Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.08.30 0 0 81
Tudod Bugi Bacsi, nem csavarodom be.... elmegy a jozan eszem ;)
Bugi bacsi Creative Commons License 2001.08.30 0 0 80
Kedves trilla!!

NE VARJ!! Mi sem varunk harom honapnal tobbet, Nektek pedig az mar le is telt! Becsavarodni pedig raersz majd akkor, amikor a gyesbetegekkel vitatkozol az eldobhato es a moshato pelenka elonyeirol es hatranyairol...

puszi

Előzmény: Törölt nick (73)
Baranka1 Creative Commons License 2001.08.29 0 0 79
Trilla: én is nagyon szurkolok! Én is tudom, milyen görcsösen akarni egy babát, hát, nem túl szerencsés, de szerencsére sikerült! Pedig a párom ellendrukkerolt... Ha nekem 2.5 hónapra sikerült, és eddig minden oké (remélem így is marad!), Neked is sikerülhet!!! A természet úgyis tudja nem?
Lovászi Creative Commons License 2001.08.28 0 0 78
trilla, kedves, az az igazság, hogy a genetikusok addig, amíg a baba meg nem fogant, csak találgatni tudnak a vak világba... (bár attól tartok jórészt utána is...)
Nekem tavaly kétszer kellett mennem, először a korom miatt, másodszor a nagyon alacsony AFP miatt. Addig nyaggattam a dokinőt, míg kinyögte, hogy azok az arányszámok, amikkel ők előre besaccolják a genetikai hibák előfordulását, csak találgatások. Sajnos mindig van valaki, aki pont abba a bizonyos százalékba esik. Nekem azt mondta, hogy a magzatvízvizsgálat sok hibát kimutat, de az sem 100%-os. (Egyik ismerősünk kislánya egészségesen született, pedig a vizsgálat dawnosnak mutatta...)

Szia, nagyon szurkolunk nektek!

Tímea

Ui: Én sem várnék sokáig a helyedben!

Előzmény: Törölt nick (76)
bojtor Creative Commons License 2001.08.28 0 0 77
Trilla, nem értem miért kéne 1 évet várni. És aki már a szülés után 6 héttel nekilát a következőnek? Szerintem inkább a saját orvosodra hallgass, mint a Czeizel-féle elméleti szakemberekre... Gabi
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.28 0 0 76
Papir meg nincs.
ugyan tobb, mint 3 hete meghalt szegeny, es ugyan mar el is van temetve, tehat a boncolas is megvolt, de papir a Holdban....

A boncjegyzokonyvet eleve ki sem adjak szulonek. a zarojelentest meg majd vagy mi kapjuk vagy a vedono, es aki kapja ad a masiknak. De ez mar csak egy megallapodas koztem es a vedoneni kozott, aki tok aranyos.

En mindenesetre tobbet vartam volna.
Az egy evrol meg annyit, hogy eszem agaban sincs varni! 3 honapot sem!
Termeszetes szulesem es problemamentes terhessegem volt. A babam volt beteg, nem en. Es akarhogy szamolom, mindjart eltelik a 3 honap a szules ota... akkor ? mire varjak?

Csak jon az osz is, es fokozottan erzekeny vagyok ilyesmikre. Kopogtat a depi... Viszont keritettem pszichologust. Es jo volt :)
Ugyan nem mondott semmit, csak hogy szurkol....

Mámi Creative Commons License 2001.08.28 0 0 75
Sziasztok,

Genetikai vizsgálatról:
Nekünk is el kellett menni, mert a terhesség első heteiben antibiotikumot szedtem, és szétaggódtam a fejem miatta, ezért kaptunk egy beutalót a genetikushoz. Ott pedig felrajzolta a bácsi, hogy a szüleinknek hány testvére van, aztán még megkérdezte, hogy milyen betegségek fordultak elő a családban. Azt pl nem is firtatta, hogy milyen fajta antibiotikumot szedtem, mikor rákérdeztem aszonta minden rendben lesz. Cseppet sem volt megnyugtató az eredménye.
Hangzásra olyan komoly tudománynak tűnik, a valóságban meg mégsem annyira.

trilla, ha viszitek az összes papírt valószínű, hogy többet tudnak majd mondani. Kitartás:)

Baranka1 Creative Commons License 2001.08.28 0 0 74
Trilla Kedves! Nehogy most add fel! Legrosszabb esetben is 2/3 esélyetek van arra, hogy minden oké legyen, ha jól értettem. Az egy évre pont az előbb írtam, meg már írtam is, igaz, én nem szülés után vagyok, de nálam pl. csak 2-3 hónap volt (2 rendes menzesz). Vagyis egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy egészséges felnőtt szervezet helyreálljon. Nekem is hosszú hónapokat mondtak, nekem a párom miatt nem volt időm sok... Én ezért pánikoltam. Ti nem tudtátok volna vinni a papírokat? Vagy ti sem kaptátok meg? Így egy kicsit tényleg potyaútnak tűnik, na de majd a 2.! Az biztos job lesz! Mehettek máshova is, jobbat én sem tudnék :-( De ha "csak" ennyire okosak, akkor bízzatok egymásban és magatokban!!! Aztán lesz baba, és ha minden jól alakul, kutya baja sem lesz! Nekem is néha az az érzésem, bármikor terhes lettem volna, nnyira szerettem volna! Abbahgytam a tablettát (ez is segít, mármint előtte 1-2 hónap fogamzásgátló), és egyből... Tehát kitartás, és mindenképpen bízzatok a 2. megbeszélésben, én is nagyon drukkolok nektek! Puszi! Baranka
Előzmény: Törölt nick (73)
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.28 0 0 73
Na idekopi egy level, amit ma irtam ebben a temaban....
***********************
Na voltunk a csaladtervezoben.Sokminden nem tortent. beszelgettunk 40 percet egy fickoval, aki a zarojlentes ill. a boncjegyzokonyv hianyaban csak altalanossagokat tudott mondani.
Az kiderult, hogy epeut/vezetek hianyos fejlodesi rendellenesseg 3 tipusban letezik:
- lokalis, csak az epecuccra kiterjedo
- valami szindroma, ami az epe es a sziv rendellenessege
- egy masik szindroma, az epe es a tudo rendellenessege

Mind haromnak mas az ismetlodesi kockazata, a szivesnek pl. 25%. Viszont a 2 utolsot kizarhatjunk szerintunk, mert ki kellett volna derulnie a korhazi tartozkodasunk alatt, ha ilyesmi van.

Kerdeztuk, Ok, es ha megtudjuk, hogy X% az ismetlodesi kockazat, akkor mit lehet tenni? Mondta a doki, hogy ma mar vannak olyan vizsgalatok, amelyek magzati korban kimutatnak bizonyos fejlodesi rendellenessegeket. Na ez nem olyan - tette hozza kedvesen. Szoval, kb. annyit tudunk tenni, hogy a %-os arany ismereteben remenykedunk.

Persze tok jo csaladfat rajzoltak, de ezt mi is tudtunk volna itthon. Szoval kalap kaka volt az egesz. Meg csak vervetel se, sot, az ismeretek fenyeben az se, hogy ize, bigyo, esetleg egy pszichologus. Most azt is kereshetek maganuton....

Szoval megkerik hivatalbol a SOTE-rol a papirokat, es utanna meg egyszer megyunk beszelgetni. Ja es hogy varjunk meg egy evet a kovetkezovel. Hogyisne! Mert a WHO ajanlasa szerint szules es veteles utan 1 ev, csaszar utan 2 ev az ajanlott pauza.

Hat ennyi. Szoval, aki nem genetikai tanacsadasra megy, annak lehet, hogy jo, de nekunk igy semmi. A genetika meg mindig csak vakon tapogatozik sajna a mi esetunkben. Lehet, hogy tok jol ki tudjak mutatni, hogy az elso down baba utan a masosik is az lesz, de nalunk ugye nem errol van szo. Mi csak egy aranyszamot kapunk majd es csokolom.
********************
Idezet vege

velemeny? menjunk mashova? mit csianljunk? eddig csak 3 honapot mondtak, pl a sajat dokim, itt meg egy evet. addim meg siman becsavarodom, es vege az altalatok csodalt hosiessegnek es erőnek...
No, szoval MOST el vagyok keseredve....

Baranka1 Creative Commons License 2001.08.28 0 0 72
Sziasztok!
Belekotyognék :-) Én szedek vitamint (Pregnavit), de csak napi 1-et, a dokim szerint kell az, és amilyen egyoldalúan tudok étkezni, szerintem is. De pl. mindenki a folsavról beszél... Azt meg nem kapok. A vérképem még jó volt utoljára, bár voltak csillagok, de állítólag a terhesség miatt.

Nekem is 6-12 hónap várakozást mondtak a dokik, hogy regenerálódjon a szervezetem. Aztán úgy alakult, hogy 2 hónapig szedtem fogamzásgátlót, de nem bírtam, abbahagytam, és jött a baba egyből :-) Nagyon aggódtam, de szerencsére semmi gond nem volt, remélem nem is lesz... Ezekszerint 2-3 hónap alatt is lehet tökéletesen regenerálódni :-))

Trilla! Mizujs? Jó hírek vannak?

bojtor Creative Commons License 2001.08.27 0 0 71
Szia Trilla! Na mi volt a Czeizeléknél?
(Bocs, hogy így kiváncsiskodom, de nagyon szorítok Nektek.) Gabi
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.17 0 0 70
27-en megyunk. Mondjuk nem kokretan Ceizelhez, hanem egy masik dokihoz ugyanoda.
Visszuk a baba zarojelenteset, es meglatjuk...
Tantus Creative Commons License 2001.08.16 0 0 69
Kedves Trilla! Voltatok már Czeizelnél, vagy még csak most készültök? A bátyámék jártak az első gyerek előtt, és eléggé jó volt róla az összbenyomásuk. Az is biztos, hogy nem árt a szervezetnek egy kis regenerálódás, bár azt is megértem, hogy minél hamarabb szeretnél újra babát várni.
Tudom, már ezt sokan mondták-írták, de azt hiszem, velem együtt innen nagyon sokan állnak lelkiekben melletted...
Előzmény: Törölt nick (68)
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.16 0 0 68
Varunk igen varunk... csak a turelem, az a legkevesebb....
Megyunk a tervezokozpontba, bar nem elsosorban tervezes ugyileg, hanem genetikailag...

csak az ido... az mulik lassan. Es hat, nem erre keszultem 9 honapig. Szoval az eletem kicsit romokban

de felkelek es elore megyek!

Előzmény: Ondrejo (67)
Ondrejo Creative Commons License 2001.08.16 0 0 67
Kedves Trilla,

Még szoptattam amikor újra terhes lettem, ráadásul akkor hagytam abba a tablettázást és csak egy mensim jött meg. Sajnos ezt a babát elvetéltem 12 hetesen, majd rá 4 hónappal később mégegyet. Az orvos szerint leállt a hormontermelődés abban az időben amikor a méhlepény veszi át a feladatát. Tehát érdemes kivárni az időt. Nekem az orvosom egy évet mondott és, hogy mielőbb kezdjem el szedni az Elevitet. Az segít felkészíteni a szervezetet. Igaza volt.

szia és mielőbbi sikert
Ondrejó Eszter

Előzmény: Törölt nick (61)
Mrs. Diablo Creative Commons License 2001.08.16 0 0 66
A magzatvédő vitaminról egy kis infó:

A folsav anyagcserében - a B12 vitamin mellett - azonban a B6 és a C vitaminnak, valamint a cinknek is szerepe van. Emiatt ezeket együttesen magzatvédő-vitamin komplexnek nevezzük.
/Dr. Czeizel Endre: Felkészülés a családi életre/

Teljesen szakszerűtlen a "szakembereknek" az a tanácsa, hogy az egészséges kismamák elsősorban "kiegyensúlyozott táplálkozással igyekezzenek e megnövekedett igényeknek megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot magukhoz venni". A fejlődési rendellenességek leghatásosabb kivédése 0,66 mg B11 vitaminnal érhető el, ezért a szokásos táplálék kiegészítéseképpen kb. 0,40 mg folátra lenne szükség. (A B11 vitamin természetes formája a folát, míg a gyárakban előállított szintetikus termék a folsav.) Ezen adag biztosítása napi 15 tányér spenót vagy sóska, vagy zöld saláta elfogyasztását teszi szükségessé. Nemigen érdemes bizonygatni, erre kevés leendő és korai várandós lenne rávehető - még egy napra is.

Kezdjük a magzatvédő-vitaminnal, amely nem egyenlő a folsavval. A magyar kutatások szerint az élettani adagú (0,8 mg-os) folsavat tartalmazó magzatvédő-vitamin (Elevit pronatal) a központi idegrendszer legsúlyosabb és leggyakoribb rendellenességeinek (az agykoponyahiánynak és a nyitott gerincnek) 90 százalékát védi ki, ezzel szemben a folsav hatásossága csak 41-79 százalékos. Ezen túl a magzatvédő-vitamin nemcsak az említett bajokat, hanem a vese-rendellenességek kétharmadát, a szívrendellenességek felét és a végtaghiányok egyharmadát is képes megelőzni. Mindezeket először Magyarországon mutattuk ki, de azóta hat USA-beli, illetve kínai vizsgálat eredményeinket megerősítette. Így a súlyos fejlődési rendellenességek 4 százalék körüli gyakorisága csaknem a felére, 2 százalékra csökkenthető, és ezáltal évente közel 2000 rendellenesség létrejötte lenne megelőzhető.

Az eredmény figyelemre méltó, a hatásmechanizmus egyszerű: a fehérjelebontás során képződő toxikus anyagtól egy génhiba miatt minden ötödik ember szervezete nem tud megszabadulni. Ez az anyag, a homocisztein, felhalmozódva károsodásokat okoz a magzatban. A génhiba ellenére azonban gond nélkül lejátszódik az egészséges biológiai folyamat, ha elegendő B6, B11 és B12 vitamin van a szervezetben.

A többek között Magyarországon is végzett kísérletek eredményei olyan hatással voltak a nemzetközi szervezetekre, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonnal felvette céljai közé, hogy minden anyuka hozzájuthasson a magzatvédő vitaminhoz.

A magzatvédő-vitamint nem a kismamáknak kell ajánlani, mivel minimum a fogamzás előtt egy hónappal kellene elkezdeni szedését, és a terhesség 12. hetéig folytatni. (Ezt követően szedése egészséges és jól táplálkozó várandósokban megkérdőjelezhető.)

(Az idegcső záródási rendellenességek a terhesség egészen korai időszakában alakulnak ki: agyhiány a 23. napig, nyitott gerinc a 25. napig jöhet létre. Vagyis a terhesség első 3-4 hete alatt, amikor sok nő még nem is gyanakszik a másállapotra. )

/Forrás: Magyar Hírlap - Szerző: Dr. Czeizel Endre

HETEK II. ÉVFOLYAM, 45. SZÁM 1998. NOVEMBER 7. /

Előzmény: petrakovacs50 (64)
petrakovacs50 Creative Commons License 2001.08.15 0 0 65
Anina,

Gratulalok!!!!

En nem rohannek rogton dokihoz. Ha magarol a terhesseg tenyerol szeretnel megbizonyosodni, csinalj meg ket tesztet. UHon bar mar azt hiszem 5-6hettol csinalnak (5-6 het az utolso menstruacio elso napjatol szamitva), engem a 9het kozepen hivta be eloszor. Akkor volt a baba 22mm.

Udv
PK

Előzmény: Anina (59)
petrakovacs50 Creative Commons License 2001.08.15 0 0 64
Mrs Diablo,

Nem ertunk egyet van ilyen. Szerintem es ebben az orvosom is egyetert csak azt kell szedni amibol hiany van, amit valaki nem tud termeszetesen potolni. Ezen kivul folsav.

PK

Előzmény: Mrs. Diablo (53)
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.14 0 0 63
Szia Tantus!
Hol igy, hol ugy... leginkabb az foglalkoztat, hogy mikor lehet mar ujra...
es tudom, hogy turelem, de az most a legkevesebb. es minden nappal, amit magam alatt toltok, egyel tavolabb kerul az uj baba.

Hat nagyjabol ezek tartjak bennem a lelket, ettol tununk erosnek. Pedig csak nagyon folytatni akarjuk az eletet, megkattanas nelkul...

Mondjuk a mensit kihagynam ;) es hat anyu is terhes lett, mialatt szoptatott... szoval, esely van, de erre sem ad nekem irasos papirt senki...

Előzmény: Tantus (62)
Tantus Creative Commons License 2001.08.14 0 0 62
Kedves Trilla! Bár nem vagyok szakértő, de úgy tudom, hogy kisebb az esély a teherbeesésre, de nem lehetetlen. ( Te is biztos hallottál olyan esetről, hogy szoptatás alatt, még a mensi vissztérése előtt teherbe esett valaki.) Egyébiránt a menzesz visszatérése sem mindig mérvadó, a lányomat már rég nem szoptattam, mégsem jött meg, viszont a dokim felrakta a spirált, hogy ne "következzen be" a harmadik gyermek.
Próbálkozni mindig érdemes...:)
Off: Hogy vagytok?
Előzmény: Törölt nick (61)
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.14 0 0 61
Sziasztok!

Ismertek, tudjatok, mi tortent velunk...
kerdesem elsosorban a mar gzerekesekhez szol, de barki aki tud, segitsen...

A szoptatas (esetemben a tejci elapasztasa) utan mikorra teheto a peteeres beindulasa?
Babat akarok, ez talan mar rogeszme.... de nem tudom, mikorra kerul a szervezetem olyan allapotba, hogy a hancurozason kivul ertelme esetleg eredmenye is lesz a buliknak :)

Ja es megyunk a "Ceizelhez".....

trilla

mzsperx Creative Commons License 2001.07.17 0 0 60
csak gratulálni tudok, tanácsot adni nem... én biztos rögtön rohannék!
Anina Creative Commons License 2001.07.16 0 0 59
Képzeljétek, kismama vagyok!!! Még nem voltam orvosnál, tesztet csináltam. Mikor lehet elmenni, amikor már az orvos is "észreveszi". Úgy hallottam, hogy a menses elmaradása után két héttel. Igaz ez?
mzsperx Creative Commons License 2001.07.12 0 0 58
én biztos ami biztos alapon szedem a vitamint. meg olyan jól esik, hogy tehetek valamit...
Mrs. Diablo Creative Commons License 2001.07.05 0 0 57
Akkora lelki problémát tényleg nem kell csinálni belőle, hogy az aggódás megártson. És nem is kell 7-8 tablettát beszedni naponta, elég egyet.
Előzmény: Laja73 (56)
Laja73 Creative Commons License 2001.07.05 0 0 56
Annyira csodálatos egy nő szervezete, hogy a terhesség alatt a baba az utolsó, aki hiányt szenved bármiben is. Ettől még lehet szedni akármit - sőt nálunk kellett is, leesett a vas -, baj a szedésből nem hiszem hogy adódhat. Egyébként meglehet, hogy az állandó aggódás amiatt, hogy vajon bevettem-e ma is mind a 7-8 tablettát, többet árt.

Előzmény: Mrs. Diablo (55)
Mrs. Diablo Creative Commons License 2001.07.05 0 0 55
Úgy látszik a vitaminkérdésben (is) eléggé megosztottak az orvosok, és a kismamák is. Szerencsére mind a két orvos, akinél én jártam, ugyanazon a véleményen volt ezzel kapcsolatban, mint én. Én azért szedtem, mert szerintem még egy táplálkozási szakértő sem tud olyan étrendet kialakítani, amiben minden benne van, ami a babának és a mamának kell, mert a szervezet igénye olyan nagy az egyes tápanyagok iránt, amit szinte lehetetlen pusztán az ételekkel kielégíteni. Arról nem is beszélve, hogy az ételek vitamintartalma a tárolás és az elkészítés hatására erősen csökken.
Ahhoz, hogy vitamint túladagoljunk, nagyon nagy mennyiséget kellene bevenni belőle, napi 1 tabletta esetén ez a veszély nem áll fenn. (Mr. Spock válaszolta ezt valakinek korábban)
Én személy szerint nyugodtabb voltam és vagyok, hogy szedtem. Persze mindenki az orvosával közösen döntsön ebben a kérdésben, mert a vitamin is gyógyszer, amit csak orvos tudtával és beleegyezésével szabad szedni a terhesség alatt.
Előzmény: kriszi (54)
kriszi Creative Commons License 2001.07.05 0 0 54
Én két kül. orvosnál szültem, egyik alkalommal se kellett plusz vitamint szednem. Kellett a folsav, aztán egy bizonyos idő után (nem automatikusan, a vérvételek alapján), a vas. Slussz. Előtte szedtem Centrumot, illetve Activalt. Megkérdeztem a belgyógyászomat, azt modnta, hogy azt se folyamatosan, terhesség esetén meg hagyjam abba. Akkor max. a terkhesvitamint, bár nekem ő is csak a folsavat javasolta! Zöldség, gyümölcs bőven elég. Pl. a túl sok A vitamin is okozhat a babáknál gondot.
Szóval ebben az ügyben mindenki kérdezze meg az orvosát, mit javasol.
A gyerekeim így is viszonylag nagy súllyal (3,80 ill. 3,5 kg) születtek, én is teljesen rendben voltam és vagyok, pedig már 16 hónapja szoptatok is. Szóval nem kell feltétlenül a mesterséges vitaminpótlás.
Előzmény: Mrs. Diablo (53)
Mrs. Diablo Creative Commons License 2001.07.04 0 0 53
Ha terhes vagy, megnövekedik a szervezeted vitaminigénye, tehát akkor MUSZÁJ! Ennyit igazán megtehet az ember a gyermeke egészsége érdekében, nem???
Előzmény: petrakovacs50 (52)
petrakovacs50 Creative Commons License 2001.07.04 0 0 52
Sziasztok orommel latom, hogy feleledt a topik.

A vitaminokkal kapcsolatban mar tobb forumon kifetettem a velemenyem, miszerint "csak ha muszaly". En magam csak folsavat szedtem, amit ket honappal azelott kezdtem szedni, hogy terhes lettem. Egeszen a 9dik het vegeig folytattam a szedest.

Mindenkinek sok sikert!!!

Udv
PK

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!