Na, akkor ezért nem indultak meg az én oltóvesszőim, mert nem tekertem be őket nedves ronggyal. Csak sima neljonzacskóba tettem őket. Gombaölős vízben való áztatás sem volt. Mi több (és ezt nagyon pironkodva vallom csak be) még csak le sem zártam a neljonzacskókat befőttesgumival vagy egyébbel. Le akartam, csak a lustaság győzött. Mint utólag kiderült, szerencsére.
Lehet, hogy kinevettek, de egy próbát megér. Nekünk is ez a sz@r leolvasztós hűtőszekrény van. Ezeket, akárhogy állítod, a minimális hőmérséklet olyan 0 - +4 között van. Nekem a szabályszerűen (nedves, szalvétában, lezárt müa. zacskó) eltett vadcitrom magok csiráztak ki kb. 30 db. gyakorlatilag az összes.
Nekiáltam agyalni és kipattant az ötlet - a hütőláda -. Na ebből csak a jégakut hasznosítottam. Vannak ezek a duplafalu nejlontáskák (szintén hűtőhatás miatt alk.) , ebbe tettem a hűtendő anyagot megfelelően csomagolva + mellé a jégakut. Ez, bár nem mértem de szerintem hozza a 0 fokot sőt alá is megy talán. Természetesen időnként ezt is meg kell nézni, mint ahogy az eltett oltóágakat is. Én öszibarack ágakat nem tettem el, de egyébként azóta ilyen problémám nem fordult elő.
Tavaly ilyenkor volt itt linkelve nagy őszibarackfák iparszerű átoltása (hasíték).
Egy semmirevaló, mindenre érzékeny nektarint megpróbáltam átoltani, 4 db 5-7 cm vastag ágába raktam 2-2 vesszőt, ahogy a filmen volt. A 8 vesszőből 1 maradt meg, szépen hajtott. Aztán a télen elszáradt az egész fa. Viszont gyökérről hozott nyártól sarjat, abból lesz az új fám, ha igaz...
...egyébként a már megindult tavalyi szemzések között is volt néhány,amelyikből ki kellett operálni a virágrügyet.Holnap megpróbálok csinálni képeket,bár a makrózás vmiért nekem nem megy...:(
Én mindig birsbe oltom a körtét . Nagyon jól ered. Éppen ma oltottam egy pirosbelű / régen úgyhívták dinnyekörte / körtét. Már régóta keresem ezt a fajtát és most rátaláltam. Egyébként van olyan néhány éves kis fám, amelyiknek egyik ága birs, a másik körte /konferansze/ a brs berecki , a harmadik ága alma /jonagold / Három éve oltottam , tavaly minden ága termett. Egyébként a körtefáim kistermetüek ",2.5 -3 m magasak.
Az ősziket én is csak kíváncsiságból csinálom,hátha elsül a kapanyél.A kajszik a legfontosabbak most ill. ...mindegyik,ha már pofátlanul összekuncsorogtam egy fél hűtőre valót....
Hát.... én csak bevágom a zacskóba. Ami nedves valamiben volt, azok hajtottak leginkább. Én most szerintem kivágom az épp szemeket és azokat használom. Hátha. Ez benne a szép. :-) Örülnék ha sikerülne, bár az ősziektől amúgy sem várok nagy eredményt. De ha meg sem próbálom..... Holnap rámegyek ezekre a barackokra, nehogy végül tényleg teremni kezdjenek. :-)) A cserkók miatt jubban izgulok, azokra nagyobb szükségem lenne. (valóságban nem) A körték viszont nyugszanak, a fák meg már indulnak. Azokkal jó esályeim vannak. ( úgy sincs túl sok fajtám) :-))
...hát a barack bimbódzik:)...de a virágbimbó nem számít,azt levakarom,aztán mehet az alanyba.A többiek jól vannak sztem,de sokáig nem kell szenvedni,mert a hét második felében-végén megcsinálom az oltásokat.Aztán jöjjön aminek jönnie kell...:)
Lehet,hogy jövőre kihagyom a nedves papírba csomagolást inkább lekenem a vesszők végét fagéllel+zacsek és hűtő...mit gondolsz.
Egyébként is, látom nagyon megtaláltatok ma! :-)) Nem elég szegény fejemnek hogy majd besz..tam reggel mikor a fólia ajtaját kinyitva egy vinnyogó denevért találtam bent?
Ha te is akkor tetted el amikor nekem is küldtél és neked nem hajt, akkor megkérlek hogy tegyél egy hőmérőt a hűtőbe, hogy jövőre én is annyira állítsam.
Mivel eddig senk nem írt erről,így aligha nevezhető egy bevett módszernek...szóval nem hiszem,hogy előbb lenne így fánk...de mégegyszer mondom ez csak az én véleményem,akinek sikerül majd leírja a módit is ...
Nem foglalkoztam...és nem is fogok.Igazából nem látom értelmét és kedvem sincs várni,hogy véletlenül lesz e belőlük vmi.Persze a birset én is el tudom képzelni...de hogy őszibarack...na arra kiváncsi lennék...mármint máséra,mert én így nem próbálkoznék.Elvetem a magokat,aztán arra szemzek olyan fajtát ,ami tuti.Ez a tuti :)) Persze senkit nem beszélek le róla,mindenki maga dönti el,hogy mit csinál.
Bizony az nálam is megindult. Már zöldet láttam a rügyön, mikor kivettem a borítékból. Azóta hidegen tartom, alig várom, hogy az alanyom, vagy valamelyik cseresznye vagy meggyfám meginduljon, hogy beletegyem.