Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.01.07 0 0 709

sziasztok nekem meg csak gyanakodnak h tulmukodik es most megyek a haziorvoshoz, beutaloert.

mit javasoltok mi legyen a kov lepes?

azt olvastam nagyon sokaig tart felepulni, 4-6 het stresszmentes idot javasolnak..

Gabcsy42 Creative Commons License 2008.01.06 0 0 708
Szia!

Én is túlmüködős vagyok.
Hadd kérdezzem meg, hogy a Propranolol mire való?
Együtt szeded a két gyógyszert?
Én csak Metothyrint szedek kb. október vége óta, de a leleteim nem túl jók.

Üdv.: Novigel
Előzmény: Manos70 (706)
Zitka Creative Commons License 2008.01.03 0 0 707

OK, erre gondoltam, de aztán elbizonytalanodtam egy pillanatra.

Én alulműködős vagyok, tehát nem nagyon értek a túlműködéses gyógyszerbeállításhoz. Ez ui. kicsit más.

Alulműködésnél egyszerűen pótolják a hiányzó hormonmennyiséget hormonbevitellel. Persze ezt sem pár hónap alatt lehet normalizálni...

Túlműködésnél viszont - ahogy már itt pár hsz-sal korábban leírták - a pajzsmirigy működését próbálják befolyásolni gyógyszerrel. Gyanítom, azt sem lehet pár hét alatt "belőni" a jó tartományba.

Szóval kitartás, és szépen tartsd be a doki utasításait.

Előzmény: Manos70 (706)
Manos70 Creative Commons License 2008.01.03 0 0 706

Túlműködésről van szó. Gyógyszert az első vérvétel óta szedek,kb október óta.Az adagok így változtak:

Metothyrin.: 3x1  ->  3x0,5 (pontosan napi 1,5)

Propranolol : 3x0,5  -> 2x1.

A szemen is látszott a túlműködés,de már javul.

 

Előzmény: Zitka (705)
Zitka Creative Commons License 2008.01.03 0 0 705
Bocs, közben rájöttem, hogy még azt sem tudom, hogy alapvetően túlműködsz, vagy alulműködsz?
Előzmény: Zitka (704)
Zitka Creative Commons License 2008.01.03 0 0 704

Mióta szedsz gyógyszert? Előtte mennyire nyomta fel a TSH-t az előző dózis???  

 

Lehet, hogy egy kicsivel még csökkenteni kell majd az adagot... Nem egyszerű beállítani a pajzsmirigy működést, többektől hallottam, hogy évekbe is telhet. Hiszen a szervezet működése sem egy egyszerű szorzótábla. :-)

 

 

Előzmény: Manos70 (703)
Manos70 Creative Commons License 2008.01.03 0 0 703
És az jót vagy rosszat jelent ? Azt elfelejtettem írni,hogy a gyógyszeradagok is csökkentve lettek.
Előzmény: Zitka (702)
Zitka Creative Commons License 2008.01.02 0 0 702

Az októberi elég "szép" túlműködést mutat - gondolom, kaptál rá gyógyszert.

A decemberi lelet már egy picikét átment alulműködésbe, de éppenhogycsak....

Előzmény: Manos70 (701)
Manos70 Creative Commons License 2008.01.02 0 0 701

Sziasztok,

 

Mit jelent az,hogy két vérvétel TSH szintjei így alakult ?

-TSH: 0,003 (okt.31.)

-TSH: 0.548 (dec.12.)

 



 

könyvmoly Creative Commons License 2007.12.30 0 0 700
A műtét tényleg elég félelmetesen hangzik, én is félnék tőle. (Azt talán nem teljesen egyérelműen írtam, de én alapból alulműködéssel indítottam.) A lényeg mégis az, hogy most nem jó neked, a műtéttel pedig olyan helyzetbe kerülhetsz, ami ennél mindenképpen jobb, ugyanis az alulműködés kezelhető állapot, de simán tök jól is sikerülhet és akkor szedned sem kell majd semmit.
Előzmény: babusssssssss (699)
babusssssssss Creative Commons License 2007.12.29 0 0 699

Sziasztok!

 

Nagyon kedvesek vagytok, hogy válaszoltatok!

Az az érdekes, hogy egy orvos sem tudta eddig nekem ezeket elmondani. Jó hogy megosztottátok velem. ÉS könyvmoly gratulálok a babához! Azt hiszem egy kicsit megkönnyebültem, bár elég félelmetesen hangzik hogy műtét. De talán sikerülni fog. És jó olyan embertől hallani, hogy sikerülhet, aki már túl van ezen a problémán.

Mégegyszer köszönöm!

Sziasztok!

Zitka Creative Commons License 2007.12.28 0 0 698

Hű de jól leírtad! :-) És ráadásul érintettként talán jobban hisznek Neked.

 

Utólag én is gondolkodtam, hogyan lehetne megnyugtatóan leírni ezt a hormonpótlást....  Én sem tekintem gyógyszerszedésnek, hiszen a _természetes_ állapotot állítja helyre a plusz hormon.

 

Érdekes, hogy pl. a fogamzásgátló szedésénél (amit szintén évtizedekig szednek sokan) senkiben fel sem merül a kétség, pedig az éppenhogy egy természetellenes állapotot hoz létre.

Előzmény: könyvmoly (697)
könyvmoly Creative Commons License 2007.12.28 0 0 697
Szia!

Ne félj a hormonpótlástól! :)

Most gyógyszert szedsz, ami próbálja befolyásolni a pajzsmirigyedet, hogy kevesebbet termeljen (és így a hormonrendszeredre hat). Ha netán túl sokat kiműtenek belőle, azaz alulműködős leszel, akkor már nem gyógyszert fogsz kapni, hanem a nem megtermelt tiroxint kapod meg pótlásként. Mondjuk ez is tabletta, de nem rugdossa a pajzsmirigyedet, hogy termeljen másként, hanem csak pótolja, amit nem tud megtermelni. Na jó, ez csak elvi különbség, de nekem segített, hogy ne érezzem magam betegnek.

Alulműködéssel meg lehet babát vállalni, itt netezik velem és építő hozzászólásai vannak, pl: ghiiii :) A terhesség alatt egy csomószor endokrinológushoz is kellett menni ellenőrzésre, de mivel te már mindenképpen pajzsmirigy-problémás vagy, ezt úgysem úszhatod meg... Ami probléma volt a terhességemmel, az nem a pajzsmirigy miatt volt.
A túlműködés alatti terhességről nem tudok, de talán akkor is stabil állapotba kell kerülnöd, amiben most nem vagy, ha jól értettem.
Végül is lehetsz szerencsés, és jól is sikerülhet a műtét. Úgy tudom, ha túllőnek a célon, azzal könnyebb együttélni, babát is vállalni, mint ha semmit sem csinálnak és így maradsz.

Azért ha abszolút bizonytalan vagy, esetleg megkérdezhetsz még másik orvost is, az csak időkiesés, de ha nyugodtabb lennél, biztos lennél benne, hogy a legjobb megoldást választod, sokat segítene később, hogy lelkileg feldolgozd és egészségesnek érezd magad...

Könyvmoly
Előzmény: babusssssssss (695)
Zitka Creative Commons License 2007.12.27 0 0 696
Miért rettegsz annyira a hormonpótlástól??? Csak annyit kell pótolni, amennyit egészséges ember esetén a szervezet saját maga termel. Emiatt tuti nem lesz baja a babádnak. Inkább akkor, ha nincs rendben a hormonszinted....
Előzmény: babusssssssss (695)
babusssssssss Creative Commons License 2007.12.27 0 0 695

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni tőletek.

23 éves vagyok, és 16 éves koromban derítették ki, hogy túlműködik a pajzsmirigyem. Konkrétan Basedow-kór. Nemrég orvost váltottam, és ő első alkalommal azt mondta, hogy meg kellene műtetni, mert mindig ha abbahagytam a gyógyszert, ismét rosszul kezdett működni. Azt mondta a doktornő, mivel ezt az izotópos kezelést 40 év felett ajánlják, ezért csak a műtét maradt. De én azt olvastam, hogy akkor életem végéig gyógyszert kell szednem. Ezt mondtam a doktornőnek is, és azt mondta hogy valóban lehetséges, de ha sikerül egy jó sebészt kifogni, akkor van rá esélyem, hogy ő pont azt a mennyiséget fogja kiműteni, amitől nem fog se alulműködni, se túlműködni. És csak akkor kerülhetem el a gyógyszerszedést a műtét után is. Szerintem ez így elég rizikós. Főleg mivel még babavállalás előtt vagyok, és úgy nem szeretnék tehrbe esni, ha hormont kell szednem életem végéig. Nem élném úl, ha miattam lenne valami baja a babámnak. De szeretnék pár éven belül babát. De akkor mit tegyek?

Bármilyen segítséget nagyon megköszönnék. Ha tudtok természetgyógyászati szert, vagy bármit, kérlek írjátok meg!

Köszönöm

Saléva Creative Commons License 2007.12.11 0 0 694

Kedves Bridget!

 

Köszönöm hogy ilyen jól tudod velem hogy csinálták, nézd meg légyszíves amiket feltöltöttem képeket és olvasd el, ezt akkor kaptam amikor az izotópot csinálták.  Nem kifüggesztev volt, hanem kézhez kaptam és ott vannak a dózisok is.  Szerintem nem ilyesztek senkit és nem is vezetek fére. Engem itattak és nem kapszulát kaptam és jódizotóp kezelésnek hívják és veszélyes a fejlődő szervezetre. Én 550 MBq 131-es jód izotópot kaptam és a zárón is rajta van: 10 napig sem gyermek sem terhes nő nem tartózkodhat a közelemben. 550 MBq fölött már nem engednek haza kb 4 napig. Terhességet 1 éven belül nem vállalhattam.

Én a témát lezártam . Üdv.

Előzmény: Bridget1978 (693)
Bridget1978 Creative Commons License 2007.12.11 0 0 693

Szia Saléva,

 

hát ebben a témában nem hiszem, hogy annyi ház, annyi szokásról beszélhetünk.

 

 

Ha nem emlékszel pontosan, akkor ne írj semmit!

 

Még egyszer:

1. Mérés:

Ezt az ambulancián csinálják. Két fajta módon állnak neki a szcintigráfiás méréshez (ez az a mérés, amikor színesben látod a pajzsmirigyed). Na szóval, ehhez vagy itatnak Veled egy kevés jódot vagy intravénásan adják be. De, ez annyira minimális hatás, hogy nyugodtan mehetsz utána haza. Nem kell külön WC, nem kell külön evőeszköz, stb.

 

 

2. Maga a radiójód kezelés:

Ezt az osztályon csinálják, nem az ambulancián. Ez a radiójód kezelés, amikor kapszula formájában a szervezetedbe jut a magasabb dózisú jód. Ezzel nem lehet terhes mamák és fejlődő szervezet közelébe menni. Na ez a veszélyes!

 

A személyeskedésed pedig kikérem magamnak!!! (mármint, ami a felvállalásról szól!)

 

 

Sztem meg nem fogadható el, ha nem jól fejezed ki magad, mert félrevezeted, megijeszted a másikat. Úgyhogy törekedjünk inkább a pontosabb és egyértelmű megfogalmazásra.

 

 

További dolog: irományok, amelyeket  feltöltöttél. Nem tudom, honnan szedted, de az utolsó oldalon (ahol instrukciók vannak arról, hogy hány napig csinálhatod ezt vagy azt). AZt írja, hogy külön WC..., hm, hogy? Azt írja, hogy kerüljem a terhes mamámak, de 2-4 nap múlva már mehetek dolgozni... Olyan ellentmondásos ez számomra. Gondolom, a váci kórház várójában volt ez a három lap kirakva. Sztem ezt mind az orvos dönti el.

 

Ha Neked 10 napig távol kellett lenned a lányodtól, akkor miért mehettél haza? Te kérted?

 

 

Üdv, Bridget

Előzmény: Saléva (681)
Bridget1978 Creative Commons License 2007.12.11 0 0 692

Szia zsluzse!

 

 

Tisztázzunk vmit. Neked radiojód kezelésed lesz, amivel megpróbálják a pajzsmirigyműködésedet csökkenteni.

 

Majd meglátod! Olyan groteszk az egész. Elővesznek majd egy konzerves dobozt, amiben lesz még egy doboz és abban lesz egy kapszula (olyan, mint bármelyik más kapszula). Ennek fehér színe van, de mivel RADIOjód, ezért nem nyúlnak hozzá kézzel (orvos vagy a nővér), hanem fognak egy orvosi műszert (fém színű), ami hasonlít egy köpőcsőre, felszippantják a kapszulát és belerakják a szádba. Túloztam a belövéssel..., de kábé majdnem olyan. :)

 

Aztán semmit nem érzel. Mintha mi sem történt volna. Mondjuk annyi volt nekem, hogy sokat aludtam, de semmi több.

 

A jódot tényleg csak a pajzsmirigyed tárolja, nem lesz semmi gond!!!!

 

Ha jó az orvosod (és én úgy olvastam, hogy jó), akkor minden rendben lesz! Ne aggódj!!! Nem tesz jót az aggódás és az izgalom!!!

 

Én egy hetet voltam kórházban emiatt. 2006. március 6-án (hétfőn) kaptam meg a jódot, aztán pénteken már haza is mehettem. Nem volt semmi panaszom. Annyi, hogy sokat aludtam.

 

Vigyázz Magadra!

 

Bridget

Előzmény: zsluzse (680)
zsluzse Creative Commons License 2007.12.10 0 0 691
Az én párom anyukájának pm túlműködése van. A párom 28 éves lesz, eddig még nem jelentkeztek a túlműködés jelei. Remélem nem is fog... Nem tudom a fiúk is öröklik? Vagy náluk is van ilyen betegség?
Előzmény: Gabcsy42 (690)
Gabcsy42 Creative Commons License 2007.12.07 0 0 690
Sziasztok!

Én sem gondolom, hogy Csernobilra kellene fogni. Az én anyukámnak is volt pm túlműködése és nekem is kialakult. Biztos vagyok benne, hogy genetikailag öröklődik a hajlam, és ha bekövetkezik az az életesemény, ami beindítja a folyamatot, akkor ki is alakul ez az állapot. Nem írom, hogy betegség, mert nem érzem magam betegnek. Remélem női ágon megy az öröklése a pm túlműködésre való hajlamnak és akkor a fiam megússza.
Előzmény: Saléva (688)
zsluzse Creative Commons License 2007.12.06 0 0 689
Biztos a Csernobilnak is köze van hozzá, de nekem pl. a nagymamámat és a dédnagymamámat is pm túlműködéssel műtötték. A barátom anyukájának is az van, már 2x műtötték, th. ami gyerekünknek is lesz valószinüleg. Közbejátszik az is, hogy az ember úgy "szaporodik", hogy nem szelektálja ki a betegeket és hordozzuk tovább a rossz géneket. Durva hasonlat, de pl. a kutyatenyésztésben nincs ez, mert a beteg egyedeket a tenyésztő szelektálja. Bocsi a morbid hasonlatért.
Előzmény: Saléva (688)
Saléva Creative Commons License 2007.12.06 0 0 688

Gondoljunk csak Csernobilra!

 

Lehet, hogy nem véletlen hogy csernobil után kb 10 évvel ilyen sok a fiatal pm-es ez régebben a 40 fölöttiek problémája volt.  És még egy érdekesség, Csernobil közelében rengeteg gyereket műtöttek pm rákkal és egyéb pm betegséggel 86 után, rutin műtét lett.

 

 

Előzmény: Bridget1978 (678)
Saléva Creative Commons License 2007.12.06 0 0 687
Az utolsó, sajna nagyobban nem engedi feltölteniradiojód 3
Saléva Creative Commons License 2007.12.06 0 0 686
Sikerült, remélem olvasható is.radiojód 2
Saléva Creative Commons License 2007.12.06 0 0 685

Nem tudjátok hogyan tudok képet csatolni?

Feltöltöttem, de mégsem látszik a fórumon.

 

Köszi a választ

radiojód1
Saléva Creative Commons License 2007.12.06 0 0 684
megint próbálkozom a képpel
Saléva Creative Commons License 2007.12.06 0 0 683
remélem látható lesz a kép.
Előzmény: zsluzse (680)
Saléva Creative Commons License 2007.12.06 0 0 682

Szia!

 

Megint próbálkoztam a freemail-est visszadobta, remélem a gmail-ra elment.

Előzmény: zsluzse (675)
Saléva Creative Commons License 2007.12.06 0 0 681

Szia Bridget!

 

Szerintem ahány ház annyi szokás.

Nekem biztos hogy a méréseknél semmit sem lőttek. Azt írtam, hogy nem emlékszem pontosan hogy a méréseket hogy csinálták, de szerintem az előtt is ittam csak keveset.

A dokik meg amikor beszéltek radiojódnak is nevezték a kezelést. Azt a minimális vízízű módosított jódos cuccot.

Mi nem vagyunk orvosok, úgyhogy ha nem jól fejezzük ki magunkat, szerintem elfogadható. A lényeg sugárzó jódot itatanak. Én nem venném félválról a sugárzást. 

 

Bocsi itt van előttem a papírom: pm túlműködés radiojód kezelése

Szóval úgytűnik mégis tudom mit beszélek. és enegm is Vácon kezeltek, mint Zsulzsét fogják.

 

Veszélyes?: 1 méteren belül majdem ugyanazt a sugárzást kapja mint én, 2 méternél a negyedét, 3 méternél a kilencedét. Azt nem tudják, hogy a fejlődő szervezetre milyen hatása van. Te felvállalnád, hogy nem biztos, de lehet, hogy ártasz egy gyereknek vagy egy terhes nő leendő gyerekének?

 

Én pont azt a dózist kaptam amivel még hazamehettem - nem tömegközlekedéssel- és így is 10 napig kellett a kislányomtól távol lennem. Egyébként 3-4 napot kell bent lenni nagyobb dózisnál.

 

Saléva

Előzmény: Bridget1978 (679)
zsluzse Creative Commons License 2007.12.06 0 0 680
Belövik a számba???? Erről még nem hallottam.
Utálom az orvosi dolgokat! Azért kérdezősködöm. Januárban lesz izotóp kezelésem és tudni akarom, hogy miel jár!
Mesélj el légyszi mindent ha még eszedbe jut valami. Köszi szépen.
Előzmény: Bridget1978 (678)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!