Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4845

Ki tudja?! A pálinka meg fertőtlenít.  Próbálja már ki valaki nagy számban kontroll oltásokkal.

Előzmény: almabimbo (4844)
almabimbo Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4844

És ha zöldséget evett előtte?

Előzmény: Flanell (4843)
Flanell Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4843

Tulajdonképpen elképzelhető, hogy a nyálban van valami olyan enzim, ami segíti a forradást.

Másrészt  viszont zsír nagy valószínűséggel van benne, ami rosszat tesz a forradásnak.

Előzmény: Csiki 74 (4837)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4842

Eszem ágában sincs elvenni a kedved a kísérletezéstől,vagy kritizálni.Én is kísérletezek,csak mással /lany+ nemes kombinációk+koronaformák/.

Az őszibarack szilván nem újdonság,lehet csinálni.Én is szemeztem ilyent,de őszimagoncra kajszit és szilvát is csináltam...aztán majd meglátjuk...ja és nektarin fába is raktam kajszit-mert akkor éppen nem volt normális kajszi-alanyom-és él :)/

Előzmény: bukfenc12 (4831)
Ádi_batya Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4841

Lehet hogy az öreg valami forradást elősegítő szert szopogat előtte :D
Vagy ha alapból ilyen a nyála akkor vennék tőle pár litert a jövő hétre ! :DD 

Előzmény: Csiki 74 (4837)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4840

Nálam minden megindult már.

Előzmény: gergerg (4830)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4839

Jó,akkor kevesebbet kapsz :)

Előzmény: gergerg (4823)
Csiki 74 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4838

érdekessét=érdekeséget

 

Előzmény: Csiki 74 (4837)
Csiki 74 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4837

Egy érdekessét láttam ma.

Ma mikor jöttem haza a melóból az utcán figura szilvát oltott, szerintem még korai még nem nagyon indulnak a fák.

Na nem is ez a lényeg oda pofátlankodtam (látásból ismertem a kisöreget)ékoltással csinálta,de ami a furcsa

mikor elkészitette a oltócsapot fogta és az ékre faragott részt megnyálazta aztán helyezte a hasításba.

SzVSz nem valami jó ötlet lehet,elvileg semien szenyeződés nem lehet az összeillesztett felületeken, igaz az volt erre az öreg válasza

igy biztosabban össze for.

Mi a véleményetek erről a teknikáról,valóban eredményesebb lehet?

Ádi_batya Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4836

Köszönöm a válaszodat, Imre! :)
Ezek szerint igen csak jó fajtám van, ha igaz :)
Próbálom is átmenteni, hisz már több mint 40 éves a fa, kis termetű és a fele törzse nem él.
De tavaly gyönyörűen termett!
Sajnos csak egy szem él a 3-ból amit próbáltam és az se tűnik életvidámnak :(

Szerintetek egy éves, nyáron visszacsípett vízhajtás megfelelő lehet héjj alá oltásra? 

gergerg Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4835

 

 A tejfölöspohár trágya meg földé érett trágya, egy tejfölös pohárba téve. 

 

Köszönöm szépen az ajánlatot, de elég sok fajtám van már mindenből. Cseresznye is van vagy 5. Ezek, amiket sajnálok, ezek olyan fajták amiket kimondottan szeretnék. Ezért fontosak. Más fajta, legyen az akár mi, nem kell, télen hosszas mérlegelés után jutottam ezekhez, tehát meg van az oka miért. Ha Heves északi részén laksz, akkor egész közel vagyunk, valami más kapcsán még jól jöhet ez a közelség.

Előzmény: bukfenc12 (4831)
Vebber Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4834

Kattintsatok a képre, majd a nagyított képre jobb klikk, és mentés másként (save as, ha velaki angol wint használ.

Előzmény: Vebber (4833)
Vebber Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4833

Sajnos úgy látom aut. leméretezi a rendszer, de azért olvasható.

Előzmény: Vebber (4832)
Vebber Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4832

Segítségül neked, és minden kísérletező kedvű kertésznek, a könyvből csatolom az idevonatkozó oldalakat. Nagy felbontású képeket teszek fel, így jól olvashatóak lesznek letöltés után.

(Akinek megvan a könyv ne lepődjön meg, hogy a 76. oldalon az első bekezdés első sora neki az előző oldalon van. Nekem is, csupán beírtam erre az oldalra ezt a sort, kevesebbet keljen csatolni.)

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: bukfenc12 (4831)
bukfenc12 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4831

 

Kedves atifoci, Vebber, kaalyz, Ádi batya, gergerg, B. Imre, tp329!  

  

Válaszolnék hozzászólásaitokra, amelyet vagy az én levelemre írtatok vagy valami érdekes dologról hallottam tőletek. Igyekszem időrendi sorrendben írni, de azért engedjétek meg, hogy gergerg-el kezdjem.

    

03.19 gergerg: Nagyon sajnálom a hűtődben történteket, ezért fel szeretném ajánlani a segítségemet. Én Heves megyében (északon) lakom és a mi kertünkben még nem fakadtak ki a rügyek. Van két jól termő cseresznyefánk, egy korai és egy két héttel később termő befőzni való. Ha meg tudod oldani, hogy te magad vagy egy Pesten járó ismerősöd eljön a Forgách utcai metrómegállónál lévő munkahelyemhez, akkor tudok adni ezekről a fákról oltásra vesszőt. Korán reggel szedném le őket és vinném be a munkahelyemre. Így ha át tudom adni, akkor már aznap délután vagy este lámpafénynél :) is belekezdhetsz az oltásba. Egyébként ezt más fórumosoknak is fel tudom ajánlani (elnézést, de a postaköltséget nem tudom vállalni).  

A hétvégén összeszámoltuk a fiunkkal, hogy összesen 35! gyümölcsfánk van. 5 körte, 5 meggy, 2 cseresznye, 3 régebbi+3 most ültetett kajszi, 5 parasztbarack, 3 nektarin kopasz barack, 2 birs, 3 szilva (egyik még csak tősarj), 1 most ültetett őszi, 2 ringló, 3 alma. Szóval van miből kísérletezni. De pontos fajtanevet légyszíves ne kérjetek tőlem. Csak a most ültetett 4 fának kezelem már megfelelően a törzskönyvét.

    

atifoci: Köszönöm, hogy örülsz a lelkesedésemnek. teljesen megértelek, hogy nem hiszel az említett gyümölcsfák dugványozási lehetőségében. Én viszont szeretek kísérletezni és hiszek benne, hogy létezik megoldás. Csak eddig még nem jött rá senki, vagy nem szereztünk tudomást róla. Lehet, hogy Argentínában egy kis hegyi faluban élő parasztember már megoldotta ezt a kérdést, de nincs internete, vagy nem hagyta el még soha a faluját. Szóval minden lehetséges. Biztos vagyok abban is, hogy minden betegségnek megvan az ellenszere a természetben, csak még egyeseknek nem fedeztük fel a gyógyszerét. Ugyanúgy, ahogy a gyümölcsfák dugványozásának is előbb-utóbb meg lesz a megoldása.  

Valószínűleg nem én leszek a felfedező, de a kísérletezéseknek is rengeteg előnye van, nagyon sok dolgot lehet belőlük tanulni. Ahogy a negatív kritikákból tanul az ember a legtöbbet, mert új utak keresésére serkent. Szóval nyugodtan modja el bárki a véleményét furcsa vagy megvalósíthatatlannak tűnő megoldásaimról, senkire sem fogok ezért megharagudni. Sőt még meg is köszönöm a hozzászólást.

    

Vebber: Igaz, hogy az őszibarackot szakvélemények szerint nem lehet dugványozni, de miért ne próbálkozzak vele? Hátha egyszer mégis bejön... 

   

kaalyz és Vebber: Felcsillant a szemem, amikor a Czáka-Fürtös-Hrotkó A növényszaporítás ábécéje címszó alatt lévő idézetet olvastam. A szerzők szerint megvalósítható a dugványozás az említett fajoknál. Akkor biztosan nem vagyok annyira hülye, ha tőlem okosabb emberek ezt megvalósíthatónak gondolják. Légy szíves írjátok meg, hogy az interneten hol található és tölthető le ez a könyv. Esetleg ha nincs meg ott, akkor megtennétek, hogy beszkennelitek az említett oldalakat és elkülditek nekem? Nagyon kíváncsi vagyok rájuk.  

 

Vebber: Lehet, hogy elméleti síkon írták a könyvet, de azért érdemes szerintem próbálkozni. És azt is jó lenne elolvasni, hogy ők hogyan írják le a dugványozás módszereit.

   

kaalyz: Remélem, hogy majd egy kis tapasztalatot szerzek a gyökérhormon kezelésében, le fogom írni a történéseket. A pet palackos fedést is ki fogom próbálni.

  

Ádi batya: Azért nekem sincs olyan sok időm ilyenekre, csak nagyon érdekel. Akkor pedig lehet rá időt szakítani. Szerintem 4 gyümölcsfán is lehet kísérletezni. Ha nekem csak ennyi lenne, akkor mindegyiken 1-2 vékonyabb vagy közepesen vastag ágat használnék fel erre. Szerintem a fák nem igazán éreznék meg ezt és te is gazdagodnál tapasztalatokkal. Ha pedig az új ágakon már megjelenik a másik fajta gyümölcse, akkor igazán elégedett lehetsz.

   

gergerg: Légy szíves írd meg, hogy mit nevezel te kalapácsdugványnak és mi az a tejfölös pohár trágyába.  

  

B. Imre: Örülök, hogy más is szereti keresztezni a fajokat, fajtákat. További sikereket kívánok. Szeretném, ha megírnád más fajtákkal való próbálkozásaidat is.  

   

tp329: Elgondolkoztatott a fóliazacskós megoldásod. A villás ágakkal való kifeszítést jó ötletnek tartom. Én is zacskót használtam kezdetben, de mivel éppen szeles idő volt és a szél folyamatosan vitorlaként csapkodta, féltem, hogy letörheti a rügyeket. Ezért választottam inkább utána a fóliás megoldást. Bár igaz, hogy ennél nagy a veszélye a bepállásnak, bár az én vesszőim még nem indultak meg. Lehet, hogy visszatérek a zacskós megoldáshoz? Még gondolkodom rajta, mert a zacskóban tényleg több levegő van és emellett biztosított a magas páratartalom is.

 

Vebber: Szilva alanyra őszibarack? Ez nagyon jó! Úgy látom, hogy te is szeretsz kísérletezni ilyenekkel. Gratulálok hozzá és további sikeres furcsa párosításokat kívánok. Légy szíves írd le pontosan, hogy hogyan hoztad létre pontosan a szilva-barackot és milyen oltást használtál.

    

tp329: Köszönöm az információkat az oltás rügyfakadásának várható időpontjáról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gergerg Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4830

Alma, körte, cserkó, megy, már megindult nálam. A barack még nem. (kivéve a hűtőben)

Előzmény: Camille88 (4829)
Camille88 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4829

Lehet már oltani most, vagy érdemes még várni egy hetet?

gergerg Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4828

Nem tudom hogy mi lesz ebből, de rajzolni elég jól tudsz.

Előzmény: bukfenc12 (4827)
bukfenc12 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4827

Kedves kertbarátok!

Tegnap már sötétben értem haza, ezért már nem igazán volt kedvem belekezdeni a gyökereztetési kísérletekhez. De végül mégis vettem a bátorságot és egy zseblámpával, meg talicskával kimentem a kert hátuljába földért, ahol vakondtúrások is vannak. Azért nem közelebbről hoztam, mert a kertünk be van füvesítve. Cserepeket, régi lavórt, tepsit előkészítettem a pincében és földet tettem beléjük, mivel a cserepekbe gyökereztetni, a lavórban és tepsiben pedig vermelni szeretnék. De mivel a gyökereztetési módokban számtalan variáció jutott az eszembe, ennek még ülepednie kell. Egyszerűen nincs annyi cserepem, vesszőm, időm és türelmem, hogy mindegyiket kipróbáljam. Így "csak" a vermelést csináltam meg lavórba a következő módon. Mivel a pincében voltam, eszembe sem jutott a fényképezőgép, ezért most lerajzoltam nektek. Azért egy fénykép elkészítése sokkal rövidebb ideig tart...

A lavórba először egy kis homokot raktam. Pár nappal ezelőtt, még egy hidegebb délelőttön 11 oltásra szánt gyümölcsfáról metszettem vesszőket, így mindegyik vesszeiből levágtam kb. 20 db 20 cm-es darabot, általában az oltásra szánt vesszők középső harmadát felhasználva. Mivel mindegyik gyümölcsfámnak adtam már szigetelőszalagos színkódot, így darabonként, két rügy között csavartam rájuk neki megfelelő színű szalagokat. Így nem kell tábla és a vesszők is nyugodtan összekeveredhetnek a lavórban, mert azonosítani lehet őket. A cikkszalag pedig akár évekig is kibírja a földben. Előnye a lavórnak, hogy mind a 11 gyümölcsfa kb.200-250 vesszője belefért, hátránya viszont, hogy közel egy időben kell majd felhasználni őket (valószínűleg ősszel), mert az egész lavórt ki kell óvatosan borítani, hogy mindegyikhez hozzáférjek. Azt hiszem a tepsis megoldás jobb lesz, mert az hosszú, nem túl magas téglalap és a tepsi oldalán a megfelelő részt meg lehet jelölni szalaggal. Így csak be kell nyúlnom a tepsi adott helyén, hogy a kívánt vesszőkhöz hozzá jussak.

Ez a lavór felülnézetben, alul homok, fölötte az első sor vessző:

 

A lavór oldalnézeti "röntgen" képe:

 

A vesszők kódolása különböző színű szigetelőszalagokkal:

 

 

Szóval a gyökereztetés még hátravan, de megírom majd arról is a tapasztalataimat.

 

A hozzászólásokra következő levelemben válaszolok.

tp329 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4826

Én azt vallom, amikor terem! Ez a tuti, de türelmetlenek 2-3-4 hét (faj/fajta/alany/időjárás és a Duna vízállásától is függ) múlva már nyilatkoznak! :-))))

Ha az oltócsap nem ráncosodik meg és a rügyek az oltáskori méretükhöz képest duzzadnak, esetleg picit zöldülnek a hegyükön, akkor lehet bizakodni. Ez 10-15 nap után már azért látszik.

Előzmény: sewage (4825)
sewage Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4825

Egy amatőr kérdése a profikhoz: mennyi idő után látszik,hogy megeredtek-e az oltások? Múlt szombaton követtem el őket életemben először./körte és cseresznye/

Előre is kösz a választ.

Vebber Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4824

Ha légmentesen nem zártad, sanszos, hogy kiszáradnak.

Előzmény: Camille88 (4821)
gergerg Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4823

Köszönöm, nem kell több fajta! :-)

Előzmény: Törölt nick (4807)
gergerg Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4822

Amit tőled kaptam az nálam is nyugalomban van.

Előzmény: tp329 (4814)
Camille88 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4821

Na, akkor ezért nem indultak meg az én oltóvesszőim, mert nem tekertem be őket nedves ronggyal. Csak sima neljonzacskóba tettem őket. Gombaölős vízben való áztatás sem volt. Mi több (és ezt nagyon pironkodva vallom csak be) még csak le sem zártam a neljonzacskókat befőttesgumival vagy egyébbel. Le akartam, csak a lustaság győzött. Mint utólag kiderült, szerencsére.

Előzmény: kaalyz (4819)
Vebber Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4820

Nem az alanyon fog múlni. Több szemzéssel készített őszibarackom is van mostmár, amit szilva alanyba raktam (magról kelt szilva, és myrabolán).

Előzmény: borsika79 (4815)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4819

Lehet, hogy kinevettek, de egy próbát megér. Nekünk is ez a sz@r leolvasztós hűtőszekrény van. Ezeket, akárhogy állítod, a minimális hőmérséklet olyan 0 - +4 között van. Nekem a szabályszerűen (nedves, szalvétában, lezárt müa. zacskó) eltett vadcitrom magok csiráztak ki kb. 30 db. gyakorlatilag az összes.

Nekiáltam agyalni és kipattant az ötlet - a hütőláda -. Na ebből csak a jégakut hasznosítottam. Vannak ezek a duplafalu nejlontáskák (szintén hűtőhatás miatt alk.) , ebbe tettem a hűtendő anyagot megfelelően csomagolva + mellé a jégakut. Ez, bár nem mértem de szerintem hozza a 0 fokot sőt alá is megy talán. Természetesen időnként ezt is meg kell nézni, mint ahogy az eltett oltóágakat is. Én öszibarack ágakat nem tettem el, de egyébként azóta ilyen problémám nem fordult elő.

 

Üdv. Zoli.

Előzmény: Törölt nick (4803)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4818

A kistermetű körtefák a birsalanynak köszönhetők, vagy egyébként is úgy alakítod őket.

Előzmény: B. Imre (4809)
10G Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4817

D 3 cm myrabolanba négy db zöd barackot oltottam, úgysem lesz jó alapon májusban. Mind a négy megmaradt, 30 cm-t hajtott.

Előzmény: borsika79 (4815)
Flanell Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4816

Tavaly ilyenkor volt itt linkelve nagy őszibarackfák iparszerű átoltása (hasíték).

Egy semmirevaló, mindenre érzékeny nektarint megpróbáltam átoltani, 4 db 5-7 cm vastag ágába raktam 2-2 vesszőt, ahogy a filmen volt. A 8 vesszőből 1 maradt meg, szépen hajtott. Aztán a télen elszáradt az egész fa. Viszont gyökérről hozott nyártól sarjat, abból lesz az új fám, ha igaz...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!