Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2010.03.12 0 0 2020
Viki megijesztett, kikerestem a táblázatot, egyikünknek sincs igaza(mentségem hogy gomolyát utoljára tavaly tavasszal sóléztem)
Lágysajt:200gr 12 fok 2ó
200gr 20 fok 1,5ó
1000gr 12 fok 4-6 ó
1000gr 20 fok 3-5 ó
2000gr 12 fok 8-10 ó
2000gr 20 fok 6-8 ó
Inkább alámenj, mert nagyon lepény.
Előzmény: krizsi_l (2016)
elefada Creative Commons License 2010.03.12 0 0 2019
????????????
Előzmény: Pettviki (2017)
elefada Creative Commons License 2010.03.12 0 0 2018
Én ekkorát 8dl víz 20 dkg só kb 14 -15 fokos vízben, fél-fél órát tartom.
Lehet, kevesebb is elég, mert elég vékonyka.
Hűtőben megvárt volna másnapig!
Ujjabban az STvel kivárom a savanyodást,(3-4ó) , s hűtőbe kerül és másnap nyújtom.
Tökéletesen működik.
Előzmény: krizsi_l (2016)
Pettviki Creative Commons License 2010.03.12 0 0 2017
25 óra kb.
Előzmény: krizsi_l (2016)
krizsi_l Creative Commons License 2010.03.12 0 0 2016

Tegnap parenyicát készítettem volna, ha nem lettem volna túl fáradt a gyúráshoz, nyujtáshoz. De mivel az voltam fogtam a gomolyát és bele tettem 20%-os sóoldatba.

Kb mennyi ideig kell benne állnia? Olyan 1,7 kg és 5-6 cm vastag lepény.

elefada Creative Commons License 2010.03.12 0 0 2015
Mi a tünet? CMT.-ted?
Előzmény: B1114 (2014)
B1114 Creative Commons License 2010.03.12 0 0 2014
Szia
Köszönöm a tanácsot megpróbálkoztam vele.. aztán majd meglássuk...
Amúgy igen eddig működött de most sikerült összeszednünk egy tőgyfertőzést így most egy kis kényszerszünet lesz...
Amúgy esetleg nem tudsz valamilyen tancsot adni hogy mivel érdemes iylenkor kezelni a tőgyét? mert régebben volt tőgyinekciónk de mostanra elfogyott és nem tudom még mit lenne érdemes beszerezni... (tudom hogy nem egészen sajtkészítéses kérdés de msot nem volt jobb ötletem hol kérdezzem meg..)
Előzmény: elefada (2013)
elefada Creative Commons License 2010.03.09 0 0 2013
Ha túlsavanyodott, a 65-70 fokos vízben tapad a kanálra nagyon nyúlik. Ilyenkor már paranyica nem mükszik. A vizet melegítsd feljebb, 80-85 re, (sót ne felejts ki a vízből) olvaszd meg a sajtdarabot, vedd ki a vízből, gyúrd gombóccá kézzel, tedd hideg vízbe, hogy kihűljön, majd 20% sólébe 1-2 órára. Akár füstölheted is, tedd hűtőbe, s pár nap múlva egy szuper sajtot kóstolgathatsz.
Müködik már rendesen a tejed?
Érlelés: pl a gomolyát forgatod és sós vizzel kenegeted. Akár egy hüvös kamra vagy elöszoba is megfelelő MOST.
A PINCE FŐNYEREMÉNY. Alakítsd ki, nagy hasznát veszed a meleg idő beálltával.
Előzmény: B1114 (2012)
B1114 Creative Commons License 2010.03.09 0 0 2012

Heló
Lenne egy kérdésem:) ismét csak .. vagyis igazából kettő:)
Na szóval az első:
Hát parenyica sajt készítésével próbálkoztam(azért írom múltidőben mert már kb-20 kg- készítettem is..) és az egyik sajtom valószínű hogy túlsavanyodott.. na szóval a kérdés az hogy ezzel tudok e kezdeni még valamit:) vagy pedig az a vonat már elment:)...
A másik hogy sima gomolya sajtot érdemes e házilag (nyers tejből készültet) érlelni és ha igen hogyan??? és milyen sajtot tudok így készíteni... igazából van egy agyagba vájt kővel kirakott falú pincénk, ahol télen nyáron 8-10 fok van (pára tartalmat még nem mértem) és az érdekelne hogy ez alkalmas lehet e érlelésre vagy pedig legyek kreatív és készítsek egy érlelő hűtőt?
a választ előre is köszönöm
elefada Creative Commons License 2010.03.08 0 0 2011
Eltévedtél:-)
Miért nem a googlét kérdezed?
Előzmény: petya1981 (2010)
petya1981 Creative Commons License 2010.03.08 0 0 2010
sziasztok.házi szalámi készitésén gondolkodunk,egy recept alapján,csak a füstöléssével vagyok gondba...még soha nem füstöltem semmit,apámnál van egy régi lemezböl készült füstölö.Hideg füstölést kellene alkalmazni,de nem igazán tudom hogy most mire is gondolnak hideg füstölésnél,ha valaki tud segiteni megköszönném
Gonora Creative Commons License 2010.03.05 0 0 2009
Köszönöm a segítséget. Holnap utánajáro az ajánlásod szerint.
Pettviki Creative Commons License 2010.03.05 0 0 2008
Monostorapátiban és Vigántpetenden tudok, de biztos van közelebb is Veszprémhez. Kérdezd meg a hatósági állatorvost, biztos segít.
Előzmény: Gonora (2007)
Gonora Creative Commons License 2010.03.05 0 0 2007

Sziasztok!

 

Nemrég kezdtem a sajtokkal foglalkozni és örülök ennek a fórumna, mert rengeteg ötletet adtatok. ( a párom kevésbé örül, mert míg elolvastam az összes írást sog időt töltöttem a gép előtt :)  ).

 

Ahogy látom sokakat érdkel a házi sajt készítés.

 

Veszprém környékén lakom. Tud-e valaki segíteni a jó minőségű tej beszerzésében.

 

Köszönettel!

 

 

Pettviki Creative Commons License 2010.02.19 0 0 2006
Hát igen....Jó esetben lehet többes számban beszélni...:-)
Előzmény: rosie78 (2005)
rosie78 Creative Commons License 2010.02.19 0 0 2005
Hát igen....Én is úgy indultam hogy legyen a családomnak elegendő tej meg esetleg egy kis felesleg amit eladhatok......aztán idekeveregtem a kecskés fórumra, elkezdtem sajtozni ...aztán szépen sorba jöttek a többiek......és remélem még nincs vége..DD

Trágyakupac......hát igen nálunk is tekintélyes dombok vannak már, de hamarosan lehet újrakezdeni a "gyüjtést" mert az eddigiek mennek ki a földre..

Én sem mélyalmozok..nekem az nem jön be ..úgyhogy reggel este talicskázunk alóluk szépen.....a halálom egyébként amikor a bocira rá van ragadva a kaksa....DD
Pettviki Creative Commons License 2010.02.17 0 0 2004
3 tehened van?!
Én mint kezdő, eddig a tehénre csak úgy gondoltam, hogy napi 15-20 liter, könnyen megszerezhető tejjel egyenlő (jó esetben). A trágyával, mint melléktermékkel, egyáltalán nem számoltam. (Rengeteget szarik!) Még időlegesen sem tartható mélyalmon, mert nagyon hamar bokáig áll a trutyiban (Andreja hasonlata jut mindig eszembe ilyenkor.) Tegnap Orsi megelégelte, hogy egyre csak vastagszik alatta a saját piszka, és egyszerűen kiugrott a hóra, és kint rohangált egész nap. Kénytelen voltam kitakarítani. Mikor este végeztem, nagy kegyesen visszament a helyére.
Na mindegy, ez csak azért jutott eszembe, mert 3 után, 3-szor annyit kell trágyázni, és nekem már egy is sok !:-)
Előzmény: rosie78 (2002)
krezidiesel Creative Commons License 2010.02.17 0 0 2003
Nem egyforma az orrunk...
Előzmény: rosie78 (2001)
rosie78 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 2002
szééép..:):)

Nekem is lesz kisbocim júniusban.....Móni az üszöm elsőre fogott...ő jersey-vel lett rakva.....és üsző lesz üsző lesz üsző lesz...:):)

Évi tehenem is júniusban ellik neki magyartarka lesz a borja...
..És ha van egy kis szerencsénk akkor Lujza borja Mikulásra várható..:)

Persze nagyon időszerű már a kecskemamák ellése is 4anya van...úgyhogy lesz itt kérem kecske és boci tej is nagyon nagyon várom mááár..:)
Előzmény: Pettviki (1999)
rosie78 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 2001
sziasztok!!

Öööö...hát nálam a frissen fejt tehéntejnek én ugyan nem érzek semmi szagát.....vagy megszoktam..DD.....Kecsketejem is van és az se szagos..DD


krezidiesel Creative Commons License 2010.02.17 0 0 2000

Szép kis boci de attól még a tehéntej tehénszagú marad...

Nem szeressem, nekem büdös.

Tégy ki egy bögrébe frissenfejt nyers tehéntejet és egy másikba nyers kecsketejet.

Aztán hasonlitgasd össze!

Érett, ruzsos sajtnak(pl pálpusztai) elmegy a tehéntej, sok vörösborral...:-)))

Előzmény: Pettviki (1999)
Pettviki Creative Commons License 2010.02.17 0 0 1999
Na-na! Az én Orsimnak ősszel biztos vagyok benne, hogy nagyon finom teje lesz!
Előzmény: krezidiesel (1998)
krezidiesel Creative Commons License 2010.02.17 0 0 1998

Még nem kóstoltad meg őket?

:-)))

(nekem meggyőződésem, hogy a tehéntej emberi fogyasztásra alkalmatlan...)

Előzmény: Pettviki (1997)
Pettviki Creative Commons License 2010.02.16 0 0 1997
Ennyire különbözne a kecsketej a tehéntejtől?
Egy-két héttel ellés utáni tejből gyönyörű félkemény sajt készült, kevés kultúra hozzáadásával, CaCl nélkül.
(Én CaCl-ot még soha nem használtam, nincs is itthon.)
Előzmény: elefada (1992)
krizsi_l Creative Commons License 2010.02.14 0 0 1996

Bocsáss meg, nem akadéskodni szeretnék, csak a pontosság kedvvért: ez a panír vagy paneer. Az indiai konyha jellegzetessége. Pl:

http://csincsilla.blogspot.com/2009/10/panir-hazi-sajt.html

A sajtnak egész más a készítési technológiája. Alapvető jellemzője az oltó használata.

Előzmény: Törölt nick (1995)
elefada Creative Commons License 2010.02.10 0 0 1994
Nem biztos, hogy szükséged lesz rá, ha nem pasztörözöd. Csak a mészben szegény savanyú talajon termesztett szálas takarmányozásánál fordul elő, hogy kevés kalcium van a tejben.
Viztani a másik oldalon leírta az elkészítést (készen is kapható Azur vegyszerboltban) és az adagolást. Vigyázz, az a pasztőrözöttre vonatkozik, ennek negyede is elég lehet, nem tudom, ki kell kísérletezni. Ha sokat adsz hozzá, keserű lesz a sajt. De addig ne foglalkozz vele, nem biztos, hogy kell pótolni.
Ami miatt még gyenge lehet az oltós alvadás:antibiotikummal kezelt az állat,mosószermaradvány az edényen, vagy tőgygyulladás. Ez utóbbit feltétlen javaslom rendszeresen ellenőrizni. Erre alkalmas az Anivetnél kapható CMT teszt.
Amit még készíteni tudsz addig: joghurt,görögjoghurt, joghurtsajt.
Előzmény: B1114 (1993)
B1114 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 1993
Szia
Hát én sem az oltóra gyanakodtam:) mert eddig csak jót hallottam felőle:)
Hanem én is a tejben kerestem a hibát.. de akkor talán meg is van:) még egy kérdésem lenne viszont akkor, hogy ha esetlegesen szükség lesz rá majd akkor menyi kalcium klorid adagolása szükséges a tejhez?
és köszönöm a válaszaid, tippjeid:) előre is
üdv
Előzmény: elefada (1992)
elefada Creative Commons License 2010.02.09 0 0 1992
Nem az oltóval van gond, abban biztos lehetsz, hogy azMTK nem ad ki rossz minőségű árút. AZ okot a tejben kell keresni. Szerintem meg is találtad. Sajtgyártásra a tej 30 napig nem alkalmas. Ha ezután is gondjaid lesznek az alvadással, kevés kálciumklorid
hozzáadásával erösítheted az alvadást. Addig készíts túrot a tejböl, nyugodtan mehet kiadagolva a fagyóba, nekem a tavaszi kecsketúró januárban fogyott el, semmi gond vele. A savanyú kazein, vagyis túró alvadásához nem gond a kevés kalcium.
Segítséget a sajtgyártáshoz, sok sok infóval a ://www.sajtkeszites.hu/ is találsz.
Előzmény: B1114 (1989)
B1114 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 1991
igen azt nem írtam:) hogy egyszerre 10 liter tejbe teszek 1.7ml oltót mert ez lenne az ajánlott mennyiség:) de ezt van amikor 3-szorosan át kell lépnem hogy megalvadjon... és így is 1-2-3 óra hossza és közben folyamatosan hőn tartom...
Előzmény: krizsi_l (1990)
krizsi_l Creative Commons License 2010.02.09 0 0 1990
Én a szokásos mennyiségű 14l tejembe 3,8ml-t teszek. 30-40 perc az alvadás 33 fokon.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!