Segítséget szeretnék kérni Tőletek. :) Kenyérsütőgépet szeretnék vásárolni, de elsősorban kisebb kenyereket szeretnék sütni. (500-700 -800 gr)
Olvasgattam a fórumot és arra jutottam, hogy ebben az esetben az egylapátos gépek lehetnek nyerők... Ugyanakkor nagyon sokan dícséritek a Hausmeister 1300 -s gépét. Van tapasztalatotok, hogy azzal lehet -e mondjuk még 800 grammosat sütni? Egy kolléganőmnek is ilyen típus van és nagyon szép színű (sötétebb) magos kenyeret süt vele.
Szóval mit ajánlotok? Vagy vegyem a kisebb Hausmeister (1000) gépet? És láttam egy Sencor SBR 300 -s gépet. Utóbbi kettővel kapcsolatban van tapasztalat?
Szóval olan gépet szeretnék, amely kisebb kenyeret is süt és aránylag "jó színűt". :)
Kérem szíves segítségeteket. Előre is köszönöm! :)
Szerintem kombinálni kell ... megfőzni a birsalmát a tűzhelyen és jöhet a gép. A kenyérsütőmben ilyen lekvár recept van: 440 g friss gyümi + 630gr kristály vagy porcukor + 1 doboz pektin (13g-os csomag.. áruházakban kapható).
Gyümit összeturmixolni, betenni az üstbe, cukrot belekeverni fakanállal (nem sérti fel az üst bevonatát), rászórni a tetejére a pektint. JAM progin elkészíteni (1:20 óra).
Ha kész, kivenni, VIGYÁZAT FORRÓ!!! , ha van a tetején hab, azt eltávolítani, formákba önteni (pl. belekeverni a diót stb.), hagyni kihűlni mielőtt hűtőbe teszed ... valami van még arról, hogy mielőbb ki kell tisztítani az üstöt, mert a karamellizálódott cukrot nehéz eltávolítani. A végén a recept már nehezen olvasható, mert egyszer a kis szemfüles kutyink megkaparintotta a használati utasítást, magyarán, elcsente a székről és éppen az utolsó lap legalsó része - lekvár.. üst tisztítás - ízlett neki a legjobban:-):-D
Birsalmasajtot még nem, de lekvárt egyszer - próbaképpen - csináltam a lekvár progeamon. Azért csak egyszer, mert félek a "forró" dolgoktól (az üst takarítási herce-hurcája" sem vonz) és persze főképpen azért nem, mert Anyukám fincsi lekvárokat (birsalmasajtot is) csinál.
A neten keresgélj receptet ... esetleg Limara receptjei között ... stb.
Nem rémlik, hogy itt a fórumon olvastam volna ilyen próbálkozásról...
Én is kb ennyi lisztet használok, de csak sima finom lisztet. Igaz teszek bele "búzasikér"- t is. Én is por élesztőt használok, mert a másik, csak frissen jó és az bizony nincs mindig a boltban sem.
Olvastam az elötte lévő hozzászólásodat is, de sehol nem olvastam, hogy ugyanaz a recept-e mint a normál programon. Ezelötti gépem nekem is olyan lehetett mint a tiéd, de azon sem volt jó a gyors kenyér :-( Olvastam valahol, hogy sütőport is tesznek bele a gyorshoz, a nejem azt monta lehet, de más íze lesz.
Most egy kisebb tescós gépem van ez egy lapátos, kettőnknek bőven elég, de ha jönnak a gyerekek akkor nem bizti, hogy elég. És, hát nem szólnak előre, igaz nem kell bejelentkezni sem nálunk. Ezen az alap progin 3 X dagaszt és 3 órás a teljes sütési idő. A francia kenyér 3,50 órás, de nem jobb ott sem sőt itt a legjobb. Laza és nagyon finom.!
Valószinű a gyártók, csak azért tesznek ilyen sok programot, hogy azt higgye a vevő jóbb gépet vesz, aztán használunk egyet, esetleg kettő progit.
Nem, pontosan ugyanaz, 560gr liszt, 310ml víz stb., stb. Ahogy már párszor írtam, nálam az alapkenyér 400 fehér + 160 gr valamilyen (általában rozsliszt van otthon) teljes kiőrlésű lisztből készül. Mostanában a "Nagyi titka" fehér kenyérlisztjét használom... a t.k. liszt mindig olyan, amilyet éppen akciósan kapok. Ja, leginkább instant porélesztőt használok. Kb. ennyi...
Ahogy korábban írtam, van olyan szituáció, amikor nincs más lehetőség, nem választás kérdése, hogy kivárjam-e a közel 4 órát, vagy gyorsan kell a kenyér és juszt se kell a bolti. Az említett esetben pl. ez történt: Anyukám jött és megörvendeztetett minket egy kis "a Nagyié a világon a legfinomabb" bablevessel ebédre. A kenyerünk szépen elfogyott... de sebaj, majd lesz reggelre finom... aha...ahogy én azt elképzeltem:-) Délután hívtak a barátaink, hogy ugrott a rokonlátogatási programjuk, ha mi ráérünk, este menjünk át egy kis grill-partyra... hús van, vigyek zöldeket és persze a szuper házikenyeremet is... ugye megoldható? Na náá, hiszen én nem ismerek lehetetlent:-)
Na pl. ilyenkor jó a gyors progi, 4 óra alatt megsült 2 (különböző ízesítésű) finom, egészséges kenyér, a különbséget a partyn senki sem vette észre, de utólag persze elárultam:-)
Ilyen - és hasonló - helyzetben, két lehetősèg van:
1./ ... bocsi, de csak bolti kenyeret is kellett hozni, mert csak 1 kenyeret tudtam sütni ennyi idő alatt, ez van..
2./... viszek egy kenyeret és mindenki annyit eszik, amennyi van és slussz-passz, bár ez nyilvánvalóan okoz némi "kényelmetlenséget" :-)
Na ilyenkor kell egy szupi Hausmeister gép, ami nem a legújabb tipus, nincs bagett program és stb., de - ezek szerint - tud valamit (gyorson is jó kenyeret süt), amire nem minden gép képes:-)
Ha legközelebb sütök ilyen kenyeret, majd felteszek egy fotót...
Engem sem győz meg, de ha sürgős és még ehető is akkor jó lenne egy recept. De amit próbáltam párat az ehetetlen volt. És még az időt is növeltem vele, mert kellet egy rendes kenyeret is sütni.
De viszont amit sütünk normál idővel "3,0" órás az tökéletes. Magas, laza és finom!
Az én leírásomban csak annyi van (az 1:40-es programhoz), hogy fehér kenyér sütéséhez való, és a kenyér kicsit alacsonyabb lesz, a közepe pedig keményebb. Amikor réges-régen kipróbáltuk, lapos és sületlen lett az eredmény.
Érintőlegesen, de szeretném én is kifejteni véleményemet BaGira fórumtárs hozzászólásával kapcsoaltban.
Tényleg nem könnyű követni, nagyon oda kell figyelnem, hogy megértsem, de nem lehetetlen. A sok rébusz fárasztja az agyat, egy fárasztó nap után nem biztos, hogy végig olvasom a hozzászólását, egyszerűen kihagyom. Vszont ha jó passzban vagyok, akkor jókat derülök rajta:).
Egy biztos: amúgy is (idegen lelkű emberek által) megtépázott anyanyalvünkre ráférne az egyenes beszéd.
Vén fejemmel még így is akadnak nyelvészeti anomáliák. Hogy ne legyek nagyon offos:
-Rég ettem jó kenyeret
-Rég nem ettem jó kenyeret
Egyikkel állítok valamit, másikkal tagadom ugyanazt az állítást és mégis mindkettővel ugyanazt fejezem ki.
A magyar nyelvben rejlő hihetetlen lehetőségek (ill. a nemzetközi chat rövidített írás stb. szokásokkal) kiaknázásával kapcsolatban egy-két gondolat: korábban "rászoktam" a "mind1" használatára, de egyszer valaki megjegyezte, hogy csak két karakterrel több, ha rendesen legépelem, tényleg nincs ennyire időm?
Igaza volt, pláne 10 ujjas vakírás mellett, nehogy már ne tudjam megoldani:-) Ráadásul a magyar nyelv különlegességével, szerkezetének, választékosságának - nyelvészek által is elismert - egyediségével is pontosan tisztában vagyok, nem is tudom, de valahogy azt éreztem, hogy nem akarom ezt az egyébként jópofa és kreatív "átírást" alkalmazni a továbbiakban (s nem azért, mert másnak nem tetszett!) .
Nem gondolom, hogy mindenkinek ezt kellene tennie, elvégre ez egy szabad ország, vagy mifene (leginkább mifene), na és az agyunk is simán képes olvasni "folyékonyan" a keszekuszaságot is (az olvashatatlanság tehát nem jó érv), de azt hiszem, hogy összességében éppen annyi leütni azt a néhány betűt, mint nagyon ügyesen felismerni, hogy melyik szóban mit, hogyan, mivel lehet "helyettesíteni" :-)
Részemről ez a téma itt ki is merült ...
Néhányszor már sütöttem gyorsprogramon kenyeret.. nem "lustaság", hanem kényszerhelyzet okán. A vendégektől is megkérdeztem (utólag), hogy éreztek-e különbséget a korábban már kóstolt kenyereim és a gyorsprogis között, a válasz egy határozott "nem" volt. Ha komolyabban elkezdjük elemezni a belső szerkezetét stb., nyilvánvalóan VAN különbség, de az a lényeg, hogy nem fogsz beégni egy gyorsprogis kenyérrel sem a vendégek előtt:-)