A tejet ellenőriztem, mind két jószágnál negatív lett(mégegyszer köszi) Na most a sajtot nagy rögökben szedtem ki.... igazad van csak össze-vissza kapkodtam, összekeveredett a fejemben sok minden amit hallottam tőled... mindegy most becsomagolpom, azt lerakom a hűtőaljába, hátha lesz belőle valami.... ma délutánra összegyűlt megint 10 liter, ha valakinek van vmi tuti receptje szívesen venném...
u.a mint krezinek. Hozzáteszem, nem az oltó mennyisége határozza meg a kihozatalt. Ha több oltót teszel bele mint jár, az csak az alvadási idöt rövidíti, de keserű lesz. Ellenörizted a tejet? A sajtrol. Elöször fejben el kell dönteni, mit akarsz. pl:nagyobb alvadékrög=lágysajt préselés=félkemény, kemény
Nem az oltótol függ a kihozatal, hanem a tej beltartalmától. Friss fejös kisebb kihozatal, majd nö, s a laktáció végén sokkal tőbb, mert sok savót köt meg. De növeli a mennyiséget a töggyuszis tej is, jó sok kolilukkal!
Eddig Anivetessel csináltam, és kb egy kiló sajt lett(három formába fért) Most kaptam Mosnmagyaróvárit(ezer hála és köszönet Elfedának, nem csak ezért) és ezzel négy formába alig fért be. Mennyi oltót teszel bele?
Az idén nálam is beindult a sajtszezon (későn ellettek a kecskéim, meg még most is van pár vemhes...), de kicsit csalódott vagyok.
Kb úgy jövök ki, hogy 10l tejból lesz egy kg sajtom. Mindig másnap préselés után szoktam mérni, de tavaly 10l tejből 1,3kg sajtom lett.
Mi lehet az oka?
Annyi eltérés van, hogy tavaly Anivetes oltót használtam, most mosonmagyaróvárit, és ezek az adatok télen jöttek ki akkor. Lehet hogy a téli (késő őszi) tej ennyivel jobb kihozatal szempontjából?
Sziasztok, tegnap megcsináltam a harmadik sajtomat. 34 fokon oltottam. Ezúttal nem törtem össze annyira az alvadékot mint korábban, és jól lecsöpögtettem. Három óránként forgattam. Ennek ellenére elég nedvesek a sajtok, 24 óra után. Úgy gondolom, hogy még ma este kint hagyom őket, aztán holnap mennek be a hűtőbe. Súlyt is raktam rájuk. Mikorra fognak kiszáradni? Mennyire kell becsomagolni a hűtőberakáshoz?
Köszi. Megpróbálom 30 fokon. A leírás szerint - 32-35 fokot írt - próbáltam meg csinálni. Kb. 32-33 fokon oltottam, a következőt megpróbálom kicsi alacsonyabb hőfokon. Mit gondolsz, ha a lilahagymát, amivel ízesítem, nem vagdosnám, hanem reszelném, nem keseredne meg? Nem tudom olyan finomra vágni, hogy a picike sajthoz ne legyen túl nagy darab, pedig igyekszem.
Szóval nyáron alacsonyabb, télen magasabb hőfokon kell oltani a tejet. Én 30-32°C-on oltok ilyenkor, ha magasabb, akkor gumisabb, szárazabb és csikorog.
Ha nem elég az oltó, akkor "renyhe" az alvadás. Pontosabban ujjpróbával meg lehet nézni, belemers az ujjhegyeddel, és ha könnyen szétesik, akkor nem jó. Ha viszont szilánkosan szép egyenesen törik, akkor jó. Ha a megadott időn túl vagy (esetleg az oltó sok, így előbb éri el az alvadást), akkor az oldalától elválik, savót látsz az edény oldalán. épp tegnap jártam így, kár, hogy nem fényképeztem le.
Gumis talán inkább a nem megfelelő hőfok miatt van. Folytatom, csak mennem kell
Elképzelhető, hogy egy kicsit sok az oltó. Az a baj, hogy egyelőre kevés tejből csinálom, még csak a tanulás szakaszában tartok. Olyan parányi mennyiségű oltót kell kimérnem, hogy ott egy csepp is számít. Viszont odáig soha nem jut el a sajtom, hogy érlelni tudjam. Mire észhez térek elfogy - ha gumis, ha nem.
Múlt hónapban világméretű felmérést indított az ENSZ. Egy kérdés volt: "Kérem, mondja meg őszinte véleményét arra nézve, hogyan lehetne megoldani az élelmiszerhiányt a világ többi részén?"
A felmérés nagy kudarccal végződött!
Afrikában nem tudták, mit jelent az "élelmiszer". Kelet-Európában nem tudták, mit jelent az "őszintén". Nyugat-Európában nem tudták, mit jelent a "hiány". Kínában nem tudták, mit jelent a "vélemény". Közel-Keleten nem tudták, mit jelent a "megoldás". Dél-Amerikában nem tudták mit jelent a "kérem". Az USA-ban pedig nem tudták, mit jelent a "világ többi része".
Magyarországon.nem tudták.miért nem itthon oldják meg:Itt csak "mű..és szerü"" kapható. Hát ezért van nekünk a kecske../stb./
Krezi! Téged az adranalin éltet. Nyers tej? Kecskehús? Nem félsz te semmitől? Nem te vagy az a pókember akit a tv szokott mutogatni? :) Más: sajtom alakul. Remélem, az érlelés során majd veszít a kezdeti gumis mivoltából.
Most hogy dolgozni járok, kissé átalakultak a napjaim, és javában beleszólnak azok a napok a sajtkészítésbe. Ugyanis este nekilátok, reggel szárazon lesózom, de csak du. fél 5-kor tudom eltenni. Addigra száraz a külseje, és enyhén el van színeződve. Tényleg csak egy árnyalatnyit. Mivel én nem szoktatm érlelni, normál esetben 2-3 óra sózás után letörlöm papírtőrlővel, majd elteszem. Így a színe se szokott változni.
"Nemrég volt téma, hogy a mo-i tehénállomány 40%-a masztitiszes" Én írtam, nem az én statisztikám, M J.
"(Az ilyen emberek azok akik patikába járnak, sőt arra is képesek, hogy gyógyszereket szedjenek...:-D)"hogy te mekkorát tévedsz ezzel a társítással. 15 éve csak a jogsi érvényesítésekor megyek orvoshoz, érszükületre fokhagymát eszem, nem gyógyszert. Amiért fontos nekem, hogy ellenörizzem a tejet épp az hogy nyugodt szívvel adjam nyersen az unokáknak, másrészt jó sajtot masztitiszes tejböl nem lehet csinálni. akár pasztörözöd akár nem.
Az igazi sajtokat az mindenhol nyers tejből készitik, az teszkós akciós trapistát meg tejsavóporból, módositott keményitőből, hidrogénezett növényi zsirból, állományjavitóval, és hasonló szörnyűségekkel...
Nemrég volt téma, hogy a mo-i tehénállomány 40%-a masztitiszes.
(Az ilyen emberek azok akik patikába járnak, sőt arra is képesek, hogy gyógyszereket szedjenek...:-D)
Az asszonyod olvasgasson utána az agyhártya gyulladásnak azt majd rájön:
Két fajtája van, van virusos és baktériumok által terjesztett.
Virusokat nem öli meg a pasztőrözés, a baktériumost meg egy átlag egészséges ember immunrendszere simán legyűri. Mondjuk ki manapság az egészséges, mert aki mikrózott kaján, pasztőrözött tejen meg hasonló "bóti műanyagokon" él az távolról sem az...
A kullancsspecialista http://www.lyme.hu/ oldalán is körülnézhet, főleg az orvosoknak szánt részben ir érdekes dolgokat... Főleg a hidrogénezett növényi zsirokról amit minden olcsóbb (3000ft/kg) sajt nagy valószinűséggel tartalmaz.
Mi csak nyersen isszuk a tejet, a forralt tej moslék, semmire sem való...
A feleségem attól fél, hogy a friss tejből készült sajttól a gyerek elkaphat valamit. Konkrétan arról van szó, hogy pár éve néhány ember megbetegedett vmi kullancsfertőzéstől, mert nyers kecsketejet ittak. Attól fél, hogy egy ilyen fertőzés átkerülhet a sajtban is. Biztos vagyok benne, hogy nem így van, de nem tudom neki megmagyarázni, hogy miért...esetleg tudnál segíteni?
EBGO 01! a másik forumon feltett kérdésedre a válasz. Forraltbol nem, de pasztörözöttböl igen, csak akkor kell hozzá kalciumklorid. A szag nem attol függ. Erös kecskeszagú a tej, ha istáloban fejik. a kecske fajtája is befolyásolja, pl:tincses teje jellegzetesen erös.
Kivülröl füszerezett sajt pl:joghurtsajt Elkészítés: 2 napig csepegteted tüllben vagy vászonban a joghurtot hütőben, majd olajos kézzel golyokat formálsz, lehütöd, s borsba, paprikába, snidlingbe, bazsalikomba, petrezselyembe, vagy amire gusztusod van forgatod. Más, pl krémsajt. Írd be a keresőbe ,okézd le a gyorskeresést innen-t. Többféle ízesítést írtam.
Én is próbálkozom a sajt készítéssel, a tavalyi év volt az első, de már sokkal jobban megy. Igyekszem vissza olvasni az előzményeket, és a tapasztalataitokból tanulni. Érlelt sajtot még nem csináltam max 4-5 napos sajtot, és azon még nem keletkezett bevonat. Lehet, hogy túl száraz helyen tartom?
Ha úgy készíted, és olyan helyen érik..kialakul érlelés alatt rajta egy olyan nemes penész féle bevonat..hasonlít a Camenbertre..de más.. Sós savóba rakom vissza, vagy csak szárazon dörzsölgetem sóval..aztán később lemosogatom sós savóval, néha vizzel..és sóval dörgölöm. Közben forgatom.
Nálunk is ez van, csak az apám issza meg a tejet, de finom túrót, kakaót, kávét készítek belőle. Mostanában a körözött a menő, állandóan van a hűtőben és rájárnak reggel, este.Ma kapros-túrós pitét készítettem kecsketúróból és tejből. Igaz, hogy ecettel kicsapatva a tejet-sajtot kapok?
Nagyon szépek a sajtjaid. ügyes vagy. Ennyi érlelt sajtom egyszerre még soha nem volt, igaz tőlem viszik is a tejet, s túrót is joghurtot is sokat készítek. Ráadásul sajt szünet is volt 3 hétig, de már túl vagyunk rajta, indult a sajtgyártás ezerrel, még a lágy sajtokkal kell a készletet indítani, mert 0 vagyok. Nálunk is azóta strapabíróbbak az unokák, mióta kecskézünk. Ha szüli, vagy névnapi buliba mennek, még a fürdővízbe is kecsketejcsit kérnek. Egyébként tudjátok, kik viszik a legtöbb tejet? A kutyások, akár 30, 40 km-röl is. Megáll az eszem, gyereknek nem, kutyától nem sajnálják a 350 Ft tejet.
A lényeg, hogy egészséges kaján él a család..immunrendszernek megadva ami kell.. A kisfiam mikor ovit kezdte..minden hónapban 1-2 hét táppénz..mindig bekapta amit lehetett..hányóst, lázast, fosóst, köhögőst, rekedtet, kiütéseset.. Mióta kecsó van..2 éve nem volt beteg..semmi.. Nem szereti a tejet..a kecsóét.. De azzal van palacsinta, tejbedara, kenyér sütve, aranygalunya,puding, túrós pite, stb..eszi két pofára..
Én 4 éve kecskézek, csomó helyen szóbahoztam, hogy milyen állataim vannak itthon, és saját tej, saját sajt. De senkit nem érdekelt. Egy ismerősöm jár át sajtért meg tejért, aztán ennyi. 4 év után jutottam el oda, hogy már érdeklődtek, szeretnének tejet venni. Bár még ezzel se jutottam egyről a kettőre, mert csak a kérdésig jutottunk :( Pedig én is számolgattam, ha ennyi és annyi kecsó van, mennyi tej, az átszámolva pénzbe, mínusz saját fogyasztás, mínusz takarmány, és egész jó kis összeg jött ki, mint várható nyereség. De ez még csak elméleti számolgatás ....