Keresés

Részletes keresés

jozso830 Creative Commons License 2011.11.14 0 0 10871

Még azon agyalok, hogy Determinált fajtákat használnék alanynak...persze kérdés az affinitás...a meszes homokon úgy nő a Delewáre és az Otelló is, hogy bottal nem lehet visszaverni a földbe..

Előzmény: jozso830 (10870)
jozso830 Creative Commons License 2011.11.14 0 0 10870

Daeril, Oechsle!

 

 

Köszönöm a tanácsokat, egy részének utána is jártam. Tény- való, hogy az egyik leg elterjedtebb alany, de akik nagyban nevelik, azok azért nem küldenek, mert 20-30db az kis mennyiség (gondolom 1000 felett lehetne tárgyalni), és ezt megfűszerezik ilyen olyan kifogással...Magán termelők nek is írtam..nos, mindegyik válasz azzal kezdődik, hogy "Sajnáljuk...." holott rajta van a listájukon....Már azon is gondolkodtam, hogy veszek valami olcsó oltványt és visszavágom az alanyig...Ja, igen, a kisebb kertészeteknek fogalmunk sincs, hogy milyen alanyon van az adott szőlő...És alany, mint árucikkről nem is hallottak...Lehet, hogy a leg elterjedtebb, de a leg nehezebb is hozzájutni... Kecskeméten Berner alanyt ajánlottak, állítólag jobb fejlődésű az 5C-nél, de postázni ott sem nagyon akarják...A végén tényleg utazni kell...

Előzmény: Daeril (10855)
Jani71 Creative Commons License 2011.11.14 0 0 10869

Jupiter (nem tökéletesen érett, de teljes érésben se sokkal "rózsásabb"):

 

 

 

Előzmény: Jani71 (10865)
Jani71 Creative Commons License 2011.11.14 0 0 10868

Anita és Itália:

 

Előzmény: Jani71 (10865)
Jani71 Creative Commons License 2011.11.14 0 1 10867

Suvenír és Kósa:

 

Előzmény: Jani71 (10865)
Jani71 Creative Commons License 2011.11.14 0 0 10866

Thompson és Crimson seedless:

 

Előzmény: Jani71 (10865)
Jani71 Creative Commons License 2011.11.14 0 0 10865

Cirfandlia (10863)!

Bocs', ha félreérthető volt, amit írtam. Nem úgy értettem, hogy a Csabagyöngye érzékeny lenne az ESCA-ra, csak megállapítottam, hogy elpusztította. Utána aztán már nem telepítettem újra.

Az Irsairól írt véleményed is mutatja, mennyire különbözően látjuk a dolgokat.

Nekem pl. kifejezetten a kedvenceim között van, most is épp' telel 6 vesszőről hajtatott példány. Jövő ősszel lesznek átültetve a helyükre, ha minden jól megy (vagy legalábbis egy-két db). Tudom, hogy oltványként is be lehet szerezni, de ezek különlegesek... :-)

Még annyit az Irsairól, hogy mivel nagyon bejött gyümölcsként, egyszer kipróbáltam, mit tud mutatni bor formájában. Na, úgy viszont kifejezetten nem...! Hiányzott az a finom íz, ami a bogyóban még megvan, éppen az, amiért annyira megkedveltem.

 

rámenős!

Ha kell, Passatuttit tudsz rendelni Villányból (ha van még nekik, de ha nincs, és kellene, szerintem jövőre megint lesz mondjuk úgy okt. 25. körül). A ma említett néhány "idei" fajtát ott vettem, remélem, minden rendben lesz velük.

Itt a fórumban nem annyira régen valaki kérdezte, hogy van-e valakinek tapasztalata a Passatuttival kapcsolatban. Olvastam már erről a fajtáról, annak idején terveztem is a beszerzését, végül az említett fórum-beli hsz. kapcsán el is terveztem, hogy beszerzem.

Villányban lett is volna rá lehetőség, fel is írtam magamnak, de végül ott a helyszínen lebeszéltek róla. Meggyőztek, hogy van annál sokkal értékesebb fajta is. Hát végül ott maradt a Passatutti, vettem mást (Rizomatot, amit néhány éve egyébként is akartam, csak akkor nem eredt meg).

A borban én is válogatós vagyok (már amikor iszom egyáltalán... :)).

A Thompson kifejezetten lé nélküli, húsos fajta, nálam viszonylag apró, közepes méretű bogyókkal, amennyire emlékszem, egyáltalán nem rágós, vastag, hanem kellemesen "roppanós-olvadós-vékony" héjjal (bocs' a kifejezésért, nem tudom másként megfogalmazni!). Magja egyáltalán nincs. Sokáig a tőkén tartható, nem akar "megpulutykásodni". Jó fajta.

A Crimson is jó, lényegesen nagyobb bogyói vannak.

A két "seedless"-nél azt gondolná az ember, hogy két testvér fajta, csak színváltozat, de tapasztalatom alapján ez nincs így.

Mindjárt teszek fel néhány képet (csak szemelgetve).

Előzmény: rámenős (10864)
rámenős Creative Commons License 2011.11.14 0 0 10864

Köszi a kimerítő jellemzést.

A csabagyöngyét és a régi fajtákat ismerem, csak az újakat nem. A nagyszüleim Badacsony környékiek. Pl. Passatutti egyáltalán nincs már. Ezen kívül a kedvencem az Otonel muskotály volt.

Egyik kedves barátomnál ettem az idén Otellót, nagyon finomat. Sehol máshol nem volt még ilyen. Lédús, vékony héjú,nagy szemű. Csak ez maradt meg neki az árvíz után a Tisza csatorna mellett. Környezet.

Borban nagyon válogatós vagyok ezért csak a csemegét favorizálom. Nem vagyok igazi borivó, az édes meg nem igazi bor ugye?

A magvatlan nevét biztos elnéztem mire bejöttem. A Thomas és a pirosas változat képviselteti magát 1-1 tőkével.

A Kozma Pálnét felírtam, csak már kevés az idő. Egyszerűen alig van választék a lerakatokban.

Üdv.

Előzmény: Jani71 (10862)
Cirfandlia Creative Commons License 2011.11.14 0 0 10863

seedless = magvatlan. Így csinál a magyar nyelv pl Granny Smith zöldalmából is gémi-t, meg a delicious-ból delicseszt :).

 

A Csabagyöngyéd nem azért lett sztem Esca-s mert érzékeny rá; az egy nagyon jó fajta, és igaz hogy nagyon eszik száraz évben a darazsak, de aug elején ilyen ízű szőlő nincs; mint ahogy az Eszter is igaz hogy apró, de szintén extrém korai, ellenálló és szép azért a fürtje a kis bogyók ellenére. Én az Irsaival vagyok úgy hogy inkább nem; jó ízű, de egy bogyó csak magból és héjból áll minimális beltartalommal.

 

Előzmény: Jani71 (10862)
Jani71 Creative Commons License 2011.11.14 0 1 10862

A Saszla nem muskotályos (ezért írtam, hogy egyenes, jellegtelen)! Csak szimplán mézédes.

Egyszer volt egy tőke "Csabagyöngye", azt elvitte az ESCA. Nem biztos, hogy Cs.gy. volt, azóta nem telepítettem újra, ezért ezt a fajtát én is csak a leírásokból ismerem.

A Kozma Pálnét feltétlen javaslom, nagyon finom, muskotályos íze van és a bogyó egyéb jellemzői is jók. Egyik kedvencem.

Ugyanígy az Attilát is érdemes megpróbálni, kellemesen, finoman muskotályos (nem annyira, mint a K. P-né, de azért érezhető).

Az általad írt Kósa is jó választás (több is van azok közül, amit írtál, csak ha már az íznél vagyunk...): nagyon finom, fűszeres íze van, és a bogyó egyéb jellemzői is jók, ugyanúgy, mint ahogyan a K. P-né esetében írtam. Ezzel a fajtával kapcsolatban (a Hamburgihoz és még néhány fajtához hasonlóan!) jegyezd meg, hogy ha jó helyre kerül, a terméskötődéssel és metszéssel sincsenek különösebb bajok (művelésmód, kevés rügyet hagysz), akkor feltétlenül vedd le a virágzás után legalább a fele termést, mert minden vesszőn két fürt fejlődik, az pedig rengeteg (főleg, hogy ilyen sok fajtát akarsz tartani).

Tudom, hogy mit beszélek, magam is ezt az irányzatot követem, így indultam néhány éve, ahogy most Te, és még ehónap 5-én is telepítettem csemegét. ;-)

Borszőlőt nem tartok, de csemegéből van annyi...! :-)

Konténeres növényt nem biztos, hogy ültetni akarnék, inkább megvárnám az őszt vagy tavaszt. Akkor már a faiskolában kiderül, hogy milyen a gyökérzet.

Gondoltam, hogy a Seetlers-ek a magvatlanok, csak nem tudom, hogy melyik fajták.

Talán a Thompson és a Crimson (bár ezeket seedless-nek írják)? Ezek vannak nekem is. Meg még néhány másik is, csak azok még nem teremnek a Jupiter és a "Belgrádi" kivételével (a Jupiter is egy jó fajta, bár nem muskotályos - vigyázz, hogy melyik leírást nézed, van olyan, ahol kék szőlő fényképe van hozzá illesztve, az nem stimmel, a Jupiter max. rózsaszínes!). A Belgrádit azért tettem idézőjelbe, mert úgy néz ki, hogy nem igazán stimmel (több fajtával is jártam így), ráadásul csak tavaly termett, idén nem, de azt hiszem az alant látható kép egyértelművé teszi a dolgot. Abban se vagyok biztos, hogy egyáltalán magnélküli volt, remélem, jövőre kiderül. Akkor majd eldöntöm, hogy marad-e.

 

Előzmény: rámenős (10861)
rámenős Creative Commons License 2011.11.14 0 0 10861

Nagyon köszönöm részletes válaszaitokat.

Mivel nem vagyunk egyformák, nekünk a Csabagyöngye és a Saszla a legfontosabb az édes, muskotályos ízük miatt Viszont nagyon kíváncsi lennék, hogy mit telepítenél kifejezetten ezek helyett, mert akkor csak 1-1 tőkét teszek ezekből?

Esztert kihagyom.

Suveníren én is gondolkozom.

Sajnos a faiskolát nem tudom, mert azt nem írtam fel. Én sem vennék többet. 1 tőke maradt meg a 15-ből. Volt olyan konténeres, hogy most amikor kiszedtem a gyökerét, láttam egész össze volt tekerve a gyökere. Szerencsétlen ezért nem tudott megeredni.

A Seetlersek magvatlanok az unokáim miatt.

Még egyszer köszönöm a segítségeteket.

Előzmény: Jani71 (10859)
Babzsu Creative Commons License 2011.11.13 0 0 10860

Én azt a faiskolát hagynám ki akitől a 17  fajta kipusztult oltvány származott!

Az Adriánát és a Kozma Pálné muskotályt nem említetted, nekem mindkettő nagyon jól bevált korai fajta, szerintem többet érnek mint a Csabagyöngye.

Előzmény: rámenős (10858)
Jani71 Creative Commons License 2011.11.13 0 0 10859

Ha ezekből csak néhányat hagysz ki, biztos lesz folyton érés. :-)

A fajtaösszetétel attól függ, hogy az érésidőn kívül Te személy szerint mely tulajdonságokat részesíted előnyben.

Én a Saszlát nem rég vágtam ki, mert nagyon egyenes, jellegtelen, mézédes ízű fajta. Ugyanez lett a sorsa az Eszternek is, mert az meg amolyan apró bogyójú, elég jellegtelen ízű, majdnem borszőlő típus.

Éveken át hezitáltam a Suveníren, de végül úgy alakult, hogy meghagyom azt az egy tőkét, ami van, mert a család más tagjai szeretik (nekem egyáltalán nem jött be, meglátásom szerint csak a bogyó formája miatt érdemel említést, egyébként nem egy nagy durranás).

A Seetlers nem tudom, hogy melyik.

A többivel kapcsolatban: vagy nincs (én is csak a leírásokból ismerem - kivéve a Nérót, mert azt régen egyszer láttam, akartam is vesszőt szerezni, akkor nem sikerült, azóta pedig az oltványt nem szereztem be), vagy van és már termett egyszer-kétszer-néhányszor, vagy épp' jövőre kellene "beindulnia", ezért csak részlegesen tudok róluk nyilatkozni.

Vannak kedvenceim is ezek között...

Szóval a Saszlát, Suvenírt és Esztert biztos kihagynám. Szerintem nem érdemes velük vesződni, sokkal-sokkal értékesebb fajtákkal is ki lehet tölteni a rendelkezésre álló területet (hogy a ráfordított időt és pénzt már ne is említsem).

Előzmény: rámenős (10858)
rámenős Creative Commons License 2011.11.13 0 0 10858

Na végre egy szaktopik.

Tanácsot szeretnék kérni.

Tavaly telepítettem és megmaradt: Kismis Moldavszkij, Kék kecskecsöcsű,Itália, Moldova, Pölöskei m, Anita, Szöllőskertek kir, Boglárka, Seetlers.

Újra kell ültetni: Csabagyöngye, Favorit,Cardinál, Saszla, Hamburgi m, Pannónia k, Belgrádi magv, Néró, Eszter, Téli musk, Narancsízű, Irsai Olivér, Teréz, Attila, Palatina, Kósa, Suvenír.

Ti mit hagynátok ki, figyelembe véve az érési idöket is? Mindig legyen érő.

Köszi.

cippur Creative Commons License 2011.11.11 0 0 10857

Ezek szerint a Zweigelt fagyérzékeny? Hogy ismerni fel a szőlőgolyvát?

Kösz

Hi

Előzmény: lalá (10852)
Oechsle Creative Commons License 2011.11.10 0 0 10856

Tavaly mikor egy régi, elhagyatott szőlő helyére telepítettem, akkor kellett talajvizsgálatot csináltatnom. Sokan mondták, hogy az 5C oda jó lesz, mert az a legelterjettebb alany az országban. Majd a talavizsgálat eredményét figyelembevéve, a badacsonyi kutató sem az 5C-t javasolta.

 

Utánaolvastam a munkahelyemen kicsit az alanyoknak és itt Németországan is egy nagyon elterjedt alany. Nem is értem, hogy otthon miért nem találod sehol.

 

Végső esetben utazol Pécsre és vágsz vesszőt a fajtagyűjteményből, ahol még válogathatsz os az 5C klónokból :)

 

http://www.szbki.pte.hu/files/tiny_mce/File/fajtagyujtemeny_katalogus_PTE_SZBKI_Pecs.pdf

Előzmény: jozso830 (10853)
Daeril Creative Commons License 2011.11.10 0 0 10855

A listán van Teleki 5C! Mit mondtak nem eladó? 

Ezen a honlapon van egy rakat oltványtermelő őket is kérdezheted: http://vitis.hu/szovetseg.htm

Előzmény: jozso830 (10853)
Falusi1 Creative Commons License 2011.11.10 0 0 10854

Tehát a beteg tőkék fele "meggyógyult"?! Ezt a módszert kipróbálom én is.

Ami a ceresant illeti, annyit tudok róla, amit az előbbi hsz.-ben leírtam.

Köszönöm a választ!

Előzmény: lalá (10852)
jozso830 Creative Commons License 2011.11.10 0 0 10853

Nahát a Badacsonyiaknak sincsen Teleki 5C alanyuk...Hihetetlen, hogy nem lehet sehol beszerezni. A másik 2 kutatóállomásnak sincsen... Esetleg van még valakinek valami jó ötlete? Magánszőlészetek, vagy ilyesmi? Köszi előre is mindenkinek!

Előzmény: Daeril (10846)
lalá Creative Commons License 2011.11.09 0 0 10852

-Ceresan? Van még ilyen?

-Ja, elsősorban élettani betegségnek tartják, mert a legyöngült (fagyérzékeny, túlterhelt) tőkéket támadja meg. A nyolcvanas években Zweigeltemben találtam elég sokat. Visszametszettem, nyesedéket elégettem, nem terheltem, vegyszer semmi. Eredmény olyan 50%-os. Pedig a szaporítóanyag szuper volt. (szakcsoportos telepítés)

Előzmény: Falusi1 (10851)
Falusi1 Creative Commons License 2011.11.09 0 0 10851

Több mint fél évvel ezelőtt írtam, hogy néhány tőkémen megjelent a szőlőgolyva és kértem a tanácsaitokat, tapasztalataitokat. Túl sok észrevétel nem érkezett. A felkutatott szakirodalom elég egyértelműen fogalmaz: Ki kell vágni a tőkét és 6 évig nem szabad újat ültetni a helyére, és még említést tesz egy "ceresan" nevű fertőtlenítő szerről, amivel átmeneti javulást lehet elérni, de sem a fertőtlenítő beszerzési helyéről, sem az alkalmazásáról, sem az átmeneti javulás mikéntjéről nem ír. 

Saját tapasztalatomból tudom, hogy a golyva a fagyérzékeny tőkéimen jelent meg elsősorban. Az ok pedig az, hogy az elfagyott karokat tőből le kellett vágnom. A nagy felületi seb kiváló célpont volt a vírusnak. A szakirodalommal egyező módon, tapasztalataim szerint sem jelenik meg az egyéves vesszőn, de a következő évben már azokon is látható a fertőzés, így nem tudok újabb karokat nevelni.

Szívesen vennék minden észrevételt, különösen az említett fertőtlenítő szerrel kapcsolatban, mivel már elmúltam 60 éves kivágni nem akarom a tőkéket.

g.anti56 Creative Commons License 2011.11.08 0 0 10850

 

SZevasztok ,attol hogy asárfehér régi szöllő fajta a belőle készült bor még mindig meg álja ahelyét .

jozso830 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10849

Daeril!

 

Nagyon köszönöm, már írtam is nekik, hátha sikerülne párat szerezni!

Előzmény: Daeril (10846)
lalá Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10848

-Ezt Szabadszálláson és Izsákon, de még Kiskőrösön is tudják. Ha (Arany)sárfehérről beszélnek, eszükbe nem jut Somló. Bürokraták meg azt szeretik, ha le van papirozva minden. Apropó! Birkás, Varga Árpi, Szűcs Gyula Sárfehér borát kóstoltad már?

Előzmény: BZoltan (10837)
lalá Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10847

-Az Izsáki, vagy Aranysárfehér fürtje valóban nagy és nehéz mint a sár.

Előzmény: RAMBO (10836)
Daeril Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10846
Előzmény: jozso830 (10845)
jozso830 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10845

Tisztelt fórumozók!

 

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy Teleki 5C szőlőalanyt oltáshoz honnan tudnék vásárolni? Sajnos hiába keresgélek már vagy fél éve, nem jutottam előrébb. Meszes homok talajra szeretnék jó vadalanyt, hátha kicsit jobban fejlődének a szőlőim, mint bujtással, döntéssel. Ha valaki esetleg tudna ebből az alanyból, szívesen vennék tőle egy párat.

Köszönöm előre is.

BZoltan Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10844

Elismerés és minden elismerés között van különbség :) értéktelenedne a minden elismerés, ha mindenkinek járna.

 

Minden elismerés azért járna ha valaki 1-2 hektáron a vásárhelyi-oldalon a hegy derekában és nem a laposban ültetne sárfehért és nevelné fél-egy kilós terheléssel és dolgozná fel természetes módon beavatkozás nélkül :)

Előzmény: barkócza (10843)
barkócza Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10843

Akkor csak egyszerűen minden elismerés Fehérvári Károlynak. :)

Előzmény: BZoltan (10842)
BZoltan Creative Commons License 2011.11.07 0 0 10842

Ma Magyarországon mindnkinek kijár az elismerés aki akár egyetlen tőke szőlőt ápol.

 

A Szent Márton pincéről amúgy egy rossz szót sem tudnék mondani.

Előzmény: barkócza (10841)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!