Nekem már 2 éve az ELTA féle van, ez jó nagy és a szárazanyag tartályát simán lehet üríteni, nem kell az egész gépet szétszedni hozzá. Kiderült, hogy a zöldség ivóleveket én nem szeretem :( ezért zömmel almához használom. Mivel nem egyedül lakom egy erdő közepén (sajnos!) a használata eléggé korlátozott, akkora zajt csinál, mint egy régebbi tipusú porszívó... ezért reggelente munkábamenet előtt - illendőség okából- nem használom. Tehát, zömmel csak hétvégén, ha reggel centrifugálok vele, elég este elmosni, nem kell minden használat után. Bőven tudnék élni nélküle, ahol igazán hasznát vettem : az a nyári befőzés volt, a málna, ribizli eltevésénél, amiknek borzasztó sok és undormányosan apró kemény magjuk van. Ha dzsemet főzök be - megfizethetetlen, hogy nem kell előfőzni, szűrögetni stb. hanem csak egyszerűen lecentrizem és már lehet is befőzni. Ha befőzésre is akarod használni, inkább nagyobbat kellene venni és jó erős motor legyen benne.
Nem tudom pontosan, nem sok almat hasznaltam, en szeretem azokat a zoldsegeket hasznalni, amibol maskepp nem tudnek ennyi vitamint enni - pl sargarepa. Az az elso szamu kedvenc.
Az almat eszem almakent, a kortet is, meg a bogyosokat is. Sajnalom kicsavarni oket, elvesziteni a rostanyagokat. Ritkan, ha eppen gyumolcsle kell valamilyen receptbe.
Nem art a kicsit venni eloszor, majd meglatod, mennyire valik szokassa a le. Oszinten, az en csavarom mostanaban nem sokat van hasznalva.
Köszi az infót! Ezek szerint érdemes megpróbálni egy picit is. Igazából a márka miatt biztos vagyok benne hogy ne pénzkidobás, de nem akartam fejest ugrani az ügybe (még akkor is ha nem túl drága)
Nekem volt egy hasonlo meretu (valosziny teljesitmenyu is), az egyetlen bajom vele a kicsi tartaly a szarazanyagnak. Surun kellett uriteni - es szet kellett hozza szedni tejlesen.
Van egy Philips HR1851-es gyümölcscenrifugám. A kérdésem a következő lenne, hogy ribizli és szőlő esetében a kidobandó részben egy csomó lé marad, ez normális?
Elhatároztam, hogy én is szeretnék venni gyümölcscentrifugát, mégpedig "Power Juicer" márkájút, mert azt több fórumban sokan dícsérték.
Nekiláttam kutatni a Net-en, de nem tudom eldönteni, hogy amit a www.topshop.hu árul, az az eredeti "Jack La Lanne's " - féle gép-e, ugyanis a topshop-os gép neve hosszabb: Power Juicer- Express, és ráadásul nincs is rajta a gépen a Jack La Lanne's márkanév. Nem szeretném, ha vmi ócska koppintással átvágnának.
Szerintetek melyik az eredeti "Jack La Lanne's Power Juicer gyümölcscentrifuga, és hol árulják Magyarországon? Ha tudja vki, hogy hol olcsóbb, azt az ötletet is szívesen várnám!
Most az egyik gyerekemnél vagyok, akinek szintén van egy orosz gyümölcscentrifugája (a neve oroszul соковыҗимарка), aminek a fenekén a köv. szöveg olvasható (gondolom ez a tipus és tipusszám): СВСП 202 "РОСИНКА".
Remélem, átmennek a cirill betűk.
A napokban is használtam, a hullott, kissé hibás és még éretlen almákból csináltam lét. Nagyon finom lett, bár a cukrot némileg pótolni kellett. Próbáltam körtéből is, de az nem elég rostos, az eredmény inkább lekvárra hasonlít.
No akkor gyorsan meg is válaszolom magam: jó a régi is.
Két napja van meg a hr1853-as, de nagyon bejön: 1 narancs=1 dl, kell ennél jobb?
Szerintem nem (Simán befér egy csirkecomb is a töltőjébe!)és még a mosogatásra sem panaszkodok, frissen elöblítgetem és meg is vagyok vele 10-15 perc alatt, eddig még nem tettem be a mosogatógépbe sem, mert fölösleges, nem keletkezik benne semmi amihez ne lenne elég egy kis meleg víz meg egy kis forgatás a csap alatt. Talán a szűrő igényli a legtöbb odafigyelést, de ha nem várjuk meg míg beleszárad az sem gond.
Ha tudtok jó recepteket (kolbászos-rántotthúsos-sárgadinnye-szilvával, stb..)írjatok!
Még arra nem válaszoltam, hogy mennyi ideig kell párolni???
Mivel alulra van a víz betöltve - elvileg míg ki nem fogy, de a gyümölcs mennyiségétől függ és ha közben megnézed a gyümölcsöt és közben meg is kavarod, látod mennyire puha, mennyi lé lehet még benne...és az aljára utána is lehet tölteni még vizet.Ha nem világos valami, írjál...szia
Ismét későn vettem észre a választ, de azt tudom, hogy sokfélét készítettem, kajsziból, szilvából, birsből, férjem szerint egy kicsit befőtt íze van....de ha visszaönti az első lét akkor elég sűrűre lehet készíteni és ha a gőztől fellazul, jól össze lehet kavarni a végét.Nekem nagyon ízlett, lehet egy kis citsomsavval, vagy citromlével ízesíteni és nem barnul meg....igaz az őszibarackból a legfinomabb.
Nagyon sok rostoslevet készítettem hagyományosan gyümölcscentrifugával...hozzá 1 liter vízés 20 dkg cukorral /amit 10 percig főztem/ ....ezt 1 l gyümölcslével keverve 10 percig dunsztoltam 90 fokon...
De ezzel kényelmesebb....érdemes kipróbálni..
Ha a lé megfogta műanyagot, forró hypós vízzel lehet halványítani és talán ciffel súrolni...
Szia - en nem tudtam eltuntetni a sarga elszinezodest a gepbol, amikor muanyag burkolatu gepem volt. Ami az eltarthatosagot illeti - eppen a frissessege az ami miatt a gyumolcscentrifugak jo, ivas elott elkeszitve. A hatrany persze, a sok mosogatas.
Sziasztok! Tegnap vettem egy Philips HR 1851-esz Gyc.-t. Megvagyok vele nagyon elégedve. gyors, nem is zajos és gazdaságos. Olyan kérdésem viszont lenne, hogy ha pl. sárgarépát centriztek, akkor az utána maradó elszíneződést mivel lehet a legjobban eltüntetni, ugyanis fehér a belseje a gépnek. Ja és ha az ember többet facsar akkor eltartható 1-2 napig a hűtőben?
Már azt hittem, bezárták a topikot, hogy senki nem reagált. Valami hasonlót sejtettem, de hiányzott hozzá a kezelési leírás. Szeretném még kérdezni: - az így kapott lének nincsen nagyon "főtt" íze? - mennyi ideig kell párolni, ill. miből veszed észre, hogy abbahagyhatod? - milyen gyümölcsökkel próbálkoztál és mik a tapasztalataid velük?
Én az utóbbi 10-15 évben, mióta nagy fagyasztóládám van, inkább annak segítségével csinálok levet (magozott meggy, lebogyózott-összenyomkodott ribizli tömbbe fagyasztva várja, hogy ha télen kiveszem, lassan kiengedve leadja a kristálytiszta levét, amit frissen isznak a gyerekek-unokák, a gyümölcshúsból meg lehet dzsem, süti, akármi). Ez még abból a szempontból is jó, hogy a nyári munkacsúcsot ezzel kikerülhetjük.
Almához ez a fagyasztós-technika nem igazán jó, mert valahogy a fagyott almából préselt lének fura íze van. A kissé hibás almákat gy.centrifugával dolgozzuk fel (orosz centrifugáim vannak, amik ugyan ölég rondák, de nagyon jók, erősek, nagyteljesítményűek és taplószáraz, ami kijön belőlük, utóljára a szolnoki KGST-piacon vettem egyet 2000 Ft-ért a 90-es évek elején). Ha még lehet ilyeneket kapni valahol, melegen ajánlom őket mindenkinek! Kollégáimnak vannak elegánsabbak - Philips, Braun - de a tapasztalatcsere szerint az oroszok a nyerők.
Alulra kell önteni a vizet majd a következő lyukacsos részre a gyümölcsöt feldarabolva.A keletkező gőz kioldja a levet és az középen összegyűlik és kifolyik azon a kis csövön, amihez egy csappal ellátott gumicső van.Meg szoktam kutyulni a gyümölcsöt közben, sőt az első liter levet visszaöntöm a gyümölcsre, mert az elég híg még.Kiforrázott üvegekbe lehet rögtön tölteni, vagy egy fazékba gyüjteni és felmelegítve száraz dunszba tenni.
A gyümölcsre lehet egy kis cukrot is tenni, ha nem elég édes.
Én mostanában meggylevet csináltam, de senkinek nem volt kedve magozni. Régebbi tapasztalatból ezért úgy készítettem, hogy egyszerűen magostul beledobáltam a szemeket a présbe. A magokat szépen kilőtte - persze nem szabad lenyomni - , a meggylevet pedig kipréselte. Semmi baja nem lett a gépnek. (Persze lehet, hogy hosszú távon megszívom ezzel, ha továbbra is így csinálom:)))) Hátránya: az egész konyha tele van meggymagokkal utána. Na meg a szemre sem árt vigyázni.:))
Korábban kérdezték, hogy vajon a gyümölcscentrifugát málnához is lehet-e használni? Tegnap málnadzsemet főztem be, a málnát átkergettem a gépen és nagyon jó állagú sűrű levet kaptam - ebből lett a dzsem. Ebbe a lébe egy mag sem került bele és a szűrő sem dugult el. A maradék (zacc) lédúsabb maradt mint pld, az almánál - ezzel most molyolok, ivólé lesz belőle, azonnali felhasználásra.
Kaptam valami edényt és gőzőm sincs, mit lehet vele kezdeni. Rémlik valami "Fanni gyümölcslényerő edény" még a 70-es évekből. Talán az? És ha igen, hogyan kell használni?
Epikurosz, ezt a gépet már rég feltalálták :)) Champion a neve, és nem gyc, hanem gyümölcsprés. Először trutymósítja a cuccot, utána pedig egy húsdarálószerű részen keresztük kipréseli belőle a levet. Azt hiszem már 1955 óta így csinálja...Persze nem minden prés vágja össze előre a gyümit, a többség csak kipréseli. mindenféleképpen sokkal jobbak a prések, mint a gyc-k, nem pazarolnak annyit, magtejet és magpástétomokat is lehet a jobbakkal készíteni. Megbírkóznak a zöldlevelűekkel is. Itthon is lehet jó gypréseket kapni, pl a már említett Green Star, aztán a Champion, Solostar II stb.