Köszönöm a tippet! Vélhetően az egyszerűség kedvéért így is lesz, belül nem csinálok keretet. Max kifugázom még a téglákat sós agyaggal, hogy minél kisebb és kevesebb rés maradjon, ha le akarom zárni.
Én nem ajánlom, hogy a belső ajtónak is legyen kerete! Látva több kemencét, főleg többszöri használat után a nem egyenlő hőtágulás miatt egyszerűen elválik a keret a faltól...
A belső ajtót több helyen hívják tévőnek, azért mert egyszerűen az elzáró lemezt csak oda kell tenni, szerintem érdemes minél könnyebb anyaggal dolgozni, tapasztalatból mondom, hogy a mozgatásnál megkönnyíti az ember életét...
Én amit ma már nem preferálnék, hogy üveg legyen benne, met semmi értelme...
A külső ajtót érdemes-kell kerettel, zsanérral készíteni ott már nem éri akkora hőhatás
Receptet sajna nem tudom mert a legjobb barátom jött hozám látogatóba és Ő hozott két süllő- fogast és ő készítette el az egészet. Nem nagyon figyeltem oda de azt hiszem azt mondta "rácosan " készítette el. Paprikás tejfölel volt leöntve de azt elmondhatom legközelebb ha készíti mindent leírok mert nagyon finom let.
A halat mennyi ideig, milyen hőfokon szoktad sütni-párolni?
Esetleg egy jó recepted van talomba? :)
Még sosem készítettem halat kemibe, esetleg karácskor kipróblnám!
Erről jut eszembe, hogy sajnos mekkora teret hóditanak idehaza a pangasius filék...
Egy hónapja jártam Tiszafürrdenen, a piaccsarnokba mentem kajálni (nagyon finom a rántotthús), kérdezi az eladó, hogy van rántott hal, friss! Mondom az klassz, úgy is rég ettem már egy jó kis harcsa filét, erre jön a kiábrándító válasz, tg pangasius. Mondom ez őrület, hogy már a Tiszaparton is ezt kell csinálni e??? Úgyhogy a Tiszapart sem a régi....
Az egy másfajta társadalom, másfajta berendezkedéssel...
A szüleimnek sincs odakint saját háza csak itthon, de 13 éve ugyanott élnek, és sajátjukként gondozzák, ápolják és nem úsznak a svájci hitel miatt mint pl én... (nem panaszkodni és nem politizálni akarok).
Viszont azt tudom, hogy a Zsur által -esetleg- bérelt otthon jó egzisztenciára vall, akárki nem tud bérelni ott sem olyan otthont csak aki sokat dolgozik...
Olyan eset már volt hogy túlfűtöttem a kemencét de olyan még nem hogy plusz hő kellett volna. Az nem baj ha egy hamuládába belehuzod de tegyél rá tetőt mert én is voltam ugy hogy délben sütöttünk húst meg rétest és vacsorára meg halat akkor a kihúzott parazsat viszaöntöttem a kemencébe és ez elég volt a halnak.
A profilodon lévő picasa link a Te othonod? Nagyon szép!!! Én is kertitó fan vagyok egyébként, de ez mesés ami Nektek van! Ha jól sejtem ez nem is Mo-n van igaz? Canada vagy USA?
Többször hivatkozol arra, hogy Neked nem lesz kemencéd, egy ilyen udvarban miért nem lehet megvalósítani? :)
Egyébként az én szüleim is már vagy 15 éve az USA-ban élnek, a neveleőapámat most fűzöm, hogy próbáljanak valahogy építeni ott ahol laknak mert bizti nagy sikere lenne...
Azt hittem elősször, hogy a képen öntöttvas cuccok vannak, kinagyítva látszódik igazán! Szépek, honnan szerezted?
A lakásban kandalló van, persze mai eszemmel valamiféle tömegkályhát építtetnék...
Egyébként kipróbálnék szívesen egy olyan kemencét ami a hálószobában ágyként végződik, nekem praktikusnak tűnik, hogy nem az egész szobát fűtötték, hanem csak "ágyat", persze csak amolyan 30-33 C fokra kellett melegíteni...
A kemencét nem igazán hasznosítom lakás fűtésre, viszont, kb 2 hetente sütés-főzés :), szeretem a társaságot, és elég nagy népszerűségnek is örvend a kemence. :)
Ertelek. Ha a kemence hasznalata jobban kell akkor jol dontottel... kar, hogy en tudod a meleget hasznositani a hazban - vagy igen? Nekem nagyon tetszett a ferjem nagyszuleinek az egyszeru kemencejuk - konyhabol futottek - es a bubja a szobaban volt... ott volt a meleg tisztan - a konyhaban meg a sutes-fozeshez tokeletesen kezre allt. Persze, lattam olyant is, ahol kinntrol futottek, a tisztasag miatt-de az mar nem annyira hasznositotta a meleget.
Szoval... miert nem a hazban? Bar bizotos ott is beepitettetek mindent mar :))!
Tetszik az uj edenyed is. En is kineztem magamnak egy agyag edenyt, mert kedvelem oket, bar nincs es nem is lesz kemencem...
Építkezés után 5 évvel gondoltam arra, hogy nekem kemence kell, ekkorra már az udvar tele volt ültetve, sőt egy komolyabb grillezőt is építettem. Tehát az udvart már nem akartam emiatt átrendezni, viszont arra gondoltam, hogy mindenképp fedett hely kell, ráadásul télen disznóvágáskor is mindíg itt vagyunk a garázsban :) , továbbá számomra funkcionális a kemence és nem dísznek tartom (nem akarok senkit megbántani), szóval 2 év utánana járás, felkészülés, tanulás után dötöttem a kemencém paraméterei melett. 110 cm mély és 94 cm széles, 30 cm + tapasztás a dongavastagság, illetve sikerült beszereznem nagy nehezen tufa lapokat a kemence fenekéhez...
Szóval van számos kemenceépítőmester (nem ismerem Sancibácsit személyesen, de egy másik fórumról ismerem az írásait, nagy tisztelője vagyok), és rengetegen esküsznek más megoldásokra. Nekem szerencsém volt, sikerült kipróbálni más típusú kemencéket is építés előtt, nekem ez volt a legszínpatikusabb!
Én inkább az ajtó alá egy hamuládát teszek. A telken nagyon jól bevált.
Amikor kihúzom a parazsat, az még jó ideig ég. Főleg ha levegőt adok neki. A te labirintusoddal kombinálva, nagyon gazdaságos lesz. A két ajtó között nyugodtan mehet el a füst. Ha jól záródik a belső ajtó, még az étel sem lesz pernyés.
Meg lehet hajtani a szögvasat, akár hidegen is. Az a technika, hogy az egyig oldalát mérgesen ütögeted, attól nyúlik, így gyönyörűen ívesedik. Akár karikát is csinálhatsz!
Igen sikerült és nagyon jól müködik csak az a baj nehezen szárad és csak lassan lehet főlfűteni néha a vizpárából a hosszú csatornáben egy "dugó" keletkezik akkor rá kell segíteni egy gázperzselővel a kémény nyílásba ami kikapja pillanatok alatt a párát. Egyébként köszönöm a segítséget meg a biztatást.
A szögvasat könyen meg lehet hajlítani csak pár szerszám kell hozzá. Egy kovács ülő vagy valami vastag vaslap és egy félkilós kalapács. Na most jön a nehezebb része könyeben meghajlítanák egy vasat mint leírom. A egyik oldalát ráteszed úgy az üllőre hogy a másik oldala fölfele álljon és az üllőn levő oldalat a kalapács hegyével kb fél centiméterenként elkezded ütni de most inkább megpróbálom lerajzolni.
Hogy hogyan lehet a szögvas keretet felűl ívesre hajtani?
Nem tudom, ahhoz (lakatos munkák) én egyáltalán nem értek. (Nekem nem barátom a vas, csak a fa, tégla, stb).
De ha nekem kellene megcsinálni:
Én a felső ívet ugyanolyan széles lapos vasból, és nem szögvasból csinálnám. Azt flex-el bevagdosnám, hogy ívesre lehessen hajtani. Miután a hajlítás után a kis bevágások összezáródnak, összehegesztgetném, gittel, tapasszal javítgatnám a felületet, hogy festésre kész legyen.
Remélem érthető volt.
Lehet ennél van egyszerűbb módja is, de mondom, én nem szoktam foglalkozni ilyesmivel.
Azért gondoltam, mert egy kerettel lehet párhuzamos, és jól záró egy lemez, de a téglákkal nem biztos. A keretet meg hozzácsavarozom a téglákhoz, és mielőtt meghúzom, kicsit belocsolom a téglát és nyomok a keret és a tégla közé agyagot, összehúzom, aztán kafán kiég.
A külső-belső ajtó egy közös kerrzért szokott jó lenni, ha már a kemence száj építésénél beteszik, és körbe építik a téglával :-)
Vastag acél lemezből megcsinálhatod a külső-belső ajtót külön is. Kerettel, vagy keret nélkül; mindegy.Olyan rögzítést csinálj, amit tartósra meg tudsz csinálni, (akár tiplizve is).
A cél az legyen, hogy a belső minnél jobban zárjon (tömítsen). Ha leég a tűz, és becsukod, akkor a kémény ne húzza ki belőle a meleget.