Keresés

Részletes keresés

APT Creative Commons License 2002.01.13 0 0 3485
IDOMERO: Persze, felteheted (szerintem is generálisan egyszerűbb tegeződni). Amit bármelyikünk ide feltesz, az alapállapotban nyilván közkincs. A "sáska" amúgy nagyon érdekes jószág, afféle félátmenet a visszavezető és nyugvó gátszerkezetek között. Érdekes gátszerkezete volt az No4-nek is, amolyam orsójárat-cilinderjárat hibrid, de nem találtam róla értékelhető képet. Kár, remélem idővel sikerül.
A Seiko-nak tényleg volt automata kronográfszerkezete, de szerintem a 80-as évek óta nem gyárt ilyet. Aukciós lapokon találkoztam ilyennel. Megpróbálok utánanézni.

TE_O: A hajszálrugókulcsok képei innen-is, onnan-is származnak. Amúgy alaki eltérésekkel felrakhattam volna még vagy harminc variációt, de már ennyit is túlzásnak éreztem... Főleg, hogy - mint tudjuk - az az igazi, ha nincs is hajszálrugókulcs. Kifejezetten régi szerkezetekkel pedig nem foglalkozik egy netes lap sem, de innen-onnan sok minden összejön. Tudom, hogy ez nem túl konkrét, de tényleg ilyen a helyzet, "csipegetni" lehet csak. Az orosz szerkezetek zöme nem koppintás, saját fejlesztés. Nem ritka persze, hogy valamelyik bevált svájci werket vették alapul, de nem lemásolták, csupán iránymutatónak tekintették (ugyebár a Merci sem koppintja Diesel és Benz motorjait, de az elv azonos). Ugyanakkor van már "echte" koppintás is persze. De ezzel ők dicsekednek a legkevésbé...

ORAGYUJTEMENY

te_o Creative Commons License 2002.01.12 0 0 3484
Hali!
idomero!
En mar nem is dicserem APT urat, ez tole termeszetes. :) Meg meg azt hiszi, akarok tole valamit, annyit tettem mar. :)
Mas: ott a messzi Papan mennyire van perspektivaja egy igazan komoly muhelynek (mint a tied)?

APT!
A hajszalrugokulcsok kepei a gyujtemenyedbol valok, vagy a netrol?
Mas: regi szerkezetekrol hol lehet megtudni vmit? Neten tudsz roluk adatbazist?
Mas: az "ujabb" orosz szerkezetekrol meg lehet tudni, h. melyiket melyik nyugatibol csinaltak? En csak parat talaltam a Poljot honlapjan.

te_o

idomero Creative Commons License 2002.01.12 0 0 3483
Mélyen tisztelt APT nem létező kalapom is emelem és látatlanba is földig hajlok ön előtt, ez olyan jó összealítás és a képek nagyon jók. A sáska gátszerkezetet nem ismertem ez nekem is unicom. EZ AZ IRÁS IGAZÁN A FÓRUMBA ILLŐ. Remélem még sok ilyen írással gazdagodik. Ez nagyon tetszik! Megkérhetem, hogy honlapomra felrakhassam egy az egyben? Na ha APT ezen hozzászólást valaki túl akarja szárnyalni igen, felkel kötni a gatyáját!
Mély tisztelettel APT iránt: Balogh István órás
te_o Creative Commons License 2002.01.12 0 0 3482
Hali!
idomero: arra a negy sorra voltam kivancsi, a konyv nekem is megvan. Azt hittem, h. egyazon mu mas mas forditasa a dolog, es azt is vhonnan koppintottak. (most nincsen nalam a konyv itt fenn, hogy megnezhessem.)
Egyebkent 1978-as vagyok, de igencsak a vege. Szoval en is meglehetos fiatalnak szamitok itt.
A rotor nevre gravirozasa erdekes lehet, mar bennem is felvetodott. De en majd csak akkor, ha vegleg megallapodom egy darabnal (lehet, h. soha nem lesz igy? Hiaba, elegge nehez monogamnak lenni.)
Seiko automata stopper a hetvenes evekben is volt meg forgalomban, azota nem talalkoztam vele, de ujra elovehettek.
Foglalkozasomra nezve pedig meg egyetemista vagyok, utolso eves, es villanymernokseget tanulok. Bovebben irok magamrol a honlapomon, a cimet megadtam itt a forumon.

Ez meg itt az oras resz:
www.teora.inf.hu

te_o

BREKI Creative Commons License 2002.01.12 0 0 3481
Idomero
De olvastam a weblapodat, de akaratod ellenere nem akartam en felirni a cimedet. :-)
Szoval van egy gepeszmernoki es egy rendszerinformatikusi diplomam. Most egy szamitastechnikai cegem van itt debrecenben. Az ora csak a hobby.
Breki
Előzmény: idomero (3480)
idomero Creative Commons License 2002.01.12 0 0 3480
te_o
A képem alatt elhelyezett üzletfilozófiás idézet az Cronoswiss koppintás, mert Gerd R. Lang órásmester üzletfilozófiájánál nincs jobb a világon és ennél jobbat szerintem, nem lehet kitalálni. Az ember saját magát adja el óráin vagy szolgáltatásain keresztül. A két tenyéren tartott zsebóra alatti idézet első két sora az Óraművek című pár éve kiadott könyv 5-dik oldalán található Egy óra cím után, a többi négy sort a menyasszonyommal írtuk egy órakiáltásra készült szórólaphoz. Most fogok rákeresni lapodra. Te_O te hányba születtél, mert úgy tudom egyidősek, vagyunk, mintha azt olvastam volna előrébb, de ha tévedek, akkor ne haragudj.

BREKI
Sajnos Pápa és Debrecen elég messze van egymástól. Pápa Győrtől délre esik a Bakony lábánál, fekszik.
A pontos adatokat honlapom megtalálni. Ezek szerint BREKI nem olvastad a honlapomat. Egyébként üzletemben külön időt fordítok az órakedvelőkre. Nálunk ők mindig szivessen látott vendégek, akiknek időt nem sajnálva mindig mutatok valami újat, gépet, szerkezetet, szép képet, vagy valami szerkezeti megoldást.
www.extra.hu/idomero

Jövő hónapban frissíteni akarom a honlapom, remélem akkor, már még több érdekes sajátképekkel (nemcsak az Internetről összevariált) tudom színesíteni a lapokat.
Jövő hétre rengeteg a munkám nemigen tudok majd a fórumon lógni, még holnap pihenek addig, ha van valami érdekes témátok, vessétek fel. Azért olvasni talán minden nap tudom, és a hétvégén írni is lesz időm.
Mi a véleményetek az automatika súlyának névre gravírozásáról üveg betétes hátlapnál, egy örök darabnál

Balogh István órás és még sajnos nem mester!
(Mert a mester a mi családunkba azt jelenti, ha már valaki megméretette magát a mestervizsgán, és azt sikeresen elvégezte. Apám más szakmákban dolgozik eredetileg én is az ő nyomdokaiba akartam lépni, de lebeszélt róla. Ő neki több mestervizsgája is van és még 50 évesen is, mai napig is folyamatosan képzi magát és 2 éve is tett egy mestervizsgát. Mi tudjuk mi az a mestervizsga!) Nem Jb-nek céloztam az iróniát.

Ma valaki említette, hogy létezik automata karstopper Seikoba. Valaki tud róla valamit? BREKI, te_o mi a szakmád?

BREKI Creative Commons License 2002.01.12 0 0 3479
APT
Erre csak annyit mondhatok: KOSZONJUK
Breki
Előzmény: APT (3478)
APT Creative Commons License 2002.01.12 0 0 3478
IDOMERO: Harrisonról kértél információka. Nyilván pontosan ismered a mester élettörténetét, de talán e fórum olvasói közül nem mindenki. Összeállítottam ezért egy kis ismertetőt:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

John Harrison 1693-ban született (Forsby, Anglia). Ács családból, így eredetileg ő is ácsnak tanult, de öccsével együtt nagyon hamar autodidakta órásnak képezte ki magát. Londonba ment tanulni, és tehetségét felismerve a kor legnagyobb órás-tudós egyénisége, George Graham maga mellé fogadta. Nem vonzották a "miniatűr" zsebórák, precíz állóórákkal szeretett foglalkozni, és neves "nagyórássá" küzdötte fel magát, világszerte máig keresett és féltett ritkaságok az általa készített álló és faliórák. Termékeny alkotó volt, számos, igen eredeti órát készített. (Öccse időközben "röppályát" módosított, és hírneves harangöntő lett.) Harrison néhány nagy állóórája még a XX. században is jól működött több angliai templomtoronyban!

De Harrison élete a igazándiból a nagy pontosságú hajókronométer bűvöletében telt el. Már a XVI. században rájöttek, hogy a hajók nyílt tengeri navigációjának legcélszerűbb módja az égitestek, elsősorban a nap járásának mérése. A nap helyi delelésének szögmagasságából megállapítható a szélesség (erre eleinte egy "Jákob botja" nevű egyszerű tolómérőszerű műszert, majd később szextánst használtak). A hosszúság mérésére azonban csak az a mód kínálkozott, hogy egy ismert pozíciójú referencia kikötő idejét a helyi, szintén szextánssal megállítható delelés idejével össze kellett hasonlítani. Ez azonban a referencia kikötő helyi idejének pontos ismeretét követelte volna meg. Erre használható megoldást csak pontos óra elkészítése adott volna. A pontossággal szemben azonban nagyon nagyok voltak az igények, hiszen 1 perc eltérés az egyenlítő szélességén kb: 28km tévedést jelent a navigációban. Valójában az akkori vitorlás közlekedés mellett ekkora pontosság még éppen elegendő is lett volna, de ennél kisebb már nem, hiszen mondjuk Ausztráliát nem nagy ügy megtalálni, de egy kis szigetet néhány 10 mérfölddel elvétve már nem lehet azt vizuálisan navigálva megtalálni. A több hónapos utakat figyelembevéve napi néhány másodperc pontosságnál kisebb precizitás nem volt elfogadható. Az órák a XVI.-XVII. században meg sem tudták közelíteni ezt a pontosságot.
Az inga megjelenése már lehetővé tette ilyen pontosságú óra elkészítését, de az ingás óra – pontosságának megőrzése mellett – semmiféle konstrukciós trükkel sem volt hordozhatóvá tehető (azt az apróságot nem is említve, hogy a földi nehézségi erő kismértékben változik a szélesség függvényében, és az inga emiatt más lengésidővel működik. Ez a hatás nem elhanyagolható, példának okáért Londonból az egyenlítőre lemenve közel 4 percet késne naponta egy ingaóra! Mindazonáltal az órások a XVII. század végétől elkezdtek kísérletezni a kívánt nagy pontosságú órák kifejlesztésével, egyelőre az akkori kormányok hathatós támogatása nélkül. Amikor azonban az angol flotta egy egész hajóraja szenvedett navigációs hiba miatt hajótörést, akkor a brit admiralitásnál „betelt a pohár”, és 1714-ben Anna királynő jelentős, 20000 fontos pályázatot írt ki pontos óra kifejlesztésére. Ez akkor nagyon komoly összeg volt, el is indult a versengés.
Ebbe a versengésbe kapcsolódott be Harrison, és 1730-35 között elkészítette első kronométerét. Ez egy komoly, nagy, 35kg-os óra volt, amely két egymással szemben lengő (a hajó imbolygását kiküszöbölendő) rugós súlypárt alkalmazott. Harrison megoldotta a hőmérsékletváltozások okozta problémát is, itt még kompenzáló rácsokkal. Kifejlesztett egy különleges, ún: sáska (grashopper) gátszerkezetet is ehhez az órához. Az óra hozta az elvárt pontosságot, legfeljebb napi 3-4mp eltéréssel járt, és a próbautak is bizonytották sikerét. Számomra különösen érdekes, hogy ez az óra nagy részben fából készült (akkoriban nagyon szívesen alkalmazott óraépítési anyag volt, ráadásul Harrisonnak is volt ács előélete), és ezzel együtt tartós és pontos konstrukció lett. Most jöjjön pár kép erről az óráról:

A Harrison-1 kronométer:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

A Harrison-féle lengő balanszrendszer:

A "sáska" gátszerkezet:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

A politikusok már akkor is ugyanolyan tök társaság voltak, mint ma. Elküldték az órát több hajóútra, amely mind igazolta használhatóságát, majd fővesztés terhe mellett a legszigorúbb hadititoknak minősítették az óra szerkezetét, majd ... nem csináltak semmit. A pálydíjat sem fizették ki Harrisonnak, bár adtak neki előleget, és vadul biztatták a folytatásra (ez ismerős ma is...).

Harrison 1737-40 között elkészítette második óráját. Ez nem volt jó konstrukció, drágább és bonyolultabb volt az elsőnél, és nem hozott jobb - igaz rosszabbat sem - pontosságot. A pályadíjat most sem kapta meg Harrison, csupán még zajosabban biztatta (500 font támogatás kíséretében) az admiralitás. Íme a Harrison-2:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Harrison vad szívóssággal 1740-1759 között 19 évi munkával elkészítette harmadik óráját. Ebben a világon elsőként ő vezette be a bimetál hőkiegyenlítést, gördülő-golyós csapágyakat alkalmazott. Az óra minden szempontból megfelelt az elvárásoknak, de nagy, nehéz és drága volt. Az admiralitás pedig hülye, és még mindig nem lépett, csupán a szokásos (csak így tovább elvtárs!) biztatást adták. Pedig erről az óráról ránézésre látszik "műszer" volta:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Harrison feldühödve az admiralitás érdektelenségén teljesen új konstrukciót dolgozott ki. 1755-1759 között (párhuzamosan a 3. órájával) készített egy kis méretű, zsebóra jellegű kronométert. Ebbe beleadott "apait-anyait". A saját, különleges gátszerkezeten kívül volt benne bimetál hajszálrugókulcs, rugóerő kiegyenlítő csiga lánccal, és itt alkalmazott először rubin csapágyköveket (lásd honlapom óratörténeti részét). Az órában négy rugó működött, a motorrugó, egy rugó a kiegyenlítő csiga kilincsében, hogy felhúzás közben is nyomaték alatt legyen az óra, egy kiegyenlítő köztes rugó, amely percenként nyolcszor húzódott fel, és teljesen egyenletes nyomatékot biztosított a gátszerkezetnek, és persze a hajszálrugó. Csodálatosan bevált, átlagosan napi 1mp pontosságot tudott, de egy Jamaicai, 156 napos próbaúton 51 másodperc késést is tudott produkálni. Az admiralitás vakargatta a homlokát, és azt mondta, hogy jó-jó, de csak akkor fizetnek, ha bebizonyosodik, hogy más is el tudja az órát készíteni. Kendall neves órásmester elkészítette az óra pontos másolatát, és ezt használta Cook kapitány második és antarktiszi útján - teljes sikerrel. Az admiralitás persze most sem fizetett (ismerős, nem?). Harrison fia elment panaszkodni III. György királyhoz, aki - végighallgatva a történetet - felháborodottan kifizettette a pályadíjat, kamatokkal együtt, 1773-ban. Íme a H4:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Harrisom 1776-ban, közmegbecsülésnek örvendve (a köznyelv a "Longitude" ("hosszúsági") Harrison néven emlegette) hunyt el. Elkezdte ötödik hajóóráját, de nem volt ideje befejezni. Konstrukciói közül a bimetál kiegyenlítés minden modern kronométerben, órában ma is megtalálható. Egy élet munkájával bebizonyította, hogy a pontos hajóóra elkészíthető. A szomorú az, hogy a pályázati feltételeknek - és a valós élet követelményeinek - már a H1 is megfelelt, de az első hajóórák csak az 1780-as években terjedtek el az angol hajókon, ötven évvel az után, hogy Harrison bemutatta első óráját! Ez idő alatt Anglia 1-2 évi nemzeti jövedelmét vesztette el navigációs hiba miatti hajószerencsétlenségekben. Természetesen az admiralitás Lordjai közül senkit nem akasztottak fel emiatt a bűnös kötelességszegés miatt (pedig mind megérdemelte volna).

MÁS: Amúgy frissítgettem én is az órás lapom óratörténeti részén, sikerült a netről "összelopkodnom" pár jó kis animációt a gátszerkezetekhez, talán érdemes megnézni!

ORAGYUJTEMENY

te_o Creative Commons License 2002.01.12 0 0 3477
Hali!
Nagy a csend!

En kozben frissitettem:

www.teora.inf.hu

te_o

te_o Creative Commons License 2002.01.12 0 0 3476
Hali!
idomero!
Az orajavitas linkednel az idezet kitol van? Tetszik. :)

te_o

BREKI Creative Commons License 2002.01.11 0 0 3475
Idomero
Tenyleg csorog az oraerto nyala hogy egy ilyen elkotelezett orashoz vihesse az orajat :-) aki meg a berendezesre es felszerelesre is gondot fordit. Csak konyorgom a cimet is mondd meg :-). Itt lehet reklamozni is.
Előzmény: idomero (3474)
idomero Creative Commons License 2002.01.11 0 0 3474
BREKI
Az üzletemben két elválasztott helyiség van. Külön az eladótér és külön szerviz a műhelyrész. A műhely felszereltsége kifogástalan. A főbb drágább műszerek mind megvannak, a witschi pontosító és mérőpad elektromos órákhoz, vibrograf mechanikus órákhoz, ultrahangostisztitógép fűthető tartályos kivitelben, eszterga, tokprések, oszlopos fúrógép. Decemberben vásároltam meg az Elma legmodernebb gravírozó gépét, amelynek segítségével igazán személyes tárggyá varázsolható egy örökké megőrizni kívánt óra. Akár üveghátlapos automata óra rotorjának felületére is gravírozhatjuk a kedves kuncsaft nevét. A javításhoz szükséges gépekben már nemigazián van kivetni való. De hát csak úgy tudok bővíteni, ahogyan a pénztárcám engedi. Eddig a kereskedelmet kicsit elhanyagoltam, mert a javításra, alapoztam a műhelyt, és ebbe fektettem az összes létező pénzem. Így választottam ki az üzlethelyét is, mert igaz, hogy nem a bevásárló utcán van, hanem csak annak közelébe, de hát nem bérlemény, hanem saját.
Szépen be van bútorozva, nagybátyám és három unokatestvérem is asztalos és igazán gyönyörű bútort készítettek bele (bútorlapból, valódi cseresznye lábazattal, furnérral, gombokkal.) Az árukészleten még mindig nagyon sok bővíteni való van, ezt majd most kezdjük igazán feltölteni minőségibb órákkal, eddig a japán márkák mellett tartottunk, Helvetiát, BWCét. Most Atlanticot latolgatjuk.
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.11 0 0 3473
Tiszteletem!
Sikerült megértenem a táblázatot nehezen ment számomra, de jobb későn mint soha.
A számokat balga módon elírtam, szóval 16000 a hátlap belsejében volt, de minden tiszta, amúgy a azt hiszem leteszek arról, hogy így vásároljak órát, mivel az eladó szerint az óra 1981-es...
valahogy a szám nem erre utal.
Köszönöm türelmedet a nehéz fejem miatt.
Üdv.
ath Creative Commons License 2002.01.11 0 0 3472
köszi!
Előzmény: j b (3471)
j b Creative Commons License 2002.01.11 0 0 3471
A Kálvin tértől nézve a bal oldalon, azt hiszem 20-as szám.
Előzmény: ath (3470)
ath Creative Commons License 2002.01.11 0 0 3470
sziasztok!

az omega szerviz a baross u. melyik részére esik? el akarom vinni a speemastert egy kis átnézésre, tisztitásra...

Előzmény: j b (3468)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.11 0 0 3469
Nos, a 160-nal kezdődő típusszámok a Datejust-ok sajátjai. A végén lévő két nulla pedig a polírozott lünettára, illetve az acél anyagra utal. De ez a szám nem a számlap belsejében van, hanem attól lentebb, a szíj által takart részre gravírozottan.
Korábban is említettem azt a táblázatot, amit az 50. hozzászólásban kaptunk. Most ide is teszem. Tehát kattints ide ! Ugyanebben, lejjebb megtalálhatóak az évenkénti típusszámok is, ahonnan az derült ki, hogy az említett darab 1978-as.
Azt a Ref.11614-et pedig nem tudom, pontosan mit takar. (Lehet, hogy ez van a hátlapban...???)

APT !
A Rectangular-ban van-e beütött sorszám ?
Mert ha igen, annak a kora is jól belőhető lenne így. (A lista 1926-tól adja meg a sorszámokat, illetve ebben a másikban az eleje is részletesebben bontott.)
Ha eredményre jutsz általa, jelezz !
Tán még az is érdekes lehet, hogy a Tiéd korában stilisztikailag még másabb volt a cégembléma is. Legalábbis 1934 táján még ez volt :

Felújított számlapon pofás lenne...

j b Creative Commons License 2002.01.11 0 0 3468
Nekem a legjobb tapasztalataim a POEN-nál voltak, nagyon profik a Baross utcai Omega szervizben is, a Temporánál is (Üllői út) tudnak elsőosztályú munkát de szerintem a szóbanforgó órát nem biztos, hogy oda kéne vinned, inkább talán egy régi tapasztalt (nem elemcserére berendezkedett) mesterhez, aki nem fikázza az olcsó órákat hanem szolgálja a szakmát. Tán Császár úr a Jókai téren vagy Hamvadtői mester a Nádor u. 20(?), (velük kapcsolatban azonban nincs tapasztalatom)de itt van körünkben IDOMERO mester is talán őt kellene elsősorban ajánlanom!?
Előzmény: Törölt nick (3467)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.11 0 0 3467
szerintem igaz, le is voltak fényképezve Ildikóval. csak azért tűnt fel, mert én is kiszúrtam Imi óráit és első svájci órámat a Fő utcában szereztem be.a harckocsiórához nem tudsz valakit? köszi.
Előzmény: j b (3463)
j b Creative Commons License 2002.01.10 0 0 3466
BREKI: Még az irodámat nyuzom, gondolom holnapra meg lesz, priviben jelzem!
Nekem nagyon bejött a Fortis pedig van mellette még néhány, viszont a Cosmonauts szériát jobban csipem (számlapjelzések s főleg a lünetta!).
Ár/érték arány még uj áron is nagyon jó, szóval, ha nem létkérdés én megtartanám.
Előzmény: BREKI (3465)
BREKI Creative Commons License 2002.01.10 0 0 3465
JB
Megjott?
Egyebkent egyre jobban meggyozom magam, hogy nem kene eladni ezt a kis "majkremes" dobozt. A flieger sorozat annyira tokeletes, hogy ugy sem tudok meg csak hasonlot sem venni. Ha meg emlekszel az egyik legfontosabb kovetelmenyem, hogy napi 24-25, kiveteles napokon 26 orat tudjam hordani:-).
breki
Előzmény: j b (3463)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 3464
Tiszteletem!
Oyster!

Eléggé érdekes, hogy az ebayen nagyon sok Datejustnál azt írják, hogy nincs dátumgyorsállítás, nem egy-két darabnál, annál jóval több példát láttam erre.
A másik (a témában még nem vagyok haladó fokozatban),ha azt írják Ref. szám az most konkrétan mit jelent? Az a szám ami a hátlap belsejében van? Vagy valami mást jelölnek vele?
Példa: az egyik óránál az írja Ref.11614, a számlap bejsejében 16000 van, plusz van egy másik szám az lehet a toknak a száma:5597396
Köszönöm segítségedet.

j b Creative Commons License 2002.01.10 0 0 3463
OYSTER: Köszi az infót, meg fogom nézni. Ami a Pateket illeti, egy novemberi BÁV aukción szerepelt egy nagyon szép arany Patek zsebóra, kikiáltási ára 500 volt, nem ment el, decemberben 400 kik.ár után 600 ezerért ütötték le. Egyébként a POEN-ban én is láttam tavaly egy "pápai" Fortist.
BREKI: Szerintem a Breitlinged superluminovás, akárcsak az Omegám. Ez fény hatására rövid ideig sokkal fényesebben világit, de később fokozatosan elhal, reggel 6-kor pl. tök sötétben még megállapitható az idő de a Fortis tritiumos mutatói mellett még ilyenkor is olvasni lehet!
Ha nem kapsz érte megfelelő árat szerintem tartsd meg, nehogy később sajnálni kelljen. Szerintem az Aerospace a kiegészitő óra a Fortis mellett. Bár én sem nagyon tudom rangsorolni az óráimat, inkább a pillanatnyi hangulat alapján választok, de még én sem mondtam le az Aerospace-ről véglegesen.
A csomaggal kapcsolatban privibe irok!
POTYORO: Hoppá! (már ha igaz: Nagyon hoppá! - ahogy Bajor I. mondta egyik müsorában)
Mallacka Creative Commons License 2002.01.10 0 0 3462
BTS!

Ezek szerint 1 cipőben járunk, a nemesfém kivételével...
Nyomozok buzgón és ha találok valamit, ideírom.

M'ka

Előzmény: BTS (3461)
BTS Creative Commons License 2002.01.10 0 0 3461
Mallacka!

Nekünk is van egy örökölt arany Doxa zsebóránk, amiről csak annyit lehet tudni, hogy kb. 1910-ben gyártották.
Az interneten semmit nem találtam ez ügyben, órások sem tudtak segíteni.
Ha sikerül találni valamit, írjad meg!

Előzmény: Mallacka (3455)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.09 0 0 3460
Sziasztok! Tud-e valaki pesten egy szervizt, ahol kitisztitanák az órámat, ami egy kézifelhúzású 5 napos tartalékkal rendelkező szovjet harckocsi-óra? sikerült belőnöm heti másfél percre, de nem tudom mikor volt "pucolva". Bajor Imrének lehetnek jó órái, mivel mostani barátnője a néhai Fő utcai órásmester volt felesége. Legalábbis a bulvársajtó ezt írta. Segítségeteket előre is köszönöm.
BREKI Creative Commons License 2002.01.09 0 0 3459
atyesz
Igen debreceni vagyok. Ha mindenkeppen itt akarod megcsinaltatni en csak egy embert ismerek akinek a kezebe adnam. A lezer orasbolt tulajdonosa. preciz jo szakember. Csak az erdeklodes teljes hianya miatt nem foglalkozik ilyen orakkal. Egyebkent most vett egy breitling chronomat GT bicolort. Nagyon szep. Ha hozza akarsz menni szolj nekem elotte, mert akkor szolok neki, hogy varjon.
Breki
Előzmény: atyesz (3457)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.09 0 0 3458
BREKI...

Sorstarsak vagyunk, en is 34 eves vagyok es en is '83-van vettem egy 3!!! dallamos roamer karcorat. Ez ugy megutaltatta velem az orakat, hogy azota nem is volt karoram...

Előzmény: BREKI (3456)
atyesz Creative Commons License 2002.01.09 0 0 3457
Breki:Tenyleg debreceni vagy?Kellene nekem egy jo oras kitisztitani a zenith zseboramat, de nem akarom, hogy kokli munkat vegezzenek.

Orulok, hogy szoba kerultek a szovjet orak, hisz legujabb szerzemenyem egy soha nem hordott, tokeletes allapotban levo 24 oras PAKETA, mely pillanatnyilag a kedvencem.
udv

BREKI Creative Commons License 2002.01.09 0 0 3456
Idomero
Ha jol ertem te 14 eves korodban kezdted az oraszerelest? Az nem semmi.
En 34 vagyok az elso sajat penzembol vett ora egy 7!!! dallamos francia quartz ora volt :-). 83 ban. Jezus en ennyire oreg vagyok ???:-)Sajnos a csaladban nem volt orokolni valo darab. A casio databankokkal kezdtem majd a citizenekkel folytattam. A citizeneket limitalt titaniumokkal fejeztem be. Ez kb 25 orat jelentett. 4 eve ertem el a "mechanikus" fejlodesi szintet.
Az uzletedrol egy par szot mondhatnal. Nem haszontalan informacio itt egy jo service es uzlet. :-).
Breki
Előzmény: idomero (3453)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!