Keresés

Részletes keresés

nagymóni Creative Commons License 2009.06.23 0 0 1759
Kézzel vagy géppel? Mennyi idő kellett a habtól a vajig? Mennyi tejről szedted le a tejszínt és mennyi idő kellett ahhoz, hogy le lehessen szedni? Lehet, hogy sok a kérdés, de majd megveszek egy kis kecske-vajas kenyérért. Egyelőre kevés a tej, egy fejős van, de a gyerekek állandóan sajt után kotornak a hűtőben. Tehát vajra még alig van esély, de ami késik nem múlik.
Előzmény: leraa (1758)
leraa Creative Commons License 2009.06.22 0 0 1758

Először próbáltam vajat csinálni, leszedtem a tejszínt, felvertem, majd gondoltam egyet és tovább vertem. Kivált egy kis folyadék, és íme, életem első kecskevaja. Igaz csak egy evőkanálnyi, de a miénk :-)

 

leraa Creative Commons License 2009.06.22 0 0 1757

Nálunk a bögre már túl kicsi a tejiváshoz...

 

leraa Creative Commons License 2009.06.22 0 0 1756

Hát az télleg nudli mennyiség. Bár elsőellős kecskénél sosem lehet tudni. azt mondják az okosok (parasztbácsik) itt a környékünkön, hogy a kecskéből csak 3-4 éves korára lesz valamire való állat.

 

A nemrégiben vásárolt új jövevénnyel viszont nagyon elégedett vagyok. Olyan testalkatú mint imádott kecském volt, vékonyka, és nem is túl nagy, de előhasiként 3l tejet ad. Mi lesz belőle 1-2 ellés múlva??? :-))

 

Előzmény: szasza57 (1754)
szasza57 Creative Commons License 2009.06.22 0 0 1755
Na a tej--reggel és este is ennyit fejek tőlük.
Minden kecsó úgy kezdi, hogy elsőszülős..
szasza57 Creative Commons License 2009.06.22 0 0 1754
Hát nem tom..
Nekem is szarul tejel a kecske mind..
De..mikor szép nagy számot mondanak..akkor ugye fene tudja hány éves anya az..
Nekem van most 3 db elsőszülős..egyke gidával voltak.
Na ezek fejésenként..0,5-,06 dl tejet adnak..és esznek alatta ugyanannyit..mint a 3-ik ellős..három gidás anyám..
Majd ahogy beérnek kicsikéim..
Kettőt levágtunki hihi..egyszerűen elfelejtett szülni és vemhesülni..mint ez a 3 db tavaly tavaszi...pedig vártuk..csak vártuk..
Míg rájöttünk..várhatjuk..csak a legelés..attól nagy a hasa..hihi..
Előzmény: krezidiesel (1750)
EBG01 Creative Commons License 2009.06.22 0 0 1753

Köszönöm.

Hétvégén, megcsináltam az első kálcium kloridos sajtot, jól sikerült, remélhetőleg ízre is az lesz.

Szereztem kultúrát is, ez egy nagyon pici tasak... hogyan kell ezt oldani, és menyit kell tenni 10 liter tejbe, lágy sajthoz?

Előzmény: gnomon (1752)
gnomon Creative Commons License 2009.06.22 0 0 1752
2,5 ml kell10 l tejhez a kalciumkloridból: telitett CaCl oldatból.
Fagyasztva szárított sajtkultúra is jó (jobb) az élőflórás helyett. pl.: Anivet (10 l tejhez egy késhegynyi.)
Azért jobb a pasztőrözés, mert vele jobban kézbentartható a sajt, túró készítés, nem éri az embert kellemetlen meglepetés.

Ajánlom a következő könyvet:
Wolfang Scholz: Sajtgyártás házilag juh-, kecske- és tehéntejből;
Gazda Kiadó 2007.
A kiadó címe: 1036 Bp., Lajos u. 144.
Előzmény: elefada (1738)
nagymóni Creative Commons License 2009.06.20 0 0 1751
Lehet, hogy nem a visszamelegítésnél dől el a dolog. A fincsi sajtot 30 fokon oltottam és lehet,, még egy cseppet el is csaltam az oltóból. Több idő kellett az alvadáshoz, közelebb a 40 perchez, mint a harmichoz, de a végeredmény irtó jó lett.
Előzmény: krezidiesel (1749)
krezidiesel Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1750

Erre tippeltem én is csak ráadásul az idén nem dicskedhetek a tejhozammal sem...

Két liter alatt adnak a kecskéim , de lehet azért is mert most kiszorultam a legelőmről és jobbára szárazat esznek...

Egyet ki is selezteztem, egy másikat meg visszaraktam a gidáihoz, nem éri meg kinlódni a fejésével (pár decit adott fejésenként) , de kap még egy esélyt jövőre.

Tavaly nem tejelt ilyen rosszul, és jó anya, meg szép kecske.

Az idén egy lógófülű bakkal akarok fedeztetni, kiváncsi leszek az eredményre.  

Előzmény: szasza57 (1743)
krezidiesel Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1749

Olyanokat írsz, hogy elpirultam...

:-))

A gumis sajtot én le szoktam tenni a pincébe, azt naponta forgatom, ha kell sózom és 6-8 nap múlva már nem gumis.

Amikor az alvadékot visszamelegitem akkor nekem mindig lesz benne egy kis gumisság, de én szoktam hagyni  a sajtokat érni van mikor másfél-két hónapig is.

Aztán mi sikerül belőle...

 

Előzmény: nagymóni (1748)
nagymóni Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1748
Majd elfelejtettem. Ma elkészült negyedik kicsi sajtom. Az előző három hagyott némi kívánni valót maga után, de ez irtó fincsi lett. Semmi gumisság, íze csodajó. (Nem azért mondom, mert én csináltam) Nem lesz gond a tárolásával.
nagymóni Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1747
Én is imádom a frissen fejt tejet. Kapaszkodj meg: volt már, hogy a kecske alá feküdtem és leszívtam a tejet, mert el volt dugulva és nem indult meg. Hiába nyomkodtam, nem jött a tej és mivel nem akartam neki fájdalmat okozni egyszerűen belógtam alá mint a kiskecsó és színi kezdtem. A párom ledöbbent, aztán rögögött. Láttam a képén, hogy beállna a sorba.:)
Előzmény: krezidiesel (1742)
leraa Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1746
Ez érdekes. Nálunk kimérve is lehet kérni kálcium kloridot, mindössze 75ft volt 10g. de végül nem is kell :)
Előzmény: EBG01 (1745)
EBG01 Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1745

Na sikerült venni, kultúrát, meg kálciumkloridot is. Utóbbiról gyógyszertárba nem hallottak, Azúr vegyszerboltba kaptam, csak egy kilós kiszerelésben volt 1155 forintért.

7,5dkg-ot kell feloldani 3,5 deci vízben, és ebből kell bele rakni a 10 liter tejbe, 2-3 ml-t.

Szóval ez az egy kiló nagyon sok, ha kell valakinek és érte jön, szívesen adok belőle.

 

Előzmény: elefada (1738)
szasza57 Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1744
Ó..alulról fel olvasok..közben odaértem, hol ezt már megmondták neked.
szasza57 Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1743
Hát az, hogy tavaly..az őszi..apadás előtti ""sűrű tejre"" emlékezel..most meg a laktáció elején levő..nagyobb mennyiség..de.. tejet oltod.
Előzmény: krezidiesel (1725)
krezidiesel Creative Commons License 2009.06.18 0 0 1742

Az asszony nagy pofájától... de mástól nemigen félek.

Egész gyerekkoromban ellenőrizetlen kútvizet, és nyers kecsketejet ittam, meg öreganyám sokszor azért adta hidegen a húslevest, mert ha megmelegitette volna akkor megsavanyodik... Nem volt eldobott kaja, ha valami megpenészedett szépen óvatosan levágta, vagy leszedte. A lekvárokat meg leöntötte egy kupica pálinkával, úgy tartósitotta.

(innen gyökeredzik tán az alkoholizmusom...:-D) Soha nem volt semmi bajunk.

A tejet a mai napig is frissen fejve, úgy habosan-melegen egyből a fejőedényből szeretem a legjobban.

Az embereknek a félelmeik ártanak a legtöbbet...

Előzmény: nagymóni (1718)
leraa Creative Commons License 2009.06.18 0 0 1741
Tényleg az ég világon semmit. Kiöntöttem a frissen fejt tejet a fazékba, majd megaltattam. Az alvadék akkor reggel eléggé egybe volt (a kanállal vagdalni lehetett) talán kicsit összébb volt állva, mint normál esetben szokott. De ha túlalszik is ilyen ránézésre az állaga, csak akkor büdibb is lesz. Most tettem félre megint tejet aludni, kíváncsi leszek megint proukálja-e ugyanazt. Nem tudom, sikerül-e megint "elrontani" a túrókészítést :-)
Előzmény: elefada (1739)
EBG01 Creative Commons License 2009.06.18 0 0 1740

Köszönöm.

Ma beszéltem Anivettel kultúra ügyben, meg rákérdeztem egyéb dolgokra is. Azt mondják, hogy a sajtban keletkező lyukakat nem feltétlenül kóli okozza, hanem egyéb baktériumok, illetve gázképződés is eredményezheti.

Előzmény: elefada (1738)
elefada Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1739
Mit csináltál vele?
Előzmény: leraa (1737)
elefada Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1738
Sajtgyártás 70 fok fölött nem lehetséges.
Pasztörözés:villámgyors melegítés 68, max 70 fok, villámgyors lehütés, ilyenkor a tejsavbacik is elpusztultak, mindenképp kell a 2dl, vagy több élöflorás/még soha nem pasztöröztem sajtnak/ a könyv azt írja 2,5 ml kell10 l tejhez a kalciumkloridbol, bár nem írja, hogy milyen higítású. Akkor kell hozzáadni, amikor a kulturát, tehát a beoltási hőfokon.
Előzmény: EBG01 (1733)
leraa Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1737
Aha, pedig túróra számítottam. A savóban úszott már az alvadék, lehet már este jó volt a tej, de csak ránéztem, nem kototrtam bele. Viszont nem volt nagyon savanyú az illata, épp kellemes.
Előzmény: elefada (1736)
elefada Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1736
Melegítés hatására állt össze?
Előzmény: leraa (1734)
elefada Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1735
1.kb
2. semennyit. FORRALT TEJBÖL NEM TUDSZ SAJTOT KÉSZÍTENI.
Előzmény: EBG01 (1733)
leraa Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1734
Elefada képzeld, mit követtem el! Félre tettem egy jó liter tejet fazékba, asszem vasárnap este, kedd reggelre megaludt. Na gondoltam lassan melegítem, aztán nyerek egy kis túrót. Nem hiszed el mi történt! Összeállt benne a cucc, nem túró lett, hanem olyan állagú alvadék, mintha parenyicát akartam volna csinálni. Gyúrható lett, és ahogy tépkedtem, enyhén szalagosan is tépődött. Csak nem foglalkoztam végül vele, sós víz, meg feltekergetés, mert munkába indulás előtt követtem el mindezt. Jó mi? Az elbaltázott túróból majdnem parenyicát csináltam :-)) Amúgy a tej előtte való este még semmit nem mutatott.
EBG01 Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1733
Igen, ok, tízliter tejbe mehet a 2 deci?
Kálcium kloridból mennyit kell rakni a forralt tejbe, hogy be lehessen oltani, és mikor kell bele tenni?
Előzmény: elefada (1732)
elefada Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1732
Kultura, mint említettem élőflorás joghurt, vagy tejföl is lehet.
Előzmény: EBG01 (1731)
EBG01 Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1731
A gomolyán már túl vagyok, ebből egy nagy gumis sajtot kapok, ami finom, de ez már a negyedik lesz, jó lenne vmi változatosság... a lágysajtokhoz kultúra is kéne az meg nincs itthon, ha csak a Révay lexikont nem főzöm bele:-)
Aszt hiszem most inkább lefagyasztom a tejet, azt szombatig majd beszerzek vmi kultúrát...
Előzmény: elefada (1730)
elefada Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1730
Használd a keresöt pl:írd be gomolya okézd le a gyorskeresést, s olvas! Föleg sajtosferi hsz-eire koncentrálj.
Előzmény: EBG01 (1729)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!