Nem azért kérdeztem, hogy kínai-e vagy sem, hanem azért, mert ha pl. amerikai a nagytudású recepted, akkor ugyanezzel a mozdulattal a kukába is dobhatod.... :-))))))
Ismervén az átlag-amerikai "konyhaművészetet", jobb ha ignore ON... :-D
Ki kívánta tőled, hogy feldobjon az olasz konyha...?
De azt nem lehet elvitatni tőlük, hogy tésztában (is) világelsők!
Gyúrjad csak a felvizezett tésztákat, legfeljebb nem megyünk hozzád vendégségbe. :-D
To get good results, it is important to follow all the instructions and measure ingredients accurately. The dough will seem different from that which is kneaded by hand, and it is essential to know this difference.
For basic pasta, you will need flour, plus water or whole eggs. Start with bleached, all purpose flour. Humidity can affect its volume, so use a scale to measure the flour accurately. With some practice, you can experiment with other types of flour after you become familiar with how the dough should feel when it is ready to be extruded. You will also need a flour sifter, timer, and possibly measuring spoons.
For other types of flour, the right consistency of the dough is crucial for proper extrusion and to avoid damaging the machine. This consistency differs from that used with manual pasta makers, so we recommend that you start with the basic pasta recipe indicated below, using all purpose flour. You can then use the desired flour and adjust its consistency accordingly during kneading.
Igen, ezt írtam, de nem azért, hogy beletegyem, hanem mert van aki azzal sárgítja a tésztát.
Én indiai sáfrányt a húslevesbe teszek. Meg gyömbért, meg szerecsendiót.
Meg saját készítésű cérnametéltet, ami olyan vékony - négy tojással, - hogy mire kijön a gépből, gyakorlatilag megszárad. A keresztmetszete 0,8x0,8 mm!
Ideale per la maggior parte dei tipi di pasta. E' adatto per la pasta da tagliare e per quella da farcire.
300 g. di farina di grano tenero 00
3 uova,
1 cucchiaio d'olio
1/2 cucchiaino di sale,
1 cucchiaio di acqua secondo l'occorrenza.
Ez a legtöbb tésztaféléhez jó.
300 g duplanullás liszthez három tojás, egy kiskanál olaj, fél kk. só, 1 kk. víz szükség szerint
IMPASTO N°2
Ideale per la pasta ripiena esempio ravioli, agnolotti, tortellini, pansoti etc.
300 g. di semola di grano duro
2 uova
4 tuorli d'uovo
1/3 di cucchiaino di sale,
1cucchiaio di acqua secondo l'occorrenza.
Ezt ajánlja töltött tésztákhoz, ravioli, agnolotti, tortellini, stb. céljára.
300 g duplanullás liszthez 2 egész tojás + 4 tojássárgája, 1/3 kk. só, 1 kk víz szükség szerint.
IMPASTO N°3Impasto dal sapore particolare per l'utilizzo di molti tuorli d'uovo. Durante la cottura cresce bene di volume. Adatta soprattutto per tagliatelle, fettuccine e altre paste simili.
300 g. di farina di granotenero 00
1 uovo,
7 tuorli,
1 cucchiaio d'olio
1/2 cucchiaino di sale,
1 cucchiaio di acqua secondo l'occorrenza.
Ez a tészta főleg tagliatelléhez és hasonló tésztákhoz ajánlatos. A főzés alatt szépen megnő.
300 g duplanullás liszthez 1 egész tojás + 7 (!!) sárgája, 1 kk. olaj, fél kk. só, 1 kk víz szükség szerint.
Számos alkalommal, több családnál eltöltött hosszú hetek után állítom: a tojás nélküli durumbúzás tésztát még vidéken is készen veszik (száraztésztaként). Otthon csak tojásos tésztát gyúrnak, akár durumból, akár normál búzából.
Igazad van, teljesen más minőség, más univerzum :) a házi tészta.
Az nem is olyan sok 1kg tésztáért. A legolcsóbb kéttojásos tésztát kapod 300 felett félkilónként. Az állítólag 8 tojásosból a 20 dekás van ilyen árban.
Azt egyébként valóban üdvös lenne tudni, hogy a vásárolt liszt búzája hol termett vajon.
A boltban kapható olasz prémium tészták ára is 1000 Ft feletti áron van. Nem? :) Csak esetleg még szinezik parajjal vagy céklalével, hogy érdekesebb, vonzóbb legyen.
Ha takarékoskodni akarunk akkor lehet olcsóbb vagy esetleg kevesebb tojással, de bevallom, én nem azért készítem a házi tésztát, sokkal inkább a minőségért.
Spagettit, tarhonyát boltból veszek, de például a káposztás tészta számomra ehetetlen a boltiból...
Mostanában a lasagne tésztát is magam csinálom. Igaz, száradáskor mókás alakot vesznek fel. :)
"A durumliszt a durumbúza nevű búzafajtából készül. Makarónibúzának is nevezik, mert főként száraztészta készül belőle. Magas fehérjetartalma miatt a tésztagyártás során nélkülözhető a tojás.
A teljes kiőrlésű liszt – a fehér liszttel ellentétben – nincs finomra őrölve, így tartalmazza a búzaszemek magas tápértékű héját, mivel a búzaszemeket nem hántolják le.
Magas tápértékű, élettanilag kiváló minőségű liszt mindkettő, mivel szénhidráttartalma fokozatosan emeli meg és sokáig egyensúlyban tartja a vércukorszintet, így biztosítja a kellemes közérzetet, a jó szellemi és fizikai kondíciót."
Pedig sokan az olaszokra hivatkoznak, hogy durumlisztből tojás nélkül készítik a tésztát. De persze ha az ottani házitésztát nézed, az is 10 tojásos.
Ami a lényeg nekem: az otthon készült sok tojásos tészta más minőség, nem érdemes összehasonlítani. Én is használok bolti tésztát, körettésztákat, csöves tésztákat, tarhonyát. De túrós, juhtúrós csuszát, káposztás kockát, stb el sem tudnék képzelni belőle.
Ha nem 100 forintos hanem minőségi lisztet vásárolsz, nagyon jó ízű és szép tésztát készíthetsz.
Én elég régóta durum tésztalisztet vásárolok, 1 tojás- 10 deka liszt arányban gyúrom. Melegben kicsit több lisztet vesz föl. Nem kell hozzá kurkuma, gyönyörű sárga lesz. A tojásért sem sajnálok akár 60 forintot is kiadni. Ha rendesen kiszárítod, évekig eláll minőség romlás nélkül. Én ettem már több mint 3 éves száraztésztából főzött ételt is, semmi baja nem volt.
Nagyanyáink, akik baromfit neveltek otthon, még kacsatojásból is készítettek gyúrt tésztát de azt csak szigorúan azonnali felhasználásra mert szárazon romlandóak voltak. Viszont gazdaságos, mert nem mindig keltettek kiskacsát a tojás pedig jól hasznosítható volt friss gyúrt tésztának.
Semmi értelme sincs kevesebb tojással otthon készíteni. Akkor már megvehetnénk a boltban. A 9-10 tojásos tészta egy egészen más kategória (friss saját tojás jóval több, mint egy kiló lisztet felvesz 10 tojáshoz). Ízre, állagra.
"A konklúzió az volt, hogy vagy spéci szárítógép, vagy csak frissen jó."
Tökéletesen igazad van.
Egy dolgot vegyél figyelembe:
Miért lehet kapni külön sikért?
Mert azt kivonják a gabonából és külön jó pénzért el lehet adni.
Mit gondolsz, a kapható lisz mind itt terem nálunk?
Kiviszik a magyar lisztet, mert sokkal jobb minőségű és behozzák a francia, gyengébb minőségűt.
Franciaország annyi búzát termel, ami a termőföldjük méretéből egyszerűen nem jön ki.
Csak ha agyonkezelik műtrágyával. A minőség már lényegtelen, a magas sikértartalmú búzát beszerzik külföldről, - mondjuk tőlünk.
Én még nem találkoztam olyan nagymamával, aki 10 tojást tett a tésztába, mert régebben még a búzának volt sikértartalma.
A gyári tésztába mit gondolsz mit tesznek?
Hát zselatint, amit a levágott állatok csontjaiból főznek ki. Magyarul csontenyvet.
A tésztagyártóknak meg van a lehetőségük olyan technológiát alkalmazni, hogy az elkészült tészta mire átmegy az alagútkemencén, csont száraz lesz.
Nekem van igazi házitojásom, de 4 db-nál többet felesleges beletennem, mert az olyan tojás, hogy nem esik szét a sárgája, akár kézzel is kivehetem a tálból, feltörés után.
Dehát, mindenki úgy csinálja, ahogy jónak gondolja.
Én mindenesetre csak azért, hogy sárgább legyen a tészta, nem teszek bele 10 tojást, arra ott van a kurkuma, sárgítónak.
Ha meg valaki veszi a tojást, egyáltalán nem mindegy, hogy 1 kiló liszthez mennyit tesz.
Egyébként amit a tésztagép gyártó javasolt, - az olajat, kipróbáltam, egy marhaság. Még rosszabb lett.
Semmi értelme sincs kevesebb tojással otthon készíteni. Akkor már megvehetnénk a boltban. A 9-10 tojásos tészta egy egészen más kategória (friss saját tojás jóval több, mint egy kiló lisztet felvesz 10 tojáshoz). Ízre, állagra.
Valahol itt a topicban már korábban ki lett tárgyalva a lyukas és spéci tészták és a száradás közbeni szétesés. A konklúzió az volt, hogy vagy spéci szárítógép, vagy csak frissen jó.
Ez igen! Köszönjük a kimerítő tájékoztatást! :) Én is vettem Regina tésztakészítőt, de ezek a lyukas tészták szétestek száradás közben. Motorosra is meg lett csinálva pedig. A tojásról csak annyit, hogy én még nem csináltam csak 10 tojásos házitésztát. Az íz és állag miatt nem mindegy. Főzés közben nem ragad össze, és nem fő csirízre, mint a boltban kapható kevés tojásos tészták. Még betegek se lettünk tőle soha, pedig nem keveset gyártok és tárolok. Sok emberrel megkedveltettem már a házitésztát, 10 tojással.
Az a baj, hogy a kézzel hajtott gépeknél kijön az ember genetikai hibája, tudniillik, hogy kettővel kevesebb keze van, mint kellene.
Adagolni kell a tésztát, a másik végén meg el kellene venni, hogy ne ragadjon össze.
Egyébként az összeragadás ellen az egyik tésztagép gyártó kb. 10% olaj hozzáadását javasolja, tehát 1 kg-hoz kb 1 dl olajat. Ez a gyártó azt is írja, hogy a tésztát készíthetjük vízzel is, tojás nélkül. Az, hogy a tojás tartja össze a tésztát, az tévedés, hiszen gyerekkoeromban lisztből és vízből készítettem ragsztót, - kovászt - , nagyon jól lehetett vele ragasztani. Ha én tésztát készítek, 2-3 tojásnál többet nem teszek 1 kg. liszthez.
Egyébként is, ha nincs azonnal felhasználva, vagy megszárítva, (elektromos, légkeverős sütőben, max 100 fokon, 10-15 perc) a tésztában levő tojás ugyanúgy bajt okoz, mert a szalmonella vidáman szaporodik benne. Viszont a melegen szárított, vagy azonnal megfőzött tésztában 60 fok felett elpusztul és így már tárolható.
Sanos, a teljesen automata tésztakészítők sem automaták, ugyanis a tészta elvétele még mindig macerás.
Ha valaki egyenes tésztát, mondjuk spagettit akar készíteni, tartani kell, időben levágni és úgy letenni, hogy ne gyűrődjön össze. Ez tulajdonképpen nem baj, hiszen úgyis összegyűrődik főzés közben, csak a tárolása problémás.
Ha a tészta nem egyenes, nagyon könnyen törik és a spagettiből morzsa lesz.
A másik probléma, hogy a gépekhez adnak 4-5 féle tészta készítéséhez előtétet, pedig az egyik gyártónak 24 féle van!
Azt meg vagy nem lehet beszerezni, vagy horror áron adják.
Én találtam 8900Ft-ért előtétet, amivel lapostésztát lehet csinálni. Az nem nagyobb, mint egy húsdaráló rostély, műanyagból van fröccsöntve, aminek a gyártása kb. 1 perc.
Egyébként ha a húsdarálóba beteszünk egy ilyen előtétet, a kést kivesszük, máris lehet gyártani a tésztát, csak az előtéttől függ, hogy milyen tészta készül.
Én megpróbáltam, ez nem találgatás, hanem konkrét, működő megoldás.
Én elektromos húsdarálóval is készíttem, de egy lábkapcsolót beiktattam, így nem kell kapkodnom ha elértem a megfelelő hosszt csak lelépek a kapcsolóról, levágom és nyugodtan elrendezem egyenesre, meglisztezem.
Nem kapkodok, hogy nehogy hosszabb legyen a tészta mint ami kell. A húsdarálóba meg annyi tészta belefér egyszerre, hogy amíg nyomom a pedált, addig jön. Egyébként sem szakad meg, mert elöl a daráló összetömöríti a tésztát, így ha kifogy is, a következő adag hozzáragad, tehát folyamatos lesz.
Ne add fel a próbálkozást a spagettivel! Ha rájössz a titkára az lesz a kedvenced. A leghaladósabb és a boltival összehasonlíthatatlan. :D Próbálj meg mindig 1 kis darabot amikor másmilyen tésztát is készítesz. Egy pici darabot ne nyújts el csak annyira, mint a spagettinek kell. Ha nem jön össze, még mindig összegyúrhatod és lereszelheted tarhonyának. :D