Még annyi, hogy gyakorlatilag 750 g - 1500 g közötti kenyereket süt, mi szinte mindig a legkisebbet sütjük vele, az elég nekünk kb 2-3 napra (a szerdán sütött kenyér ma még puha...).
Nekem Moulinex 2lapátos gépem van, bár én _nagyon_ olcsón jutottam hozzá, de a teljes árat sem sajnáltam volna érte. Gyönyörű kenyereket készít (bár az utóbbi időben már sütőben sütöm a kenyeret), gyakorlatilag minden dagasztást ezzel készíttetünk el.
Egy hibája volt: az üstben az egyik szimering meghalt, szétesett az egyik tengely. Kicseréltem az üstöt, és ott mondták a szervízesek, hogy - a leírástól eltérően - ne a folyadékot öntsük bele először, és ne áztassuk használat után.
Igazán nem akarom megváltoztatni senki véleményét, mert ugye az anyagi helyzete az mindenkinek más, van aki nem engedheti meg magának a drágább termékeket, van aki nem.
De!
A családban két kenyérsütő gép is van. Egy olcsóbb szüleimnek, és egy Panasonic nekünk.
Van tapasztalatom jócskán mindkét kenyér állagát illetően, és el kell áruljam, hogy köszönő viszonyban sincsenek egymással.
Karácsonykor lesz két éves a Panasonic sütőnk. Azóta szinte minden nap sütöttünk vele kenyeret, leszámítva a nyaralást (bár jövőre Horvátországba is visszük).
Ez alatt az idő alatt egy kezemen meg tudnám számolni, hány kenyeret rontott el, pedig a kovászos kenyértől kezdve minden félét sütöttünk már vele.
Nem úgy mint anyukám, akinek minden héten van kicsit beesettebb közepű kenyere.
Ja, és csak egy lapátos. Hárman vagyunk, a közepes kenyeret sütjük vele (40 dkg liszt), és éppen elfogy minden nap végére.
Ahhoz képest, most 10ezerért nagyon olcsó, pláne, ha meg is éri az árát - ahogy írtad is. Még jó, hogy a műszaki cikkek ára elég komoly ütemben csökken, hiszen évről-évre jönnek az újabb és újabb, modernebb stb. eszközök. Persze ez azt is jelenti, hogy ha mégsem tetszik, vagy nem teljesen felel meg az igényeknek, akkor már tuti csak jóval áron alul lehet túladni rajta. Ezért fontos, hogy az ember alaposan tájékozódjon vásárlás előtt, még akkor is, ha amúgy csak egy viszonylag "olcsó", pár ezres termékről van szó. Ha valami nem felel meg, akkor aztán tök mind1, hogy "csak" 10ezerbe került, vagy éppen jó nagy gáz, ha 40-50ezret költöttél rá, a lényeg, hogy bosszús leszel miatta:-)
Rákerestem véleményekre a neten: magáról a gépről nem írt, de a szállítóról, a grando.hu-ról igen: onnan nem rendeli többé .... mert rosszul volt csomagolva, hiányos volt (mérőkanál, lapát stb. hiányzott) és a reklámban ígért 3 év gari helyett, csak 12 hónap garancia járt a géphez ... vagyis az sem mind1, hogy az ember honnan rendeli,
Mi műszaki cikkeket (tv, GPS stb.) pl. az edigital-tól szoktunk rendelni, vagy a helyi kirendeltségen átvenni, vagy házhozszállítással. Igaz, hogy alapvetően jobban szeretem vásárlás előtt alaposan szemrevételezni a dolgokat, de bennük speciel (a jó tapasztalatok miatt) maximálisan megbízom :-)
Igen, Hausmeister HM 1300-as ... a hasonlóan kinéző gépek (pl.Hausm., Orion, Clatronic stb.), függetlenül a nevüktől - ahogy itt korábban valaki ügyesen fején találta a szöget - kb. egyformák, mindet Kínában készítik, a technológia ugyanaz, szerintem a mechanikája (alkatrészek stb.) is egy, vagy legalábbis nagyon hasonló, talán ugyanabban a gyárban gyártják is őket és kis túlzással állítható, hogy csak a "szerencsén" múlik, hogy végül milyen név kerül rá:-))
Nézelődj ezen az oldalon http://www.arukereso.hu/kenyersuto-c4110/?start=25 katt rá a gép nevére, kijön a tájékoztató oldal, ott találsz három lehetőséget: Boltok és árak, Termékleírás, Vélemények, ha szerencséd van, a Neked tetsző géphez már írt valaki véleményt...
Talán még egy előnye van ha kicsit túlméretezed a gépet. Az 1350 gr-os sütőben a 800 gr-os kenyeret játszi könnyedséggel fogja megdagasztani, nem fog melegedni, nem fog kínlódni a gép.
Én így vettem dagasztógépet...2 kiloig dagaszt de csak 1 kilosat dagasztatok vele, sosem melegszik, nem nyekeg, talán az élettartamát meghosszabítom így.
Persze majd a gépesek megmondják a tutit ez ügyben is;).
Arra azért kérdezz rá ... vagyis jobb, ha megnézed még a boltban a használati termékleírásában, hogy a gyártó milyen lehetséges kenyérméretek ad meg.
Nézd meg:
- van-e magyar nyelvű használati,
- jól záródik-e a gép teteje,
- milyen az alkatrész (üst, lapát stb.) ellátás ... kb.ennyi:-)
Csak a saját Hausm.gépemmel kapcsolatos jó tapasztalatokat tudnám ismételni:-) Viszont eszembe jutott egy "általános igazság" : a nagyban (2lapátos stb.) tudsz kicsit sütni (bár én ezt igen ritkán próbáltam, mert nekünk kevés a kicsi), de a kicsiben akkor sem tudsz nagyot, ha pl. "megrohamoznak" a barátok vagy a család...... egyszóval 2lapátos-párti vagyok. Árban pedig, szerintem, nincs jelentős különbség.
Segítséget szeretnék kérni Tőletek. :) Kenyérsütőgépet szeretnék vásárolni, de elsősorban kisebb kenyereket szeretnék sütni. (500-700 -800 gr)
Olvasgattam a fórumot és arra jutottam, hogy ebben az esetben az egylapátos gépek lehetnek nyerők... Ugyanakkor nagyon sokan dícséritek a Hausmeister 1300 -s gépét. Van tapasztalatotok, hogy azzal lehet -e mondjuk még 800 grammosat sütni? Egy kolléganőmnek is ilyen típus van és nagyon szép színű (sötétebb) magos kenyeret süt vele.
Szóval mit ajánlotok? Vagy vegyem a kisebb Hausmeister (1000) gépet? És láttam egy Sencor SBR 300 -s gépet. Utóbbi kettővel kapcsolatban van tapasztalat?
Szóval olan gépet szeretnék, amely kisebb kenyeret is süt és aránylag "jó színűt". :)
Kérem szíves segítségeteket. Előre is köszönöm! :)
Szerintem kombinálni kell ... megfőzni a birsalmát a tűzhelyen és jöhet a gép. A kenyérsütőmben ilyen lekvár recept van: 440 g friss gyümi + 630gr kristály vagy porcukor + 1 doboz pektin (13g-os csomag.. áruházakban kapható).
Gyümit összeturmixolni, betenni az üstbe, cukrot belekeverni fakanállal (nem sérti fel az üst bevonatát), rászórni a tetejére a pektint. JAM progin elkészíteni (1:20 óra).
Ha kész, kivenni, VIGYÁZAT FORRÓ!!! , ha van a tetején hab, azt eltávolítani, formákba önteni (pl. belekeverni a diót stb.), hagyni kihűlni mielőtt hűtőbe teszed ... valami van még arról, hogy mielőbb ki kell tisztítani az üstöt, mert a karamellizálódott cukrot nehéz eltávolítani. A végén a recept már nehezen olvasható, mert egyszer a kis szemfüles kutyink megkaparintotta a használati utasítást, magyarán, elcsente a székről és éppen az utolsó lap legalsó része - lekvár.. üst tisztítás - ízlett neki a legjobban:-):-D
Birsalmasajtot még nem, de lekvárt egyszer - próbaképpen - csináltam a lekvár progeamon. Azért csak egyszer, mert félek a "forró" dolgoktól (az üst takarítási herce-hurcája" sem vonz) és persze főképpen azért nem, mert Anyukám fincsi lekvárokat (birsalmasajtot is) csinál.
A neten keresgélj receptet ... esetleg Limara receptjei között ... stb.
Nem rémlik, hogy itt a fórumon olvastam volna ilyen próbálkozásról...
Én is kb ennyi lisztet használok, de csak sima finom lisztet. Igaz teszek bele "búzasikér"- t is. Én is por élesztőt használok, mert a másik, csak frissen jó és az bizony nincs mindig a boltban sem.
Olvastam az elötte lévő hozzászólásodat is, de sehol nem olvastam, hogy ugyanaz a recept-e mint a normál programon. Ezelötti gépem nekem is olyan lehetett mint a tiéd, de azon sem volt jó a gyors kenyér :-( Olvastam valahol, hogy sütőport is tesznek bele a gyorshoz, a nejem azt monta lehet, de más íze lesz.
Most egy kisebb tescós gépem van ez egy lapátos, kettőnknek bőven elég, de ha jönnak a gyerekek akkor nem bizti, hogy elég. És, hát nem szólnak előre, igaz nem kell bejelentkezni sem nálunk. Ezen az alap progin 3 X dagaszt és 3 órás a teljes sütési idő. A francia kenyér 3,50 órás, de nem jobb ott sem sőt itt a legjobb. Laza és nagyon finom.!
Valószinű a gyártók, csak azért tesznek ilyen sok programot, hogy azt higgye a vevő jóbb gépet vesz, aztán használunk egyet, esetleg kettő progit.
Nem, pontosan ugyanaz, 560gr liszt, 310ml víz stb., stb. Ahogy már párszor írtam, nálam az alapkenyér 400 fehér + 160 gr valamilyen (általában rozsliszt van otthon) teljes kiőrlésű lisztből készül. Mostanában a "Nagyi titka" fehér kenyérlisztjét használom... a t.k. liszt mindig olyan, amilyet éppen akciósan kapok. Ja, leginkább instant porélesztőt használok. Kb. ennyi...
Ahogy korábban írtam, van olyan szituáció, amikor nincs más lehetőség, nem választás kérdése, hogy kivárjam-e a közel 4 órát, vagy gyorsan kell a kenyér és juszt se kell a bolti. Az említett esetben pl. ez történt: Anyukám jött és megörvendeztetett minket egy kis "a Nagyié a világon a legfinomabb" bablevessel ebédre. A kenyerünk szépen elfogyott... de sebaj, majd lesz reggelre finom... aha...ahogy én azt elképzeltem:-) Délután hívtak a barátaink, hogy ugrott a rokonlátogatási programjuk, ha mi ráérünk, este menjünk át egy kis grill-partyra... hús van, vigyek zöldeket és persze a szuper házikenyeremet is... ugye megoldható? Na náá, hiszen én nem ismerek lehetetlent:-)
Na pl. ilyenkor jó a gyors progi, 4 óra alatt megsült 2 (különböző ízesítésű) finom, egészséges kenyér, a különbséget a partyn senki sem vette észre, de utólag persze elárultam:-)
Ilyen - és hasonló - helyzetben, két lehetősèg van:
1./ ... bocsi, de csak bolti kenyeret is kellett hozni, mert csak 1 kenyeret tudtam sütni ennyi idő alatt, ez van..
2./... viszek egy kenyeret és mindenki annyit eszik, amennyi van és slussz-passz, bár ez nyilvánvalóan okoz némi "kényelmetlenséget" :-)
Na ilyenkor kell egy szupi Hausmeister gép, ami nem a legújabb tipus, nincs bagett program és stb., de - ezek szerint - tud valamit (gyorson is jó kenyeret süt), amire nem minden gép képes:-)
Ha legközelebb sütök ilyen kenyeret, majd felteszek egy fotót...
Engem sem győz meg, de ha sürgős és még ehető is akkor jó lenne egy recept. De amit próbáltam párat az ehetetlen volt. És még az időt is növeltem vele, mert kellet egy rendes kenyeret is sütni.
De viszont amit sütünk normál idővel "3,0" órás az tökéletes. Magas, laza és finom!
Az én leírásomban csak annyi van (az 1:40-es programhoz), hogy fehér kenyér sütéséhez való, és a kenyér kicsit alacsonyabb lesz, a közepe pedig keményebb. Amikor réges-régen kipróbáltuk, lapos és sületlen lett az eredmény.