Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Helyzeti előnnyel rendelkezem a "cserkert"növényeknél./közel lakom/.Másokkal ellentétben én mindig dicsértem őket/mivel odamentem,ott válogattam és azt elhoztam/,most örömmel látom a Tieid is gyönyörűek.Gratulálok,így lassan jan.közepén lévő időben szép egészséges,fejlett növények.
Tudom, hogy már lerágott csont a cserkertől vásárolható növények, de most, hogy az alanyokról többet lehetett megtudni, ezért újra előhozom a témát (kihajtottak).
Pomeránc alanyú a Grapefruitok
Rosa és Star Ruby
Trifoliata alany biztosan a Clementin és a Sanguinello (a képeken még látható az előre törő alany)
Van mindkettöm.Ha egymás mellé teszed a levél rajzolata teljesen eltér egy mástól.Ez az ő-
sök különbözőségéből adódik:
"Lipó"=C.limonxC.paradisi
C.ponderosa=C.limonxC.medica
A Lipo gondolom ismertebb itthon is,a másik inkább amerika melegebb terűletein ezért is hívják:american wonderr lemonnak.Ez határozottan macerásan teleltethető nálunk hő és
fény igénye miatt.Az én birtokomban 2db termőre forduló ponderosa van/az egyik most virágzik/és 2db dugvány egy győri gyűjtötől,ez utobbiak még a vagy megmarad-vagy nem
méretcsoportúak.A termőképesek olasz forrásuak,de mint írtam most bimbós az egyik.
A két növény egymás mellé téve összetéveszthetetlen.
A másik citrusos topikban is feltettem a következő kérdést, de hátha van valaki, aki nem olvassa mindkettőt.
A téma a következő: Hogyan lehet egyértelmű különbséget tenni a "lipo" és a ponderosa citrom között?
Nagyon sok esetben hasonlóak az Interneten található képek és leírások. Ha valakinek van mindkettő, akkor legyen szíves képeket felrakni a növények leveléről, az ágak tövisességéről, az érett gyümölcsről egészben, ahol látszik a gyümölcsök szárnál lévő része (ún. talp) és a gyümölcs "csecsbimbóssága". Ezen kívül kellene fotó a keresztbe vágott gyümölcsökről. Érdekelne még a gyömölcs mérete, a bennük található megok száma, a fehér héj vastagsága.
Lehet, hogy sokat kérek egyszerre, de nem sürgős az infó. Általános internetes képeket ne küldjetek, de ha a fenti adatokat tartalmazó, "hiteltérdemlőnek" tűnő leírást, és hozzájuk tartozó képeket találtok angol esetleg német nyelven, azt megköszönöm.
Sziasztok!Már lassan 1 hónapja, hogy 1 levél se hullott le a citomfámról :), miután áthelyeztem és nappali világítást kapott.A lakásban 22-23 fok van, de a több fény nagy segítség.Mintha a levelek is erősödnének. Köszi nektek!
Az egyik meyer citromom bőszen elkezdte hozni a virágokat, a kérdésem az lenne hogy a növény méretéből adódóan (30-35cm csupán) mit tegyek a virágokkal, érdemes megtartani, vagy inkább szedjem le őket?
Ilyen albínó növényeket steril körülmények között, cukortartalmú táptalajon lehetne csak megtartani, mivel nem fotoszintetizálnak. Arra van még esély, hogy megkésve, de bezöldülnek, és akkor megmaradhatnak, de így nem.
Ez ilyen albínóság nem ritka, az olyan mutációk, amik a kloroplaszt és a sejtmag közötti együttműködés pronlémáját okozzák, gyakran eredményeznek ilyet.
Ami viszont furcsa, hogy én ugyanennek a növénynek a magjaiból vetettem tavaly pár tucatot, és ilyen albínó "dömpiget" nem tapasztaltam. Mindenesetre remélem lesz közöttük elég normális.
Ha az a pince csak hideg, de nincs fagypont alatt, én oda levinném a fácskát, ott permetezném le, és hagynám még pár napig. Annyi sötét hűvöset a növény gond nélkül kibír, ezalatt a szer felszívódik, lejár a munkaegészségügyi várakozási idő, és utána visszahozható a szokott helyére.
Ha túl éli a telet meg az én mostani betegségem miatti esetleges elhanyagoltságot akkor igen.De neked kellene rámszólnod,mert elfelejtem/címem nyilvános/.Tudnál valami citrusféle dugvány vagy oltóágat ajánlani helyette?
Meg igértem.A feleségem tudja,hogy és mit kell csinálni vele.De azt tudom,hogy a héját meg a vastag bél részt is hasznosítja.A leves része az normál savanyú/markánsan/keser-
Így igaz.Most is feleségem inspirált a felvágásra.Mert kinézte magának a a héjat meg a belet is.Ezt is valami recept alapján hasznosítja.Én még elnézegettem volna egyben egy darabig.
Sajnos a citrom fajtáját nem tudom. A budaörsi barátomtól kaptam, aki már több mint 15 éve szaporítja. Az ágak tövisessége, a levelek színe, a gyümölcs alakja és a viszonylag széles határú teleltetési "hideg-meleg tűrés" miatt a "Lisbon" fajtához közelállónak tartom. Eddigi tapasztalataim alapján a 15-18 fokos szobai teleltetést, lámpafénnyel kicsit javított viszonyok között, gond nélkül elviseli. A "normális" gyümölcsméret 15-20 dkg, de túlérett állapotban 25-30 dkg is lehet.