Keresés

Részletes keresés

tejes65 Creative Commons License 2010.01.21 0 0 1982
Sziasztok !

Én is lelkes kezdő vagyok, a segítségeteket kérném ! Tudnátok-e nekem sajtrecepteket küldeni több fajtát félkemény sajtokat, de úgy hogy pontosan leírnátok lépésről lépésre ,hogy mit kell csinálni. A fórumot már hetek óta olvasom ,beszereztem már 2 fajta könyvet is ,de tegnap mikor megcsináltam az első sajtomat hát az oldalak között cikáztam és sokszor csak az érzéseimre hagyatkoztam . A sajtokból amit készítettem nem tudom mi lesz majd meglátjuk. oltót kultúrát beszereztem csak a technológiába sagítsetek ! Köszi
Előzmény: Melmo (1978)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.16 0 0 1981

írópor-ra lenne szükségem (1-2kg)

Ha valaki tud eladó emailben keressen meg elgyen szíves.

adam 'kukac' djmada 'pont' hu

Phnx Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1980
Ha Pécsett lenne ilyen sajtos találkozó, akkor talán tudnék helyet biztosítani nagyobb létszám esetén is. Esetleg egy "sajtexpót" is lehetne szervezni :) Egy (nagy) művházban dolgozom, ahol lehetne ehhez helyet keríteni. Kóstolósdi, videóvetítési lehetőséggel (van 500 fős mozitermünk is), előadások, akármi... mindenki hozná a saját készítésű sajtját, vagy külföldről hozott különlegességet esetleg, stb.

Akinek van szervezésben jártassága és lenne hozzá kedve, szerintem összehozható lenne.
Előzmény: krizsi_l (1976)
elefada Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1979
www.sajtkeszites.hu-n mindkét kérdésedre ott a válasz.
Előzmény: Melmo (1978)
Melmo Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1978
Sziasztok! Most regisztráltam lelkes kezdőként :) Gondolom rengetegszer leírtátok már, de kérlek segítsetek: hol tudok kulturákat (mezofil,fehérpenész, kékpenész, rúzs, stb) beszerezni? Oltót találtam az anivetnél, de szívesen elfogadok más tippet is. Még egy kérdés: melyik a legjobb könyv, amit érdemes lenne megvennem?
Köszönöm :)
rosie78 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 1977
Rajtam nem múlik...DD...Nem vagyok én semmi jónak elrontója...DDD
Előzmény: krizsi_l (1976)
krizsi_l Creative Commons License 2010.01.04 0 0 1976

Iyen sörözéses beszámolósdi, kostolósdi szervezhető saját erőből is. Néhány hifis topik találkozót már szerveztem (30-50 fővel), voltam a netgombászokkal is (majd 80 fő). Sajtolóknak is szervezhetnénk egyet kisebb létszámmal, nem szigorúan csak az ideírkállóknak.

Találjuk ki, csináljuk meg!

 

Kb egy hétre lemegyek a térképről, de utána szervezkedhetünk. Addig ti is nélkülem :) Pl egy szép májusi hétvégére.

Előzmény: Pettviki (1975)
Pettviki Creative Commons License 2010.01.04 0 0 1975
Jó nektek!
Én meg csak hallgathatom a beszámolókat. A múltkor az Edinát pont egy ilyen sörözés kezdetén értem utól telefonon.
Előzmény: rosie78 (1974)
rosie78 Creative Commons License 2010.01.03 0 0 1974
Sziasztok!!

Hozzátok csapódnék ha nem baj, bár a kedves fórumozók jó részét ismerem a kecskés topicból....:):)


..Nekem is van egy üszőm Jersey-vel rakatva..júniusban várható a kis boci...én reménykedhetek csak hogy nem bika lesz..DD

Jelenleg van egy magyartarka fejősöm, és az ő tejéből sajtoskodom(már ha marad belőle)..:):)


Elefada! voltam csermajorban...húúúú aza hely baszus ott csodákat lehetne művelni,és a társaság is nagyon jó...éjjel 1ig ment a tapasztalatcsere ki, mit, hogyan,honnan...összedobtuk a kaját, kóstólgattuk egymás sajtjait...naaaagyon naaagyon jó volt!!!
Előzmény: Pettviki (1972)
Japán törpés Creative Commons License 2009.12.26 0 0 1973
Helló!Nekünk is volt jerseynk nagyon jó a teje!
Előzmény: Pettviki (1972)
Pettviki Creative Commons License 2009.12.18 0 0 1972
Még csak üsző, de egy hete már nem szűz. Ha minden jól megy, szeptember végén jön a boci, ami elvileg szintén üsző lesz. (A szexált sperma előnyeit próbálom kihasználni, remélem nem esünk bele a 10 hiba %-ba.)
Alig várom, hogy saját tehéntejem legyen. Ma reggel dühöngtem, mert olyanok lettek a félkemény sajtok, mint a szivacs. A friss parenyicának való is. Remélem, azért még lehet vele kezdeni valamit. A mozzarella úgy-ahogy sikerült, az előző parenyica végül megsavanyodott, úgyhogy éjjel kinyújtottam, egész szépek lettek.
Előzmény: krizsi_l (1971)
krizsi_l Creative Commons License 2009.12.18 0 0 1971
Van tehened is?
Előzmény: Pettviki (1969)
elefada Creative Commons License 2009.12.18 0 0 1970
Gyönyörűek:-)))
Látom megint beindult a fantáziád. Ha beérett, megmutatod a lukas kisméretű malomkereket?
De a bankod, Orsi is szépen cseperedik.
Előzmény: Pettviki (1969)
Pettviki Creative Commons License 2009.12.18 0 0 1969
Ha nagyon unatkoztok sajtolás közben, tettem fel néhány képet tehénsajtokról is.
Karácsonyi kollekció (volt).
elefada Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1968
Már miért?
Igaz az enyim még nem olyan szuper, mint a tied, de alakul. A külalak azért még fényévnyire van a tiedtől.
Előzmény: Pettviki (1964)
krizsi_l Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1967

Írtam is, hogy ha nem titkos. Volt egy gyanúm :)

Az Anivetest friss sajthoz is jónak gondolom. Van a hűtőben egy jó adag belőle, csak friss sajtot ritkán készítek, akkor is keveset, amihez persze még kevesebb oltó kell :)

Előzmény: Pettviki (1964)
krizsi_l Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1966

Bocs, marhaságot írtam. Helyesen: mindig teszek bele kulturát.

Állandó fogalom keveredést okoz nálam, hogy az általános szóhasználatban az oltás az baktérium kultúrával, vagy vírussal való "fertőzést" takar, itt meg egy enzimes cucc hozzáadását.

Előzmény: elefada (1965)
elefada Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1965
Még jó, oltó nélkül csak túrót tudsz csinálni.
Egyébként a tejsavbaci a hütött tejben is benne van, csak a neki megfelelő hő hatására kezd el dolgozni.Persze ha pasztörözöd a tejet, az más, de az már nem is gomolya.
Előzmény: krizsi_l (1960)
Pettviki Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1964
Á, azt nem lehet! Elefada még megsértődne :)
Különben eléggé titkos, ez az egyik féleség, amit csak én árulok a piacon.
(Már vagyunk vagy tízen sajttal, és mindenki nagyon igyekszik.)
Sokat szidjátok az ANIVETES oltót, hát ez azzal készül. Itt kifejezetten előny a lassú alvadás.
Előzmény: krizsi_l (1961)
elefada Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1963
Nem elmélet, gyakorlat. Hú, de nagyképű voltam! Igaz csináltam már jó párszor, soha nem volt gond. Szerintem ess neki, 35 fok 40 perc, oltsd be, egyszer ülepítés, kevés kb 1/3 savólemerés, és 20-25 perc, de inkább amikor még kocsonyás alvadékot is látsz egy keveset közötte, savó nélkül formába, utomelegítés nélkül. Le szoktam a formát takarni egy műanyag szatyorral.Holnap ilyenkor már írhatod, hogy oké, csak a melegről ne feledkezz el.
Előzmény: Pettviki (1957)
krizsi_l Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1962

A máshonnét összeszedett infók alapján úgy gondolom, hogy 32 fokon oltják. Felvágás és a savó egy részének lemerése után felmelegítik 40-42 fokra, ezen savanyodik a savó alatt. A gyúrás hőmérsékletet 70 fok környékére teszem. A videók alapján éppen bírja a kezük, néha hidegvízbe is kell nyúlni. Az kb ennyi lehet.

Amyg itt fórumoztam túl melegedett a tejem, 34 fok :)

Előzmény: elefada (1955)
krizsi_l Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1961
Mondhatnál róla valamit ha nem titkos. Hátha megtetszik. Magánba is jöhet nyilvános a mailem.
Előzmény: Pettviki (1956)
krizsi_l Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1960

Mindig teszek bele oltót. Olyan tehenészetből veszem ahol zárt rendszerben megy a hűtőbe. Úgy gondolom ott annyira lecsökken a csíra szám, hogy jó pótolni. Szoba hőmérsékleten (pontosabban konyha) savanyodik. Általában késő este készítem (most melegszik a következő adag). Reggelre általában annyira megsavanyodik, hogy beteszem hűtőbe, hogy bírja ki az esti feldolgozásig. 8 órás munkaidő :(

 

Előzmény: elefada (1954)
elefada Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1959
Oké, oké, de ha ló nincs, jó a szamár is.
Előzmény: Pettviki (1958)
Pettviki Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1958
A bivaly mindig erősebb.
Előzmény: elefada (1955)
Pettviki Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1957
Az elmélet oké. Csak éppen nem mindig úgy jön ki a lépés, ahogy az ember eltervezi. Most éppen arra várok, hogy 20 C-on behozza a savanyodásban elszenvedett lemaradását (a pince lépcsőjén jó, ha volt 4 C fok).
Előzmény: elefada (1954)
Pettviki Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1956
Sajt sajt. Vegyes alvasztású. Akármilyen rossz formában vagyok, annak sikerülni kell.
Pont most állok neki az újabb adag gyúrt sajtnak. (Még nem adom fel.) Van megint 20 liter próbálkozni való tej.
Előzmény: krizsi_l (1953)
elefada Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1955
Megnéztem én is, nekem erősebb oltós túrónak tűnik.Üstmunka nincs, csak savóban savanyodik. Szépen kihagyták az alvadék darabolását is, csak hipp-hopp forróvíz, de ott látszik hogy az alvadék kis darabokban.Végül is gyurás közben a felesleges forró folyadékot távolítják el, amit a tészta már nem vesz be.
Most már csak a hőfokot és az időt kéne kb tudni.
Előzmény: krizsi_l (1951)
elefada Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1954
A paranyica alapja , friss édes tejből, kultúra nélkül készült gomolya. A csöpögtetés ha 20 fokon történik, kb 20 óra múlva átsavanyodik. Ha nehezen indul a savfok, eltelhet 24 óra is. Lényeg, hogy forróvíz próbával várd ki, hogy ez megtörténjen.Ha tudod szalaggá húzni, ne tedd el hűvösre, hanem azonnal állj neki, mert ha túlsavanyodik, akkor sem nyújtható.
Előzmény: Pettviki (1952)
krizsi_l Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1953
És azt most hogy?
Vagy az nem sajt ? :)
Előzmény: Pettviki (1952)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!