Keresés

Részletes keresés

sz332 Creative Commons License 2011.10.03 0 0 71426

Esetleg nézz körül box, kickbox, vagy muaithai terem ügyében, illetve ha jól láttam, van JKD is

Kecskeméten. Ez utóbbit nem tudom, milyen szinten oktatják, viszont mintha egy srác járt

volna onnan JKD oktatóira...

Előzmény: fimre1975 (71425)
fimre1975 Creative Commons License 2011.10.03 0 0 71425

szia, megnyugodtam hogy nem az én készülékemben van a hiba, én sem értem. Felejtős, akkor folytatom tovább a futóedzéseimet :)

Előzmény: bigbabylon (71420)
csigusz0 Creative Commons License 2011.10.01 0 0 71424

Na igen, de jobb lábas vagyok, tehát az alapból erősebb, plusz arra ugyebár forított alapállásból jön a rúgás, szintén jobb lábas kollégától, így az valamivel kisebbet kap. Nem túlterhelődik. Egyszerűen olyan, mintha helyből át lenne rúgva az izom egyenesen a csontig. Még ha párna is van ott, akkor is kész vagyok, mert már sérült valami. Most egy hétig pihentetem, pénteken már szóltam is, hogy a balt nem kéne bántani, és nem is kaptam rá, szóval ez is korrekt. Meg kell várnom, míg meggyógyul, aztán egy kicsit rá kell még erősíteni. Tényleg köszi a tippeket mindenkinek, próbálom megfogadni / betartani.

 

bigbabylon-nak:

:D Ha ez így van, akkor a bal combomnak lassan túl kellene élnie egy atomcsapást. XD A másik örök igazság pedig, hogy a fájdalom és a fáradtság csak fejben létezik, tehát nincs is semmi baja a lábamnak. :D

Előzmény: Bandi-T (71422)
sz332 Creative Commons License 2011.10.01 0 0 71423

Na, akkor örülök, hogy sikerült belenyúlni, nem csoda, hogy olyan jól működik...

Előzmény: Diefenbaker (71421)
Bandi-T Creative Commons License 2011.10.01 0 0 71422

Szóval a jobb bírja... na ez akkor azért már félsiker! :)

 

Tipp esetleg, hogy valamilyen tartáshibát kompenzálsz és attól terhelődik túl a bal? Esetleg tapogasd néha, hogy nem feszesebb-e a bal mint a jobb. (Persze ne kalapálás után :) mert akkor persze, hogy feszesebb lesz.)

 

Esetleg beszélj az edzővel is, hogy elviselnéd te, de nem gyógyul fel edzések között, és ugyan hadd használhass már egy párnát (említetted, úgyhogy gondolom van is az edzésen), mert így nem fejlődsz csak romosodsz, és azt meg már csak nem akarja.

Előzmény: csigusz0 (71416)
Diefenbaker Creative Commons License 2011.09.30 0 0 71421

Az a helyzet, hogy normál Ilyengar óra 1,5 órás, és ööö, megkínoznak (iszonyat jó), de rendesen. Mondjuk ez a verzió javallott a kötöttebb, kezdő emberkének, mert van benne jó pár segédeszköz (tégla, kötél).

 

Nem tudom, hogy tudnám-e könyvből csinálni; egyébként az öreg (Ilyengar) még mindig ezerrel oktat, ha jól hallom.

Előzmény: sz332 (71377)
bigbabylon Creative Commons License 2011.09.30 0 0 71420

Ez komoly.....4 szer lapoztam és nem tudtam rájönni mi ez.

Repkednek itt a szeminárium,lábmunka izé,közelharci,szellemsebészet szavak....érdekes.

Valami wing chun lehet,de mondjuk van egy wc fórum,ott bazi értelmes emberek irnak,én ott keresgélnék ez irányba.

 

Most ez: http://kungfuakademia.hu/sarkanyfelho/  csak  olyan érdekes?

Azért szvsz Magyarország egyes területein van annyi kung fu nagymester mint  a Sárga folyó mentén végig:(

Nem bántom én ezeket,ugye,lehet hogy minden igaz.....bár ez a vaskéz qui gong kicsit büdös,hogy akkora

májerség a harcban.... Most lehet én vagyok Micimackó,de én alapból a nyitó mondatot se értem:

"Az edzés az ökölbe szorított kéz kézél felületére koncentrál, és annak használatát tanítja, mely kilenc fő csapásirányra osztható"

 

Á,irnak olyanokat....abba bele se megyek,hogy gyakorlatilag csak jó egzisztenciáju embereket várnak....de ezt

viszont ajánlom Csigusznak:)

 

"A kifejlesztett harci erő használata, egymás testének megütése, megrúgása, mely által egyszerre fejlődik a tökéletes ütő és rúgó technika, illetve ezek elviselésének képessége. A gyakorlás ilyen fajtája nem károsítja az egészséget, inkább erősítő, frissítő, energetizáló hatása van. "

 

Szerintem nem érzed át,hogy a négy combba bika,maszirozza az energetikai pontjaidat,tonizál,frissit,üdit:PPPPPP

 

 

 

Előzmény: fimre1975 (71418)
ferexx Creative Commons License 2011.09.30 0 0 71419

"egy chan (zen) szerzetesre a Déli Shaolin templomból"

 

a weboldalról copyztam

Előzmény: fimre1975 (71418)
fimre1975 Creative Commons License 2011.09.30 0 0 71418

Sziasztok,

tudtok valamit erről a stílusról? http://yongchun.hu/  elég érdekesen összemossa a wellness-t a mindennel. Úgy érzem kicsit wing tsun szaga van.... Kóklergyanús?

Kecskeméten szeretnék valami reális önvédelmet, de sajnos a pl a Krav-Maga is csak az igényfelmérésig jutott, iskolát nem nyitottak.

Üdv: fimre

exhighand Creative Commons License 2011.09.29 0 0 71417

Minden kűzdősportban és minden edzőteremben vannak olyanok, akik kizárólag a saját fejlődésük kedvéért járnak le edzeni. Ők nem adják "kölcsön" a testüket a másik fejlődéhez. Nem védekeznek szándékosan rosszul, majd fokozatosan egyre jobban azért, hogy te is fejlődhess.

 

Az ő mentalitásuk az, hogy igyekeznek edzésen is az utcaihoz hasonló szituációt kialakítani és a maguk részéről a másik egyszerű leverését gyakorolják.

 

De ezt észrevenni az edző dolga lenne, és ugyancsak az ő dolga lenne alkalmilag egy olyan lényegesen képzettebb partnerrel összeállítani az illetőt, aki szigorú önkontroll mellett, de lehetőleg még tempón belül képes visszaadni az ilyen kölcsönöket.

Előzmény: bigbabylon (71413)
csigusz0 Creative Commons License 2011.09.29 0 0 71416

Hali!

 

Köszi! A srác alapból figyel, csak ott a gond, hogy már késő, ki kellene hagyni 2-3 edzést, hogy regenerálódjon, mert az a két nap a két edzés között már nem elég, hogy helyre jöjjön. Persze itt is megvan a védése, de nem azt gyakoroljuk, hanem a rúgást magát, így az egyiknek "hagyni kell" betalálni, így inkább gyakorlásnak mondanám, nem felkeményítésnek, bár ez szerintem a kettő kombinációja lehet, mert ha nagyon csak a gyakorláson lenne a hangsúly, akkor mehetne párnával, bár lehet, rosszul gondolom... Ezeket a gyakorlatokat, amiket írtatok, elkezdem csinálni, mert az is benne van szerintem, hogy nem elég erős a bal combom "kívül". Belsőre és a jobb lábamra jöhet, de a balt cserélni kellene. :) Még egy masszőröm gondolkoztam el, hátha meggyorsítaná a regenerációt.

Bandi-T Creative Commons License 2011.09.28 0 0 71415

Ja tényleg, milyen igaz, én arra nem is reagáltam, hogy 3-4 rúgás! Bizony, rúgástűrésnél rossz az a gyakorlópartner, aki 3-4 rúgás alatt lerúg; és tényleg cserélj partnert (vagy edzőtermet)!

Előzmény: bigbabylon (71413)
bigbabylon Creative Commons License 2011.09.28 0 0 71414

Eszembe jutott valami erről a statikus dologról amit a Bandi-T mond,

egyszer egy shotokan edzőtáborban csináltunk valami olyasmit,hogy egy mae gerit kellett csinálni,

miliméterről miliméterre,de ugy hogy a tökéletes egyensulyra törekedj mindig,vagyis hogy az adott pillanatban

ha megállsz,az egyensulyod meg legyen és képes legyél elmozdulni amerre akarsz:P

Ennek volt egy változata,mikor a zenkutzu dachiba való lépés lett lebontva,vagyis először a mittudomén melyik dachi (amikor összezárod a lábfejeidet,abból kitol neko ashi,abból kokutsu,abból shiko(?)és ugy átlép zenkutsuba.....ez inkább elméleti dolog szvsz ,senki nem lépi igy,azt mutatta volna hogy az elsőnél arra kell törekedni,hogy minden pillanatban benne kell lennie a változtatás lehetőségének,a második meg hogy a folyamatos mozgásban benne van az összes állás,de egyik sem merevedik ki.....vagy ilyesmi,a lényeg,ez borzasztóan megterhelő a lábizmoknak,remegtem benne mint a kocsonya.

Előzmény: bigbabylon (71413)
bigbabylon Creative Commons License 2011.09.28 0 0 71413

Szia Csigusz

 

Na,ebbe már én is belevauzok.

Szvsz,ami nem verseny,vagy thai box tapasztalatokra épül,hanem bohó ifjukorom rugjuk szét a combunkat, keményedjen korszakára,a következő.

 

1.Tudni kell,hogy a 3-4 rugás konkrétan küzdelem közben történik,vagy akkor mikor speciálisan arra gyurtok,hogy minnél nagyobb rugást el tudj viselni?

 

Ha az első eset, ez a második függvénye,illetve azé ,hogy mennyire tudod alkalmazni a thai box ilyen jellegű defenziváit,:)magyarul amit tanitanak a lábrugás kivédésére.Gondolom van valami ilyesmi.

 

Ha a második dolog,cserélj partnert.

 

Ugyanis,az ,hogy mennyire viseled a rugásokat részben edzés kérdése,részben alkaté.Ez utóbbira nem vesztegetek szót,

az jobb vagy rosszabb (beleértve az izomzattól az agy fájdalomtűrő képességéig mindent)

Az edzés rész viszont megkiván szvsz egy normális partnert,aki segiteni akar ,nem mutogatni hogy milyen kemény....

Ez egyszerűen azt jelenti,hogy figyeli a reakcioidat és oda és olyan erősen rug, ahová és ahogy akarod te,szem előtt tartva a fokozatos fejlődést.Még egyszerűbben,interaktivan és fokozatosan kell felkeményedned (hiszen te tudod mennyit viselsz el,beleértve azt ,hogy a láb egyes részei sem egyformán edzhetőek,nekem legalábbis ugyanaz a rugás amit röhögve viseltem külső combon,sirógörcsöt okozott a belsőn)......és ami fontos,hagyni kell regenerálódni az adott észt.

Persze,van olyan is,egy idő után hogy belebikáztatsz a fájó részbe,hogy megnézd és emeld a fájdalomküszöböt....de ennek is az előbbiek szerint kell mennie szvsz.

 

Ott valami nagyon el van b...va ha az az edzés hogy 3-4 szer lábon kurnak,amég lesántulsz.....karate edzésen egy jellegzetes ilyen figura volt amelyik (mivel ott született a dojoban)rendszeresen kumitekor bevert mindenkinek,amég valaki vissza nem csapott,mert akkor karácsonyig járkált mint egy hülyegyerek,mutogatva mekkora paraszt a másik:)

 

2.Edzésmódszer:

Gondolom a thai box kialakitotta a legjobbat ami neki kell,évszázadok során,nem kell mindig feltalálni a spanyol viaszt:)

Mellesleg én inkább Bandi T vel értek egyet,se badi gyakorlatot nem láttam még,se erőemelőt ami olyan nagy előrelépést hozott volna a hm/ks vonalon......bár az erőemelős 100% körüli,5-1 ismétléses szisztéma nekem bejött, valami tanulmányban azt olvastam ,ezt javalják inkább küzdősportokhoz.

Ebbe nem mennék bele,de badis izomba ütöttem -rugtam már,a játékosat se nagyon viselték,viszont tény ,hogy erőemelőébe nem és azt keményebb dionak vélem.Badist se láttam aki tudott ütni rugni,de szerintem

a "micsoda erő van a finn fiuban"se üt akkorát amennyivel erősebb Kokótól.

 

Nekem személy szerint,erősitésben ez a sittes módszer tetszik,régen szinte ugyanezt csináltam (tehát nem egy uj dolog)

de mindig akkor fejlődtem,ha:

-mindig feljebb törtem,nem ragadtam be egy nehézségbe,ismétlésszámba

-ha eleget pihentem

-soha nem sérültem meg saját testsulyos gyakorlatnál (bár az igaz,soha a büdös életben nem mentem le hidba, állásból:)de most az elvről beszéltünk......

 

Összefoglalom,mert hosszu lett:

Nem szétrugatni kell magad,hanem fokozatosan hozzászoktatni mind a tested ,mind az agyad.Aki szétrug,annak verjél be egyet:PA thai boxnak megvannak szvsz a maga válaszai

 

Tudod:Demerdez-vous

DrDGF Creative Commons License 2011.09.27 0 0 71412

Hát igen, az otthoni súlyzós edzéshez valóban kell hely és viszonylag jelentős anyagi befektetés, még a vatera típusú oldalakon sem nagyon találni igazán olcsó súlyszettet :(

Előzmény: Bandi-T (71410)
Bandi-T Creative Commons License 2011.09.27 0 0 71411

Hmm, igazad lehet, akkor nem fogom többet planque-nak (vagy planknak) hívni.

Előzmény: DrDGF (71409)
Bandi-T Creative Commons License 2011.09.27 0 0 71410

Lehet, hogy igazad van; én súlyzóban azért nem gondolkoztam, mert az eredeti kérdező azt írta: "Az érdekelne, hogy otthon van-e valami, amivel lehet kicsit segíteni, hogy hamarabb hozzá szokjak?"

 

A nyújtásban/lazításban viszont egyetértünk, hogy fontos.

Előzmény: DrDGF (71408)
DrDGF Creative Commons License 2011.09.27 0 0 71409

(BTW, amennyire tudom, a plank az, amikor letámasztod az alkarodat fekvőtámasz-pózban, egyenes testtel, és elsőrosban a törzsizmok edzésére szolgál - de lehet, hogy több variációja van.)

Előzmény: Bandi-T (71407)
DrDGF Creative Commons License 2011.09.27 0 0 71408

Ha nagyon erős combokat akarunk, akkor guggolás, nagy súllyal, ass to the floor (vö. erőemelők). Az én tapasztalatom szerint ezt semmi nem veri. Kétségtelen viszont, hogy ez nem az explozív erőt fogja elsősorban növelni, ahhoz kisebb súlyokkal "pattanósan" jobb nyomatni. Ezt persze érdemes (lenne) tisztességes mennyiségű nyújtással, lazítással kompenzálni, mert szépen bebetonozza az izmokat :)

Előzmény: Bandi-T (71407)
Bandi-T Creative Commons License 2011.09.27 0 0 71407

Nem tudom, hogy ezek a legjobbak, én csak egy műkedvelő amatőr vagyok, ráadásul nem is versenyformában. Azért lett ez a benyomásom, mert kb. 25 éve ezt olvastam egy edzéstani könyvben, meg most is olvasok egy - igaz kissé szenzációhajhász - könyvet, ott is ez jön elő többször több edzőtől: izometria, vagy nagy súlyok kevés, általában lassú (5-5 vagy 10-10 másodperc alatt fel-le) ismétlés. És személyes tapasztalatból is bejött: 20 évvel ezelőtt is, amikor edzésenként lábanként 20-25 perceket álltunk zenkutsu dachiban (egyszerűsítve: félterpesz előre kilépve, első láb 90 fokban hajlítva,  comb vízszintes - mint lovaglóállásban; hátsó láb majdnem nyújtva, kissé kifordítva, inkább csak támaszt) - azóta 66-os mindkét combom -, meg mostanában is, amikor bunyóhoz, zsákoláshoz vállat edzek, 30-60-90-120 másodperc planque (fekvőtámasz felső véghelyzetében tartás, nyújtott könyök, egyenes test/láb; variációként a vállövvel csinál az ember "fekvőtámaszt"), vagy rúgásokhoz csípőt, törzset, lábat edzek (kitartott rúgásokat csinálok szintén ilyen időkkel), hamarabb tapasztalok eredményt, mint más módszerekkel amiket próbáltam (pl. zsákolás vagy rúgópárnázás vagy párosgyakorlat gyenge-közepes-erős intenzitással).

 

Persze minden edzésmódszert nem próbáltam ki én se, tehát simán lehet, hogy van még jobb módszer (ami nekem is működne). És sportvégzettségem sincs, tehát azt se tudom, elméletben mik lennének a legjobbak.

 

Szerinted mik lennének a legjobbak?

Előzmény: DrDGF (71405)
Bandi-T Creative Commons License 2011.09.27 0 0 71406

Ne a bunyóban lazítsd el az izmot, amikor kapod a rúgást, mert akkor persze, hogy feszíteni kell. A felkészítő munka során lazíts/nyújts sokat, hogy megnöveld az izom mozgásterét, teljesítőképességét, sebességét, hogy amikor bunyóban tényleg rá kell feszítened vagy rúgnod kell, akkor gyors és erős lehessen az izom.

Előzmény: csigusz0 (71404)
DrDGF Creative Commons License 2011.09.27 0 0 71405

Bandi-T, miből gondolot, hogy az izom nagyításához/erősítéséhez az izometriás gyakorlatok lennének a legjobbak?

Előzmény: Bandi-T (71400)
csigusz0 Creative Commons License 2011.09.27 0 0 71404

Én is így értettem, csak ezek szerint rosszul fogalmaztam meg. A másik részére rákeresek, köszi.

Előzmény: sz332 (71403)
sz332 Creative Commons License 2011.09.27 0 0 71403

Másról beszéltek. Ő azt írta, hogy ha alapból feszes (tónusos) az izmod, az is okozhat fájdalmat ("alapból feszes izom alapból is tud fájdalmas lenni") tehát először érdemes az alapokat rendbe rakni. A másik, hogy ha rendesen lelazítod a lábad, csípőd, stb., akkor

rúgni is sokkal könyedebben fogsz. Ezzel a témával kapcsolatban pedig keress vissza a fórumon, volt egy csomószor téma.

Előzmény: csigusz0 (71402)
csigusz0 Creative Commons License 2011.09.27 0 0 71402

Köszi szépen. Bár a "lazítsd az izmot" gondolom a nyújtásra értetted, mert pont az ellenkezőjét tanítják, ha jön a rúgás, rá kell feszíteni és "bele kell állni". Szerencsére nincs fájdalom eddig, minden feladatot bír a szervezetem, csak a combom puding. :)

Előzmény: Bandi-T (71400)
Bandi-T Creative Commons License 2011.09.27 0 0 71401

Javítom magam: nem lóállás - lovagló állás. És nem guggolásban (tehát a guggolás alsó végpontján), hanem fél-guggolásban (tehát a guggolás legnehezeb pontján, amikor vízszintesek a felsőlábszárak) maradni.

Előzmény: Bandi-T (71400)
Bandi-T Creative Commons License 2011.09.27 0 0 71400

Amíg hozzáértő nem jön (én nem combrúgós stílust űzök, így csak mások okosságait tudom visszaadni): két dologra érdemes koncentrálnod, az egyik, hogy megerősítsd/megnöveld az izmot (minél nagyobb, annál jobban el tudja nyelni a találatot a nagyonbb tömeg/vastagság miatt, illetve annál több ereje lesz ellenállni), a másik, hogy lelazítsd az izmot (alapból feszes izom alapból is tud fájdalmas lenni, plusz már magától a megfeszítéstől is tud fájni, és erre jön még majd rá a találat okozta behatás miatti fájdalom - három fájdalmat is el kell viselned egy helyett, sokkal hamarabb beindul a védekezőreflex).

 

Megerősítéshez/megnagyobbításhoz izometriás (izometria = iso azonos + metria méret - tehát méretváltozás nélküli, azaz hosszváltozás, összehúzódás nélküli, mozgás nélküli) gyakorlatok szoktak jók lenni, de ismét jelzem, görcsös izomra nem érdemes, sokkal lassabb a fejlődés, és akár túl is terhelheted. Guggolásban maradás (lóállás vagy hogy mondják magyarul) , vegyítve esetleg igen lassú (5-5 másodperc fel-le vagy akár 10-10 másodperc fel-le) guggolásokkal, esetleg guggolásos egyenes rúgás (leguggolsz, utána úgy jössz fel hogy az egyik lábbal közben egyeneset rúgsz előre, utána újra visszaguggolsz, majd feljövetelkor a másik lábbal rúgsz egyeneset előre). Vagy kereshetsz mást is. Kísérletezz néhány hónapig, mi válik be.

 

Fogd vissza magad, ha a térded, csípőd, bokád vagy bármid fájni kezd, mert az azt jelenti, hogy valahol valami gyenge, valamit túlterhelsz. Ilyenkor előbb azt szüntetsd meg.

 

És újra mondom, lazítás, nyújtás, helyes testtartás, és helyes kajálás, a szükséges ásványi anyagok (pl. magnézium) megfelelő mennyiségű fogyasztása (ásványi anyag hiány tud feszes, merev izmokat okozni).

Előzmény: csigusz0 (71399)
csigusz0 Creative Commons License 2011.09.26 0 0 71399

Hali!

 

Nem találtam keresőben, így kérdeznék. Valaki tud valamilyen módot a comb felkeményítésére? Kb 3-4-et bírok elviselni thai box-on, és akárhogy feszítem, vagy fordítom, "sírás a vége". Az érdekelne, hogy otthon van-e valami, amivel lehet kicsit segíteni, hogy hamarabb hozzá szokjak?

 

Előre is köszi.

Gao Zhen hu Creative Commons License 2011.09.21 0 0 71398

 

 

  Szia!

 

 

 

  Ha még érdekel a Xing Yi, hívj fel: 06/30/874/94/27.

 

 

 

  Magyar Kungfu Egyetem - Nagy Károly

Előzmény: ThomasX_85 (71371)
brioska Creative Commons License 2011.09.07 0 0 71397

Bandi-T:

igen, sajnos en is csak most szantam ra magam, de eg es fold a kulonbseg

 

f_zsolt_01:

csak nehogy fejbeverjen a 32kg-s kettlebelljevel :)

 

 

 

 

Előzmény: Bandi-T (71396)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!