Keresés

Részletes keresés

HRM King Gyula I Creative Commons License 2001.12.24 0 0 3247
A meglévő és jelenlegi az persze meglévő és jövőbeli...

Túl patetikus akartam lenni, meg is lett az eredménye :-)

HRM King Gyula I Creative Commons License 2001.12.24 0 0 3246
Előszöris szeretnék minden kedves topiclakónak, meglévő és jelenlegi Ügyfeleinknek Békés és Boldog Karácsonyt, valamint Sikerekben Gazdag Új Évet kívánni!

APT

OFF

Véleményem szerint azért az autók fejlődtek a 60-as évek óta, de ez a fejlődés 80 %-ban az elektronika fejlődésének volt köszönhető, kb. 20 %-ban új ötleteknek.

A mostani navigációs rendszerek, kanyarstabilizátorok, vagy a Mercinél például az indukciós kártyás nyitó-működtető rendszer szerintem azért az autók fejlődését is jelentik, csak nem az alap értékekben. De aki közlekedett már mondjuk az új S500-zal pár karikát, az tudja miről beszélek, az azért nem a 60-as évek beli járgány. Radásul sok extra, ami elsőre parasztvakításnak tűnik, pl. szellőztetett masszázs-funkciós ülések, ilyesmi, annak aki sokat utazik, nagyon betalál.

Én pl. Genfbe szoktam menni egy lövésben, sajnos nem ilyen bringával, de aki ilyen 1500 km-eket hajt és gyakran, bejön egy-két pár órás dugó Zürich mellett, és akkor könnyen 20 órát mész egyhuzamban. Na olyankor azért már értékeled az ilyen apróságokat. Ezt csinálja meg valaki Suzukival :-)

ON

Glashuette

Speciel az Alain Silberstein esetében tök biztos vagyok abban, hogy annak a vevői 90 %-ban min. 20-30, de lehet hogy több száz órával már rendelkeznek egyébként. A maradék szerintem elvont marketinges vagy építészmérnök vagy formatervező. A nagyjának csak kell egy ilyen is, mellette Chopardja meg a többi van egy egész gyűjtemény. Még jobb példa a Gerald Genta mikimauszos retrográd tourbillon, horror pénzért, kb. pofára egy 10 éves gyereknek való. Ezeknek az óráknak megvan az ügyfélköre, gyűjtők, de szerintem a Chronoswiss Opussal nem lehet összehasonlítani.

Az egy hordható óra, amiben a hozzáadott érték (legalábbis az én számomra) teljesen nyilvánvaló. De persze nem akarlak meggyőzni, ha neked nem, akkor nem.

APT Creative Commons License 2001.12.24 0 0 3245
GLASHUETTE: No ebben teljes köztünk az egyetértés. Csak én az új alatt tényleg újat értek (mint ahogy céloztál arra, hogy pl: a billegő helyett valami mást). Ennek a jeleit azonban én nem érzem pl: a LANGE minimum százötven éve ismert, minden órás által tanult megoldásokat alkalmaz, és az L.U.C 1.96 is roppantmód emlékeztet engem egy 50-es évekbeli PATEK szerkezet újratervezésére. És manapság mindenki más is inkább csak ezt teszi. Még az Omega által most újdonságként bevezetett George Daniels féle Co-Axial gátszerkezet is számomra igencsak egy, az UNION által védjegyzett jó 150 éves karos kronométer gátszerkezet egyfajta - alapos - átalakításának tűni. (Ugyanigy az autóiparban például a most kihozott új modellek semmiféle újdonságot nem tartalmaznak a 60-as évek jobb modelljeihez képest (már akkor is volt elektronikus befecskendezés és blokkolásgátló, csak kuriózumnak számított), inkább csak nagymértékben tökéletesedtek a megoldások. A jelenlegi kutatási irányok is inkább csak az ismert megoldások továbbfejlesztgetései (hidrogénüzem, gázüzem, hibridhajtás stb...). Semmi olyan nincs ebben, amit 150 éve mondjuk Jedlik Ányos ne tudott volna, de legalábbis ne lett volna képes megérteni! De ha valaki kihoz majd egy hidegfúziós generátort, az valóban igazi áttörés lesz!) Épp G.R.Lang (ChronoSwiss) szavai azok, hogy: "Az óraiparban a szakmai csúcs valahol a XIX. század végén volt, azóta csak a megoldások letisztulása, tökéletesítgetése zajlik." Igazi újdonság azóta a csak az elektromos-elektronikus bázisú időmérők megjelenése volt. Én ezen annyit kiegészítenék, hogy azóta szinte forradalmi fejlődés volt a metallurgiában, és a nagyüzemi finommechanikai technológiában, és ez lehetővé teszi, hogy a jelenlegi konstrukciók - bár a régiekkel azonos elveken működnek - még is sokkal olcsóbban, sokkal jobb eredményeket érnek el. Mint az autóiparban - a forradalom ott sem tudományos, hanem technológiai volt. Ha engem kérdezel, akkor technikailag is valódi újdonság pl: az Ulysse Nardin FREAKjának gátszerkezete, bár ez is valahol a kronométer gátszerkezetekkel rokon. A GLASHÜTTE vagy CHOPARD esetén én semmilyen olyan megoldást nem látok, amelyet egy 1890-ben élő igazán jó és tájékozott órás már ne ismert volna, és ami miatt ne tudott volna az órához hozzányúlni. A kivitel és minőség, a mai kenőanyagok láttán azonban biztos, hogy a nyála csorgott volna! Ez akkor nem volt elérhető!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: glashuette (3244)
glashuette Creative Commons License 2001.12.23 0 0 3244
APT: Dehogy haragszom, nem erről van szó! Csak elegánsabb a saját szerkezet. Nekem attól kuriózum egy óra, hogy nem a más által gyártott szerkezetet rakja be a tokba, hanem kitalál valami "újat". Szürke világ lenne, ha mindenki az ETA-ból meg a Fréderic P. -től rendelné a werket. Igenis van értelme kitalálni újból a meleg vizet! Hátha kitalálnak valami jobbat, mechanikailag tökéletesebbet, mást a billegő helyett, vagy akármit ami más, mint a sablon, a más által legyártott futószalagtermék! Ha nem erre törekedett volna folyton az emberiség, akkor még mindig a kőbaltánál tartanánk és nem jutottunk volna el sohasem a Holdra.
Előzmény: APT (3243)
APT Creative Commons License 2001.12.23 0 0 3243
GLASHUETTE: Szerintem most már "csakazértis", gyomorból haragszol a nem saját szerkezetes gyártókra. Közgazdaságilag a L.U.C. 1.96 is egy baromság. 5000Ft-os CASIO-t kell venni! Annak még van értelme. A többi már pénzkidobás - ha csak egy órára van szükség. 9000 Euróért pedig az vesz meg egy Alain Silbersteint, akinek tetszik. Az óra pedig MINŐSÉGILEG, és ezt a minőségileget húznám alá, nem rosszabb, mint a L.U.C. 1.96, vagy egy V.C., vagy egy átlagos Jaeger. Ugyanolyan tartós, megbízható, örök darab lesz. Emellett ez is egyedi darab, más gyártótól ilyen, vagy akárcsak ilyen kinézetű óra nincs. Ezek a gyártók alkatrészként veszik az alapwerkeket, több alkatrészt ki is cserélnek, utánmunkálják a nyers alaplemezeket, polírozzák, felületkezelik és még egyszer ellenőrzik az alkatrészeket, majd ők szerelik össze és szabályozzák be. Tekintve, hogy a saját szerkezetet gyártók is csak néhány alkatrészt állítanak elő saját maguk, a többit (fogaskereket, billegőt, motorrugót, horgonyt stb...) általában katalósusalkatrészként veszik, ezért nem sokkal kevesebb a munka ezzel, mint egy úgymond saját szerkezettel, ami rendszerint nem is igazán saját. "Egészen" saját szerkezeteket csinál a Patek, a Lange, a Girard-Perregaux, de a nagy többség még a sajátnak mondott kalibereit is a fenti elvek alapján állítja össze! Például az ETA felajánlotta a NOMOSNAK, hogy a naptárral kiegészített, modifikált 7001-et már jelölheti a NOMOS saját kaliberként, annyira eltér az eredetitől, de a cég egyenlőre nem élt vele. Sok sajátnak mondott mai kaliber mögött (pl: GLASHÜTTE-UNION, BLANCPAIN, BREGUET!!!, OMEGA!!!, V-C, de tudtommal az 1.96-os gátlóműve is Girard-Perregaux alapokra épül) ilyen nagymértékben átalakított, modifikált szerkezet áll, amelyet a cégek sajátnak neveznek, és szerintem joggal. Szerintem az a kérdés, hogy érdemes-e feltalálni újra a meleg vizet, vagy sem. Egyszerűen nincs gazdasági értelme annak, hogy nekiálljak horgonyt és billegőt méretezni egy kis szériás gyártásnál, sokkal több értelme van minőségi alapwerken elkészíteni azokat a szerkezeti kiegészítéseket, amelyeket én találtam ki. Ha mégis belemegyek a mindent magunk csinálunk utcájába, akkor a végeredmény olyan, mint a LANGE órái, gyönyörűek, szépek, kuriózumok, de pontatlanabbak és bonyolultságuk miatt megbízhatatlanabbak (szerviz visszajelzés) mint a finomított minőségi "tucatwerkekre" épült órák, megfizethetetlen áron. Nem is biztos, hogy sikeresek lesznek hoszú távon! A trabantos hasonlat meg azért nem jó, mert a Trabi spoilerekkel és alufelnivel is csak egy rozzant kétütemű műanyag autóutánzat lesz. Az óraiparban éppen az a dilemma, hogy a több tucat szerkezetgyártónak az ETA berkeiben történt egyesülése után olyan katalóguswerkek állnak rendelkezésre, amelyek nem hogy gyengébbek, de még sokszor jobbak is az egyedileg előállított szerkezeteknél, olcsóbban. Erre persze sokan építenek.
Az árakról pedig valóban lehet vitatkozni, sok árat nehéz megmagyarázni. A ChronoSwiss, vagy az A.Silberstein v. éppen Perrelet órák legalább egyedi kisszériás darabok, amelyeknek meg kell az exkluzivitásukat is fizetni. Persze így is drágállhatod őket, és ebben én egyetértek Veled. De nekem még jobban bögyömben van pl: a BREITLING, amely 7750 alapú, minden "flanc" nélküli órát nem sokkal olcsóbban ad, mint az OPUS, de lehet venni sima ETA automatawerkes IWC-t is közel egymillióért. Így nézve az OPUS akár kimondottan jutányosnak is nevezhető! Ezek az órák egyedi megjelenést, presztízst adnak, amelyért a vásárlók - úgy tűnik - hajlandóak ennyit fizetni. Ha a piac nem tolerálja ezeket az árakat, majd csökkenni fognak (szerintem a L.U.C 1.96 aranytokban sem kerül előállítási áron többe 3-400 ezernél!)

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: glashuette (3242)
glashuette Creative Commons License 2001.12.23 0 0 3242
te_o: Kíváncsiak lennénk O.G véleményére, sőt nagyon kíváncsiak. Érdekelne például az Opus árképzési módja (természetesen nem a POEN haszonkulcsa, s hogy abból mennyi marad nekik, ezzel körülbelül tisztában vagyunk), hanem az, hogy az ETA-tól átvett nyers 7750-esből hogy lesz ilyen méregdrága darab, mire a kiskereskedő átveszi. Azt hiszem a kiskereskedőket kitárgyaltuk, tudjuk hogy ő áll a lánc végén, egyenként kell meghallgatnia az ilyen marhákat is mint pl. glashuette, elmagyarázni szépen nekik mindent, mi miért hogyan működik, továbbá bombázni a kuncsaftokat ingyenes Chronoswiss könyvvel, hadd egye a palit a fene - természetesen egy platinatokos - Opusért. Szívesen olvasnék továbbá egy cikket Alain Silbersteinről és kis cégéről, és ebben főleg arról, hogy mi a titka egy ilyen cégnek, hogy minden közgazdasági észérv ellenére a piacon van a 9000 Eurós 7750-esekkel 2892 A2 vel meg a százezer eurós tourbillonos modelljeivel. Ezeket megveszi valaki??? És ha van valakinek 9000 Eurója, akkor miért egy ilyen órát vesz meg, miért nem egy Chopard LUC 1.96-ot? Hogy működik ez az egész, nem értem???!!! Azért, mert mondjuk 200 darabos sorozatokat ad ki? Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy marketing az egész. Mi benne a kuriózum??? A tok anyaga: acél. A szerkezet: milliószám gyártott tömegcikk. Csak arra tudok gondolni, hogy az ÁR A KURIÓZUM. Ha mondjuk attól "jó" egy autó, hogy alufelni van rajta, meg spoilerek, azt megette a fene. Ha rárakod ezeket a kellékeket egy Trabantra - közröhely tárgya leszel. Ha ugyanezt megcsinálod az óraiparban, tehát ha egy tucatszerkezetet kiglancolsz, kékített mutatókat raksz rá és olyan tokba teszed amely rugós fül helyett csavaros van és tízszeres áron kínálod akkor ez senkinek sem tűnik fel? Miért?
Előzmény: te_o (3227)
zsuzsa Creative Commons License 2001.12.23 0 0 3241
A Duna Plaza foldszintjén van egy régiségbolt, ahol ékszereket és órákat is árulnak. Szép régi karórákat láttam a kirakatban, szerintetek azokat cska felvásárolják de kalkuláljam bele az árba a rendbetételt is ? Ismert meg kevésbé ismert nevek Omega, Doxa stb.van a kirakatban kb féltucat karóra. Az ékszerek szépek, dehát nekem óra kell és annál nem mindegy mi van belül.
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2001.12.23 0 0 3240
Kedves Óramágusok!

Kaptam a nagymamámtól egy órát aminek az eredete: valami rokoné volt...

Az óra elég érdekes, átlátszó a hátlapja, látszik a szerkezet egy része, pl. a billegőkerék.
A számlap széle is átlátszó, azon vannak a számok, tehát átsüt a fény az órán.
A számlap feliratai:
TINTIN
5 rubis
antimagnetic (a segédszámlap másodpercmutatója felett)
swiss made
A szerkezeten látható felirat:
swiss made
5 jewels
A tok felirata:
fonte injectee swiss

A tok aranyozott de erősen megkopott az aranyozás rajta különösen a felhúzókoronánál. Nagyanyám szerint az óra nem működik, én felhúztam délután egykor és azóta (picit sietve) jár.

Tud valaki mondani valamit erről? MIkori lehet, van-e valami értéke, esetleg kuriozitása? Ki kellene tisztíttatnom, átnézetnem, esetreg újraaranyoztatnom, nekem nagyon tetszik, hordanám is. A tisztítás/átnézés/aranyozás mennyibe kerülhet? Már nagyságrendileg érekel, látatlanban biztos nem lehet pontos összeget mondani.

Előre is kösz,

Hayloft

Ksasa Creative Commons License 2001.12.22 0 0 3239
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kivánok minden kedves topiclakónak.

Üdv. Sasa.

Puli Barát Creative Commons License 2001.12.22 0 0 3238
Sziasztok.

Tudna valaki mondani valamit a Sector ADV 4500-ról?
Köszi.

BTS Creative Commons License 2001.12.22 0 0 3237
te_o!
Nagyon tetszik a Tissot, de nem nevezném a kedvencemnek.
Ami még jobban bejönn, az a Sector 950-es, akár automata szerkezettel is (cserélnem kéne az öcsémmel).Ez már titánium, 300 méteres, csavarozott a nyomógombja is etc.
Előzmény: te_o (3235)
BTS Creative Commons License 2001.12.22 0 0 3236
j b!
Annyira nem lepődtem meg, hiszen nem ma kezdte az óragyártást.
Nagyon tetszik a PRS 200 Chrono Diver.
Előzmény: j b (3234)
te_o Creative Commons License 2001.12.22 0 0 3235
Hali!

BTS!
Azt hiszem, akkor megtalaltad az igazit? Vagy azert vannak meg almok? :)
Tissot: nekem is volt egy automata, massziv ETA szerkezettel, havi egy-ket perces pontossaggal. A kulseje jol nezett ki, az aranyozas tartos, acel tokos, zafiruveges. Szoval aranylag megbizhato darab, es ez szerintem az oraikra altalaban jellemzo. Belul egyszeru, alap ETA verkek, semmi plusz, kivul divatos, es szerintem szep design. A svajciak kozott ma egy tucatora, presztizserteke nincsen, uh. nem hosszu tavu befektetes, de a mindennapokban tokeletesen helytall. Nalam a 3 eve alatt semmi problema nem volt vele. Ja, es az aruk is elegge emberi.

APT, oyster!
A marketinges temahoz: manapsag ok veszik at a klasszikus kereskedoi szerepeket, eladjak az arut. Egy szupermarketben mar nem kepesek az eladok teged maradektalanul kiszolgalni, egyre inkabb csak arufeltoltokke-karbantartokka sullyednek. A mai vilagban szukseg van ra, elkerulhetetlen rossz. De meg lehet tanulni szurni az infoikat. Csak amig ez kialakul, addig sok viz lefolyik...

Vegul en is mindenkinek BOLDOG KARACSONYT KIVANOK, es hogy egy rovid idore csak a szepsege miatt nezzetek az orara.

te_o

j b Creative Commons License 2001.12.22 0 0 3234
APT: Ismét tanári eleganciával hoztál salamoni véleményt. Tényleg lenyügöző az empatiád mindnyájunk irányába. Vigyázz, mert holnap jön vissza GLASHUETTE és ismét békitgethetsz össze mindenkit.
BTS: Meg fogsz lepődni, nekem Tissot-m is van mégpedig nem csak automata, hanem egy kvarc is, pár éve egyik nagy kedvencem volt és nagyon jónak tartom őket ár/érték viszonylatban különösen.
Előzmény: APT (3228)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.22 0 0 3233
Ezúton pedig kívánok minden hobbitársnak kellemesen töltött Ünnepeket és eredményekben, ketyegésben gazdag Új Évet !
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.22 0 0 3232
APT !
A mai marketingtünetekben sajnos igazad van.
Én mindössze a korábbi, adott szintre emléssel egyet nem értő véleményedet korbácsoltam azzal, hogy akadhatnak közöttük értelmes lények is, jó, követendő gondolatokkal. (Mégha a többség valóban méltatlan rablógazdálkodást űz is.)

Persze órás berkekben ez a piaclerohanó hülyeség kevésbé érezteti hatását, mint mondjuk a háztartási tömegcikkek esetében. SZERENCSÉRE.

BTS Creative Commons License 2001.12.22 0 0 3231
Lenne még egy kérdésem:
Függetlenül attól, hogy kvarc-e vagy sem, a TISSOT-ról ki, mit tud ?
BTS Creative Commons License 2001.12.22 0 0 3230
APT!
Igazad van, a mechanikus órának lelke van és köszi a megértésedet.
te_o!
A hétköznapokban és a ritkán előforduló alpin antenna-forgatás közben is a Sectort viselem.Egyszerűen nem tudom levenni, ez sajnos látszik egy picit a polírozott részeken, de ez orvosolható hiba, próbálok vigyázni rá.
Előzmény: APT (3228)
APT Creative Commons License 2001.12.21 0 0 3229
TE_O: Szerintem nagyon megtisztelő ötlet. Előbb utóbb interaktív Óra Magazint hozhatunk össze, és ez valószínűleg rengeteg embert érdekelne, még ha csak olvasóként is!
Előzmény: te_o (3227)
APT Creative Commons License 2001.12.21 0 0 3228
BTS-ALEXANDROSZ: Már csak azért is megértelek benneteket, mert egy évtizede jómagam is pont így gondolkodtam a témáról. Bár már akkor is a mechanikus szerkezetek izgattak, sőt már akkor is hobbyszinten javítgattam őket, de kvarcórát hordtam, és azon gyötrődtem, hogy hogyan magyarázzam meg magamnak, hogy miért az tetszik, ami drágább, és műszakilag gyengébb. Aztán rájöttem, hogy nincs nagyobb ostobaság, mint ha meg akarom magamnak magyarázni, hogy mi miért tetszik. Tetszik és kész. Éppen ezért viszont nem mondom azt, hogy igazatok van, és ezért szerintem J B-nek sincs igaza. Itt ugyanis nincs abszolút igazsága senkinek - így nekem sem lehet. Ha azok az elvárások, amelyeket BTS megfogalmazott, akkor a Sector nagyon jó választás, erős, megbízható tokokba jó ETA, és nem kevésbé jó MIYOTA werkeket épít, ezek évtizedekig jó, karbantartásra igénytelen és pontos órák lesznek, és aki a sportos stílust szereti, annak esztétikailag is megelégedésére szolgálhatnak. De az is igaz, hogy a mechanikus órának úgymond "lelke" van, az érzékenysége, törődésigényessége sokunk szemében nem hogy hátrány, de kifejezett vonzerő lehet. Mások számára viszont negatívum. De hát nőben sem mindenkinek ugyanaz az esete, el is kel a lányok zöme...
A kvarc mechanikák meg nem véletlenül terjedtek el, hiszen számos előnyük van. Nagy darabszámban hihetetlen egyszerűen állíthatóak elő, és mivel igen kis igénybevételnek vannak kitéve a mechanikus alkatrészek, ezért nagyon olcsóra is készíthető. Sokak - így jómagam - számára is épp ez a gond. Ugyanis olyan gyenge mechanikai kivitel mellett (a leggyengébb préselt műanyag fogaskerekek, mágnesporral kevert műanyagból fröccsöntött léptetőmotorok, műanyag tengelycsapok stb...) is pár évig elnyekergő mechanikák készülnek, amelyek mondjuk egy svájci horgonygátszerkezetnél pár óránál tovább egyszerűen nem működnének! A mechanikus óraszerkezetnek sokkal komolyabbak a minőségi igényei (kicsit megvilágítandó: a futómű rugóházhoz közeli részeinél lassan forognak a kerekek, de nagy a nyomaték, az erő. A gátszerkezetnél már nagyon kicsi a nyomaték, de nagy a mozgás sebessége. A mindkettőnek megfelelni képesre méretezett anyagokból és megmunkálással készült jó szerkezetnek ezek után olyan nagyok a tartalékai, hogy folymatos üzemben is kibírhat több évszázadot is!) Ezért sokak a kvarcórát kissé "megvetéssel" nézik, pedig azért minőségileg kifogástalan, a mechanikus szerkezetekkel vetekedő várható élettartamú szerkezetek is vannak szép számmal, persze ez nem a 2000 Ft-os Q&Q óra... Pénze meg tényleg nem mindenkinek van sokszázezres órára, és ezért még nem kell szegényt elkeseríteni. Néhány tízezer forintért már lehet esztétikailag élményt nyújtani képes, minőséget adó órát venni (de 3000Ft-ért nem, még akkor sem, ha most ezzel megsértek valakit..), bár én ennyiért inkább egy öreg mechanikusat szoktam venni, de ugyanakkor én például nem kedvelem a sportos stílust, sokak viszont rajonganak érte. Ha meg lesz idővel több pénz is akkor lehet - ha vágyik rá valaki - komolyabbat venni, és az az igazság, hogy egyszer kézbevéve egy komoly Zenithet, ChronoSwisst, Perrelet-t mégiscsak ráébred az ember a különbségre, és fellelkesül.

OYSTER: A jelek szerint nem sikerült szándékaim szerint kifejezni magamat. No, szóval szerintem a helyzet rosszabb, mint Ogilvy célzásából következne (akinek tüneményes ötletei voltak). A hagyományos elv - amire Te célzol - az lenne, hogy egy cég előállít egy jó minőségű terméket, majd keres egy reklámcéget (vagy saját reklámrészleget alapít), és igyekszik pompás produktumaival megismertetni a vásárlókat, felkelteni érdeklődésüket. Csak én úgy érzem, hogy az elmúlt másfél évtizedben visszafelé fordult a dolog, most már a farok csóválja a kutyát. Világcégek leglényegesebb részlegévé vált a marketing, és egyre gyakrabban a cég vezetője is a marketingesek közül kerül ki, műszaki cégeknél is. A termelés és a minőség, egyáltalán - A TERMÉK - nem is érdekli őket, nem értenek ilyesmihez. Nyomul a marketing, reklámozzák a terméket (van, hogy anélkül, hogy egyáltalán lenne termék!!!), és ha jelentkezik a kilúgozott agyú vevő az igényeivel, akkor majd kerítünk valahonnan valamit, ami hasonlít arra, amit reklámoztunk, és kész. És sajnos ez nem vicc, ez egyre gyakrabban így működik. A reklámok zöme nem mond igazat, olyan tulajdonságokat és életérzést sugall a termékről, amellyel az garantáltan nem bír, és emellett harsány, agresszív, bemászik a hálószobámba. No ez, ami engem busongásra késztetett!

GLASHUETTE: Megint meg fogom védeni az Opust. Az Opus ugyan 7750-re épül, de nem egyszerűen szkelettált, hanem egy új, Lang által méretezett szkelett alaplemezt kapott (az óraszerkezet legbonyolultabban megmunkált és legdrágább része általában ez!) , és a mutatórendszer sem egyezik meg az eredeti 7750-el, új funkciók és áttételek kerültek bele. Sok tehát benne az egyedi munka, szerkezetileg is. Egy 7750 alapwerkes Bulovával nincs is sok értelme összehasonlítani. Alain Silberstein óráit még kevésbé. Ezek egyedi megjelenésű, és szintén egyedi szerkezeti megoldásokat tartalmazó órák, kiváló tervezéssel és minőséggel (sajnálatos módon ezzel együtt nekem egyáltalában nem tetszenek, de hát az élet sanyarú...). Az árukat meg nyilvánvalóan magasan tartja az, hogy egyedi darabok, nagyon kevés készül belőlük. Milliós darabszámban gyártva fejlesztés és a technológia felszerszámozási költségei annyifelé oszlanának, hogy az órák ára a töredékére csökkenne, viszont épp az az egyediség, exkluzivitás lenne oda, ami érdekessé teszi őket. Szerintem hagyjuk is a témát, mert közgazdasági értelemben támadhatatlanul igazad van, csak ezt a témát Mi itt részben érzelmi oldalról közelítjük meg. Közgazdaságilag az 5000Ft-os CASIOnál jobb órának semmi értelme nincs, és már Te is őrültséget követtél el a Zenitheddel. Pedig hát ez nem így van. Amúgy a 7750 elismerten strapabíróbb, megbízhatóbb és igénytelenebb mint az El-Primero, és a jobb kivitelei ugyanolyan pontosak is. Csak a nagy darabszám miatt tömegárunak tűnik (mint ahogy a Mercedes 600 és a BMW750iL is hamisítatlan kommerciális tömegáru), nincs meg benne mondjuk egy Patek exkluzivitása, pedig műszakilag lehet hogy jobb, az árról pedig inkább ne is beszéljünk. De - hál' Istennek - van másnak is helye a nap alatt.

LADA: Régi kérésedre visszatérve, kezembe akadt az ETA251.265 adatlapja. 22 köves, négy motoros kvarcwerk, igen jó tűrésekkel, és nagyon szolídnak tűnő, robusztus kidolgozással. Ha már kvarcóra és krono, nos akkor nem tűnik egy rossz választásnak. De azért vigyázzatok a tokra, és bármit is mondjon az órás, 5 évente tisztítassátok ki a szerkezetet, és ilyenkor ragaszkodjatok ahhoz, hogy a tok összes tömítését - ne csak a hátlapét, de a gombok-korona kis gumigyűrűit is - kicseréljék. Akkor szerintem hosszú, békés együttélésre lehet számítani.

És a lényeg: EZÚTON KÍVÁNOK A TOPICTÁRSAKNAK BÉKESSÉGES KARÁCSONYT, ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: glashuette (3226)
te_o Creative Commons License 2001.12.21 0 0 3227
Hali!

Latom, mindenki koszonget el.
Azert probalkozom.

Tisztelt topiclakok!

Multkoraban beszelgettunk egy kicsit O.G.-vel, es elokerult, hogy erdemesnek tartanak az Oramag. -ban megjelentetni a forum nehany erdekes hozzaszolasat. Mivel hogy van sok igen ertelmes dolog, meg nehany cafolni valo ostobasag is. Kerdezte, h. mi a velemenyem az otletrol. Oszinten szolva nekem tetszik, a velemenyemet mindig vallalom, de persze amugy is csak nickname szerint lenne beteve. Ti mit szoltok hozza?

glashuette!
bosszants csak bennunket, az igazi ervekbol lehet tanulni, ha egyetert az ember, ha nem.

te_o

glashuette Creative Commons License 2001.12.21 0 0 3226
APT: Ez az! Hol áll az ár/minőség, vagy ha úgy tetszik jobban ár/kuriózum mondjuk a Chronoswiss Opusnál? Sima szkelett 7750-es acéltokban, 1 millió 300 ezerért. Nagyon tetszik. De ennyiért?????? Ez számomra nem más így mint egy blöff.

ui: MINDENKINEK BOLDOG KARÁCSONYT, vasárnap jövök vissza és tovább bosszantom a társaságot :)

Előzmény: APT (3209)
glashuette Creative Commons License 2001.12.21 0 0 3225
HRM King Gyula I: Te írtad: "Akkor jön a szarosszendvics, mikor leesik az óra és alkatrész kell hozzá. Legközelebb biztos Eta szerkezetre épülő órát veszel, garantálom." Nos, ha holnap beesne a Zenith órám a Láchídról a Dunába, akkor sem követnék el harakirit. Nekem 3 év alatt megtermelte már azt a gyönyörűséget amiért megvettem. Egy pillanatig sem rágtam a körmöm amiatt, hogy mennyi lesz hozzá az alkatrész. Ha azon eszed magad örökké, hogy mennyi lesz a Mercid szervize akkor ne vegyél soha. Nem neked való. Mellesleg van Eta Valjoux szerkezetes 7750-es Bulovám is, és képzeld el hogy imádom. Nem azért mert olcsó volt kitisztíttatni, hanem mert szép. És Eta áron vettem, 100.000 Ft-ért. Mint tucatáru, nekem ennyit megért. Nem egymillióért vettem Etát hanem a tizedéért. Egymillióért én nem Etát akarok venni! Írhatják a 9000 Eurós 7750-es Eta werkes óra számlapjára azt hogy Alain Silberstein, egy dolgot tudnod kell: nem sokat fogsz látni csuklón, mert akkora marha kevés él a Földön, aki Eta tucatárut vesz luxus áron.
Előzmény: HRM King Gyula I (3210)
j b Creative Commons License 2001.12.21 0 0 3224
Javaslom mindenkinek aki a sportórákat szereti, hogy olvassa el a Sinn Arktis 3 oldalas tesztjét a Sinn honlapján, ha még megtalálható, én kb. két éve láttam. Szerintem még a Breitling chronometer kvarca sem mutatna semmit minusz 40 foknál, egy mechanikus sportóra meg néhány másodperccel többet sietne a normálnál. Nálam ez a sportóra, másnak meg az amiben lehet pl. kocogni. De lehet holnap itthon is minusz 30 fok s kaphatsz defektet, elakadhatsz a hóban, nem az fog számitani, hogy 11 óra 30 perc 14 mp 25 század, hanem hogy fél tizenkettő körül járunk vagy meg van dermedve a mutató.

Az ócska fénymásolat valóban erős volt utólag visszaolvasva, elnézést a hasonlatért, lehet szép egy repro vagy egy fénymásolat is. Már kitárgyaltuk, hogy itt elsősorban eszmei értékről beszélhetünk az pedig nem közgáz.

Én is mindenkinek nagyon boldog karácsonyt és nagyon gazdag és eredményes új évet kívánok!

j b Creative Commons License 2001.12.21 0 0 3223
BTS: Eszemben sem volt senkit megbántani, éppen azt ecseteltem, hogy én is el tudnék képzelni (bizonyos körülmények között) kevésbé "népszerü" órát a kezemen. Egyik jó barátom autókarosszéria lakatos, én az ő példájával éltem! Nem gondoltam, hogy ilyen félreérthetően fogalmaztam. Nem akarok mentegetőzni, de éppen a Te órádat védtem, mint ahogy korábban is megtettem már több hozzászólónál. Korábban irtam, hogy izlések és pofonok stb. A Sector pl. kiváló japán béllel is szerel órákat, de mi nem ezeket szeretjük. Nekem is van több kvarcórám pl. egy nagyon pontos Omega De Ville, de ezeket nem emlitettem, az automatáimról meg olvashatsz korábbról, szerintem nem rosszak s ha visszaolvasol megtudod hogy miért hordom őket. Látszik, hogy Téged is érdekel az óra, hidd el, hogy változnak az izlések, én is néhány éve még "csak" kvarcot hordtam de ma ugy érzem, hogy az csak egy tárgy a mechanikus pedig egy ÉLŐ szerkezet!
Előzmény: BTS (3220)
sukosdg Creative Commons License 2001.12.21 0 0 3222
Hú valóban parázs vita alakult ki. Én a reklámok meggyőző erejére próbáltam mutalni. Szükség lenne a mi kedvenceink reklámozására is!!!!!!!!

Akik ma dolgaznak utoljára karácsonyig :

Boldog, békés ünnepeket!

Remélem sokaknak ketyegni fog a csomag !! :)))))


www.ora.ini.hu

te_o Creative Commons License 2001.12.21 0 0 3221
BTS!
A pontossagot csak azert emlitettem, mert te is utaltal ra, es elegge gyakori a kvarcorasok koreben ez az erv. A topicban mar korabban elokerult a tema, ha erdekelnek az erveink, utana lehet nezni. A sportora fontos jellemzoje a masszivitas, ezt elismerem, ennyire azert kepben vagyok. Amit a TAG Heuerrol olvastal, az ha minden igaz, elegge marketing jellegu iras volt, mint ahogyan a Vectoros is. Nem is vitattam, hogy valodi sportora, es a celjara tokeletesen megfelel. De sajna szamomra semmi tobb, nem kepes semmi olyan pluszt nyujtani, amit masik tucatdarab nem. Szoval a sportorak eleve olyan kulon vilag, amit megint csak az igenybevetel figyelembe vetelevel lehet vizsgalni. Amit a Heuer irt, mind igaz es szep, de hozzajon meg a kidolgozasi minoseg, megbizhatosag, belso egy oranal. (ahogy hallottam, a Heuernek sem erossege ezek kozul nehany). Szoval meg egy kvarcverk es kvarcverk kozott is lehet kulonbseg (lsd. Ora Mag.), ezt pl. abban veszed eszre, h. egy ev alatt leszopja az elemet, meg hogy javithato, strapas lesz e az ora tiz ev mulva. A Breitling pl. mindegyik kronometer. A tokok is legyenek masszivak, es ne potyogjanak ki a gombok fel ev utan - ehhez megint kidolgozasi minoseg kell. Viszont mivel en mint irtam, nem nagyon vagyok sportorailag kepben, nem tudok bovebbet irni az oraddal kapcsolatban sem. Egyebkent hetkoznap mit hordasz (mar ha nem iparialpin antennaforgato mernok vagy).

te_o

BTS Creative Commons License 2001.12.21 0 0 3220
A sportóra célja nem csak a pontosság, hanem benne van a nevében.
Másodszor:nem vagyok sem lakatos, sem üzletember.Távközlési mérnök vagyok.
A Vectorról az Óra Magazinban olvastam, hogy megbízható, de lehet, hogy csak az a típus, amit teszteltek.
A mínőségnél maradva:szintén olvatam, hogy a TAG Heurer milyen követelményeket támasztott fel a mínőséggel szemben (6db):
-Zafír üveg
-Egyirányba forgatható lünetta
-Jól látható jelzések és számok (sötétben is)
-20 Atm nyomásállóság
-Biztonsági záras csat
-Csavarozott korona

Ennyi? Ezeket az órám is teljesíti, sokkal kevesebb pénzért.

Előzmény: te_o (3218)
te_o Creative Commons License 2001.12.21 0 0 3219
Alexandrosz!

Szerintem aki svajci oraval magamutogat, az igen sokszor kvarcot hord, illetve az abszolut felkapott markakat (Rolex, Omega, Breitleing, RW, stb). Egy tf. Chopard LUC olyan szolidan elegans, hogy ha nem ert vki. legalabb minimalisan hozza, fel sem tunik neki (pedig dragabb, mint egy atlagos Omega v. Breitling).
Mas: en egyetemista vagyok, nem a modosabb kozeposztalybol, videkrol. Megis (igaz, hasznalt, 40 eves), automata Omegam van. Meg meg nehany erdekes darab otthon, de azokra felmentes a hobbim. Es nem annyibol elek, amit a Metroban nyilatkoznak az egyetemistak... Szoval aki akarja, az az eletben egyszer megengedhet egy szep es diszkret darabot, akar mechanikusat is, meg ha nem is a legmenobb es legdragabb markak kozul. Az mar mas kerdes, hogy hajlando-e elkolteni ra annyit, vagy vesz helyette mast (cigi, pia, mobil, meno sportcipo, meki, etc.). Egyekent apamnak is egy szep kvarc Certinaja van, de mar banja. Mechanikusat kellett volna... :)

te_o

te_o Creative Commons License 2001.12.21 0 0 3218
Hali!

Meg a sajat szerkezetekrol! Szerintem a sajat szerkezet az, amit a gyarto a sajat celjaira, sajat maga tervez. Tehat nem egy masikat alakit at, mert az soha nem lesz ugyanolyan. Az, hogy kataloguselemekbol tervez akar, az nem szamit. Nem varhato el, hogy mindent sajat maga allitson elo, foleg, ha egy szakosodott gyarto annal sokkal jobbat kepes eloallitani. A programozasi peldanal maradva, ha sajat programot irok akar kesz beepitett fuggvenyekkel, az azert sajat lesz. (Sot, ha nem vagyok olyan penge, jobb is, mint hogy en magam irom meg ezeket is). De ha vki. megirt egy programot, es en azt irom at, akarmilyen jol, az mar nem teljesen sajat munka!
Szoval a sajat tervezesnel minden alkatresz akkora meretu, es oda valo, ahova. Nincsen felesleg, nincsen hiany. Ha egy tf. automata katalogusverket tuningolnak kronova, az nem lesz attol meg egyenrangu krono szerintem, hogy ratesznek egy modult. (egyebkent akkor minek csinalnanak kulon kronokat is?). Ill. ha egy komplikaltabb krono verket (pl. 3 koros) egyszerubb stilushoz egyszerusitenek (pl. ket koros, no datum), akkor bizony lesznek felesleges reszek, uregek benne - minek? Egy celeszkoz mindig jobb az altalanosnal az adott celra, meg ha dragabb is.

BTS!
Az Elan is svajci ora, es meg pontos is... Meg a Flik-flak is (ETA). Szoval svajci az is, de felesleges rola beszelni, ugyanannyi plusz van benne, mint egy Casioban. Mivel en sportora vonalon nem vagyok tulzottan kepben, igy nem tudok erdemben hozzaszolni a velemenyedhez, de mint mar tobbszor elokerult a topicban, nekunk az ora celja nem csak a pontossag, mert akkor kinai atomora, aztan a topic egy eve nem elne. Egyebkent egy tavoli ismerosom uj Vectorjan egy honap utan lepotyogtak a mutatok...

te_o

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!