Nálunk is ez van, csak az apám issza meg a tejet, de finom túrót, kakaót, kávét készítek belőle. Mostanában a körözött a menő, állandóan van a hűtőben és rájárnak reggel, este.Ma kapros-túrós pitét készítettem kecsketúróból és tejből. Igaz, hogy ecettel kicsapatva a tejet-sajtot kapok?
Nagyon szépek a sajtjaid. ügyes vagy. Ennyi érlelt sajtom egyszerre még soha nem volt, igaz tőlem viszik is a tejet, s túrót is joghurtot is sokat készítek. Ráadásul sajt szünet is volt 3 hétig, de már túl vagyunk rajta, indult a sajtgyártás ezerrel, még a lágy sajtokkal kell a készletet indítani, mert 0 vagyok. Nálunk is azóta strapabíróbbak az unokák, mióta kecskézünk. Ha szüli, vagy névnapi buliba mennek, még a fürdővízbe is kecsketejcsit kérnek. Egyébként tudjátok, kik viszik a legtöbb tejet? A kutyások, akár 30, 40 km-röl is. Megáll az eszem, gyereknek nem, kutyától nem sajnálják a 350 Ft tejet.
A lényeg, hogy egészséges kaján él a család..immunrendszernek megadva ami kell.. A kisfiam mikor ovit kezdte..minden hónapban 1-2 hét táppénz..mindig bekapta amit lehetett..hányóst, lázast, fosóst, köhögőst, rekedtet, kiütéseset.. Mióta kecsó van..2 éve nem volt beteg..semmi.. Nem szereti a tejet..a kecsóét.. De azzal van palacsinta, tejbedara, kenyér sütve, aranygalunya,puding, túrós pite, stb..eszi két pofára..
Én 4 éve kecskézek, csomó helyen szóbahoztam, hogy milyen állataim vannak itthon, és saját tej, saját sajt. De senkit nem érdekelt. Egy ismerősöm jár át sajtért meg tejért, aztán ennyi. 4 év után jutottam el oda, hogy már érdeklődtek, szeretnének tejet venni. Bár még ezzel se jutottam egyről a kettőre, mert csak a kérdésig jutottunk :( Pedig én is számolgattam, ha ennyi és annyi kecsó van, mennyi tej, az átszámolva pénzbe, mínusz saját fogyasztás, mínusz takarmány, és egész jó kis összeg jött ki, mint várható nyereség. De ez még csak elméleti számolgatás ....
Irigyellek..jó ha hamar elhordják.. Mi esszük ezerrel..a többi érik..meg csere-bere tárgyát képezi, /eper sajtért, cseresznye sajtért..stb./..néha vesznek kicsit..ár alatt... Hasonló sajtok most expón..de tán még ilyen sem.. 5000 ft alatt nem volt kilója egynek sem. Persze ott sem törték magukat a vevéssel..nincs pénz. Jobban jönnék ki..ha el tudnám adni 250 ft-lit. a tejet., De azt meg nem isszák..megszokták a zacskós lütyit.. Meglátom év végéig..mi várható..még ráfekszem a témára..de lehet visszavesszük az anyaszámot.
Írtam neked mailt. De most olvastam át igazán ezt a hozzászólásod. Lehetséges hogy nincs egyensúlyban nálunk a kálcum-foszfor arány? Abraknak egy zsák korpa, fél-fél zsák kukorica-árpa keveréket kap. Mellette lucerna (annyit amennyit adok), meg napi egy köteg kukoricaszár, meg amit legelgetnek a karámban. Na akkor kipróbálom, fordítva az abrak arányait. Hogy erre mért nem gondoltam előbb!! Tök logikus.
Egyszeri evésből én nem gondolom hogy tartós probléma lehet.
Kivétel a mérgező gaz..de attól kés..mert döglődni kezdene..
Én egyszer igy jártam..van az a bugában virágzó Acher ..vagy mi..habzó száj..merevedés..mint a fűrészbak úgy állt.. Rögtön utána le kellett vágni. Azt mondta a doki..a kecske nagyon rossz beteg..nehezen lesz..de ha igen..akkor nehezen gyógyítható..jobb a kés..úgyis megdöglene. Lehet keresek képet..mi a totális méreg..
nem szándékosan etettem meg, gondolhatod. Csak épp az a hordó volt közelebb, amiről lekapta a tetejét. Mindezt csupán míg kettőt fordultam a karámban etetéskor.
Hát lehet van valami abban, amit írsz. Engem elsősorban azért idegesít ez az egész, mert ezt az anyát már idestova 3 éve fejem, és eddig se leválasztás alatt, se utána, sose volt gondom. Mármint ilyen nemalvadós izé. Egyenlőre nagyobb valószínűséget tartok arra, hogy a csirketáp a bűnös. Tény, hogy amióta kecskézek, még nem tapasztaltam ehez hasonlót. Majd meglátjuk.
Más dolog is izgat: remélem mielőbb sikerül összehoznom, hogy eljussak a kiszemelt kecskémért :-) Neki legalább nincs ilyen probléma a tejével...
Igen elképzelhető leraánál hogyaz alacsony kálciumtartalom miatt gyenge az alvadás. Egy kis pontosítás Ez főleg akkor jelentkezik..ha a tejet 70 fok fölé sterilizálod..nem köt ki.." Naná, hiszen minden baktériumot kiöltél, a jót is. . A tejsavbaktériumot a pasztőrözés után pótolni kell, kultúra, élőflórás tejföl, kefir, vagy joghurt jöhet szóba. A két fehérje amiről beszélsz, a kazein és a savófehérje. Előbbit savval, vagy oltóval lehet kicsapni. A savófehérjét csak hővel. S akkor itt jön képbe a kálciumklorid.Savas altatásnál , ha tejsavbaktérium jelen van ez nem kell, mert a kazeinmicellák elvesztik hidrát burkukat, töltésük semleges lesz, s lazán egymásmellé rendeződnek, megalszik. Lúggal visszafordítható. A kálciumklorid a sósav sója, így elvileg a tejcukrot ez is bonthatja a tejsavbaktérium helyett,de íz és aromaanyagai mások, akár az ecetes vagy citromsavas kicsapásnál. Ha oltós alvadást akarsz, és renyhe a nyers tej alvadása, valóban erősítheted az alvadást kalcium kloriddal, ha az alacsony kalciumtartalom az oka ennek,.Magas hőmérsékleten az oldott kalcium, mely a sóhidak kialakulásában játszik szerepet, oldhatatlanná válik, így nem képes a tej az alvadásra, ezért kell pótolni. Jó az ötlet, leara probáld ki.
Kicsit visszaolvastam. Van egy megérzésem..leírom.. Nem látom a tejet és a kecskét, de..
A tejben mindig kettő féle fehérje van. A laktáció során..elején..végén..meg közte..ezek aránya változó a tejben.. Ha a tej nem alszik..akkor az a fajta van túlsúlyban a tejben..biológiai okok miatt..ami olyan kötést tartalmaz..ami nehezen kapcsol össze..hogy a fehérje kicsapódjon..nem alszik..
Én már rég nem kisérletezek.. Ez főleg akkor jelentkezik..ha a tejet 70 fok fölé sterilizálod..nem köt ki..
Szóval én gyógyszertárban vettem 7,5 dkg volt 135 ft..kalcium kloridot. Ezt fél literes pillepalackban forralt és hűtött vízzel felráztam..abból mindig cseppentek a tejbe..még az oltás előtt...mindig fel kell rázni..örök szavatos ideje van..mig tart jó !!
Most nem emlékszem ? %-ra kell csinálni..utána nézek.. Mint az oltó ..talán 2%..fene tudja.. Ez egy savkötő.. Mert önként nem alszik ki a fehérje..kicsapatom vele a savőt..oszt ott marad a fehérje..azaz ugyanúgy megalszik.
Magyarul a kalcium reakcióba lép a fehérjével..ami nem képes kicsapódni..oszt már ki is csapta.. Én soha nem kisérletezem..melyik fehérje épp mennyi és alszik-e. Kalciumoldatból .. 1-2 ml..kikeverve a tejben..ennyi.
Ezt próbáld ki..nem tuti a tőgy izé..lehet csak most kezdett tejelni..és sok még a nem kötős fehérjéd..persze nem szentirás!!!!!!!
Hát nem mondom, hogy védeni akarom a dokit, mert nem ismerem mások tapasztalatait vele szemben. Azt tudom, hogy az üllői állatklinikán állatorvos, kérődzőkre szakosodott, az apja és felesége szintén praktizáló állatorvos (hol apuci, hol ő jön a kecsóimhoz, attól függ kit tudok szükség esetén elérni). Amikor csináltuk a tesztet, akkor épp 3 dokival egyetemben volt szerencsém nézni a mintát. egy kicsi tehbe öntötte azt a lila folyadékot, kevergettük, lassan csurgatva borította ki a tálcából, és semmi. Kérdezte, hogy volt-e takarmányváltás, vagy kapott-e valamilyen gyógyszert, ami még okozhat ilyet. Na majd meglátjuk a folytatást. Most csak egy kis időre zárom külön a kicsiket (így maradnak egyenlőre a fő tejfogyasztók) hogy vehessek tejmintát.
Ja, elnézést mindenkitől, végeredményben nem sajtkészítésről esett szó, hanem a kecsketejem állapotáról, így további beszámolóval majd csak sajtos témában jövök :-)
1 csak hajszál gyanum van . 2 akár tudatlanság is lehet CMT 2XXXFt 1liter, egy kontroll 1,5ml FÖLÖSLEGES ! 6mlCMT 4 csicsás tégelyben 3100+áfa Ha megalszik a tejed, nincs gond. Attol függ ha sp aureusz akkor nem sok a remény, egyébként gyógyitható.
Nincs összefüggésbe vele. A gyenge kihozatal a szárazanyagtartalom silányságának köszönhető. Következménye lehet a rossz takarmányozásnak, vagy vizezésnek. Kecskénél hosszabb a baktericid fázis, főleg ha legeltetve van. JÓ a joghurt, a tejföl, vagy az előző túró alvadéka ha a kimelegítés előtt egy bögrényit hűtőbe teszel a felhasználásig. Az elöző hsz -böl kimaradt, hogy szó sincs tejhozam csökkenésről nálam, 5-töl közel 20l megy a csatornába, szakad a tej a kecskékből. nekem meg a szivem.