Keresés

Részletes keresés

te_o Creative Commons License 2002.01.15 0 0 3515
Hali!

APT!
Hat varom a kepet... Egy Patek... Ez az egyetlen nev, ami elott "hasra esek". :)
Az oroszokrol: teny es valo, en is talalkoztam mar olyan Vosztokkal, ahol az aranyozott szerkezet csavaros billegovel, breguet-rugoval, hattyunyakas szabalyozoval gyonyorkodtette a szemet. Es kulsoleg sem rossz. (titokban meg utazom ra, de nehez... ).

zsuzsa!
Eladoja valogatja. Ha tenyleg latszik az eladon is, az uzleten is es az orakon is, elkepzelheto, h. felujitott. Korrekt uzlet mindenkepp ezt teszi, jobb helyen meg garanciat (!) is adnak. De ha nem, megteheted te, komoly oranal tenyleg erdemes tobbet raszanni, egyszerubbnel meg egy jobb "sarki" oras is megfelelo lehet, ha nem akarsz tulzottan rakolteni (de inkabb tedd). (No, ezert lehet, h. megkoveznek...)

te_o

BTS Creative Commons License 2002.01.15 0 0 3514
Idomero!

Köszönöm az e-mailt, ha Pápán járok mindenképpen benézek.

JiG Creative Commons License 2002.01.15 0 0 3513
APT!

Koszonom szepen, igyekszem a cimet tovabbitani... Az utobbi idoben nagyon termekeny lett a forum, aminek egyreszt orulok, masreszrol viszont mar nem nagyon van idom visszaolvasni a hozzaszolasokat, kulonosen igy vizsgaidoszakban. Talan majd februarban utolerem magam. Addig is minden jot:

JiG

Előzmény: APT (3506)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.15 0 0 3512
A Torpedot valoszinuleg a Jakso allkapcsa alapjan mintaztak. En inkabb a Nomos Glashutte Tangentere szavaztam:


Előzmény: MAJTee (3510)
zsuzsa Creative Commons License 2002.01.14 0 0 3511
az irja,hogy a Timebomb az innovacio ritka peldaja :-)

par hete kerdeztem, hogy a Duna Plaza aljan, a Match elelmiszerbolttal szembeni kijaratnal levő régiség-arany bolt nehany ferfioraja vajon muszakilag fel van ujitva? Mi a gyakorlat egy antik oranal? Az elado nyilvan azt mondja,hogy kifogastalan, de ki szokták-e tisztitani és mennyire szabad megbizni bennük?

Előzmény: MAJTee (3510)
MAJTee Creative Commons License 2002.01.14 0 0 3510
Annyi szép óráról esett már itt szó, úgyhogy hadd említsek már 1-2 csúnya, és ráadásul drága darabot is. Ilyen szempontból tudom mindenkinek ajánlani az OAKLEY karórákat (http://oakley.com/product/watches/).
Ennél rondább kollekciót még életemben nem láttam!
A prímet az arany Timebomb viszi a maga 25000 USD árával. A "csóróknak" meg tudom ajánlani az 500 USD TORPEDO-t.
Hát szóval elképesztő. Én ezeket valahogy sehova sem tudom tenni. Vélemény?
idomero Creative Commons License 2002.01.14 0 0 3509
BTS
E-mailt küldtem!
Balogh István
Előzmény: BTS (3497)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.14 0 0 3508
az orosz órákra reagálnék: a budapesti vörösmarty téren a lemezbolt mellett van egy utcai pavilon, ahol vosztok órák vannak 8800,- forintért. automata, vízálló "készülékek", csak éppen a múltkor a kezemben maradt az egyik koronája amikor beállítottam volna. ezek a különböző katonai számlapos típusok. ma láttam egyet a dunakeszi auchan-ban lévő óraszaküzletben is csak az árát nem kérdeztem meg.
Előzmény: BREKI (3504)
APT Creative Commons License 2002.01.14 0 0 3507
TE_O: A kérdésed második felére válaszolandó:
Ez nem igazán volt jellemző az oroszokra. Az sokáig inkább, hogy oda sem tettek, ahova érdemes lett volna... Az 50-es évekig nagyon gyenge tömeggyártott termék volt az orosz órák zöme. Gyengén edzett csapok, rosszul megmunkált csapágyak, túllépett tűrések. Pont, mint az NDK Ruhla órái (csak azok végig ilyenek is maradtak). Hamar tönkre is ment ezen órák zöme (persze akkor is készültek jó orosz órák, de a legtöbb werk nem volt túl nagy szám). De utána nagyon sokat javult a mnőség, és a 60-as évektől kezdve az orosz werkek elérték az olcsó svájciak színvonalát. Omega, Jaeger, vagy pláne Patek persze sohasem lett belőlük. De racionális konstrukciók, ahova, ami kell azt betették, és masszív, strapabíró szerkezetek (nem csoda, a medvével egy értelmi szinten levő szibériai vadászokat is ki kellett bírniuk ;-)) ). És készült jó pár igényes, gondosan tervezett szerkezet is, van például egy Poljot De-Luxe órám. Extralapos, szépen, ízlésesen kivitelezett óra, a korabeli svájciakkal mind a megjelenését, mind a tok minőségét tekintve bátran összehasonlítható, a 20mikronos aranyozás még a tokfüleken sem kopott le az elmúlt 30-35 év alatt. És ketyeg benne egy 23 köves kézifelhúzós szerkezet, aranycsavaros billegővel. Szépen csiszolt, vésett, bronzozott!! csapágylemezek, precíz megmunkálás. Élvezet volt szétszedni, kitakarítani, végül napi 5mp-en belülire be lehetett szabályozni. A korabeli DOXA-k, Cornavinok szerintem gyengébb werkek voltak. Szóval volt és van ott is potenciál, remélem látunk még érdekes dolgokat tőlük!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: te_o (3505)
APT Creative Commons License 2002.01.14 0 0 3506
JiG: Vidd P.Kiss Istvánhoz (Bp.VIII.Népszínház u.43., tel: 3337870). Lassan dolgozik, ellenben sokáig tart, amíg elkészül valamivel.... Más viszont nem foglalkozik érdemben ilyesmivel - sajnos! (Tűnödök rajta, hogy fel kellene karolni az ügyet. Rengeteg megbecsült, szép régi órát szeretnének felújíttatni, ha lenne hol.)

TE_O: Megkaptam, küldök képeket! Az új szerzemény pedig egy Patek Philippe Calatrava, 1937-es évjárat, 14K vörös arany tokban. Éppen a csuklómon babusgatom. Mihelyst lesz rá időm, felteszem a képét!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: JiG (3503)
te_o Creative Commons License 2002.01.14 0 0 3505
Hali!

idomero!
Minden elismeresem az eddig elert eredmenyeidert! Azt hiszem nem vagy elveszett ember! Hiaba, a jo szakember eloszor a muhelyt fejleszti.

APT!
Jol ertettem? PP. Calatrava? (Eloszor leesett az allam a billentyuzetre).
(Egyebkent egy maganjell. kerdes: a levelemet megkaptad? nem bizom az indexben...)
Amugy jol gondolom, h. anno az oroszok is hajlamosak voltak oda is kovet tenni, ahol bizony nem volt erdemes, ellenben a szerkezet azert nem volt vmi. nagy szam?

JiG!
Szerintem meg mindig a Nepszinhaz utcaba erdemes vinni Pesten, en mast nem tudok.

te_o

BREKI Creative Commons License 2002.01.14 0 0 3504
Hi mindenki
Az utobbi hozzaszolasokban az orosz orak iranti erdeklodest latom, ezert megkerestem par ukran es orosz ismerosomet : hogyan lehetne ilyen orakat szerezni. Itt a keleti orszagszelen ilyen is van :-). Elmondasuk szerint kint a kutyanak sem kell orosz ora, innen viszik a gagyi es kicsit komolyabb orakat. No de a jovo hetre igertek arakat, es hoznak egy-ket erdekesebb darabot. Ahogy mondjak a seregbol valoban egyszeru ilyesmit olcson szerezni. A magasabb rangu tisztek valami Fortis utanerzest kapnak. Remelem a jovo heten mar konkret arakat tudok mondani.
Breki
JiG Creative Commons License 2002.01.14 0 0 3503
Sziasztok!

Tenyleg nagyon szertnem Toletek megtudni, hogy hova erdemes vinni egy tokot aranyoztatni. Mar nagyon kinos a dolog, mert meg karacsony elott igertem meg, hogy megkerdezem, es mar nagyon aktualis lenne...

Elore is koszonom:

JiG

APT Creative Commons License 2002.01.14 0 0 3502
OYSTER: Természetesen a kőben csapágyazott tengelycsap jobb megoldás, mint a réz csapágylemezben csapágyazni. Értelme tehát van annak, hogy kevésbé igénybevett helyeken is kőcsapágyat alkalmaznak. Van cég (pl: Lange) aki egyszerűen minden tengelycsapot "bekövez". Ma már ez nem teszi sokkal drágábbá a werket (pláne nem Langééknál). De az a helyzet, hogy a futómű nagyon sok pontján nincs olyan nagy igénybevétel, amely indokolja a kőcsapágyat, vagy - pl: az automata kerekeknél, a hajtórugó tengelyénél - előreláthatóan sokkal hamarabb fognak maguk a fogaskerekek elhasználódni, mint a tengelyek. Lehet tehát kőcsapágyba tenni a csapokat, de úgyis előbb kell majd cserélni a fogaskereket, és akkor lehet a csapágyat is javítani - ha szükséges lesz (ez a nagyszerviz amúgy lehet, hogy évszázados idő múlva lesz csak esedékes). Jellemző, hogy az új szerzeményem a Patek Philippe Calatrava is 18 köves, a szokásos 17 kő, plusz 1 fedőkő a gátkeréknél. Ez még Patekéket is kielégítette, pedig ők nem "spórolós hajlamaikról" nevezetesek.
Az automatáknál pedig a konstrukció miatt szórhat nagyon a kövek száma. Van ahol olyan kilincsművet alkalmaznak, ahol kis reteszelőtestek dolgoznak (nagyon hasonlít a bicikli kontraagyának konstrukciójához). Ezek gyakran kis kőhengerek, és ezek nincsenek kevesen, két kilincskerékben darabonként 3-4-5-6 darab is lehet, tehát legalább 6, de akár 12 kővel is növelheti a kövek számát ez a konstrukció.
És végül hozzá kell tenni azt a tényt, hogy a laikusok nagy része "kilóra" értékel egy werket, annál jobbnak tartja, minnél több benne a kő. Ezért manapság szívesen tesznek oda is, ahova nem lenne feltétlenül muszáj, bár - mint említettem - ez ma már nagyon kis többletköltséget jelent (bezzeg amikor az ékszerészek egyedileg faragtak minden követ természetes kőből..). Ennek egy vadhajtása volt az a pecekgátszerkezetes werk, amelyet nemrég láttam, amely úgy volt 25 köves, hogy dolgozott a werkben összesen 15 kő (elég gagyi werk volt), a többi pedig vakfuratokba be volt mindenfelé préselve a csapágylemezekbe. Darabra benn volt a 25 kő, felírhatták az órára, hogy "25 jewels, high precision", csak éppen 10 kő "mókusvakításnak" volt benne...

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Törölt nick (3500)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.14 0 0 3501
És, hát a Vosztok :

Ez a típus ahhoz, hogy külcsíne alapján is kelendő legyen, valóban legalább egy rácfelvarrást és diszkrétebb megjelenést megérdemelne.

Na, DE !!!

Ennyiért (9.000,- Ft) 200m vízálló automata acéltokos órát kapni más cégtől lehetetlen. Akár már kerti ásáshoz, építkezéshez, vagy egyszerűen olyan nyaraláshoz, hogy ne kelljen levenni a kézről vízparton se, már megéri !

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.14 0 0 3500
Puli Barát !

Nos, kiterjedtebb Poljot választék található itt is.
És hát a típusok között válogatva persze ott vannak a Zenith-look órákon felül az elvárt Fortis design-ra jellemzőek is. Íme :

Pont ez a darab az APT által is említett Fortis hamisítványok orosz szerkezetes alapja. (Óra Magazin 2000. téli számban teljes cikk.)

No, meg szóba kerültek még az Omega Dynamic utánérzések is, illetve még hozzátenném, hogy Seamaster félével is találkoztam már. És persze szép példányok akadnak a Chronoswiss-re jellemző formajegyek alatt is.
Továbbá említetted, hogy a titántokozás is szimpatikus. Ezt szintén megtalálhatod a cég mai választékában, azonban más formatervű modelleknél.

A pontosságra pedig általánosan említik ezt a -20 uszkve +40s tartományt az orosz órákra. Ez tapasztalatom szerint nem azt jelenti, hogy rapszodikusan változik ebben a tartományban, hanem, hogy újkorában erre beszabályozottan (?) kerülnek a kereskedelembe. Érdemes tehát beállíttatni őket használat előtt, majd tartósan hozzák a 0+10, esetleg a 0+15 tartományt.
Szintén a pontosságokat említi fel egy másik honlapoldal, amire korábban is tettem már be linket. Íme ismét egy idevágó részlete. Itt a negyedik sorban a hasonló adottságú órákat 50 órás járástartalékkal (ami a P3133-nál általában túlteljesítetten is igaz) és -5 +15 pontossággal adják meg. Azért ez már mégiscsak kevésbé elriasztó :-)
A következő szerkezetképre kattintva pedig konkrétan a POLJOT-okkal kapcsolatos honlap-aloldal jön elő, aminek második oldalán a 3133 gyári adatai szerepelnek.

(És érdekes még az első oldalon a céghez tartozó márkanevek felsorolása is.)

A beszerzésük pedig kifejezetten nehézkes. BP-i üzeletek ezirányú választéka híján tán három út járható.
- Itt néhány gyűjtőtárs rendelkezik eladó darabokkal.
- A magyar Timedesign oldalon keresztül.
- És néha kint az Ecserin.

Mindent összefoglalva érdemes belevágni és ezúton olcsón egy megbízható darabra szert tenni, ami ráadásul a mai magyar csuklókon kuriózumnak számít.

APT !
Múltkor a 3305 alatt szép elemzést olvashattunk Tőled a kövek számáról. Említetted az általánosan elegendő 17 kőcsapágyazást egy kézifelhúzós átlagóra esetében.
Ezesetben - mégha automatánál több kell is - vajh miért készítette a Poljot 29 kövesre a szép lapos automatáját ?
A Rolex 3135 féle 31 köves automatáról nem is beszélve...
Valami haszna csak van eszerint a kisebb terhelésű tengelyvégek kőcsapágyazásának, nem ?

(Egyébként ezúton is gratulálok mély meghajlás mellett gyűjteményed új darabjához...)

Oyster
APT Creative Commons License 2002.01.14 0 0 3499
PULI BARAT: Sajnos messze nincs fenn itt sem minden (http://www.poljot.de/). A 7750-el szerelt Poljotok nam túl gyakoriak, de szerintem egy orosz órában legyen echte orosz szerkezet, úgy az igazi. Az ETA 2824-el szerelt órák már csak azért is érdekesek, mert ez a werk nagyon közeli rokona a Fortis által is alkalmazott 2836-nak, így még "Fortisosabb" érzésed lehet tőle. Persze azért még ettől sem lett Fortis... A 3133-as szerkezetek kronó kapcsolószerkezete meg (ahogy Sükösdg is írta) tényleg elég gyakran slendrián módon van összerakva, de ez csekély ráfordítással rendbetetethető, a megmunkálás és anyagminőség pedig megfelelő, így utána tartós, strapabíró órák lesznek. Inkább ne végy aranyozottat és krómozottat, mert a mostani orosz órákon ezek a galvanizált rétegek hamar megkopnak, a PVD erősebb ugyan, de azt meg lehetetlen felújítani. Csak acéltokost érdemes venni (meg aranytokost...).
A Vosztok pontosságát illetően még egyszer jelzem, hogy katonai igénybevételre adják meg (a Vosztok az orosz hadsereg hivatalos szállítója, szolgálati óraként kapja minden orosz tiszt), amúgy szépen, a hétköznapokban megfelelő pontosságúra beállíthatóak. A gyári értékek feltehetően szibériai hidegben, harckocsiütközet közben értendőek;-))) A Vosztok Amfibia acéltokja amúgy jó minőségű, erős koronazárral, de a lünetta Vosztokos kék-piros kialakítása nem mindenkinek tetszik (nekem speciel nem). De van forgatható lünetta nélkül is, az egész elegáns. Az árukat is nézve az orosz órák nagyon jó vételek. Én általában úgy érzem, nagyobb megbecsülést érdemelnének, mint amit kapnak.

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Puli Barát (3495)
sukosdg Creative Commons License 2002.01.14 0 0 3498
A Vosztok órák sokat kibírnak csak fontos a karbantartásuk. Bár elég 5-10 évente olajozni de ha kimarad a művelet, akkor csak alkatrész cserével lehet a pontosságot megőrizni. Szerintem minden órás fiókjában rengeteg orosz alkatrész található. A poljot esetében sajnos a minőség kifogásolható. Nekem minden 3133-as órámat vásárlás után össze kellett újra rakni. A fogaskerekek és a csavarok mozogtak bennük, ha viszont elkészültek, akkor megbízhatóan működnek.

Engem is érdekelnének a svájci, japán, orosz órák alternatívái : francia, holland stb... márkák



www.ora.ini.hu

BTS Creative Commons License 2002.01.14 0 0 3497
idomero!

A weblapod sajnos még nem olvastam el,de megteszem.Viszont elég gyakran járok Pápa felé, érdekelne merre lehet ott megtalálni.
Nemrég körülnéztem Pápán, de csak egy órásboltot találtam, a térnél, a Tűr gimnázium mellett, ahol 1000-5000 Ft-os órákat láttam.
Volt egy Sector 750-es utánzat (Giorgo Light) is alumíniumból 2000-ért.Majdnem elájultam, mutattam a boltvezetőnek, hogy ilyen az igazi.

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.13 0 0 3496
Egy puli a fülembe csaholta ezt a címet:

http://www.russia2all.com/watches/default.htm

Előzmény: Puli Barát (3495)
Puli Barát Creative Commons License 2002.01.13 0 0 3495
A www.poljot.de-n van Wostok rész is.
Itt megtaláltam, az általad említett 200m-ig vízálló, 31 köves szerkezetet, ez a Wostok Automatic 2416b.
Engem csak az aggaszt, hogy a járási eltérése: -20-tól +40ig/nap.
Nekem ez elég soknak tűnik.
A Poljot ETA-val szerelt változata talán pontosabb.
Egyébként a honlap Wostok részénél csak egy búvár Wostok volt és semmi több modell.
Másrészt ezen a lapon nem találtam ETA Valjoux 7750-el szerelt orosz órát.

Vélemény?

Előzmény: APT (3487)
Puli Barát Creative Commons License 2002.01.13 0 0 3494
Megnéztem, tényleg szép órák.
Elég bíztató a Poljot Chrono szerkezet és még ETA szekezettel is gyártanak Flieger klónt.
A típusa: ETA Automatic 2824-2 - erről tudnátok mondani valamit?

Már csak az a kérdés, hogy Budapeste hol lehet ezeket az orosz órákat megtekinteni és megvenni?

Előzmény: Puli Barát (3493)
Puli Barát Creative Commons License 2002.01.13 0 0 3493
Furcsa is lett volna, hogy ennyi az egész és ilyen gyenge.
Köszi az infót.
Már megyek is csemegézni. :-)
Előzmény: APT (3492)
APT Creative Commons License 2002.01.13 0 0 3492
PULI BARAT: Azért ne írd le őket ilyen könnyen! A netes céglapokon alig van valami, a tényleges választék mind a Vosztoknál, mind a Poljotnál, Rakétánál sokkal szélesebb! A Vosztok specifikációja nem sokat mond, ugyanis katonai órákról van szó, és olyan széles terhelési tartományra (hőterhelés, túlterhelés) adják meg, amelyet a svájci COSC meg sem közelít. A tényleges napi használatban sokkal jobbak ezek az órák. A Pojot 3133-nak pedig olyan kivitele is van, amely a Fortis hívőket célozza meg, sőt, ez annyira "jól sikerült", hogy ebből szokták a Fortisokat hamisítani. Mi több az Omega Dynamic "keleti kivitelét" is megtalálod közöttük. Nézz szét a http://www.poljot.de/ címen, a Flieger Chronograph címszó alatt már vannak érdekes dolgok!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Puli Barát (3491)
Puli Barát Creative Commons License 2002.01.13 0 0 3491
Köszönöm az infókat orosz óra ügyben.
Megnéztem a Poljot honlapját és van rajta néhány szép darab, ami elegáns és klasszikusabb.
Sajnos nekem nem ez a stílusom, bár tetszik ez a vonal is.
Nekem a sportos masszívabb órák tetszenek (kör alak, acél vagy titán tok, fém szíj, sötét számlap, jól leolvasható, strapabíró, ha lehet zafír üveg és hátlap is, és ha még lehet akkor automata vagy esetleg mecha (felhúzós) szerkezet, lünetta, talán chrono is, dátum, hó, sok tricium, stb.)
Nekem az álom a Fortis és a Sinn design, de bejön az Oris, a Tissot, a Sector ilyesmi modelljei is.
A Poljotnál nem találtam igazán ilyen modelleket.
Amúgy szerintetek jól láttam valami Zenith beütést a finomabban kidolgozot modelleken?

Aztán rámentem a Vosztok-ra is.
Na ezen egy csomó katonai óra van, ami jó lenne, dehát olyan gagyi feelinget éreztem rajtuk és nem igazán mai nekem a tervezés, a forma és nekem nagyon lenagyolt, igénytelenül kidolgozottnak tünnek.

A legtöbb katonai modell pedig csak 50m-ig vizálló és a napi pontatlansága: -20...+40-secig.
Ez szerintem elég dúrva... :-)

Mi a véleményetek.
Ha már nem svájcit akar valaki minden áron (ezt nem érteném, hogy miért :-) ), akkor már inkább a japán kidolgozás mint a Vostok. :-)


idomero Creative Commons License 2002.01.13 0 0 3490

Köszönöm az információt a Seiko chronographról te_o és APT. Én nem láttam még ezt a típust sehol. Nem mostani gyártmányról beszéltek nekem, hanem, hogy a fiú apja ilyet hordott. Képeket nem tudtok róla?
APT köszönöm a megtiszteltetést, hogy felajánlottad a tegező viszonyt.
Te_o én is annyis vagyok, mint te én 78 közepéről a menyasszonyom (Mónika) meg az elejéről.
A műhely életképes. Nekem és Móninak is szerszám és gépmániánk van, talán azért van ilyen sok szerszám és műszer. Sajnos azért elég sok gyengeminőségű órát is kell javítani. Rengeteg antik faliórát és néha bútorórát is javítunk. Ha valaki ilyen munkákat akar megkapni, akkor az adott területen, jobbnak, felkészültebbnek, és felszereltebbnek kell lenni másoknál. Mivel egy családban mind a ketten az órajavítás mellett tettük le a voksot így nincs más lehetőség, azt hiszem. 14-éves koromban 25 ezer Forintos értékben vásárolt szerszámkészlettel kezdtem dolgozni a szakoktatómnál. Azóta szinte az összes pénzemet ebbe fektettem. Nálunk csak apám keresett a családbán már 18 éve, de anyámmal mindenbe támogattak és támogatnak, ahogy csak tudnak. Mikor 15 éves voltam saját műhelyt készíttettünk az apámmal a félszuterinos pincében, ahol megteremtettük az órajavításhoz szükséges feltételeket világítástól a bútorokig, a padlóig és amennyire lehetett a pormentességig. Apám csőszerelő kétkezű munkával kereső ember őtőle tanultam, hogy ilyen módon is lehet boldogulni az életben és előbb vagy utóbb keresett lesz az ember. Folyamatosan és szépen fejlődik a vállalkozás, és aki bejött egyszer javítatni abból az esetek többségében visszatérő kuncsaft lett. Hála Istennek nagyon sok munkánk van az utóbbi időben.
Balogh István órás
te_o Creative Commons License 2002.01.13 0 0 3489
latom APT megelozott. :)
te_o Creative Commons License 2002.01.13 0 0 3488
Hali!
Puli Barat!

Jot kerdeztel, vegyuk sorba: tudomasom szerint az oroszok soha nem gyartottak automata kronot. Ha mostanaban a nemet Poljot gyartana, az vsz. Valjoux szerkezetes lehet max.

Sorrend: tudomasom szerint: Wostok volt a csucsorajuk, aztan vhol ott a Raketa es a Poljot, a Pobeda meg a legalja, a nepora. Kozte meg sok mas.

te_o

APT Creative Commons License 2002.01.13 0 0 3487
PULI BARAT: Kérdéseidre a válasz - legalábbis az én véleményem szerint:

"1. Van-e az orosz órák között is olyan megbízható, kifinomult és bizonyítottan minőségi automata szerkezet, mint pl. sláger Vajoux 7750-es, vagy a Leamnia chrono alarmja? "
Nincs. Automata kronó egyáltalában nincs, az ilyen óráiba (nyugati exportra készül ilyen) a Poljot is 7750-et tesz be. Egyetlen orosz karkronó van (zsebórában van még kronó, rattrapante stopper Szlava is!), a 3133-as Poljot. Ez az egykori Val7734 alapján készült, és kiforrott, megbízható, bár már nem túl korszerű szerkezet. Sajnos a gyártás elég pontatlan, nem ritka, hogy egy ilyen órát be kell órással állíttatni, hogy a kronó pontosan, jól kapcsoljon, de ez nem drága beavatkozás, és utána nagyon megbízhatóak.

"2. Az orosz márkák között van-e valamilyen hierarhia, rang- vagy toplista?"
Igazán nincs. A legjobbnak a Poljot és a Vosztok óráit tartják. De a többi között is vannak "jól sikerült" példányok. Az ismert márkák valahogy így néznek ki:

- Poljot - a legnagyobb gyár, több márkanévvel, úgymint:
- kézifelhúzós: Poljot, Pobeda, Kirovszkie, Stolicsnie, Majk, Sportivnie
- ébresztős: Poljot, Signak
- automaták: Rogyina
- kronográfok: Poljot, Sztrela

- Vosztok (17 köves kézifelhúzós és 31 köves automata, katonai strapabírással)

- Szlava (17 köves (női), és 26!! köves kézifelhúzós és 27 köves automata)

- Molnija - zsebórák

- Rakéta (21 és 23 köves kézifelhúzós, jó minőségű werkek)

- Csajka - női órák

A Poljot a legnagyobb, legtöbb féle variációt gyártó cég. Kvarc szerkezeteket is gyártanak, de azok nálunk nem túl elterjedtek. Mindegyik gyár összes werkje elég régi tervezésű, számtalanszor módosítva, így kiforrott, megbízható konstrukciók. Jellegzetesen "oroszos" a kidolgozás, vagyis elnagyolt, durvának tűnik a megmunkálás, mert ahol nem szükséges finomítani, ott mindent nyers állapotban hagynak, pont mint a japán werkek. De a Poljot gyárt üveghátlappal szépen kidolgozott, gravírozott werkes órát is. (Az én titkos kedvencem - és vágyam - a Poljot Nikolai II kronográfja, 14K aranytokban, zafírüveggel, ezüst számlappal, a számlapon a cári koronával, benne valódi rubinnal).

"3. Lehet, hogy érdemes az orosz órák között nézegetni minőségi de olcsóbb automata szerkezetes órákat??? "
Érdemes. A Vosztok kifejezetten katonai strapabíróságú, pontos, megbízható 31 köves automatákat készít, de jók voltak a Poljot és Szlava automatái is. Manapság a Poljot ETA werkekkel is gyárt automatákat. Az árak nagyon alacsonyak, így köznapi használatra, nyúzásra nyugodtan lehet venni ílyen órát. Egy 200m-ig vízálló, tisztességes acéltokba épített 31 köves automata Vosztok - tetszetős megjelenéssel - nem kerül többe, mint egy átlagos japán műanyag kacat (10-15eFt).

IDOMERO: Belebotlottam a SEIKO adataiba: A SEIKO C6138 kalibeszámmal 1970!!!-től gyárt automata, 17 köves kronográfot, 1972 óta 21 kővel. Ránézésre modulkronónak tűnik, és a számlap alá építették be a kronómodult. Nem hasonlít egyetlen svájci werkre, nyilvánvalóan saját fejlesztés. És lehet, hogy már 70 előtt is készült, nics pontos infóm, tehát az sem kizárt, hogy nem az El-Primero / C11 volt az első a világon, hanem a Seiko, csak itt Európában nem vettünk róla tudomást!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Puli Barát (3486)
Puli Barát Creative Commons License 2002.01.13 0 0 3486
Szeretném tőletek megkérdezni, hogy:
1. Van-e az orosz órák között is olyan megbízható, kifinomult és bizonyítottan minőségi automata szerkezet, mint pl. sláger Vajoux 7750-es, vagy a Leamnia chrono alarmja?

2. Az orosz márkák között van-e valamilyen hierarhia, rang- vagy toplista?

3. Lehet, hogy érdemes az orosz órák között nézegetni minőségi de olcsóbb automata szerkezetes órákat???

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!