Keresés

Részletes keresés

imkerei Creative Commons License 2011.12.10 0 0 11097

Amelyikből kipréseled az ellen 100%-os a hatása. :-)

Előzmény: RAMBO (11095)
RAMBO Creative Commons License 2011.12.10 0 0 11096

Szívesen, minden nyáron ott fagyizok a gyerekekkel esténként!

Előzmény: Oechsle (11085)
RAMBO Creative Commons License 2011.12.10 0 0 11095

Állítólag a Colorado bogár legjobb ellenszere a bogarak kipréselt levéből készült permet ... macerás, de bio. :)

Előzmény: imkerei (11088)
medvegyu Creative Commons License 2011.12.10 0 0 11094

Köszönöm a hordó tippeket, úgy néz ki már útban van egy gönci hordó :-).

 

Van egy másik kérdésem, van egy kis kimaradt trágyám, amit arra gondolam, hogy a ház körüli lugasszőlőknek ajándékoznék. Hogyan érdemes ezt megtenni?

Ássam be a töve mellé, vagy mi volna a jó eljárás?

imkerei Creative Commons License 2011.12.10 0 0 11093

Van, amit csak akkor tudsz igazán jól csinálni, ha komolyan veszed.

Azt viszont nem szeretem, ha olyan emberek akarják nekem megmondani a tutit, akik kertészet témából egyedül a szőlő rovatba irogatnak(amúgy inkább a filozófia, vallás, HUSZ, és politika témában vannak otthon), szőlőt csak akkor látnak, mikor a tecsó polcáról leveszik, boruk van de szőlőjük nincs, vagy ha van akkor sem ők művelik!

Előzmény: lalá (11092)
lalá Creative Commons License 2011.12.09 0 0 11092

- Nem kell mindent komolyan venni. Beleértem magamat is. De, van aki tanulja, van aki már tudja. (hihi)

 

http://www.youtube.com/watch?v=sBQLq2VmZcA&feature=related

Előzmény: imkerei (11088)
lalá Creative Commons License 2011.12.09 0 0 11091

- Egy újszülöttnek minden vicc új. (hihi) Emlékszel a harminc év előtti állapotokra, vagy jártál akkor az ángliusoknál? Na, én ahhoz viszonyítom a mai helyzetet.

Ja, és az okinavai Zalagyöngye és Zweigelt telapítéseket kihagytad. (hihi)

Előzmény: Oechsle (11089)
Oechsle Creative Commons License 2011.12.09 0 0 11090

:)

Előzmény: imkerei (11088)
Oechsle Creative Commons License 2011.12.09 0 0 11089

Amugy mit hallottal Dania, Svedorszag, vagy Hollandia boraszatarol? Tölünk veszik az extrem koran erö rezisztenseket Freiburgbol. Mar lassan tiz eve.

 

Svedorszagnak nincs bortörvenye, de iden elertek az 5000 hektart es szep borokat keszitenek.

 

A szölötermesztes vezetöje (a fönököm) Oroszorszaggal targyal jo ideje, akik millio szamra rendelik tölünk az oltvanyokat es a gepeket. Nekik egy a fontos, olyan müvelesmod ami gepesithetö es sok termest hoz, mert vodkanak fözik ki a cefret.

 

Iden ketszer volt tölünk az intezettöl egy negyfös küldöttseg Kinaban. Kina is beszall a szölötermesztesi agazatba. Probanak telepitettek egy 1200 hektaros területet egy falu hataraban es termeszetesen "tölünk", nemetektöl vettek a know-how-t es a felszerelest.

 

Tavaly voltam egy egyhetes konferencian Bajoroszagban, ahol a legnagyobb szöleszeti es boraszati eszközöket gyarto cegeknel jartunk. Nyomulnak a nemetek, mert azt akarjak, hogy ök adjak el nekünk a technologiat, ne az olaszok.

 

Tavaly elmeseltem ezt a magyarorszagi intezetek vezetöjenek, hogy miert nem nyomulunk mi magyarok, ezeken a kiaknazatlan piacokon? Kinevettek...

 

Senki nem tud ezekröl a lehetösegekröl es senkinek egy nincs egy forintja sem arra, hogy akarcsak Ausztriaba kiutazzanak egy evben egy konferenciara, hacsak nem sajat zsebböl finanszirozzak. meseljem tovab... ?

 

Szoval min csodalkozol itt Anglian?

Előzmény: lalá (11087)
imkerei Creative Commons License 2011.12.09 0 0 11088

Úgy látom itt te vagy az ISTEN! Csak a te technológiád megfelelő, csak a te borod képviseli azt a minőséget, ami megüti a mércét, stb.

Melyik templomban van kifüggesztve a képed (hova mehetek imádni téged)?

 

Azért krumplit se vagyél sűrűn piacon, mert lehet, hogy gyomírtózot, sőt lehet, hogy a termelő még káromkodott is mikor meglátta a Colorado bogarakat!

Előzmény: BZoltan (11081)
lalá Creative Commons License 2011.12.08 0 0 11087

- Harminc éve még vicc volt Anglia szőlészetéről beszélni. Ma 1400 hektárnyi területen, 400 termelő osztozik. Fő fajták, (német hatásra) Rizlingszilváni, Reichensteiner, Bacchus, Schönburger, Huxelrebe, de megjelent a Chardonnay és a Pinot noir is.

lalá Creative Commons License 2011.12.08 0 0 11086

- Tudom, hogy tudod, de hát lécci, lécci, lécci! (hihi)

Előzmény: BZoltan (11081)
Oechsle Creative Commons License 2011.12.08 0 0 11085

Majd hozz át egy üveggel, ha Füreden jársz, ok ?  :)

Előzmény: RAMBO (11082)
BZoltan Creative Commons License 2011.12.08 0 0 11084

Gratulálok! :) Kemény vagy :)

 

Szerintem a legfontosabb alap, hogy technológiai hibáktól mentes és a gazda stílusának megfelelő borod legyen. Erre lehet építkezni!

Előzmény: RAMBO (11082)
alfi13 Creative Commons License 2011.12.08 0 0 11083

Ezt azért én nem hiszem el. Csináltát már Te eddig is kifogástalan borokat.

Előzmény: RAMBO (11082)
RAMBO Creative Commons License 2011.12.08 0 0 11082

Örömmel jelentem, hogy életemben először sikerült egy (eddig) technológiai hibáktól mentes, elegáns bort készítenem. (Jó az aszály miatt nem lett.)

BZoltan Creative Commons License 2011.12.08 0 0 11081

Az az ember a kártékony amelyik nem tud változtatni akkor sem ha látja, hogy amit csinál az nem vezet sehova. Az ilyen ember tényleg kihalásra van ítélve.

 

Magadra ismersz? Te is és a veled egy követ fújók is tolják azt a szekeret amiről már rég kiderült, hogy nem megy sehova... mégis toljátok. Pancsolás, bagatelizálás, hihizés... inkább termesztenétek krumplit azzal kevesebb kárt okoztok.

Előzmény: lalá (11077)
BZoltan Creative Commons License 2011.12.08 0 0 11080

Mi talán a traminivel kísérleteztünk a legtöbbet az elmúlt tíz év során. A tőketerhelés volt 0.5-1.5kg között, szüreteltük 19-23 mustfokkal, volt egséz fürtüs préselés és héjon erjesztés,  volt üvegballonban és volt fahordóban.

 

A cifra, díszes álarc alatt azt értem, hogy mivel a tramini jól megőrzi a fajtajellegét akár nagyobb terheléssel is, ezért sokan a mennyiség felé mennek el, és hígabb, vékonyabb bort készítenek a traminiből.  Sokan reflexszerűen gyorsan elkészülő, friss, ropogós, reduktív bort készítenek traminiből, mert az a sztereotíp reflex, hogy bukéborból ilyent kell készíteni.

 

A tramininek az az átka, hogy nagyon könnyen felveszi ezt a bukés, illatos, behízelgő fajtajelleget, ezért a termőhelyet jobban tükröző, drágább, munkásabb, kockázatosabb és lasabb technológiákat kevesen erőltetik.

 

Az eddigi legjobb eredményt amúgy nekem 1kg körüli terhelésnél, 20.5-es mustfokkal, több napos héjon áztatás, 10 hónapos fahordós érlelés és 1-2 év palackos érlelés adta. 2001-ben és 2002-ben 10-14 napig áztattuk héjon, az olyan cseres lett elsőre, hogy ihatatlan volt. Idén megkóstoltam két ilyen palackot és eldobtam a hajam. Szóval én azt mondom, hogy bátran a héjon áztatással vagy akár héjon erjesztéssel és tartással (akár 30-40 napig is) csak után hagyni kell kilógnia magát hordóban és palackban.

 

A legnagyobb titok a traminivel persze a sav. Sokan savas rizlinggel vagy más fajtával pancsolják fel az ellágyult traminijüket (így lesz mandula utóíze egy tramininek). A savakat pedig úgy lehet jól megőrizni, hogy eleve árnyékosabb helyre ültetjük a szőlőt, esetleg hagyunk a tőkék között gyümölcsfákat és nagyon óvatosan levelezünk.

Zalancelot Creative Commons License 2011.12.08 0 0 11079

Bezony -bezony!

Ha csak a borfogyasztás mennyiségi mutatói határoznák meg a minőséget, akkor biztosan igaz lenne az az örökbecsű hogy:

 

Együnk lószart!

Legyek milliárdja nem tévedhet!

:-)))

Előzmény: dezso (11070)
csabi_felvidek Creative Commons License 2011.12.07 0 0 11078

Szia! A Gerbaud-i borszalonon nyilatkoztál olyasmit a traminival kapcsolatban hogy: a Tramini fajtában nagyon sok van, csak le kell előle bontani a nőies, díszes, cifra álarcot. Szeretném tudni, mivel nekem is kedvenc fajtám és már több éve "sikeresen" mindig más és más bort sikerül belőle készítenem, mit is jelent ez a "lebontás" pince ill. szőlészeti-technológia szempontjából. Vagyis hogyan bontod le a cifra álarcot (tudom általában Somló felülírja a borok karakterét, de ezen kívül van-e még valami más is a tarsolyban - ha nem titok..)?

Előzmény: BZoltan (11067)
lalá Creative Commons License 2011.12.07 0 0 11077

- Öööö, a százból...(hihi) Beszéltem a dínókkal. (;-D)

- Amúgy meg az ember a legkártékonyabb állat, mivel megváltozni nem tud, meg is érdemli, hogy kihaljon. :-(

Előzmény: medveger (11076)
medveger Creative Commons License 2011.12.07 0 0 11076

Mármint csak 35 év? Ez pontosan milyen forrásból? :-)))

De a viccet félretéve: azért arra a 35 vagy 35 millió évre is jó lenne vigyáznunk arra, amit kaptunk (az unokáinktól kölcsön)...

(Aztán a többi úgyis kinek-kinek szíve joga. Én is csak szólok...)

Előzmény: lalá (11073)
lalá Creative Commons License 2011.12.07 0 0 11075

- Tudom, hogy tudod, de lécci, lécci!(hihi)

Előzmény: BZoltan (11074)
BZoltan Creative Commons License 2011.12.07 0 0 11074

ostoba

Előzmény: lalá (11073)
lalá Creative Commons License 2011.12.07 0 0 11073

- Aki akar kapáljon. Aki akar használjon gyomirtót. Vagy kombinálja a kettőt. A természet 150.000 év alatt úgyis regenerálódik. Persze ehhez az kell, hogy minden huszonöt kg-nál nagyobb élőlény kihaljon. Erre is jó esély van úgy 100 millió évenként. Még 35 van hátra. Csaxólok.(hihi)

lalá Creative Commons License 2011.12.07 0 0 11072

- Akkor azt hiszem a bálványfáról(Ailanthus) van szó és nem a Rhus-ról.

Előzmény: Ali-bá (11043)
barkócza Creative Commons License 2011.12.07 0 0 11071

Bizony, a zárt gyepbe nem tud behatolni a parlagfű, ezért is szereti a rendszeresen kapált szőlőt. Ha hagyják a szőlőben bezáródni a gyepet, akkor onnan is eltűnik.

 

Sokkal rohadtabb adventív gyomnövény a selyemkóró (selyemfű), ami a zárt gyepben is megjelenik, majd minden mást kiszorít. Az alföldön néhol már katasztrofális mértékben. Sajnos, a méhészek szeretik, mert jól mézel. 

 

Állítólag parlagfűallergia ellen jó egy kis parlagfüvet enni. (??)

Előzmény: medveger (11065)
dezso Creative Commons License 2011.12.07 0 0 11070

Annyiban hadd mondjak ellent, hogy a bor izgalmas mivoltát ugyan tényleg a fogyasztó tudja eldönteni, azonban ennek csak egy elég szűk rétegben van jelentősége, amikor ez a bizonyos fogyasztó bort vásárol.  A mennyiségek sosem a kifinomult vinotékákban fogynak, és ezzel párhuzamosan nem is az izgalmas, hanem elsősorban az olcsó borok tudnak volument fölmutatni.  Aki két és fél euróért vesz Beerenausleset, az nyilván nem a (BZoltan-i értelemben vett :) izgalmat keresi, hanem helyette a marketinggépezet egzotikusnak, ritkának beállított termékét találja meg.  Amelyet, ha lehetne, bizonyosan Kínában készítenének.

Előzmény: Oechsle (11063)
alfi13 Creative Commons License 2011.12.07 0 0 11069

Van valakinek tapasztalata a szölö sorok közötti talajtakarásról. Gondolok itt a falevelek lemulcsázott szőlővesző használatára. Van két sor málnám és tavaly diófalevéllel letakartam a a területet és nagyon kedvezőek voltak a tapasztalatok.

Oechsle Creative Commons License 2011.12.07 0 0 11068

Azt kivanom legyen igaza! (vagy igazunk)

Előzmény: BZoltan (11067)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!