom, de egyelőre inkább próbálkozgatok.

A vásárolt gyümölcsfák gyökere csak két napig ált vízben. Amint ráértem, egyből kiültettem őket.

Ali-bá levélre: Köszönöm a bátorítást. Valóban, most lelkes voltam a négy szabad nap, amiket ajándéknak tekintettem. De hétköznap sajnos nem érek így rá, mert hajnalban kelek és este érek haza a munkából. Vidékről Pestre járok be dolgozni. Így egyelőre a hétvégék maradnak oltás gyakorlására, amíg sokkal nem lesz világosabb estefelé. A gyökereztetési kísérletek is így hétköznapra fognak maradni, amiket villanyfénynél is lehet csinálni. Igaz, hogy több helyről kellene tájékozódnom és nagyon köszönöm a web címeket a többi fórumról és videókról. De egyelőre még a Jeszenszky könyvet sem tudtam elolvasni. Internetezés helyett inkább gyakoroltam. Fel fogok tenni majd több kérdést is a fórumon, ez ki fog alakulni.

 

citt Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4755

Szia Vebber!Nézegettem a képeidet a szemzésekről és azt szeretném kérdezni hogy amikor levágod a szempajzsot az oltóvesszöről akkor a fás részt is bennehagyod vagy kipattintod?Sajnos nekem sehogyse akarnak sikerülni a szemzéseim pedig tényleg mint egy mütétet ugy csinálok sterilen mindent.

Előzmény: Vebber (4711)
zsoltigy Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4754
Jobban mondta: kezelem
Előzmény: zsoltigy (4753)
zsoltigy Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4753
A Biocerával mi szokott lenni a gond? Azzal kezdjen most az oltásaimat.
borsika79 Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4752
Üdv. Az első oltásaimat idén csináltam. Sima és nyerges ékoltás áll a kezemre. A párosítást is próbáltam,de nem igazán jött össze. Még sok vesszőm van a hűtőben,ezeket is ékoltással oltom el,meg néhányat hély alá oltással.
Camille88 Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4751

Nekem a sima ékoltás is nagyon bejött a körténél.

Előzmény: Flanell (4748)
Ádi_batya Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4750

A hétvégén gondoltam rá és locsoltam a fát :)

Ádi_batya Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4749

Köszönöm! Sima gyertyaviasz megfelel?

Előzmény: Flanell (4748)
Flanell Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4748

Héj alá oltás, akár több szemes oltóvesszővel is. 2 héten belül adni fogja a héját.

Előzmény: Ádi_batya (4747)
Ádi_batya Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4747

(2-3 ujjnyi vastag vadkörteág lesz az áldozat és Ilonka és Bosc vesszőket próbálnék ráoltani)

Előzmény: Ádi_batya (4746)
Ádi_batya Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4746

Köszi!
Akkor visszaveszek a vízből és jövő héten megpróbálok párat! (gombaölő híjján)
Milyen oltást ajánlotok ilyenkor egy kezdőnek? :) 

Ali-bá Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4745

Ha túl sok a nedvesség a zacskóban, hamarabb kihajt a rügy.

 

Természetesen jobb minél előbb oltani, ha az alany megengedi! Lesem én is mindennap, de csak az orgona és a mogyoró mozdul most még.

Előzmény: Törölt nick (4744)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4744

Én csak az egyik végét csavartam be vizes papírtörlőbe és úgy a zacsekbe.Túl sokáig sztem nem jó...jövő héten,hétvégén használd el :)

Előzmény: Ádi_batya (4742)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4743

Mig meg nem penészedik. Én gombaölö szeres vízben szoktam megfürdetni az oltóvesszőt (3 perc) enyhén lerázva ujságpapiron 2 perc szikkasztás, utána zacskózás. Legkésőbb májusban felhasználás. (De az egyik fórumtárs a következő tavaszon lelte meg a tavalyit és még zöld, ép volt a vessző.)

Előzmény: Ádi_batya (4742)
Ádi_batya Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4742

A csöpögős-vizes újság + zacskóval lezárás jó a vesszőknek? Ha igen meddig?

Előzmény: Törölt nick (4741)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4741

Nekem is sok sikertelen látszik,de én kb 150 szemet raktam be...úgyhogy vmi csak lesz belőlük...ami nem azt meg beoltom most...vagy majd augusztusban...vagy jövőre :))

Előzmény: Ádi_batya (4738)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4740

Mivel a tavalyi chippek közül úgy nézem sikerül néhány ,ezen fellelkesülve pótszemzésként én is megpróbálom őszivel /és lehet,hogy néhány másiknál is/.

 

Ja,a Biocera,anno én is belefutottam a hülyeségbe...sz.rt se ér...

Előzmény: Vebber (4730)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4739

Ne aggódj én is jövő héten csinálom /a feleségem időnként már reklamál,mert a hűtőben egy rekeszt elfoglalok :)

Előzmény: zlota (4725)
Ádi_batya Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4738

Sziasztok!
Boldog tavaszt mindenkinek!! :)

Ma kikötöttem a szemzéseim egy részét és szomorúan tapasztaltam hogy elég satnya 50%-os eredményt értem el EDDIG... és még romolhat.
A szóban forgó szemekből (15) kettő levált, 5-6 pedig úgy tűnik megfagyott (legalább is kívül-belül fekete)..
Kicsit elkámpicsorodtam, de felbuzdulva a tavaszon megszedtem az oltóvesszőket (ugye még nem késő?).
Olyanokat válogattam ahol még kisebbek a rügyek és darabolva, vizes újságpapírba csomagolva, lezacskózva a hűtőbe kerültek!
Vélemény? :) 

fehérkutya Creative Commons License 2012.03.18 0 0 4737

Fagél nevűt vettem én is. Ez valami vegyipari mellékterméknek néz ki. Víz alapú, kékes lila a színe.

Száradás után lakkszerű.

Erről beszéltek ti is?

Előzmény: Vebber (4733)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!